X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne plemniczka, staraczka i tyśka
Odpowiedz

plemniczka, staraczka i tyśka

Oceń ten wątek:
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez stosuje ta metode NPR chociaz tej ksiazeczki nieposiadam ale mozliwe ze ja sobie sprawie w koncu. mnie uczyli instruktorzy tej metody i potwierdzam co do slowa to co pisze Mauysia, i tez polegam na tej metodzie i jak mi cos nie pasuje to sobie sama przestawiam Ovu tak jak Mauysia, bo uwazam ze jestem madrzejsza od komputera, ktory głównie bazuje na statystykach :)

mauysia lubi tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • gocha04 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata wrote:
    gocha04 wrote:
    to jutro chyba wezmę już tego dupka wkońcu,bo to będzie 3dzień z wyższą temką, chyba, że spadnie to nie wiem co wtedy zrobie. Ale na innych wykresach też widziałam,że może być taki spadek jednodniowy. No nie wiem, może zaryzykuje i wezmę w końcu tylko pół tabl. rano i pół wieczorem to może nie zaszkodzi w razie jakby coś miało się wykluć.

Właśnie kiedy progesteron zaczyna się wydzielać dokłanie?

Gosiu a co Ci mówi na to lekarz?

ja brałam duphaston ale tylko w ciąży także nie wiem jaki ma wpływ na ovu

Beata ja mam takiego lekarza, że szkoda gadać. Wszystko dowiaduje się od was, z filmów i wykresów. Co po czym występuje itd. Na 28dni.pl są fajnie rozrysowane etapy zapłodnienia i co kiedy się wytwarza.
    Ginka przepisałam mi dupka,bo w ostatnim cyklu który trwał 35dni, miałam progesteron na poziomie 9,9 w 24dc,a endometrium w 10dc miałam 5,9mm i stwierdziła,że wszystko za nisko i dupka mi dała. Ale tak sobie myśle, że może niskie wartości były dlatego, że długi cykl miałam...? Co wy na dziewczęta? CHyba odpuszcze sobie w tym cyklu wogóle dupka i zobaczę jak wygląda mój cykl, bez prochów.

👩 '85 👦'82

AMH 1.07
    07.2015 - 1IUI ❌
    08.2015 - 2IUI ❌

01.2022 AMH 0,24
    02.2022 Invicta - IVF z KD ❌
    02.2022 OVIklinika
    03.2022 krótki protokół IVF
    31.03.2022 transfer 3dniowca 8AB
    8dpt cień cienia, 9 dpt ⏸,
    11dpt beta 27,2 13dpt beta 65,5, 15dpt 190,6
    11.2022 w końcu jesteś z nami 👧

01.2023 🦀tarczycy

W DRODZE PO RODZEŃSTWO 🙏
    10.2024 AMH 0,17
    11.2024 krótki protokół IVF
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a co do sposbow wyznaczania owulacji na Ovu to wklejalam wam co mo odpowiedzieli na pytanie, ale chyba przeszedl niezauwazony wiec wam wkleje jeszcze raz cobyscie byly bardziej swiadome :)

OvuFriend ustala owulacje na podstawie wielu różnych wskaźników, między innymi: pomiaru temperatury, śluzu szyjkowego, pozycji szyjki macicy oraz jeśli są dostępne na podstawie wszystkich informacji o wcześniejszych Twoich cyklach. Dodatkowo system wykorzystuje również badania statystyczne do wyznaczania owulacji, to znaczy porównuje Twój cykl do tysięcy innych cykli. Łącząc wszystkie te informacje i wykorzystując własny, innowacyjny algorytm (pamiętaj, że OvuFriend nie opiera się na żadnej metodzie do samodzielnego wyznaczania owulacji np. metodzie Roetzera), system wyznacza najbardziej prawdopodobny termin owulacji. Im więcej informacji codziennie wpiszesz, tym lepiej OvuFriend będzie w stanie określić termin Twojej owulacji.

