Ploty,Ploty ploteczki :D
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyHehe Paula no niestety jest tego maaasa..
Ja jestem taka ze wole kupic te lepsze rzeczy. Wiem ze niekoniecznie marka ma zbaczenie, ale dla malucha wole wydac wiecej ale zeby bylo dobrej jakosci butelki chce Aventa smoczki tez mam pare firmy nuk
Posciele chce firmy gluck i feretti i jedna zwykla.. Ale tu dobrze zainwestowac bo pozniej sluzy na lata nawet
Eweloka84, Paula55 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaula ja miałam butelki tt bardzo zadowolona byłam z nich, udało mi się nawet na allegro ustrzelić promocję na cały komplet - dwie małe dwie duże, smoczki do tego i butelka z ustnikiem niekapka :] dokupiłam tylko termmoforek na butelki :]
Ja siadłam któegoś razu na allegro, patrzyłam co mi potrzeba i spisywałam ceny od kilku sprzedawców i zrobiłam 3 zamówienia - od trzech różnych i wszytsko kupiłam dużo taniej.
Sporo rzeczy na poczatek jest serio nie potrzebnych :] -
nick nieaktualnyJa miałam taką liste - robiona na podstawie poradnika i przy pomocy mojej ciotki która rodziła dwójkę dzieci już i jedno 9 miesięcy przede mną
Dostałam od koleżanki z serii tych poradników Twoją Kartę Wyprawkową. Oto co w niej zamieszczono :]
1. Kosmetyki i przybory toaletowe do pielęgnacji dziecka
* waciki, gaziki ( do przemywania oczu, okolic krocza) - polecono mi firmę Medicomp
* pałeczki z watą
* krem pielęgnacyjny
* krem na odparzenia - polecono mi Sudocrem, Balneum
* nieperfumowane mydło dla niemowląt - Bambino ponoć najlepsze
* płyn do kąpieli - polecono mi Oilatum
* nożyczki do paznokci z zaokrąglonymi końcami
* miękka szczoteczka do włosów
* niealergizujący proszek lub płyn do prania
dodatkowo napisane było (aczkolwiek słyszałam, że nie potrzebne)
- oliwka do pielęgnacji niemowląt - za bardzo przesusza skórę dziecka, lepiej kupić płyn do kąpieli z dodatkiem oliwki
- puder - skoro używa się kremów na odparzenia, to już nie jest potrzebny
- szampon - on na początek nie potrzebny, bo dziecko ma za mało włosów
2. Apteczka maluszka
* sól fizjologiczna do przemywania oczu (w jednorazowych ampułkach)
* do przemywania pępka Octenisept- lepsze niż spirytus 70%
* aspirator lub gumowa gruszka do czyszczenia nosa - lepszy aspirator
* termometr do mierzenia temperatury ciała dziecka
dodatkowo napisane było (aczkolwiek słyszałam, że nie potrzebne)
- roztwór wody morskiej do czyszczenia nosa - wystarczy sól fizjologiczna
- lek zawierający simetikon lub herbatki na kolki dziecka - są apteki całodobowe, a nie ma gwarancji, że dziecko będzie miało koli, więc nie ma co na zaś kupować
- paracetamol w czopkach w razie gorączki (podawać tylko za zgodą lekarza) - uzasadnienie jak wyżej
3. Pierwsze ubranka (rozmiar 56-62) - tutaj ubranek nie konsultowałam, bo dostanę
* koszulki bawełniane, body - 5-7 szt.
* kaftaniki z długim rękawem trykotowe, bawełniane, frotte - 4-6 szt.
* body z krótkim i długim rękawem - 5 szt.
* śpiochy lub pajacyki rozpinane w kroku zakrywające stópki - 4 szt.
* czapeczki (bawełniane lub batystowe) - 2-3 cienkie i 1 ciepła
* skarpetki - 2-3 pary
* cieplejsze sweterki lub bluzeczki - 2 szt.
* ciepły kombinezon (dla dzieci urodzonych zimą) - 1 szt.
