X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne plemniczka, staraczka i tyśka
Odpowiedz

plemniczka, staraczka i tyśka

Oceń ten wątek:
  • Klaudiaa Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wracajac do Waszych wypowiedzi na temat tego, ze kobiecie, ktora stara sie o dziecko, jest w stanie zapewnic mu to co najpotrzebniejsze nie udaje sie a coraz wiecej widzi sie nastolatek z brzuchami...Tylko co taka nastolatka jest w stanie zaoferowac swojemu dziecku?! Owszem zdazaja sie przypadki, w ktorych dziewczyna szybko dojrzewa z powodu macierzynsta ale naprawde jest ich niewiele... Przez to co mnie spotkalo przez jakis czas zaczelam watpic w istnienie Boga. Zadawalam sobie multum pytan, ze skoro on jest i podobno nas kocha to dlaczego zsyla na nas tyle cierpienia. Kiedys podczas kolendy zadalam to samo pytanie ksiedzu, ktory odpowiedzial mi: Bog zsyla na kazdego czlowieka tyle cierpienia, ile jest w stanie udzwignac... Najwidoczniej jestesmy bardzo silnymi babkami skoro jeszcze sie nie poddalysmy:)

Shagga_80, Libra, aisa, kiti, Ilona, Blondi22, Beata lubią tę wiadomość

c55fgywlzep4egh7.png

bi7ym6k55zajyuk9.png

• Kfjatus Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry! :)
    Witam się ja i moja nieproszona @. Proszę o zmianę tabelkową: następna @ 7.09.... wiedziałam, że przyjdzie...ehh...
    Witam "nowe" koleżanki :) Klaudia życzę dużo sił w staraniach, bo Tobie są z pewnością potrzebne, bo takiej stracie. Przytulam mocno!
    Dodi cieszę się, że jesteś! :)
    Aisko uwielbiam Cię bardziej niż Gunia !!! :) :P Niestety z Iloną się nie spotkałyśmy :(
    Fedra, Libra, Dodi -jeszcze raz wspomnę, że chętnie bym do Was wczoraj dołączyła :D
    Aga miłego skubania :)
    Rutka- szkoda, że Ci się basenowa pogoda popsuła.
    Sandra- gratulacje!!!
    Życzę pozytywnej soboty :)

Dodi, Gunia, Fedra, Libra, Rucia, aisa, AGA 30, Ilona lubią tę wiadomość

1221648qmrgggy559.gif
  • Effcia28 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka laseczki :)
    Fedra,Libra i Dodi zdjęcie super:)

Klaudia witam Cię i bardzo mi przykro z powodu Twojej straty:(

Aisa w swoim poście nie zapomniałaś chyba o nikim :)a ja Cię lubię bardziej niż Gunia i Kfiatuś :D :D

posiedzę jeszcze chwilkę i uciekam :)

Kfiatku nie lubię Twojej wstrętnej @

Gunia, Shagga_80, Kfjatus, Fedra, Dodi, jeju, Libra, Sandraa, aisa, Ilona lubią tę wiadomość

frgt5b8.png 546fc3c5c96d17b5.png
  • jeju Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tempka nie spadła...szok szok szok...ale ciiiiii....
    Libruś też wiedziałam o tym wcześniej ale nie wiem czy skromność Sandry pozwoliłaby jej na pochwalenie się tym na forum!

Bardzo bardzo się cieszę Sandruś!!!!

Pozdrawiam sobotnio-leniwie-pościelowo...idę dorabiać z m. uszy i nosek ;-)

Kfjatus, Fedra, Dodi, Libra, Sandraa, aisa, Ilona lubią tę wiadomość

21fdf3f6662aeb0b776eba2645690831.png
  • jeju Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klauduś ja święcie wierzę że się uda...nie takie cuda tu widziałyśmy...tu uczymy się cierpliwości...dziewczyny są cool i są wielki wsparciem!

