Pomagamy,wspieramy i czekamy na dzidziusia
-
WIADOMOŚĆ
-
Lena87 wrote:Dzień Dobry w tym Nowym Roku
Nowy Rok i lekkie mdłościoczywiście obyło się bez przytulania muszelki
Udało Mi się zasnąć dopiero przed 4 -
Dostałam od siostry męża kartkę o pielęgnacji itp z wypisu szpitalnego, przepiszę to może się przyda albo może coś dołożycie ciekawego lub skomentujecie że np jest zbędne czy też banalne..
przyda się taka delikatna dyskusja
1 Kąpiel i Pielęgnacja
-zalecana jest kąpiel dziecka co drugi-trzeci dzie. Do wody do kąpieli dodajemy płyn do kąpieli dla niemowląt oraz odrobinę kalii tak aby woda była różowa.
- przy suchej skórze do wody można dodać 5 ml oliwki lub płynu do kąpieli np Oliatum. Jest on korzystniejszy od mydła - nie wysusza skóry dziecka.
-kikut pępowiny po kąpieli osuszamy i dezynfekujemy Octeniseptem
- nie przykrywamy nie zagojonego pępka pieluszką
- jeżeli skóra noworodka jest sucha smarujemy ją oliwką lub kremem nawilżającym
- pośladki smarujemy maścią ochroną przy każdej zmianie pieluszki
-twarz dziecka przemywamy rumiankiem
2 Karmienie
-dziecko nalezy karmic piersia czesto, zgodnie z jego potrzebami a także potrzebami matki(przepelnienie piersi)
- przystawiamy dziecko do piersi a nie piers do dziecka, tak aby:
'jego bruszek przylegał do ciała matki (ucho, bark, biodro dziecka w jednej linii)
'brodawka z dużą częścią otoczki była schowana w buzi dziecka
'usta dziecka były wywynięte (rybi pyszczek)
'nos dziecka był wtulony w pierś matki (nie obawiaj się, że dziecko się udusi, jego nos jest specjalnie przystosowany do ssania)
-karm wyłącznie piersią przez pierwsze 6 miesiecy zycia, nie dopajaj dziecka, nie podawaj smoczka do uspakajania dziecka (u siostry męża połóżna zabroniła używać smoczka do 4 tygodnia chociaż życia żeby dziecko nie było oszukiwane sztucznym cyckiem i na darmo pracowało)
-Pij dużo płynów(2-3 litry)
3 Witaminy
- Vit D3- dziecka od jutra przez cały pierwszy rok, a takze okresowo w 2 i 3 roku zycia dziecka
- Vit K od 8 dnia zycia do ukonczenia 3 miesiaca (1x dziennie) - u dzieci karmionych piersią
Preparat połączony Vit K+ D kapsułki - 1 x dziennie od 8 dnia zycia do ukonczenia 3 miesiecy u dzieci karmionych piersią
4 Szczepienia i Testy
-po urodzeniu dziecko szczepione jest przeciw gruzlicy i WZW-typ B. Kolejne szczepienie nalezy wykonac w poradni D kiedy dziecko skonczy 6 tygodni
- Na oddziale w 3 dniu zycia pobieramy krew na badanie w kierunku fenyloketonurii i niedoczynnosci tarczycy, ktorą wysylamy do instytutu matki i dziecka w wawie. prawidlowy wynik nie jest przesylany. -
w moim tez nie ma zzo, ale ja to piernicze
niecierpliwa miała, trzeba sie jej pytac
a opinie sa rozne o zzo
ja juz mam plan porodu gotowy...
a na stronie "rodzic po ludzku" dowiecie sie wielu ciekawych rzeczypolecam jako lekture...
nie wiem co sie dzieje, oddycha mi sie bardzo ciezko...nie chodzi tu nawet o nos...jest mi strasznie ciezko
Anutka jak tam sytuacja?? jak sie czujesz ?? -
nick nieaktualny
-
ja już po odwiedzinach
przejrzałam olx zaś mnie pokusiło na zakupy
jutro ide do lekarza bo ten kaszel mnie wykończy . Może o 1 % jest lepiej ale znając życie to za tydzień znów będzie na nowo a żadnego konkretniejszego leku nie mam w domu .
