plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyplemniczka wrote:nie Fedra. Umowe mialam na 3 lata... jeszcze 2,5 mi zostalo. to bylo wypowiedzenie z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia..
Moim zdaniem miała na twoje miejsce kogoś z rodzinki albo znajomego i musiała się pozbyć kogoś a że mały staż pracy miałaś to pierwsza na celownik poszłaś!!!"-( -
Natomiast umowa na czas określony, zawarta na okres dłuższy niż 6 miesięcy, może zawierać ustalenia stron co do możliwości jej wypowiedzenia (art. 33 k.p.). Brak tego rodzaju klauzuli w umowie oznacza, że nie podlega ona wypowiedzeniu. Klauzula ta musi istnieć w chwili zawarcia umowy (Uchwała SN z dnia 14 czerwca 1994 r., I PZP 26/94).17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
nick nieaktualnyplemniczka wrote:Agus nie... chociaz wiem ze juz dali ogloszenie o nową osobe... ona sie mnie pozbyla z zawisci, ze strachu, dlatego ze potrafilam sie jej przeciwstawic i tego jestem pewna. Dyskryminowala mnie przez studia... to chore ale non stop to wypominala
No to się odwołuj masz czas 7 dni od dostania świadectwa pracy !!! NIe popuść małpie i walcz o swoje!!!
W najgorszym wypadku nic nie wskórasz ale zawsze szansa jest!! -
tu jest cały wątek tóry znalazłam w tym temacie:
Wypowiedzenie umowy zawartej na czas określony zależy od tego na jaki okres została zawarta. Powszechnie przyjmuje się, że jeśli taka umowa była zawarta na okres krótszy niż 6 miesięcy jej wcześniejsze wypowiedzenie nie jest możliwe. Odmienne stanowisko zajął Sąd Najwyższy w uchwale z dnia 7 września 1994 r., I PZP 35/94 (OSNAPiUS 1994, nr 11, poz. 173), w której stwierdził, że: "umowa o pracę zawarta na czas określony dłuższy niż 6 miesięcy, w której strony przewidziały dopuszczalność jej wcześniejszego rozwiązania za dwutygodniowym wypowiedzeniem (art. 33 k.p.), może być w ten sposób rozwiązana także przed upływem 6 miesięcy jej trwania." Natomiast umowa na czas określony, zawarta na okres dłuższy niż 6 miesięcy, może zawierać ustalenia stron co do możliwości jej wypowiedzenia (art. 33 k.p.). Brak tego rodzaju klauzuli w umowie oznacza, że nie podlega ona wypowiedzeniu. Klauzula ta musi istnieć w chwili zawarcia umowy (Uchwała SN z dnia 14 czerwca 1994 r., I PZP 26/94).
Okres wypowiedzenia umowy na czas określony, jeżeli strony uzgodnią w umowie dopuszczalność wypowiedzenia, wynosi dwa tygodnie. Jest to okres minimalny.
jak dla mnie nie masz się co szczypać tylko leć do Dyrektora możesz wczesniej zadzwonić i się umówić na spotkanie nie wiem czy jest sens pisac pisma wcześniej bo on się moze zwrócić do tej kierowniczkia ta moze coś naściemniać lub zastraszyć pracowników...
ja myślę (przynajmniej ja bym tak zrobiła) że umówiła się z nim na rozmowę wziełabym wszystkie zestawienia wszystko co mój ze jestem dobrym pracownikiem i do niego poszła i porosiła o wyjasnienie tej sytuacji bo jest ona dla Ciebie nie zrozumiała że tak nagle dostałaś wypowiedzenie a wszyscy w koło mówili Ci ze jesteś bardzo dobrym pracownikiem...
sama też pisałaś ze mówiono Ci że mozesz awansowac wygląda na to ze zajęłabyś jej stanowisko, nie bój się walczyć o swoje...
a tak z ciekawości jeśli możesz zdradzić co to za firma?17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
plemniczka wrote:Fedra w umowie mialam ze zarowno pracodawca jak i ja mozemy wypowiedziec umowe z dwutygodniowym wyprzedzeniem
Zawsze można wypowiedzieć umowę w każdym przypadku umowy i każda ze stron może to zrobić.
Na ile wcześniej jest to wspomniane w kodeksie i na pewno na samej umowie.
Samo to że ją można rozwiązać nie znaczy że bez powodu można. Umowa zawierana na czas określony jest ważna aż do jej zakończenia, wtedy owszem nie wymaga potwierdzenia jej zakończenia, bo się sama rozwiązuje. Nawet samo przedłużenie nie musi być zakomunikowane (w myśli że wygasa i do widzenia), warto się więc upomnieć przed jej wygaśnięciem co dalej.
Jeśli zwalnia się pracownika wcześniej to podaje się powód zwolnienia. Koniec kropka. I od tego powodu można się odwołać właśnie.
