plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
a-koczek wrote:Madzia tak czy siak składaj bo oni wstepnie mowią ze przekraczasz a pozniej jak złozysz wniosek okazuje sie ze sie załapałaś bo niby wstawiają koszty utrzmania itp
my z P jesteśmy zameldowani w róznych miastach a jeszcze w innym mieszkamy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 sierpnia 2014, 14:34
-
magdzia26 wrote:a to jakieś koszty utrzymania odliczaja? hmm kurczę to już sama nie wiem...ale to bierze sie dochód netto z pita za 2012 rok tak ?
my z P jesteśmy zameldowani w róznych miastach a jeszcze w innym mieszkamy.
kurcze to ja nie wiem czy się powinnaś przyznawać ze razem mieszkacie musisz to zrobić jako matka samotnie wychowująca dziecko i ze ojciec nie płaci alimentów to powinno przejść...17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Dochody
Pieniądze zostaną wypłacone tylko tym rodzinom, w których dochód netto na osobę nie przekracza 1922 zł, co jest odpowiednikiem rocznego progu podatkowego 85 528 zł. Jak to policzyć? Po pierwsze liczbę osób w rodzinie liczymy wraz z nowo narodzonym dzieckiem. Po drugie musimy sięgnąć po stary PIT – jeżeli składamy wniosek do 31 października to będzie to PIT sprzed dwóch lat, a jeśli później to z roku poprzedniego. Przykładowo, składając wniosek w maju 2014 roku bierzemy PIT za 2012 rok, a w listopadzie już PIT za 2013 rok.
Dochód netto obliczamy sumując dochody wszystkich członków rodziny. Dochód w tym znaczeniu to przychód po odjęciu kosztów uzyskania przychodu, w PIT-37 znajdziemy go w części C w trzeciej kolumnie. Aby uzyskać dochód netto należy odjąć od dochodu zapłacone składki na ubezpieczenie społeczne (część D w PIT-37), składki na ubezpieczenie zdrowotne (w całości faktycznie zapłacone, a nie te z PIT) oraz podatek należny (część G w PIT-37). Dlaczego faktycznie zapłacone składki zdrowotne? Bo wielkość składek zdrowotnych, którą odliczamy w PIT od podatku to 7,75 proc. podstawy wymiaru, która jest odliczana od podatku, a cała składka wynosi 9 proc.
Skąd wziąć zatem dane nt. składki zdrowotnej? Wydobyć odpowiednie zaświadczenie z ZUS lub od pracodawcy. Jeżeli jednak chcemy policzyć dochód, aby mniej więcej się dowiedzieć czy spełniamy kryterium, to możemy wielkość składki zdrowotnej podanej w PIT przemnożyć x 1,16. Wynik będzie jednak niedokładny i nie nadaje się do wykorzystania w oświadczeniu o dochodach.
Co jeżeli dochody od tego czasu się zmieniły? Mamy obowiązek o tym poinformować oraz przedstawić odpowiedni dokument poświadczający. Jeżeli straciliśmy pracę będzie to świadectwo pracy, gdy zyskaliśmy nową – nowa umowa. W przypadku zamknięcia działalności gospodarczej będzie to decyzja o wykreśleniu z ewidencji, a przy założeniu firmy decyzja o wpisie do ewidencji. W niektórych wypadkach będzie konieczne dodatkowe zaświadczenie od pracodawcy (urlop wychowawczy).
Kto ma szanse na becikowe w 2014 roku?
Spróbujmy zatem zorientować się ile osób dostaje becikowe. Próg 1922 zł na osobę w przypadku narodzin pierwszego dziecka oznacza łączne dochody rodziców z umową o pracę na poziomie ok. 8 tys. zł brutto miesięcznie. To oznacza, że każdy rodzic, który dostaje wypłatę do wysokości średniej krajowej (w marcu wyniosła 4017,38 zł) może liczyć na becikowe. A według danych GUS ta grupa pracujących stanowi ok. 2/3 wszystkich. Ta liczba się powiększy jeżeli rzucimy okiem na to ilu podatników zmieściło się w rozliczeniach za 2012 rok pod progiem podatkowym, a było to ponad 97 proc. z rozliczających się według skali, czyli niemal 24 mln podatników.magdzia26, Strażaczka90, Dodi lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Szacun babeczki, 2 strony do nadrobienia miałam
Niach niach 32 na słońcu
Fedra, może w ciąży jesteś?Spać nie możesz, wszystko Cie wkurza albo chce się płakać, do tego nie wiadomo co zjeść... Spokojnie, to "tylko" i "aż" hormony a one szaleją
Nie martw się na zapas jaką mamą będziesz bo i tak na pewno najlepszą dla Twojego dziecka!
Obyście się już dowiedzieli w poniedziałek jak jest płeć dzieciątka, to już będziesz mogła przejrzeć ciuszki i dokupić resztę
Pismak, nadrabiaj nadrabiaj
Chce powiedzieć, że jak tak czytam to wymagania do becikowego są masakryczne, niewspółmierne do kwoty jaką człowiek dostanie jak już przebrnie przez papierologię
Napisałabym co tu trzeba było zrobić żeby dostać wychowawczy (po 1050 kr czyli ok 500 zł na miesiąc do 16 rż dziecka), ale nie będę Was dołować...
Polityka prorodzinna Polski jest super extraFedra, magdzia26, Dodi, Strażaczka90, Kaja, anka_a, Selena, Pismak lubią tę wiadomość
-
Aiso uśmiałam się z tekstu ze może jestem w ciaży przypomniało mi sie jak którejś dziewczynie tak pisałysmy ale masz racje to hormony i pierwszy raz w tej ciąży to doświadczyłam miałam wczesniej popłakiwania bez powodu ale takiej jazdy emocjonalnej jak wczoraj wieczorem i w nocy nie miałam...
jeszcze mnie sąsiad wkurzył bo słuchał muzyki tak głośno że wychodziłam z siebie żeby to jeszcze jakieś fajne było a to ze starych kabaretów było to tak wkurzające ze nawet walnęłam pare razy w kaloryfer ze złościaisa, Dodi, Strażaczka90, anka_a lubią tę wiadomość
17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz
2015 Nati
2017 Suzi -
Fedra, ciąża jak nic
Moje hormony w ciąży to chyba uśpione były bo żadnych zmiennych nastrojów ani zachcianek jedzeniowych nie miałam. Taki mój urok widocznie.
Za to po porodzie to i owszem, do tego pewnie dochodziło zmęczenie i niewyspanie...
Fedra, Strażaczka90, Selena, anka_a, Dodi lubią tę wiadomość
-
Aisa Ty śfintuchu 32 stopnie? trochę słońca i wyższe temperatury by się jeszcze przydały bo chciałabym w najbliższym czasie wyjechać gdzies naszym Riko Nano
i że co? 500zł na miesiąc przez 16 lat???? nie no nie pisz wogóle takich rzeczy, ja Cię proszę
Fedra artykuł piękny aczkolwiek sama bym się nawet nie brała za liczenie tego tylko ja zaświadczenie o wysokości pobieranych składek zdrowotnych załatwiałam u pracodawcy a dochód będę wyliczała przez US. Marna kasa, ale im nie popuszczę ani złotówki bo tylko tyle nam się od tego gównianego państwa należy....
Też obstawiam ciążę u Fedry
Magdzia zaraz wysyłamStrażaczka90, magdzia26, Fedra, Selena, anka_a lubią tę wiadomość
-
No to już wiemy skąd u Fedry taki zaokrąglony brzuszek ostatnimi czasy
Pewnie to ciepło z dziś jutro pójdzie do PolskiPrzesyłam trochę ciepła!
Prawidłowo Dodi, jak kasa jest do wzięcia to należy brać. A becikowe sie należy jak nic. Nie wiedziałam tylko, że taki próg dochodów jest.magdzia26, kiti, Dodi, Strażaczka90, Fedra, Selena, anka_a lubią tę wiadomość
-
aisa wrote:Szacun babeczki, 2 strony do nadrobienia miałam
Niach niach 32 na słońcu
Fedra, może w ciąży jesteś?Spać nie możesz, wszystko Cie wkurza albo chce się płakać, do tego nie wiadomo co zjeść... Spokojnie, to "tylko" i "aż" hormony a one szaleją
Nie martw się na zapas jaką mamą będziesz bo i tak na pewno najlepszą dla Twojego dziecka!
Obyście się już dowiedzieli w poniedziałek jak jest płeć dzieciątka, to już będziesz mogła przejrzeć ciuszki i dokupić resztę
Pismak, nadrabiaj nadrabiaj
Chce powiedzieć, że jak tak czytam to wymagania do becikowego są masakryczne, niewspółmierne do kwoty jaką człowiek dostanie jak już przebrnie przez papierologię
Napisałabym co tu trzeba było zrobić żeby dostać wychowawczy (po 1050 kr czyli ok 500 zł na miesiąc do 16 rż dziecka), ale nie będę Was dołować...
Polityka prorodzinna Polski jest super extra
Asia Polityka prorodzinna jest super w Polsce jesteśmy dumni za taką Polityke ( wybić w pień kto to wymyślił idiota skończony)
32 ehhh kiedy to byłoanka_a, Strażaczka90 lubią tę wiadomość
-
Dodi wrote:Aisa zazdroszczę takiej temperatury
nie wiem czy u nas jeszcze coś podskoczy, ale niedawno na termometrze było 14 stopni jedynie
Amelka ważyła w granicach 3160g i ciekawa jestem jaka będzie jej waga urodzeniowa
zapomniałam wcześniej napisać, że fajnie się macie z tymi spotkaniami mamusino dzieciaczkowymi
Jeśli dobrze pamiętam, to przed badaniem prolaktyny też nie można za bardzo ćwiczeń wysiłkowych żadnych robić bo mają wpływ na wynik, chyba że coś pokręciłam
Oooo Dodi waga małej taka sama jak 23 kwietnia mi usg o 5 rano mi robili i do 18 na głodówkę , a Marczello przytyl , aż 500g tak sie chłop walnął , ale Amelka ma wagę Super kochana taz czekam co ona Wam tam zmaluje kiedy Naszej Damie zechce sie wyjść no to CzekamyDodi, anka_a, Strażaczka90 lubią tę wiadomość
-
aisa wrote:Kiti siedzi w krzakach, wyłaź!
Kajax, Fedrita trochę szybciej urodzi niż za 9 miechów bo już 17 tydzień leci
Tak tak piękny brzuszek tam sie jej malujeno i już tyg jej lecą wiem wiem fajnie !!!
Selena, anka_a, Strażaczka90 lubią tę wiadomość