Ploty,Ploty ploteczki :D
-
WIADOMOŚĆ
-
własnie zanlazlam wypowiedz o biopsji Jader
czyli jeszcze kilka badan bedziemy musieli zrobic ale spsze i moze jutro podejdziemy do lekarz I kontaktu i poprosimy co moze nam przepisac
Przygotowanie do biopsji
- szczepienia przeciw WZW B;
- badania infekcyjne (antygen HbsAG, przeciwcała anty HbS, przeciwciała anty HCV, HIV, VDRL) - w przypadku gdy po biopsji tkanki mają być mrożone;
- badania konieczne do znieczulenia ogólnego (grupa krwi, morfologia krwi, czasy krzepnięcia, glukoza, mocz badanie ogólne);
- w dobie zabiegu - bezwzględny zakaz picia i jedzenia 6 godzin przed planowanym znieczuleniem (nie wolno żuć gumy, jeść Tic-Tak, cukierków, CZEGOKOLWIEK) - NIE WOLNO pić nawet łyka WODY, KAWY).
Po zabiegu nie wolno samemu prowadzić samochodu do następnego dnia.
U mnie wskazaniem do biopsji była azoospermia związana z CBAVD i mutacjami CFTR na obu allelach genu.
Biopsja - przezskórna mapująca igłowa biopsja obu jąder.
Zabieg był przeprowadzony w Przychodni Novum w Warszawie, przez dr. Jana Wolskiego. Koszt 2.200 złotych, w co wliczona jest opłata w kwocie 600 złotych za mrożenie plemników przez pierwszy rok.
Zabieg trwał około 40-50 min, później około 20-30 min odpoczynek w sali pooperacyjnej, a później kontrola u dr. Wolskiego.
Akurat u mnie zastosowano następujący sposób postępowania: 2 krotnie nakłuto najądrze lewe i prawe, 9-krotnie nakłuto jądro prawe, 3-krotnie nakłuto jądro lewe. Ponieważ w każdym nakłuciu stwierdzono doraźnie plemniki - jak stwierdził dr. Wolski nie było potrzeby rozszerzania pola biopsji, gdyż materiału pobrano wystarczająco dużo.
Zalecenia po biopsji.
- leki Paracetamol 4x1 g (2 tabl) przez 3 dni;
- antybiotyk Cipronex 2x1 przez 5 dni;
- kompresy z lodu na mosznę przez 1-2 dni;
- oszczędzający tryb życia przez 2 tygodnie.
- kontrola za 14 dni, omówienie wyniku badania histopatologicznego.
Podczas wypisu po biopsji, dr Wolski, pokazał nam już zdjęcia plemników wykonane w trakcie biopsji .
Po biopsji
Rzeczywiście należy się oszczędzać i wziąść zwolnienie z pracy na min cały tydzień, nie chodzić, leżeć, okładać jądra lodem - aby nie powstały krwiaki. Poza tym brać wszystkie przepisane leki. Przepisany Paracetamol jest nie tylko przepisany przeciwbólowo ale także przeciwzapalnie więc i tak winno się go brać zgodnie z zaleceniami. Mnie przez pierwsze 3 dni bolało, ale tylko podczas chodzenia i forsowania się, poza tym nic strasznego. Oczywiście jądra są dwa razy większe, z widocznymi krwiakami, i twardsze. Najbardziej bolą gdy są w pełnym zwisie (jakby ktoś wyładował mosznę ołowiem), a tak do przeżycia.
Kto się boi lub waha odwagi - to nie jest takie straszne jak wygląda, a męska duma tak bardzo nie cierpi. Wynik potrafi naprawdę wiele wynagrodzić
-
nick nieaktualnyuhmmm Aniu ... może lepiej nie pokazuj mężowi....
a tak serio: dobrze wiedzieć wcześniej co i jak i czego się spodziewać po...
dziewczynki przepraszam, ale nie mam siły cofnąć się na dwa dni i poczytać....
czy coś mnie ominęło???Ania_84 lubi tę wiadomość
-
on doskonale wie co go czeka po powiedzial ze bede mu masowac jajeczka hihih
bardiej ciekawi nas jakie badania jesczze musimy zrobic
Eweloka84 lubi tę wiadomość
-
tam w novum obok kliniki sa pokoje do wynajecia i stwerdzilismy ze jak juz bedzi ep to zostaiemy tam z 2-3 dni co by byc niedaleko w razie jakby cos sie dzialo
Malenq lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Eweloka84 wrote:poszłyscie spac czy sie obzerac >??
Eweloka84 lubi tę wiadomość
-
A bylam sie "pieknic"
Wzielam prysznic. Nalozylam maske na klaki, zrobilam peelng ciala i twarzy, wysmarowalam moj wielki beben, na ryjku siedzi maseczka a na stopach zaraz zagosci duuuzo kremu
Czasem trzeba sie odgruzowacEweloka84 lubi tę wiadomość