Fedra lubi tę wiadomość
-
Strasznie to smutne, że wywalają kogoś, właściwe za to, że się w swojej robocie sprawdził i dobrze ją wykonywał. Masakra jakaś co się w tym kraju dzieje. Tylko zazdrość, złość, zawiść. Chyba studia to jakiś plus powinien być, że ktoś ambitny, że się trudził, starał,a tu kara za wykształcenie - zwolnienie... oj chory świat, jak i to, że w kwietniu śnieg pada i wcale nie przestaje
Fedra, gocha04 lubią tę wiadomość
-
Fedra to jest sklepów Netto. Dlatego nie jest takie latwe bym ja miala swoje wyniki... jest badany czas skanowania... ktory pomimo mojego krotkiego stazu mialam bardzo bardzo dobry, lepszy od innych.
Coraz wiecej bylo mi pokazywane i uczone w biurze juz.. Tajemniczy klient ocenil mnie na 100%. Tak jak pisalam nie boli mnie to ze stracilam ta konkretna prace, ale to jak mnie potraktowali i ze bez powodu! ze tylko dlatego ze suka mnie nie polubila.
-
hej babeczki to znowu ja
usnęłam i teraz dopiero mnie hałas na dworze obudził i co patrze co się dzieje i oczom nie wierze przyszli naprawić mi płot w końcu
Zosieńko ode mnie również pozdrów wosabke i jak fajnie było cie widzieć że zajrzałaś do nas
Plemniczko tak mi przykro głowa do góry, nie warto się przez taką babę denerwować wiem co mówię też miałam tak kilka lat temu zanim do UK przyjechałam. Też trafiłam ta taką babę że szok, która mnie zwolniła dlatego że znałam swoje prawa pracownika i jej się to nie podobało, ale jak to się mówi niema tego złego coby na dobre nie wyszło.Fedra lubi tę wiadomość
W kazdych aspektach mojego zycia ponioslam poraszke -
plemniczka wrote:Fedra to jest sklepów Netto. Dlatego nie jest takie latwe bym ja miala swoje wyniki... jest badany czas skanowania... ktory pomimo mojego krotkiego stazu mialam bardzo bardzo dobry, lepszy od innych.
Coraz wiecej bylo mi pokazywane i uczone w biurze juz.. Tajemniczy klient ocenil mnie na 100%. Tak jak pisalam nie boli mnie to ze stracilam ta konkretna prace, ale to jak mnie potraktowali i ze bez powodu! ze tylko dlatego ze suka mnie nie polubila.
Niestety bycie bardzo dobrym ma swoje ciemne strony.
Zawsze u kogoś zawiść to spowoduje. Pół biedy jak to jest kolega z działu, gorzej jak kierownik właśnie... -
plemniczka wrote:Fedra to jest sklepów Netto. Dlatego nie jest takie latwe bym ja miala swoje wyniki... jest badany czas skanowania... ktory pomimo mojego krotkiego stazu mialam bardzo bardzo dobry, lepszy od innych.
no to spoko Dyrek na pewno będzie miał dostęp do takich danych wystarczy ze poprosi odpowiedni dział i wyniki beda na jego biurku...
nie poddawaj się... w takich sieciach niestety wiadome jest że Dyrektor dowiaduje się o pewnych rzeczach na końcu...
a jak to nie pomoże to dasz adres ja się tam przejadę a że lubie takie małe wojenki wywoływać to od razu się tej Twojej pożal się boże kierowniczce wszystkiego odechceDodi lubi tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Ehhh to ja byłam jakimś dziwnym kierownikiem ja to czułam się spełniona jak miałam pracowników madrzejszych odemnie bo się łatwiej pracowało jakos nie czuć było podziałów itp... moze dlatego ze Ci moi pracownicy byli praktycznie w moim wieku i często przychodzili do mnie jak do starszej siostry i to ja broniłam ich przed właścicielem firmy...
przez co mnie się obrywało ale ja lubiałam moich ludzi choć nie powiem były osoby które na głowe mi chciały wejść...
ja zawsze wychodze z załozenia traktuj innych tak jakbyś sama chciał być traktowana - to takie moje motto życioweKaja, Kfjatus, AGA 30, plemniczka, Muska, Dodi, gocha04 lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
jeszcze mam tylko jedno pytanko... i koncze was zameczac tym tematem.
Wiem ze zajscie w ciaze mnie chroni.
Wiem ze ten cykl juz stracony, ale podobno jak zajde w ciaze nawet w okresie wypowiedzenia i dowiem sie miesiac pozniej to wypowiedzenie muszą cofnąc. A jako ze wiek ciazy liczy sie od dnia miesiaczki i ona mi wypadnie w ciagu tych dwoch tygodni wypowiedzenia i w tym cyklu zajde w ciaze to juz jestem chroniona. Dobrze mysle?
Czy to znaczy ze mam jeszcze jeden cykl sznas?Shagga_80 lubi tę wiadomość