Pomagamy,wspieramy i czekamy na dzidziusia
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
się poprawie bo znalazłam ten artykułniecierpliwa21 wrote:Do 20
pozniej dziecko dopiero ma swoja tarczyce.
"Prawidłowa czynność tarczycy matki oraz prawidłowo leczona niedoczynność tarczycy odgrywa bardzo ważną rolę w rozwoju płodu oraz dalszym rozwoju dziecka. Szczególnie istotny jest okres pierwszych 10-12 tygodni ciąży. W tym okresie tarczyca płodu nie produkuje jeszcze hormonów. W związku z tym jedynym ich źródłem są hormony tarczycy, które dziecko otrzymuje od matki. Mogą to być zarówno fizjologiczne wytwarzane hormony przez zdrową tarczycę matki jak również podawana w tabletkach lewotyroksyna u kobiet z niedoczynnością tarczycy. Istotnym jest również fakt, że w tym okresie dochodzi do organogenezy, czyli powstawania ważnych dla dziecka narządów w tym ośrodkowego układu nerwowego. Obecność prawidłowego stężenia hormonów tarczycy od matki jest dla dziecka w tym okresie niezbędna. W następnych okresach ciąży i rozwoju płodu tarczyca płodu stopniowo zaczyna się rozwijać i produkować własne hormony, ale aż do samego porodu udział hormonów tarczycy od matki jest nadal niezbędny."
a nie napisałam że później nie jest ważny
"W okresie ciąży wiele czynników może wpływać na wynik stężenia TSH przez co ocena czynności tarczycy u kobiety jest utrudniona. Dotyczy to szczególnie bardzo ważnego okresu w życiu płodu czyli pierwszych 10-12 tygodni. Dlatego też u kobiety w ciąży, z podejrzeniem niedoczynność tarczycy wskazane jest dodatkowe oznaczenie wolnych hormonów tarczycy. "
tylko że najbardziej potrzebny w tym okresie
Groszek lubi tę wiadomość
-
to nie pomagalivia30 wrote:Nie ma innej możliwości, musi wytrwać
Specjalnie w spodniach pojadę i grzeczna piżamke dziś założę żeby go nie męczyć za bardzo
Kombinezon by sie przydał 
na mojego właśnie wręcz odwrotnie
bo ma więcej do rozpięcia hahahah
-
tak i będziemy się mogły przebrać za mikołaja? akurat brzuch by pasował, nie powiem hahahhaprzedszkolanka:) wrote:A ja w piątek wizyte mam

Livia jakoś mi sie wierzyć nie chce w te grzeczne piżamki itp :p jeszcze 3h :d
Nie schizujcie baby wszystko bedzie dobrze a na święta wszystkie z ovu bedziemy...wielorybami ...
Groszek, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnymizzelka wrote:a tyyy niedobra
byś coś napisała więcej
nikt sie nie obrazi 
Ja jestem troszkę po za tematem
Zdominowałyście wątek ciężarówki 
Akurat dziś byłam u Gin. pierwsza Owulka od X czasu wystąpiła
przedszkolanka:), nick nieaktualny lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny

A do tego imię Kaśka niestety nie dla mnie - była R. więc feee