plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
No to tak plemiczko kochana, to nie jest jeszcze super wysokie TSH, ja zaczynałam - jak u mnie zdiagnozowano niedoczynność miałam ponad 7, i spałam po 20h. Przed wizytą u endo poleciłabym zrobienie jeszcze antyTPO - to są przeciwciała przeciwtarczycowe. Ich podwyższona liczba świadczy o chorobie Hashimoto - tego się nie leczy, po prostu jest, zazwyczaj jest to przyczyna niedoczynności - przeciwciała niszczą tarczycę - i powstaje niedoczynność. Lekarz musi zrobić Ci koniecznie USG tarczycy w celu wyeliminowania ewentualnych guzków, sprawdzi Ci wielkość, przepływ i ukrwienie i czy są zwłóknienia.
Teraz co do takiego wyniku TSH i ciąży.... z autopsji mojej siostry, zaszła w ciąże jak miała powyżej 6 w ciąży miała ponad 9 i nie miała żadnego problemu z utrzymaniem ciąży i żaden z lekarzy nawet nie sugerował, że masakra jaki wynik .... tutaj trzeba się kontrolować i wtedy ewentualnie częstsze wyniki i kontrola dawek, to też samemu można robić nic trudnego idziesz robisz TSH i korygujesz dawkę. Najczęściej sama po sobie czujesz, że chyba podskoczyło. Choroba jak każda inna a wręcz powiedziałabym, że najmniej inwazyjna ze wszystkich immunologocznych jedyne co jest ważne brać tabletkę na czczo, pół godziny przed zjedzeniem czy wpiciem czegokolwiek. Tabletkę popijać oczywiście tylko wodą. I tyle.
Nie martw się szybo to się opanuje i możesz się spokojnie starać kochana POWODZENIABellaRosa lubi tę wiadomość
-
anty TPO- chyba, ze poczekasz do wizyty endo bo to badanie jakieś 70zł kosztuje... I tak je będziesz musiałą zrobić, ale myślę, że jak poczekasz na skierowanie to na to samo wyjdzie, bo euthyrox i tak Ci pewnie na pierwszej wizycie zapisze ) a przeciwciał się i tak i tak nie leczy, więc musisz sobie sama odpowiedzieć na pytanie, czy opłaca się to robić na własny koszt ;P
-
nie, rudzielec nie mam chorób.
Chyba progesteron mam za niski w drugiej fazie, przez to albo przez to podwyzszone TSH doszlo do ciazy biochemicznej. Ale juz mam progesteron przypisany i po owulacji juz mam go zaczac brac.
Prolaktyna wedlug gina ok. -
Plemniczka jest jeszcze jedna opcja, jeżeli nie masz tego zdiagnozowanego, i diagnozują Cię po raz pierwszy pod tym kątem, rano do rodzinnego niech wypisze skierowanie na TSH i anty-TPO, ft3 i ft4, Powiesz że ostatnio jesteś strasznie senna, czujesz, że przybierasz na wadze, masz złe samopoczucie ble ble ble.... i niech wypisze musi