X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne plemniczka, staraczka i tyśka
Odpowiedz

plemniczka, staraczka i tyśka

Oceń ten wątek:
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra tez pierwszy raz wczoraj to uslyszalam ale moze gin ma racje nie wiem. Nie wiem co mam dalej robic.czekac? Ale tyle czasu sie nie udaje to wydaje mi sie ze jednak jakas przyczyna musi byc. Moj juz 3 mce mierze leki a nadal nic

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znalazłam tylko tyle:
    "Badanie na wykrycie chlamydii polega na dokonaniu wymazu z szyjki macicy lub przebadaniu moczu. Chlamydia może powodować niedrożność jajowodów u kobiety lub nasieniowodów u mężczyzny."

ale nic więcej nie napisali :/

a na innym forum Dziewczyna zapytała się lekarza:
    "Witam,
    miałam robioną drożność jajowodów w lutym 2011 r. - jajowody obustronnie drożne, w styczniu 2012 r. wykryto u mnie chlamydie, czy muszę powtarzać badanie na drożność jajowodów, czy przez ten rok czasu mogły powstać jakieś zrosty? W marcu 2012 r. po wyleczeniu chlamydii, podeszłam do iui i lekarz wprowadzający nasienie do przez szyjkę macicy, mówił ze ciężko mu było się przedostać przez szyjkę macicy, ale się udało, czy to mogły być powikłania po chlamydii?

Szanowna Pani
    Trzeba powtórzyć drożność a chlamydia nie powoduja trudności zx transferem
    Jacek Szamatowicz"

Kurcze chyba faktycznie coś jest na rzeczy :/ czyli najpierw robimy badanie na chlamydie jesli jej nie ma to możemy odetchnąć :) chyba dobrze to skumałam czy znowu nie...

Dodi, Libra lubią tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    Fedra tez pierwszy raz wczoraj to uslyszalam ale moze gin ma racje nie wiem. Nie wiem co mam dalej robic.czekac? Ale tyle czasu sie nie udaje to wydaje mi sie ze jednak jakas przyczyna musi byc. Moj juz 3 mce mierze leki a nadal nic

a robiliście wrogość śluzu?
    i czy robiłaś badania macicy - histerioskopie? (przepraszam nie pamiętam jakie badania robiłaś)
    i czy myśleliście o inseminacji?

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Histerioskopia tak a wrogosc nie- szczerze to o tym pomyslalam.orientujesz sie gdzie to mozna zrobic? Pewnie prywatnie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia 2014, 13:02

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    wowo Olka musze przyznac ze naprawdę jesteś niezła czy nie myślałaś żeby otworzyć firme z poradnictwem a może napisałabyś jakiś poradnik dla kobiet wiesz pierwsze 50 sztuk masz na bank sprzedane i mówie to całkiem serio...

Przekonałaś mnie!

Choć widzisz, z Shaggą mi się nie udało... :(

Dodi, magdzia26, Shagga_80, Libra lubią tę wiadomość

• Fedra Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    A i powiedzial ze laparoskopie nie zalicza sie do walki z nieplodnoscia ze jesli jajowody drozne i ns usg nic niepokojacego nie widac to nie ma sensu jej robic.Dodam ze ten gin pracowal w klinice leczenia nieplodnosci.mowil ze wszystko zrobilismy i trzeba czekac pol roku a jak sie nie uda to inseminacja

wiesz co powiem tak moja ginka nie pracowała ale pracuje w Klinice Leczenia Niepłodności i nie będę mówić jak się to skończyło...

co do laparoskopi to cóż nie miałam i nie mam pojęcia czy jest czy nie jest metodą leczenia niepłodności ale wiem że laparoskopia diagnostyczna uratowała moją koleżankę bo okazało się ze na usg nic nie było widać a coś jej się w macicy zrobiło że tak było schowane ze nie było tego widać...

ja wiem ze warto zrobić histerioskopie by sprawdzić czy macica jest prawidłowej budowy czy nie jest dwurożna i takie tak wiem ze przy laparoskopi można wszystko sprawdzić ale tez wiem ze po laparo lubią robić się zrosty... więc na dwoje babka wróżyła...

Sylwia z tego co pamiętam to Ty miałaś dziwne wykresy i brałaś clo prawda? Jeśli tak to moze pomyślcie zeby zrobić cykl na clo z inseminacją no chyba ze chcecie czekać jeszcze pół roku ?

