Ploty,Ploty ploteczki :D
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDaria popatrz na mnie i przedstań gadać że jesteś gruba
teraz n ajwięcej na wadze przybierasz, bo dziecko ma największy etap wzrostu. Poza tym to nie tłuszcz tylko dużo innych rzeczy wpływa na wage :]
Co składa się na dodatkowe kilogramy w ciąży?
Jeśli twoja masa ciała mieści się w normie - do dziewiątego miesiąca powinnaś przytyć od 8 do 12 kilogramów. Składają się na nie:
dziecko - od 3 do 4 kg;
macica - od 1 do 1,5 kg;
łożysko - 0,7 kg;
płyn owodniowy - 0,9 kg;
tkanka tłuszczowa - od 2 do 3 kg;
gruczoły piersiowe - od 0,2 do 0,4 kg;
zwiększona ilość osocza krwi - od 1,5 do 2 kg;
woda zatrzymywana w organizmie - 1,5 kg.
Oczywiście nadmierny przyrost masy ciała, powyżej 12 kg nie musi wcale oznaczać niczego złego. Pamiętaj jednak, że zbytnie przybranie na wadze jest szkodliwe dla twojego zdrowia.
W związku z tym powinnaś kontrolować to - ile i w jakim tempie tyjesz oraz co i w jakich ilościach jesz. Na szczęście po porodzie większość kobiet, szczególnie tych, które karmią piersią, wraca do swojej dawnej wagi.
Dynamika wzrostu wagi ciała
Każda z nas jest inna i dla każdej dynamika przyrostu wagi może nieco się różnić. Nie trzeba wpadać w panikę, jeśli to, co obserwujemy u siebie odbiega nieznacznie od idealnego wzorca. Martwić powinny dopiero znaczne odchylenia od normy. Idealna prędkość przyrostu wagi w czasie ciąży wygląda następująco:
Pierwszy trymestr
W pierwszym trymestrze przytyjesz niewiele: 1-2 kilo. Do dwunastego, a nawet czternastego tygodnia (czyli do początku drugiego trymestru) możesz nie tyć w ogóle!
Drugi trymestr
W tym okresie możesz przytyć nawet 6 kilo. Największa zmiana wagi następuje bowiem w okresie od 20 do 30 tygodnia ciąży, czyli między II a III trymestrem.
Trzeci trymestr
Po 36. tygodniu ciąży waga powinna już nie rosnąć, lub znacznie zwolnić tempo.Eweloka84 lubi tę wiadomość
-
a ja taka wczoraj zestresowana była, że żel m powiedziałam hahaha l4 mialam do 30 marca a powiedziałam, że do 31 i wypisał mi od 1 dzizess ale spko juz zadzwoniłam i mam jutro podejsc
u mnie 1 kg na minusie znowu
Daria Kochanie przy synusiu szybko zgubiszCzarnula87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMyślałam, że nie oglądałaś nigdy :]
cały dziewiąty sezon pokazywali jak Barney i Robin są super parą itp. tylko po to żeby w pierwszych 5 minutach finału ich rozwieść, po kolejnych zabić matkę, a na koniec dzieci teda olewają to wszystko i namawiają go na powró do robinno nóż się w kieszeni otwiera
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyRudasku nie smęcisz - przynajmniej dla mnie...wiem i rozumiem Twoje "złe samopoczucie" związane z przyrostem wagi - ale po porodzie weźmiesz się z nadwagą "za bary" i wygrasz tą bitwę
w zwyżkowe kg, będą tylko wspomnieniem....
Nie myśl co będzie później.... pomyśl co możesz "ZROBIĆ" teraz w tej chwili...
"Pełna życia", bo ja tak faktycznie myślę o "ciężarnych" kobietach:)
Ruda27, Eweloka84 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDaria ja przytyłam 23 kg w ciazy - przez 2-3 tygodnie spadło mi ponad 15 kg :] to bardzo szybko się traci :] nie łam się
i dziewczynki kochane tu jest nasz wątek i my chcemy żebyście się nam żaliły, wypłakiwały, wygadaywały itp :] ja osobiscie chcę wam podoradzać, popodpowiadać i pocieszać
Ewelka co tak językiem szastaszMalenq, Ruda27 lubią tę wiadomość
-
Daria to tylko homorny
i dlatego tak sie dołujesz..
luzzikk mala
zobaczysz pozniej szybko zrzucisz.. tyle bedziesz miala zajecia przy dziecku
ja dzis o 15 rozmawiam jednak z tym Toruniem bo zadzownili czy mozna przelozyc bo cos maja z netemi bedziemy telefonicznie gadac
i chyba moja małpa sie nie spozni bojuz mnie brzusio pobolewahuurrraa
Eweloka84, Ruda27 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny