Początkujące:)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Sigma wrote:Dziewczyny, przyznam Wam się, że nie wytrzymałam i poszłam dziś na betę (planowałam jeszcze poczekać 2-3 dni na @, ale ciekawość wzięła górę). Byłam późnym popołudniem, więc prawdopodobnie wynik będzie dopiero jutro, albo jeśli jeszcze dziś, to późno wieczorem online. Proszę, trzymajcie kciuki
-
nick nieaktualnyZuzzi, sama pisałaś, że masz androgeny w górnej granicy normy. Ja też całe lata tak miałam, nie przekraczały normy, a mimo to PCOS jest... To nie jest choroba, której się da pozbyć, którą się da wyleczyć. To jest choroba, która zostaje z nami na całe życie. To, że ma się naturalne cykle bez antykoncepcji nie znaczy, że są one owulacyjne (ja całe lata miałam naturalne bezowulacyjne cykle), i bez monitoringu albo śledzenia wzrostu progesteronu wielokrotnie w cyklu nie jesteś w stanie stwierdzić, czy masz owulację. Przy PCOS testy owulacyjne mogą wychodzić pozytywne mimo braku owulacji, śluz płodny występuje bardzo często, wszystkie objawy płodności tak samo - szyjka pracuje, otwiera się, śluz jest bj mega rozciągliwy, jajniki kłują, a owulacji nie ma. Czasem nawet występuje skok tempki bez owu! I chora może myśleć, że wszystko gra, że są regularne cykle ze wzrostem temperatury i objawami płodności, a tymczasem okazuje się, że przez lata nie owulowała i niepęknięte pęcherzyki gromadzą się w jej korze jajnika.
Ja sama nie leczyłam przez wiele lat PCOS, bo po hormonach czułam się bardzo źle i moje wyniki również nie były najlepsze, ale jeżeli chcesz się nie leczyć, to trzeba mieć świadomość możliwych konsekwencji tego nieleczenia. U mnie PCOS ma dość łagodną postać, w bardziej zaawansowanej można bez leczenia doprowadzić się do stanu przedwczesnego wygaśnięcia czynności jajników, a wtedy nie ma żadnych szans na ciążę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 21:31
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej kochane
Już 2 dzień okresu, w zasadzie koniec drugiej doby prawie koniec @, a mnie naszly refleksje. Ze względu na to że nie czekałam na ciążę i nie wmawiałam sobie nic mogłam zauważyć objawy @ ktore u mnie występują: kłócie w podbrzuszu, ból tydzień przed minimum, sine sutki na około i sterczace , ból piersi, zgaga, mdłości wrażliwość na zapachy, senność, drażliwość, +3kg. Masakra, jak ciążaWiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 21:43
Zaczynamy 06.2015
1.9.2012 (*) Anioł :* -
nick nieaktualny