Libra lubi tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra zastanawiamy sie caly czas nad ta inseminacja

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Test na wrogość śluzu bywa inaczej określany jako test po stosunku, test postkoitalny, test PC lub też test Simsa-Huhnera. Test PC pozwala stwierdzić, czy w śluzie szyjkowym kobiety występują przeciwciała przeciwplemnikowe, które mogą odpowiadać za problemy z zajściem w ciążę i niepłodność. Obecność przeciwciał przeciwplemnikowych w śluzie szyjki macicy ma podłoże immunologiczne. Przeciwciała przeciwplemnikowe powodują agregację, czyli zlepianie się plemników, i obniżają ich ruchliwość. Test na wrogość śluzu przeprowadza się po uprzednim odbyciu stosunku płciowego.

Cele testu postkoitalnego
    Test na wrogość śluzu polega na badaniu śluzu z szyjki macicy w fazie okołoowulacyjnej. Test postkoitalny wykonywany jest po stosunku płciowym. Przydatność tego badania w diagnostyce niepłodności jest szeroko dyskutowana. Test po stosunku stanowi jednak nadal jedno z powszechnych działań diagnostycznych w wykrywaniu przyczyn niepłodności i problemów z zajściem kobiety w ciążę. Test PC ocenia śluz szyjkowy, tzn. takie jego parametry, jak: ilość, konsystencja, przejrzystość, barwa, ciągliwość itp. Umożliwia również sprawdzenie, czy w śluzie znajdują się ruchliwe i żywotne plemniki, zdolne do zapłodnienia komórki jajowej.

Śluz szyjkowy jest dość obfity i tworzy na ściankach szyjki macicy grubą warstwę, chroniąc drogi rodne kobiety przed drobnoustrojami chorobotwórczymi. W fazie okołoowulacyjnej śluzu w pochwie przybywa, staje się on bardziej wodnisty, rozrzedzony – aby umożliwić plemnikom zawartym w spermie dotarcie do jajowodów i zapłodnienie komórki jajowej. Jeśli występują problemy z płodnością wywołane obecnością w śluzie przeciwciał przeciwplemnikowych, plemniki mają obniżone parametry ruchliwości w teście PC i są ze sobą zlepione. Śluz kobiety, mówiąc obrazowo, niszczy i zwalcza plemniki znajdujące się w nasieniu mężczyzny i w konsekwencji wywołuje problemy z zajściem w ciążę.

Przebieg testu postkoitalnego
    Przed wykonaniem testu PC kobieta powinna prowadzić obserwację cyklu, tzn. monitorować i zapisywać temperatury ciała w celu ustalenia momentu owulacji. Dzień owulacji to pierwszy dzień fazy podwyższonych temperatur ciała. Ważne są również pomiary luteinizacji hormonów za pomocą badania moczu. Hormon LH odpowiada za wytwarzanie progesteronu, który jest konieczny do podtrzymania ciąży. Jeśli ustalony jest dzień owulacji, można zapisać się na wizytę do lekarza – zwykle jest to jeden dzień po owulacji. Stosunek płciowy powinien odbyć się na dwie do ośmiu godzin przed wizytą u lekarza. W czasie uprawiania seksu należy zrezygnować ze środków nawilżających pochwę i innych substancji, które mogą wpływać na wyniki testu PC. Po odbyciu stosunku kobieta nie może się podmywać ani używać żadnych środków czystości, np. mydła czy żelu do higieny intymnej.

U lekarza, za pomocą specjalnego jednorazowego cewnika z kanału szyjki macicy pobierany jest śluz z zawartymi w nim plemnikami. Próbka śluzu szyjkowego badana jest mikroskopowo w laboratorium. Pobranie śluzu z dróg rodnych kobiety jest bezbolesne i krótkotrwałe. Jeśli okołoowulacyjny śluz szyjkowy ma właściwą konsystencję, da się go rozciągnąć w palcach na co najmniej 2 cm. Wyniki testu na wrogość śluzu można uzyskać w ciągu jednego do dwóch dni. Dodatni wynik testu PC świadczy o obecności w śluzie ruchliwych i żywych plemników. Wynik ujemny testu wskazuje albo na immunologiczną przyczynę niepłodności (przeciwciała przeciwplemnikowe), albo na złą jakość nasienia. Przeciwciała w kobiecym śluzie mogą być skierowane przeciwko plemnikom partnera lub przeciwko innym składnikom nasienia.

Dodi, Libra lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe czy sa na to leki zeby nie bylo czegos takiego. Fedra robilas to badanie?

