Ploty,Ploty ploteczki :D
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
jak dobrze jest meza miec o 16 w domu
zjedlismy obiadek pozniej pojehalismy obejrzec kose spalinowa.. i bylismy 1 cm od kupna nowego tv
jutro o 9 rano jedziemy ja kupic znaczy kose z TV sie opamietalismy nie kupilismy
za to jutro kupujemy kose , sokowirówke i czajnik
kocicy kupilismy piekna toalete
o taka
jutro wyjazd
ogolnie I dzien pracy ..bardzo pozytywmny.matko dziwczyny ta happy miska dawno nie widzialam wracajacego z pracy
pracuje tam 5 osob wogole powitanie mial , maj osobny pokoj socjaly jakposzli na przerwe to chlopai odrazu zrobily mu kawy .. dali mu wode ..Michal mowi ze na luzie wszyscy rozmawiali naczyl sie sporo nwych rzeczy..facet pokazywal i pozwalal u obslugiwac rzeczy na ktorych mchal do tej pory niepracowal..spokojnie tlumaczyl chlopai wczorj chcieli go od razu brac na montaz kuchni u klienta w poniedzialek maja gadac o umowie
a ja w sobote ide na rozmowe do banku zadzownili do mnieCzarnula87 lubi tę wiadomość
-
cześć Dziewczynki!
Pierwsza!!!!!!
wszystkie jeszcze spicie albo już pracujecie intensywnie:)
a ja dzis wyjątkowo wstałam o 8 wraz z moim R i nie chce mi sie spać
wiec coś tu popisuje, zaraz zjem sniadanko, leki i nie wiem co dalej hehehehheEweloka84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnysantoocha wrote:Ja miałam mdłości (poranno-południowo-popołudniowo-wieczorne) i wymioty do 17tyg, a jest chłopak.
Za to wszyscy mi mówią, że super wyglądam w ciąży
Anetko bo super wyglądasz!! wiem bo widziałam to samo mój męzu powiedział :]
Rudasku ja jestem, ale idę w kimanko bo się źle czujęsantoocha lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny
Ja wymiotowałam może 3 razy przez całą ciąże a mdłości miałam i rano i popołudniu i wieczorem:) więc nie wierzę w te zabobony:)
Nie wierzę też w celowanie w chłopca czy dziewczynkę, bo u nas do zapłodnienia doszło w trakcie lub dzień po owulacji (miałam monitoring) i z tego wynikało że powinien być chłopiec, a jest dziewczynka:)Anastazjaaa, Malenq lubią tę wiadomość
-
Paula dokładnie! zabobonów i przesadów jest milion
ja tez w to nie wierze ale w przeczucie wierze i tez czułam ze facet bedzie
lekarz poki co na 100% powiedział ze chlopak, mam nadzieje ze nic sie nie zmieni
Pauluś jak Zuzia??
Kochana mam cos dla CIebie, nie wiem czy CI sie przyda, na pewno nie bedziesz siedziec z instrukcją przy dziecku ale przeczytaj w wolnej chwili
to info odnośnie płaczu dziecka. Informacje z moich studiów
To, na co czekają rodzice zaraz po przyjściu na świat dziecka, to pierwszy krzyk, dający znać, że dziecko już jest, że żyje. To jest również krzyk spowodowany pierwszym oddechem, a także jest to pierwszy, widoczny i słyszalny symptom aktywności motorycznej z jednej strony, i powstającego zjawiska akustycznego z drugiej (Diener, 1999, s. 10). Ostwald i Peltzman piszą, że „krzyk jest jednym z pierwszych sposobów, w jaki noworodek komunikuje się ze światem zewnętrznym”, jest to pierwsza przedwerbalna forma komunikowania się z otoczeniem. Już Darwin uważał, że płacz u noworodków rozwinął się jako środek dostarczania matce informacji o stanie dziecka, bo przecież to krzykiem i płaczem dziecko będzie pokazywało najbliższym, że jest głodne, że ma mokro, że jest mu niewygodnie czy zimno. To również za pomocą krzyku i płaczu będzie próbowało skupić na sobie uwagę innych. Zdaniem Kaczmarka, krzyk i płacz są również pewnego rodzaju ćwiczeniem oddechowym, gdyż szybki wdech i wolny wydech płaczącego dziecka nie różni się wiele od wdechu i wydechu człowieka dorosłego w czasie mówienia i śpiewania (Kaczmarek, 1977, s. 11). W 3 lub 4 tygodniu życia dziecka, krzyk różnicuje się pod względem intonacji, co ułatwia otoczeniu zrozumienie tej formy komunikacji. Krzyk wywołany bólem jest głośny i przerywany ruchami ssania (Hurlock, 1985, s. 320). W krzyku niemowlęcia występują elementy nieartykułowane, trudne do określenia, przejścia od jednego z nich do drugiego są nieuchwytne. Niektóre dźwięki zbliżone są do samogłosek a, o, u (Styczek, 1981, s. 210). Znaczenie krzyku można zrozumieć na podstawie jego intensywności, barwy i towarzyszących mu ruchów ciała. Im silniejsze są potrzeby niemowlęcia, tym głośniejszy i bardziej uporczywy jest jego krzyk. Bardzo głodne niemowlę krzyczy głośniej i wytrwalej niż dziecko mniej głodne. Ruchy ssania, które pojawiają się w momentach ustawania krzyku sygnalizującego głód, również pomagają w interpretacji krzyku dziecka (Hurlock, 1985, s. 321). I tak, płacz podstawowy, charakteryzuje się monotonnym, przerywanym krzykiem, podobnym do staccato. Płacz z bólu, cechuje krzyk z nagłym początkiem, którego siła narasta. Jest głośny, przeraźliwy, ostry. Płacz gniewny z kolei objawia się silnym podnieceniem, poczerwienieniem twarzy, przerywanymi łkaniami i długim czasem trwania (Harwas-Napierała, 2000, s. 62).
Wyodrębnia się następujące, rozpoznawalne rodzaje krzyku niemowlęcego:
krzyk zwiastujący samotność i pragnienie kontaktu z matką,
krzyk sygnalizujący dyskomfort spowodowany mokrymi pieluszkami,
krzyk sygnalizujący poważne zaniedbania pielęgnacyjne,
krzyk głodowy,
krzyk sygnalizujący zmęczenie,
krzyk sygnalizujący znudzenie,
krzyk sygnalizujący złość, gniew,
krzyk sygnalizujący przegrzanie,
krzyk będący reakcją na oziębienie organizmu,
krzyk bólowy,
krzyk towarzyszący chorobom i anomaliom rozwojowym (Diener, 1999, s. 10).
Oprócz krzyku i płaczu, niemowlęta do komunikowania się z otoczeniem wykorzystują jeszcze takie zachowania niewerbalne jak: spojrzenia, ruchy ciała, gesty, mimika, wokalizacjaPaula_29, Anastazjaaa, Malenq, Czarnula87 lubią tę wiadomość