ej dopiero odkryłam że mogę wypełnić w moim szpitalu ankietę dotyczącą planu porodu:D ale jazda
Zakład Opieki Zdrowotnej
W ****
Plan porodu
Wybieram ten szpital, wybieram ten oddział, ponieważ mam pełne zaufanie do zatrudnionego tam personelu medycznego.
1 Oczekiwania wobec miejsca/warunków porodu;
• chciałabym rodzić w sali pojedynczej
• zależy mi, aby w sali był prysznic lub wanna
• chciałabym, aby w sali była toaleta
• chciałabym rodzić w swoim ubraniu
• chciałabym mieć możliwość posłuchania swojej muzyki
2 Osoba towarzysząca / obecna podczas porodu
• będę rodzić sama
• chciałabym rodzić z mężem / partnerem
• wyrażam zgodę na obecność studentów/tek położnictwa i medycyny
3 Przygotowanie do porodu
• zależy mi, aby nie wykonywano żadnych zabiegów przygotowujących do porodu ( lewatywa, golenie krocza ), chyba, że o nie poproszę
• sama ogolę krocze w domu
• proszę, aby przy przyjęciu do porodu wykonano mi lewatywę
• wyrażam/nie wyrażam zgody na założenie wenflonu przy przyjęciu do
szpitala, chyba, że będzie konieczność podania mi leków dożylnych
4 Poród
• zależy mi na pełnej i bieżącej informacji o postępie porodu
• zależy mi, aby poród był naturalny
• chciałabym pić podczas porodu
• chciałabym jeść podczas porodu
• zgadzam się na podanie oxytocyny, przebicie pęcherza płodowego i stałe monitorowanie KTG, gdy moja sytuacja będzie tego wymagała, po uprzednim wyjaśnieniu powodów zastosowania tych interwencji
• chcę mieć swobodę poruszania się w I okresie porodu
• chcę mieć możliwość korzystania z worka sako, drabinki
• proszę o instruowanie mnie w trakcie parcia
• zależy mi, aby w trakcie rodzenia się dziecka obecny był tylko niezbędny personel
takich jak prysznic, immersja wodna
• jeśli poproszę o ulżenie mi bólu, prosiłabym o zaproponowanie mi w pierwszej kolejności naturalnych metod łagodzenia bólu porodowego
6 Nacięcie krocza / ochrona krocza
• zależy mi na uniknięciu nacięcia krocza
• wolałabym mieć nacięte krocze
• chciałabym, aby położna starała się ochronić moje krocze i poinstruowała mnie w czasie parcia
• proszę o miejscowe znieczulenie przy zszywaniu krocza
7 Wywołanie / stymulacja porodu
• jeśli nie będzie wyraźnych względów medycznych chciałabym uniknąć wywoływania porodu
• jeśli wywołanie porodu będzie konieczne, chciałabym, aby najpierw został użyty żel z prostaglandyną, zanim zostanie podana oxytocyną
8 Cięcie cesarskie
• chciałabym uniknąć cięcia cesarskiego, ale jeśli będzie ono konieczne chciałabym zostać o wszystkim poinformowana
• zależy mi, by mieć możliwość jak najszybszego kontaktu z dzieckiem „ skóra do skóry”
• chciałabym, aby osoba towarzysząca mogła być obecna podczas operacji
9 Po porodzie
• zależy mi, aby osoba towarzysząca mogła przeciąć pępowinę
• chciałabym, aby moje dziecko było u mnie na brzuchu w kontakcie „ skóra do skóry”
• zależy mi, aby moje dziecko po porodzie zostało osuszone i okryte pieluszkami
• proszę o przeprowadzenie pełnego badania lekarskiego w późniejszym czasie, po zakończeniu pierwszego kontaktu, jeśli nie będzie p/wskazań medycznych
• chciałabym mieć możliwość przystawienia dziecka do piersi zanim urodzę łożysko
10 Na oddziale położniczym
• chciałabym, aby moje dziecko było cały czas ze mną w pokoju
• w momencie, gdy odzyskam sły, chciałabym, aby moje dziecko było ze mną w pokoju
• chciałabym, aby dziecko było ze mną w pokoju w ciągu dnia, a w nocy na sali noworodkowej
• chciałabym zostać dokładnie poinstruowana, jak mam przewijać i kąpać dziecko
• jestem doświadczoną mamą, będę sama przewijać i kąpać dziecko
11 Szczepienia
• nie wyrażam zgody na szczepienie dziecka w pierwszej dobie
• zgadzam się na szczepienie mojego dziecka
Oczekuję jak najbardziej naturalnego porodu i postępowania w miarę możliwości zgodnie z moim planem porodu związanym z narodzinami mojego dziecka. Jestem w pełni świadoma i zgadzam się, że jeżeli pojawi się taka sytuacja położnicza, w której mój plan porodu nie może i nie powinien być zastosowany to zdaję się na decyzję personelu.
__________________.
Podpis pacjentki