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylwia1985 wrote:
    Fedra zastanawiamy sie caly czas nad ta inseminacja

powiem tak ja miałam na clo na menopurze i na zastrzyku na peknięcie nie udała się mówi się trudno ale nikt nie mówił ze się uda za pierwszym razem :)

powiem tak ja polecam byłam duzo spokojniejsza bo wiedziałam jak to będzie wyglądało pokolei a inseminacja omija szyjke więc jeśli faktycznie coś jest nie tak to jedna z barier jest ominięta a potem to wiadomo plemniczki muszą sobie juz same radzić ;)

zapytaj sie swojego lekarza czy u niego mozna zrobić badanie na wrogość śluzu, mozesz sobie tez zrobić badanie na przeciwciała przeciwjadrowe czy jakoś tak musze sprawdzić jak się to badanie u mnie nazywało :/

Shagga_80, Libra lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola_czeka wrote:
    Przekonałaś mnie!

Choć widzisz, z Shaggą mi się nie udało... :(

Olka spoko może teraz się nie udało ale ksiażke na pewno kupi ;)

Dodi, magdzia26, Shagga_80 lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    zgadzam się z tym prowadzeniem wykresów bardzo duzo mówią o tym co się dzieje z Naszymi cyklami (chociaż moje ostatnio mało mi mówią) a co do tej chlamydii i drożności to tak jak pisałam pierwsze słysze zeby to miało zwiazek i chętnie zglębie temat bo w takim przypadku lepiej zrobić badanie na chlamydie bo jeśli jej nie ma to nie ma sensu robić drożności bo na pewno sa drozne...
    hmmm i tu pytanie ja chlamydi nie mam a lekarka i tak chciała zrobić drożność :/

To chyba nie działa w tę stronę. Być może tak jest, jak mówi Sylwii gin, że przy chlamydii są niedrożne jajowody, ale na pewno nie jest to jedyna przyczyna niedrożności. W sensie to, że nie ma chlamydii nie oznacza, że jajowody są drożne. Fedra, szczerze mówiąc zawsze mnie dziwiło, że po tylu latach zmagań lekarze nie zbadają wreszcie Twoich jajowodów. Rozumiem, ze skupili się na wynikach M., ale różne przyczyny mogą występować razem. To, że byłaś w ciąży też niczego nie gwarantuje - być może jeden jajowód jest drożny, a drugi nie? Szanse już spadają o połowę, a wcale nie powiedziane, że jajeczkujesz po równo z obu jajników...

sylwia1985, Fedra, Dodi, Libra lubią tę wiadomość

• mauysia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry, że się tak bezczelnie wetnę w Waszą fachową konwersację.

sylwia1985, Fedra, Dodi, Rucia, aisa, Shagga_80, Libra lubią tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • mauysia Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziubex śpi, więc harcuję.

sylwia1985, Dodi, Rucia, Shagga_80 lubią tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Małysz, wszystko zepsułaś, straciłyśmy wątek i odtąd będziemy gadać już tylko bzdury.

sylwia1985, Fedra, mauysia, Dodi, magdzia26, Rucia, Gunia, a-koczek, aisa, Shagga_80, Libra lubią tę wiadomość

• Fedra Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola powiem tak lekarze nie widzieli potrzeby robienia drozności ponieważ od początku była mowa o in vitro a tu drozność jest zbędna, pozatym z tego co mi gin mówił który robił mi histerioskopie i przy okazji oglądał jajowody stwierdził ze nie widzi potrzeby robić drozności...
    Nie twierdze ze oba są drożne wręcz mam przypuszczenia że lewy jest niedrożny :)
    ale tak jak sobie gadałam z moim ginem z obecnej Kliniki On chce spróbować z 3 inseminacjami choć szczerze mówiac nie daje dużych szans ze się uda właśnie przez wyniki męża i uprzedzał Nas że moze wyjść tak ze jednak bez in vitro się nie obędzie ...

Shagga_80, Libra lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ola Wy robiliscie test na wrogosc sluzu?

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Info od Libry:
    operacja przebiegła planowo. o 11.45 wróciła już na oddział ale się nie odzywała bo od leków to tak jakby na haju była, czuje się swietnie, sił troche jeszcze brak, brzuszek lekko boli ale ofólnie jest ok :)

sylwia1985, mauysia, Spero, Dodi, anka_a, Kaja, magdzia26, Rucia, zbikowa, kiti, aisa, gocha04, Shagga_80, Selena, Agafia, Libra, Pismak lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Libra super:)uff

Fedra, Dodi, Kaja, magdzia26, Strażaczka90, Libra lubią tę wiadomość

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • Ola_czeka Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawo lIbra!

Przekaż jej uściski!

Fedra, sylwia1985, Dodi, Kaja, magdzia26, Strażaczka90, Libra lubią tę wiadomość

‹‹ 5108 5109 5110 5111 5112 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