Dora, Malvinka lubią tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a poniewaz mi sie tez moja interpertacja owulacji nie podobala to a to pytanie stwierdzili ze sluz wodnisty jest mniej plodny od rozciagliwego, ciekawe skad maja taka informacje, poniewaz mnie uczono inaczej i według Roetzera, wodnisty i rozciagliwy sa sluzem dobrej jakosci, czyli plodnym i nie ma rozoroznienia ktory z tych 2 jest lepszy jak sie pojawia to zawsze jest to dzien plodny i koniec. takze ja wole bazowac na swoim dosiwadczeniu :)

a to co mi Ovu napisali

Biorąc pod uwagę tylko Twój wykres (a jak już wspomnieliśmy OvuFriend bierze pod uwagę również statystyki Twoich cykli oraz porównuje Twój wykres z wieloma innymi) zauważyliśmy, że dzień owulacji został zaznaczony w dniu Twojego najpłodniejszego śluzu (rozciągliwy jest śluzem dużo płodniejszym niż wodnisty), co mogło zadecydować w tym przypadku o przedstawionej interpretacji.

Dora lubi tę wiadomość

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mauysia wrote:
    Woseba wrote:
    mauysia:)skoro ta metoda Roetzera jest Ci tak bliska to moze mi pomozesz rozwiać moje watplwości:)bo owu mi wyznaczył owu na 14 dc...a FF na 16 dc.jak myslisz?dodam ze zarówno tu jak i w FF anulowałam temp z 8 i 9 dc bo wydawały mi sie zaburzone...

Wosebko,

Ta metoda Roetzera w ogóle unika czegoś takiego jak wyznaczanie dnia owulacji, jako że w domowych warunkach takie przewidywanie to loteria. Wyznacza tylko pewne okno największej płodności (zazwyczaj w drugiej połowie tego okna jest owulacja). Okno zaczyna się wraz z najpłodniejszym śluzem, a kończy 2-3 dnia wyższych temperatur. Z tym że ponoć pierwsza z wyższych temperatur musi być przynajmniej o 0,05 wyższa od sześciu poprzednich (aby w końcu dojść do przynajmniej 0.2-kreskowej różnicy). Tak mówi teoria.

Roetzer pewnie wyznaczyłby Ci pierwszą wyższą temp. na 18, może 17 dc.

Ale najlepiej byłoby włączyć jeszcze inne kryteria: szyjkę, testy owu albo monitoring...

Tak czy inaczej jesteśmy jak dzieci we mgle, bo nasz organizm może zrobić figla i zachować się całkiem inaczej, niż przewidujemy, że się zachowa ;)

dzieki kochana:)myslałam ze wiem o owu wszystko a tu dupka...:(chyba jednak w naszym przypadku nie obejdzie sie bez monitoringu..bo tak to w zyciu nie trafimy...

• mauysia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia, oj, jak ja zauważyłam Twój powyższy wpis :) ! Po przeczytaniu tego jeszcze bardziej spadło moje zaufanie do autorskiej metody Ovufriend. Pierwsza krecha już za to, że wszystko oblicza jakiś algorytm, czyli zakrawa mi to już na osławiony "kalendarzyk małżeński".

Druga krecha: "nie opiera się na żadnej metodzie do samodzielnego wyznaczania owulacji np. metodzie Roetzera" - a głównym założeniem metody Roetzera jest właśnie to, że owulacji NIE DA SIĘ wyznaczyć w domu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2012, 10:32

Amicizia, Shagga_80 lubią tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • Dora Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też uważam,że lepiej zaznajomic się z metodą Roetzera, a ten owu system traktowac raczej z przymróżeniem oka.

Amicizia lubi tę wiadomość

Witamy Cie Córeczko:* 09.09.13 ♥
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    msuysia, milo :) tez mi to nie podoba sie wlasnie, dlatego na pewnie nie wykupie sobie premium jak mi sie ten gratisowy skonczy i bede tu tylko ze wzgledu na Was :)

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dora wrote:
    Ja też uważam,że lepiej zaznajomic się z metodą Roetzera, a ten owu system traktowac raczej z przymróżeniem oka.

ja dokladnie z takiego powodu zalozylam sobie na tym portalu konto, zeby zobaczyc jak to dziala i mialam nadzieje ze bedzie mnie kntorlowac, a tutaj okazuje sie ze to ja kontroluje ten program :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2012, 10:40

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czyli wychodzi na to ze my nie trafiamy w dni płodne:(mauysiu a gdzie mozna ten poradnik kupic:)

• mauysia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wosebko, przejrzałam neta i można ją kupić np. tutaj: http://www.tolle.pl/pozycja/sztuka-planowania-rodziny. Możesz jeszcze poszukać, a nuż znajdziesz trochę taniej.