* śliniaczki - 4 szt.
* pieluszki flanelowe - 4-6 szt.
* pieluszki tetrowe - 4-6 szt.
* pieluszki jednorazowe - na dobę potrzebne będzie ok. 8 szt.; na początku zalecane są pieluszki jednorazowe o rozmiarze newborn 2-5 kg; następnie w ok. 2 miesiącu życia pieliszki mini 3-6 kg
* wilgotne chusteczki pielęgnacyjne - na dobę potrzebne będzie ok. 8 szt.
* kocyk - 2 cienkie, 1 ciepły
* rękawiczki - 1 para
* rożki - 1-2 szt.
4. Sprzęty codziennego użytku
* łóżeczko drewniane z regulowaną wysokością - dobrze jakby miało możliwość wyjmowania szczebelków i szufladę
* materacyk - podobno najlepszy i sprawdzony to gryka-kokos
* prześcieradło frotte lub flanelowe - 2-3 zmiany
* kołderka lub śpiworek - jeśli śpiworek to kołderka jest zbędna, wystarczy wtedy np. kocyk
* pościel - o ile nie korzystamy z kocyka lub śpiworka, bo wtedy zbędna
* ceratka lub podkład na materac do ochrony łóżeczka przed zmoczeniem - 2 szt.
* przewijak - 1 szt.
* wózek głęboki - 1 szt.
* nosidełko - 1 szt.
* wanienka
* ręczniki z kapturkiem - 2 szt.
* myjki frotte - 1 szt.
* termometr do mierzenia wody - 1 szt.
* torba podręczna np. na spacery itp.
dodatkowo wypisane:
- chusta do noszenia niemowląt - 1 szt.
- fotelik samochodowy - jego się używa najczęściej od ok. 1 roku
5. Inne produkty i akcesoria dla dziecka i mamy:
* herbatki na laktację dla kobiet karmiących piersią
* wkładki laktacyjne
* butelka do karmienia 125-250 ml
* smoczek - najlepszy silikonowy od 0+
* laktator
* podpaski
* wkładki higieniczne
* płyn odkażający do pielęgnacji krocza po porodzie
* bawełniane biustonosze do karmienia - 2-4 szt.
* krem na pękające brodawki sutkowe - polecany jest Maltan - stosować go należy już 2 miesiące przed porodem, potem mniej pękają brodawki i są mniej popękane; poza tym warto te 2 miesiące wcześniej pocierać sutki, wtedy prawie nie bolą przy karmieniu piersią - podpowiedziane z życia
* specjalne przewiewne majtki
* podkłady do przewijania i do szpitalaEweloka84, Ruda27 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyDzisiaj mam wolne, ale w banku byłam, dostałam kredyt i jadę dzisiaj do komisu po autko nowe bo nasze sie rozkrzaczyło masakrycznie. Mam nadzieję, że jeszcze będzie to co sobie upatrzyliśmy kilka dni temu :]
Eweloka84, Ania_84, Paula55 lubią tę wiadomość
-
slysząłam , że juz nie od jednej koleżanki ze od papmersów dzieci dostawały uczulenia, albo zaczeły najpierw uywac pampersy a pozniej zmieniały na inne i tez uczulenia dostawały moim zdaniem te pampersy przereklamowane sa
Czarnula87 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA co do pościeli bo mi się przypomniało - dostaliśmy co prawda od teściów - ale polecam coś w tym stylu: http://www.madar.siedlce.pl/pl/p/Ankras-posciel-do-lozeczka-120x90-16-elementow/2755
super komplet bo jest i kocyk i cała pościel i kołdra i poduszka i jasiek i rożek i inne pierdoły więc nie trzeba kupowac oddzielnie, a przy praniu nic się nie spiera, kolory (mamy te kolorowe w zyrafy) się super trzymają, nic sie nie mechaci, nic się nie niszczy :]Ania_84 lubi tę wiadomość
-
Jeju Olga ozloce cie
Ja mam kilka list juz i wszystko mi sie miesza hahaha.