Shagga_80, aisa lubią tę wiadomość

21fdf3f6662aeb0b776eba2645690831.png
  • Effcia28 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to do Olci

Badanie HSG to inaczej histerosalpingografia - prześwietlenie macicy i jajowodów. Jest bardzo często wykonywanym badaniem diagnostycznym w ustalaniu przyczyn niepłodności. Daje bardzo dobry wgląd w diagnostykę niektórych wad wrodzonych macicy, nie umożliwia jednak pełnej diagnostyki funkcji jajowodów. Zdarza się, że podczas badania z różnych powodów (stres, ból) dochodzi do chwilowego obkurczenia jajowodów i błędnej diagnozy o niedrożności narządu. W takich sytuacjach laparoskopia jest kluczowym badaniem, często weryfikującym wcześniejsze rozpoznanie. W jej trakcie podawany jest do jajowodów przez cewnik specjalny barwnik, którego wypływanie z jajowodów można obserwować przez kamerę wprowadzoną do miednicy mniejszej. Jeśli potwierdzi się wstępne rozpoznanie niedrożności jajowodów, można podczas tej operacji konkretnie określić, który odcinek jajowodu nie przepuszcza barwnika. Jeśli przyczyną są zrosty w obrębie miednicy mniejszej - można próbować je uwolnić. Jeśli problem dotyczy strzępków jajowodów - można wykonać ich plastykę. Zakres operacji zależy od rodzaju problemu oraz od umiejętności operatora. Im większe jego doświadczenie w operacjach laparoskopowych, tym lepiej. Co do terapii borowiną - owszem, opisuje się jej lecznicze, zwłaszcza bakteriostatyczne działanie, jednak bez potwierdzonego rozpoznania i oceny problemu przyczyniającego się do niepłodności, wspomnianą terapię powinna Pani skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Shagga_80, Fedra, Ola_czeka, Dodi, jeju, Libra, aisa, AGA 30, kiti, mauysia, a-koczek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Baby...ja dziś nieco później zaglądam,bo jak wstaliśmy to pojechaliśmy do laboratorium z Młodym...a i ja przy okazji dałam się pokłuć...a co :P

Aisa, Ty jesteś nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeemożliwa :) Taaaaaki długaśny post...przeszłaś samą siebie...i nikogo nie pominęłaś :)

Effcia, mam nadzieję,że to co napisałaś w powyższym poście pomoże Oli...a przede wszystkim sprawi,że nie zrezygnuje z laparoskopii!

Kfjatus, jednak ta @ przylazła :/ Ehhhh

Libra, Ty dziś wracasz do Mężusia :)? Oj będzie się działo :P

Tyle ode mnie...teraz może zniknę posprzątać nieco :/

Fedra, Libra, Rucia, aisa, Ilona lubią tę wiadomość

• Effcia28 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś

Effcia, mam nadzieję,że to co napisałaś w powyższym poście pomoże Oli...a przede wszystkim sprawi,że nie zrezygnuje z laparoskopii!

taką mam nadzieję,że nie zrezygnuje z następnego badania!

Shagga_80, Fedra, jeju, aisa lubią tę wiadomość

• Effcia28 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To też do Oli i dziewczyn które mają podobną sytuację !

Na czym polega niedrożność jajowodów i jak wpływa na możliwość zajścia w ciążę?

Jajowody są pewnego rodzaju narządem, który ma za zadanie przechwycić komórkę jajową, umożliwić jej zapłodnienie, a następnie odżywiać i przetransportować zarodek do macicy. W miejscu, gdzie jajowód przechodzi przez ścianę macicy ma zaledwie pół milimetra średnicy. Niedrożność jajowodów występuje wtedy, gdy na skutek różnych zmian chorobowych dochodzi do zamknięcie światła jajowodu. Wówczas komórka jajowa nie może spotkać się z plemnikiem oraz zarodek nie może być przetransportowany do macicy. Podobna sytuacja ma miejsce, gdy jajowód jest drożny, ale uszkodzony tzn. nie może zapewnić odpowiedniego środowiska dla komórki jajowej i zarodka.