Woseba lubi tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • zosia-ktosia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://parenting.pl/portal/metoda-roetzera

0b20b16b995f24a8cb229af77491f63c.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja wam radze sobie wziac kartke dlugopis czy olowek i linijke i narysowac sobei samemu wykres zaznaczac tempki i t poziome linie a te 3 syzsze temperatury koloeczkami wtedy na pewno zon=baczycie to co Mauysia i ja, nawet te karty do obserwacji wedlug rotzera mozna gdzies na necie sciagnac, tylko ze ja jestem zimnokrwista to musze sobie zmieniac tempki tam przez nich podane :D

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mauysia wrote:
    Wosebko, przejrzałam neta i można ją kupić np. tutaj: http://www.tolle.pl/pozycja/sztuka-planowania-rodziny. Możesz jeszcze poszukać, a nuż znajdziesz trochę taniej.

dzieki kochana:)kupie napewno:)do tego testy owu:)i moze monitorig:)kurna musimy wkoncu trafić:)

• mauysia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amicizia wrote:
    msuysia, milo :) tez mi to nie podoba sie wlasnie, dlatego na pewnie nie wykupie sobie premium jak mi sie ten gratisowy skonczy i bede tu tylko ze wzgledu na Was :)

W wersji podstawowej też można robić wykresy, tylko funkcje są trochę okrojone.

Ja chętnie wprowadzam dane do Ovufriend - bardzo fajnie wizualnie to się prezentuje. Pal licho to, że ich intepretacja spływa po mnie jak po kaczce ;)

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • Amicizia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    np tutaj jest tak karta

http://www.npr.csc.pl/pdf/karta_obserw.pdf

a tu jest przykladowy wykres i oznaczenia wedlug rotzera
    http://embrion.pl/npr/metroetz.htm

aha wszystkie linki wklajam do watku z linkami :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2012, 10:49

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • mauysia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Woseba wrote:
    mauysia wrote:

dzieki kochana:)kupie napewno:)do tego testy owu:)i moze monitorig:)kurna musimy wkoncu trafić:)

I to lubię! :)

Woseba, gadgeta lubią tę wiadomość

1kk082c3vuoqvmjs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mauysia tam gdzie podałas po zapisaniu sie mozna dostać ta ksiazke w formie e-booka za free:)

• Amicizia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mauysia wrote:
    Amicizia wrote:

W wersji podstawowej też można robić wykresy, tylko funkcje są trochę okrojone.

Ja chętnie wprowadzam dane do Ovufriend - bardzo fajnie wizualnie to się prezentuje. Pal licho to, że ich intepretacja spływa po mnie jak po kaczce ;)

mi tez sie wizualna strona podoba, ale ja i tak porwadze sobie oddzielnie na kartce i tam sobie wszytsko ladnie kresle i zanczam latwiej mi tam upewnic sie co do tej poziomej lini przy 6 nizszych temperaturach :)

tpb9ue9.png
    20110521580820.png
  • marcik49 Debiutantka

Wysłany: 4 grudnia 2012, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosia-ktosia wrote:
    Malvinka wrote:
    Dzień dobry wszystkim :)

U nas śnieg, prawie samochodem na drzewo wpadłam o.O Dobrze, że na liczniku miałam nie więcej niż 15-20 km/h bo bym się nie wyrobiła pewnie :/

Trzymam za Was wszystkie kciuki, żeby każdej spełniło się to, czego chce. Bo oczywiście nie mam tutaj czasu czytać wszystkich stron, które naklikałyście, więc nie mogę życzyć każdej z osobna :)

uważaj na siebie

witaj Marcik

ooooo :)

MARTUŚKA
‹‹ 632 633 634 635 636 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