Miłego wieczoru -
Groszek wrote:w moim tez nie ma zzo, ale ja to piernicze
niecierpliwa miała, trzeba sie jej pytac
a opinie sa rozne o zzo
ja juz mam plan porodu gotowy...
a na stronie "rodzic po ludzku" dowiecie sie wielu ciekawych rzeczypolecam jako lekture...
nie wiem co sie dzieje, oddycha mi sie bardzo ciezko...nie chodzi tu nawet o nos...jest mi strasznie ciezko
Anutka jak tam sytuacja?? jak sie czujesz ??
Groszku ja tez tak mam, pisałam Wam ze we wtorek nawet do przedszkola nie poszłam na zajecia...płytki oddech, cieżki, przez to zawroty głowy itd...Masakra...
i coraz częsciej to czuje. wydaje mi sie ze to przez to ze my jestesmy drobne, dzieci coraz wieksze i uciskaja na narzady, przepone itd...
dziś w Kosciele też to miałam, a ja zaraz mam wrazenie ze padne i wpadam w panike....heh:( -
ehhh....ja to mam dosc..
znaczy ciesze sie, ze Gabrys rosnie i dalej trwamy... itd.
ale boli mnie wszystko, moj dobry humor sie konczy...wszystko mnie wkurza,drazni...
boje sie rodzic, pisze to juz 10 raz chyba
sory za moje biadolenieboje sie wszystkiego
ehhhh....
-
Groszku ja też mam problem z oddychaniem...czasem tchu nie mogę złapać...najgorzej prze siedzeniu...a jak wytrzymać 12h na uczelni plus dwie w aucie...:o
Monia idź jutro,coś Ci musi dać...
Anutka Ty już bliziutko
Dobranoc! Rano witamy księdza ;pWiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2015, 00:06
-
Witam Was
dziś po nieprzespanej nocy z powodu kaszlu szłam do lekarza . Mam brać caclcium z vit c . Antybiotyku podobno nie muszę.
oraz Hydroxyzinum vp - jakiś lek uspokajający który mi ma zatrzymać kaszel .
W ulotce pisze , że w ciąży nie wolno Mąż dzwonił jeszcze raz do tej lekarki i powierdziała, że to jest najłagodniejszy lek i na każdym tak pisze.
Bioparox był dobry- czytałam na necie, ale oczywiście nasze państwo go wycofałoco za patologia
mam nadzieje, że to mi sie poprawi po tych lekach bo juz nie mam sił . Te napady kaszlu są straszne
już od tego trześienia brzucha boje sie o maluszkatak bardzo !
boli mnie juz podbrzuszea wizyta dopiero za 2 tyg
-
Czesc! Szczęścia w Nowym Roku!
U mnie mimo lutki tempka poszla w dol, mdlosci juz nie mam, wiec to bylo wszystko spoodowane jelitowka.szykuje sie na @. Dotrze zapewne we wtorek.
Wyjezdzam do Rodzicow, odezwe sie jak wroce, czyli w srode.
Milego weekendu! -
dobry dobry
meldujemy sie, wstaliśmy
kurde ale mi sie źle spie nocami...odsypiam nad ranem:)
Moj Maly ma ADHD jak nic..mam nadzieje, ze nie odziedziczył ruchliwości po rodzicach bo już dziś sobie współczuje, bedzie nie do ogarnięcia:) hahahah
idziemy robić jakieś sniadanko i herbatkę z cytrynką
Monia kuruj sie:) calcium też jadłam i hernatka z miodem plus cytrynka na gardełko, troszke CI to złagodzi kaszelzrób syrop z cebuli- pomoże!
Agusia u mnie księżny pewnie w polowie stycznia dopiero -
Dzień Dobry
Ja już po śniadanku i ledwo dycham,nawet jedzenie mnie męczy.Pomału mam już dość i chce żeby Marcel już wyszedł,najgorsze jest to puchnięcie.
Siedze już jak na bombie zegarowej i nie wiem kiedy wybuchnie.
Jak widzę male dzieciaczki na filmach albo w wiadomościach to zaczynam płakać,hormony szaleją.
Aaa i dzisiaj odszedł mi czop śluzowy,ten ostatni to jednak nie było to
W pn będe miała już łóżeczko,facet dzwonił że dziś wysyła -
syrop z cebuli biore już któryś dzień
lekarka dzwoniła - sprawdziła jeszcze raz te uspokajające tabl i od roku juz ich nie można stosować u kobiet w ciąży. Spoko . Czyli zostały mi domowe sposoby i calcium c .
jedna wziełam tabl tego - mam nadzieje ze wszystko ok.
Dziewczyny nie krzyczcie na mnie ale mam stresy czy z moim dzidziusiem wszystko ok przez ten kaszel Boje sie czy żyje