Niedrożność jajowodów jest najczęściej wynikiem:

zapalenia narządów miednicy mniejszej,
    zakażenia chorobami przenoszonymi drogą płciową (najczęściej chlamydia),
    infekcji dróg moczowych
    endometriozy,
    przebytych wcześniej ciąż pozamacicznych lub poronień,
    przebytych operacji chirurgicznych w obrębie jamy brzusznej.

Badanie drożności jajowodów

Przez wiele lat główną metoda diagnostyczną w ocenie drożności jajowodów była histerosalpingografia (HSG). Polega ona na uwidocznieniu kanału szyjki, jamy macicy i jajowodów po wprowadzeniu środka cieniującego (kontrastu) z jednoczesnym wykonaniem celowanych zdjęć radiologicznych. Zdjęcia te pozwalają uwidocznić jaką drogę przebywa wprowadzony płyn. Jeśli kontrast nie wypływa, nasuwa to bardzo duże podejrzenie niedrożności jajowodów. Wówczas powinna być wykonana laparoskopia która potwierdza lub wyklucza nieprawidłowość.
    Od kilku lat HSG jest uważane za metodę historyczną. Obecnie dzięki wysokiej jakości aparatom ultrasonograficznym ocenę przepływającego kontrastu nie przeprowadza się już za pomocą promieni rentgena. W wiodących ośrodkach standardem jest kontrola drożności jajowodów i prawidłowości macicy za pomocą ultrasonografii. Dzięki temu organizm nie jest naświetlany szkodliwym promieniowaniem (chodzi zwłaszcza o jajniki).

Jak leczyć niedrożność jajowodów?

W sytuacji, gdy tylko jeden jajowód okazuje się być niedrożny i nie występują inne przyczyny zaburzające płodność, istnieje możliwość naturalnego zajścia w ciążę. Lekarz może jedynie wspomóc farmakologicznie owulację po stronie zdrowego jajowodu.

Przy zablokowaniu obu jajowodów konieczne jest przeprowadzenie zabiegu chirurgicznego mającego na celu udrożnienie jajowodów. Takim zabiegiem jest laparoskopia. Jeżeli udrożnienie, a tak naprawdę przywrócenie prawidłowej funkcji jajowodów jest niemożliwe to jedyną szansą na ciążę jest ominięcie jajowodów, czyli zapłodnienie pozaustrojowe (In vitro). Natomiast, jeżeli jajowody są niedrożne, poszerzone, wypełnione płynem wówczas koniecznie muszą być usunięte.
    Laparoskopia

Laparoskopia to technika polegająca na oglądaniu i operowaniu narządów za pomocą cienkiego endoskopu zaopatrzonego w system transmisji obrazu i manipulatorów wprowadzonych do jamy brzusznej. Obecnie jest to podstawowa technika diagnostyczno-terapeutyczna w ginekologii. Więcej o laparoskopii można znaleźć tutaj.

Shagga_80, Fedra, Ola_czeka, kiti lubią tę wiadomość

• Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aiso, Effcia, Gunia i Kfjatuś nie mają pojęcia co to znaczy bardzo Cię lubić. Ja Cię uwielbiam naj naj bardziej.

Shagga_80, Fedra, Effcia28, Libra, Rucia, aisa, Kfjatus, Ilona, a-koczek lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooo, pojawiła się i Ola...kochana,jak tam samopoczucie? W przyjechał?

• Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effcia28 wrote:
    a to do Olci

Badanie HSG to inaczej histerosalpingografia - prześwietlenie macicy i jajowodów. Jest bardzo często wykonywanym badaniem diagnostycznym w ustalaniu przyczyn niepłodności. Daje bardzo dobry wgląd w diagnostykę niektórych wad wrodzonych macicy, nie umożliwia jednak pełnej diagnostyki funkcji jajowodów. Zdarza się, że podczas badania z różnych powodów (stres, ból) dochodzi do chwilowego obkurczenia jajowodów i błędnej diagnozy o niedrożności narządu. W takich sytuacjach laparoskopia jest kluczowym badaniem, często weryfikującym wcześniejsze rozpoznanie. W jej trakcie podawany jest do jajowodów przez cewnik specjalny barwnik, którego wypływanie z jajowodów można obserwować przez kamerę wprowadzoną do miednicy mniejszej. Jeśli potwierdzi się wstępne rozpoznanie niedrożności jajowodów, można podczas tej operacji konkretnie określić, który odcinek jajowodu nie przepuszcza barwnika. Jeśli przyczyną są zrosty w obrębie miednicy mniejszej - można próbować je uwolnić. Jeśli problem dotyczy strzępków jajowodów - można wykonać ich plastykę. Zakres operacji zależy od rodzaju problemu oraz od umiejętności operatora. Im większe jego doświadczenie w operacjach laparoskopowych, tym lepiej. Co do terapii borowiną - owszem, opisuje się jej lecznicze, zwłaszcza bakteriostatyczne działanie, jednak bez potwierdzonego rozpoznania i oceny problemu przyczyniającego się do niepłodności, wspomnianą terapię powinna Pani skonsultować z lekarzem prowadzącym.

Effcia, dziękuję Ci bradzo, nigdzie nie natrafiłam na tę wypowiedź, daje mi ona nieco nadziei, bo jeden z jajowodów cały napełnił się kontrastem, ale nic z niego nie wypłynęło do jamy otrzewnowej - stąd był wniosek lekarzy, że jest on niedrożny. Może faktycznie tam się zrobił jakiś skurcz?
    O jakichś plastykach słyszałam, ale słyszałam też, że powodują one kolejne zrosty i generalnie często pogarszają sytuację...
    Dzięki kochana bardzo, że chciało Ci się tego dla mnie poszukać, jesteś boska :*

Shagga_80, Fedra, Dodi, Libra, aisa, Kfjatus lubią tę wiadomość

• Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shagga_80 wrote:
    Oooo, pojawiła się i Ola...kochana,jak tam samopoczucie? W przyjechał?

Przyjechał, przytulił i zaprzeczył jakoby miał zamiar porzucić mnie dla byłej, która ma już dwójkę dzieci.

Shagga_80, Fedra, Dodi, Libra, aisa, Kfjatus, mauysia, Ilona, a-koczek lubią tę wiadomość

• Effcia28 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Effcia, dziękuję Ci bradzo, nigdzie nie natrafiłam na tę wypowiedź, daje mi ona nieco nadziei, bo jeden z jajowodów cały napełnił się kontrastem, ale nic z niego nie wypłynęło do jamy otrzewnowej - stąd był wniosek lekarzy, że jest on niedrożny. Może faktycznie tam się zrobił jakiś skurcz?
    O jakichś plastykach słyszałam, ale słyszałam też, że powodują one kolejne zrosty i generalnie często pogarszają sytuację...
    Dzięki kochana bardzo, że chciało Ci się tego dla mnie poszukać, jesteś boska :*

Olka pamiętaj trzeba walczyć do końca,nie wolno się poddawać :*

Fedra, Libra, aisa lubią tę wiadomość

• Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klaudio, czytam Twoje wypowiedzi i choć jesteś młodziutka i jesteś tu z nami króciutko, mogę powiedzieć że już jestem pod wrażeniem Twojej dojrzałości i hartu ducha. Mogłabyś dawać korepetycje z siły charakteru. Przyjmij wyrazy współczucia i najlepsze życzenia szybkiego zajścia w szczęśliwą ciążę.

Shagga_80, Fedra, Dodi, Libra, Rucia, Kfjatus, aisa, Ilona lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_czeka wrote:
    Przyjechał, przytulił i zaprzeczył jakoby miał zamiar porzucić mnie dla byłej, która ma już dwójkę dzieci.
    Ohooo, wraca Ci poczucie humoru! Jupiiii :)

Fedra, Libra, Kfjatus, aisa, Ilona lubią tę wiadomość

• Fedra Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się chwilow z Wami kochane :)

Libra godzinkę temu pojechała juz do domku i nie powiem zrobiło mi się jakoś takoś smutno ale już planujemy kolejny weekend i oczywiście zapraszam Wszystkie chetne babeczki :*

Musze potwierdzić Libra i Dodi to wspaniałe Kobiety super się z nimi gadało ja osobiście czułam się przy nich jakbym od lat je znała i w ogóle nie odczuwałam ze to nasze pierwsze spotkanie :)

Guniu cóż Ci moge powiedzieć z Librą widziałyśmy sie wcześniej na skajpie :) niestety mieszkamy od siebie kawałek a zgranie terminów nie jest takie proste ale mam nadzieje ze teraz z Dziewczynami będziemy miały więcej okazji do spotkań :)

Witam nowe koleżanki i współczuje Ci Klaudio twojej historii ale mam też nadzieję i ż to przeżycie Cię wzmocni i nie poddasz się :)

Olu już pisałam ale się powtórze jesteś fantastyczna Kobietą a nie jak napisałaś wybrakowanym modelem mam nadzieję ze nie poddasz się bo naprawdę będziesz fantastyczną matką, co do laparoskopi to się nie zastanawiaj tylko się na nią decyduj jak już wiesz co jest grane to nie będzie to laparo diagnostyczne ale będą Ci usówac Ci zrosty i inne przeszkody jest duża szansa ze udroznią Ci ten jajowód trzeba wierzyć i się nie poddawać bo ja wierze w Ciebie bardzo :) Ja teraz jadę na kilka dni do mamy ale jak wrócę a Ty będziesz w moich okolicach to mozemy sie spotkać jesli być chciała...

Aisa rozwalają mnie Twoje mega długie posty Twój tytuł jest niezagrożony...

miałam coś jeszcze napisac ale jakos chyba jestem jeszcze oszołomiona tymi minionymi dniami :)

Jeszcze raz dziękuje Dziewczyną za fantastycznie spędzony czas i czekam na inne Babeczki i na więcej takich spotkań :)

informację o zmianie w tabelkach prosze przesłac na priv po powrocie tabelkę zaktualizuje i mam nadzeję ze pojawi się jakaś nowa fasolka czego Wam życze z całego serduszka :*

Shagga_80, Effcia28, Dodi, Libra, Sandraa, kiti, aisa, Ilona, Pismak lubią tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Effcia28 Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a wcześniej nie można wykonać tej laparoskopi?

• Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Effcia. Wiem, że nie wolno się poddawać, ale ta ciągnąca się od trzech lat sytuacja bardzo źle wpływa na mnie i moje małżeństwo. Nie poddaję się, myślę tylko o tym, żeby o jakiś czas przesunąć dalsze próby, zająć się sobą, domem, małżeństwem, bo mój organizm w tej chwili nie byłby chyba dobrym domem dla nowego życia.

• Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 10 sierpnia 2013, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, taki mieli termin w tym szpitalu, w którym pracuje moja ginka. Najgorsze, że moja ginka jest na wakacjach i nie mam z kim omówić wyników. Dzwoniła do mnie wczoraj kochana Żbikowa i podsunęła mi myśl, żeby skonsultować się z jakimś innym ginem póki jestem w Polsce. Myślę, że to dobry pomysł.

Shagga_80, Effcia28, Fedra, Libra, Kfjatus, kiti, aisa, Ilona lubią tę wiadomość

‹‹ 3715 3716 3717 3718 3719 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