Butelke mam jedna tak te od tt (bo je tez chcialam kupic) i zastanawialam sie nad jedna dr Brown (mysle że dwie na poczatek wystarcza bo chce karmic piersia)???
Kos,etyki mam wlasnie z hippa i baby dream uff fajnie ze sie zgadzamy :p
Co do pampersow to sprobuje na poczatek ale kupie tez paczke zwyklych i zobaczymy jaka bedzie reakcja
Przyjaciolka mi mowila ze nadostawalamoryginalnych pampersow i ńie dosc ze 2 jej dzieci je poprostu przesikiwalo to kilka razy sie zdarzylo ze pampers sie poprostu rozpadl i wylecialy z niego takie granulki szok!!!
Ania_84, Eweloka84 lubią tę wiadomość
-
Czarnula87 wrote:Dzisiaj mam wolne, ale w banku byłam, dostałam kredyt i jadę dzisiaj do komisu po autko nowe bo nasze sie rozkrzaczyło masakrycznie. Mam nadzieję, że jeszcze będzie to co sobie upatrzyliśmy kilka dni temu :]
Jaaa bedziecie miec nowa fure:) super. A jakie jakie???Ania_84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyPaulinko mój MIchaś w pampersach (dostał w prezencie pakę) miał ciągle dupke mokrą, poodparzaną, z uczuleniami. Po Dadach nic mu nie było, przez 2 lata użytkowania 4! razy sie zdarzyło, że mu przeciekła kupka bądź siuśki ale pielucha wtedy wazyła po nocy z tonę
Ja też zakładałam karmienie piersią ale nie wyszło, więc nam się butelki bardzo przydały 0 te z tt kupowałam jak już Michaś się urodził, bo na początek mieliśmy dwie jakieś najzwyklejsze, jedną małą drugą dużą :] -
nick nieaktualny
-
No i ja tak samo sie zapatruje kochana. Kupie i jedne i drugie i sama zobacze. Nie bede sie na sile zesrywac ze wszystko ma byc firmowe bo czasem te "firmowki" to gorsze dziadostwo
A zastanawiam sie bo rozne opinie czytalam, czy kupowac te antykolkowe butle.... Czy one sa warte czegokolwiek
O kurde... To oby sie z autkiem udalo
I oczywiscie ja- maniaczka zdjec czekam na fote jak zakupicie
Ide po wozek bo sie wietrzy na tarasie a cos sie chmurzy i wracam
A ty masz Olgus wolne dzis???
-
nick nieaktualny
-
Cześć DZiewczęta...dawio mnie nie było
co u WAs, jakies nowośći ????
Piszcie tu szybko..widzę ze składacie wyprawke ja dziś w nocy zostałam ciocia ZOsi Mojego R bratowa urodziła dziewuszke mega im zazdroszcze choć nie powinno sie udało sie za pierwszym razem :)bo jak to tatuś ZOsi mówi stwierdził ze już czas i zostaje w środku ha ha ha dobreRuda27 lubi tę wiadomość
-
Ojj to choc dzis moze odpoczniesz
Ja dzis tez mam w nosie. Nigdzie nie jade, nie ide siedze w domu i zamawiam wyprawke
Woecie co wam powiem...od kad jestem w pl jestem non stop glodna 'co chwile bym cos jadla masakra. I dopiero tu przybylo mi te 1,5 kg ja nie wiem czy to klimat czy fakt ze kazdy cos do jedzenia pod nos podstawia hahaha
Czesc Rudasku a u nas leci. Wszystko mam nadzieje ok
A co ty tak malo do nas zagladasz???
-
Zaglądam Kochana ale jakoś sie mniej udzielałam
Nie wiem w sumie czemu...obraziłam sie na WAs Żartuje...
troche mnie przybiła tarczyca, musiałam wprowadzić w zycie leki i pewnie to przeszkadza w dzidzi..zresztą sama nie wiem....kurde jakoś tak nie po drodze u CIebie Kochana widze wielkie przygotowania!!!!!!!!!