Forum Starając się - ogólne #problemy z którymi się zmagamy#w oczekiwaniu na dwie [email protected]#
Odpowiedz

#problemy z którymi się zmagamy#w oczekiwaniu na dwie [email protected]#

Oceń ten wątek:
  • stresant Autorytet
    Postów: 3322 2813

    Wysłany: 22 lutego 2018, 18:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zaraz po potwierdzeniu ciąży (5 tydzien) miałam zwiększona dawke eutyroksu z 25 na 50 i do tego dostałam jod. W ciemno bez badania jego poziomu. Podobno w pierwszym okresie ciąży to bardzo ważne i potrzebne do prawidłwego rozwoju dziecka....

  • Multiwitamina Autorytet
    Postów: 6558 3770

    Wysłany: 22 lutego 2018, 20:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2018, 09:48

    Adry lubi tę wiadomość

    b9ec53f61f.png

    ♡♡♡ KORNEL ♡♡♡

    1a43acd3ca.png
    Czekamy na Ciebie Kruszynko , będzie dziewczynka (? )
  • czekamynadzidzie Autorytet
    Postów: 4155 2685

    Wysłany: 22 lutego 2018, 21:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja właśnie czytałam, że to przez niedobór jodu tsh jest wysokie, a ft3 i ft4 w normie, nawet podchodzące pod górną granicę. Bo jeśli byłąby niedoczynność to tsh powinno być wysokie, ale ft3, ft4 - niziutkie, a jeśli nadczynnośc to tsh prawie nieoznaczalne, a ft3, ft4 dużo. Ja też kupiłam jod i będę brała :)

    Ponad 3 lata starań...
    31 lat, endometrioza II st., niepłodność idiopatyczna
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół)
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> cb, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół)
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt hCG <2, 9dpt hCG 2, 10dpt hCG 3,16, brak ❄️


    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
  • czekamynadzidzie Autorytet
    Postów: 4155 2685

    Wysłany: 22 lutego 2018, 22:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis byłam u mojego gina. Dziad jeden, znowu mnie odesłał. Także decyzja podjęta - zmieniam lekarza. Ten może i jest dobry, ale zupełnie niepoważny. Nie mam czasu na takie gierki i odsyłanie "za miesiąc, za 2, za 3 za 5 lat :/"

    Ponad 3 lata starań...
    31 lat, endometrioza II st., niepłodność idiopatyczna
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół)
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> cb, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół)
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt hCG <2, 9dpt hCG 2, 10dpt hCG 3,16, brak ❄️


    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
  • czekamynadzidzie Autorytet
    Postów: 4155 2685

    Wysłany: 23 lutego 2018, 08:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jest sens robić badanie progesteronu w 21dc, jeśli nie mam monitowanych cyklów i nie jestem pewna czy była owulacja w tym cyklu czy nie? (zepsuł mi się termometr akurat tuż przed :/). Bo myślałam porobić badania tych hormonów co mówiłyście i iść do nowego gina z całym pakietem badań już. Tak więc nie wiem czy robić czy nie. Czy tylko zrobić te hormony co sie robi w 3dc?

    Ponad 3 lata starań...
    31 lat, endometrioza II st., niepłodność idiopatyczna
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół)
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> cb, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół)
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt hCG <2, 9dpt hCG 2, 10dpt hCG 3,16, brak ❄️


    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
  • Beatrix Koleżanka
    Postów: 56 10

    Wysłany: 23 lutego 2018, 08:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynadzidzie wrote:
    Dziewczyny jest sens robić badanie progesteronu w 21dc, jeśli nie mam monitowanych cyklów i nie jestem pewna czy była owulacja w tym cyklu czy nie? (zepsuł mi się termometr akurat tuż przed :/). Bo myślałam porobić badania tych hormonów co mówiłyście i iść do nowego gina z całym pakietem badań już. Tak więc nie wiem czy robić czy nie. Czy tylko zrobić te hormony co sie robi w 3dc?
    Ja teraz ide na progesteron i prolaktyne w 21 dc a tez nie mam monitorowanych cyklow. Mysle, ze warto to zbadac. Ja ide w poniedziałek.

    33 l, 4 cs, olej z wiesiolka - nie ma poprawy, kwas foliowy, testy owu., conceive plus, Jodid200
    Tsh - 3.080 (styczen), Tf3 - 2,95, ft4 - 1.41
  • Beatrix Koleżanka
    Postów: 56 10

    Wysłany: 23 lutego 2018, 08:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jakos do tego jodu bez badan nie jestem przekonana. Nie zrobila mi przeciwcial, badania usg tarczycy. No ale moze wie lepiej... Chce zrobić badania i skonsultować to z kims innym.

    33 l, 4 cs, olej z wiesiolka - nie ma poprawy, kwas foliowy, testy owu., conceive plus, Jodid200
    Tsh - 3.080 (styczen), Tf3 - 2,95, ft4 - 1.41
  • KasiaO. Znajoma
    Postów: 22 2

    Wysłany: 23 lutego 2018, 09:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix wrote:
    Ja jakos do tego jodu bez badan nie jestem przekonana. Nie zrobila mi przeciwcial, badania usg tarczycy. No ale moze wie lepiej... Chce zrobić badania i skonsultować to z kims innym.

    Mnie też nikt nie robił dodatkowych badań, skoro TSH i hormony tarczycy są w normie... Nie wydaje mi się to bardzo dziwne. Po coś te normy są wyznaczone i to przez ludzi, którzy na pewno znają się na tym bardziej, niż my ;) Gdzieś kiedyś u jakiegoś endokrynologa czytałam, że nawet nie u każdej kobiety w ciąży istnieją podstawy do zbijania TSH, jeśli jest w normie.

    Nie dziwi mnie to, że każda z nas, jeśli widzi, że cokolwiek jest "nie tak", to doszukuje się dosłownie wszędzie przyczyn swoich niepowodzeń w staraniach, ale żadne leki nie są przecież obojętne dla naszych organizmów, które muszą być w dobrej kondycji.

    Adry lubi tę wiadomość

  • Beatrix Koleżanka
    Postów: 56 10

    Wysłany: 23 lutego 2018, 09:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaO. wrote:
    Mnie też nikt nie robił dodatkowych badań, skoro TSH i hormony tarczycy są w normie... Nie wydaje mi się to bardzo dziwne. Po coś te normy są wyznaczone i to przez ludzi, którzy na pewno znają się na tym bardziej, niż my ;) Gdzieś kiedyś u jakiegoś endokrynologa czytałam, że nawet nie u każdej kobiety w ciąży istnieją podstawy do zbijania TSH, jeśli jest w normie.

    Nie dziwi mnie to, że każda z nas, jeśli widzi, że cokolwiek jest "nie tak", to doszukuje się dosłownie wszędzie przyczyn swoich niepowodzeń w staraniach, ale żadne leki nie są przecież obojętne dla naszych organizmów, które muszą być w dobrej kondycji.
    Wcale sie nie doszukuje bo najchętniej to bym nie brala zadnych lekow :) . Robilam tsh zwg na wypadajace wlosy w zastraszających ilosciach i jak zobaczylam ze w normie to sie ucieszylam. Dopiero miesiac po doczytalam przypadkiem ze tsh dla starających powinno byc nizsze. Stad moje wątpliwości.

    33 l, 4 cs, olej z wiesiolka - nie ma poprawy, kwas foliowy, testy owu., conceive plus, Jodid200
    Tsh - 3.080 (styczen), Tf3 - 2,95, ft4 - 1.41
  • Multiwitamina Autorytet
    Postów: 6558 3770

    Wysłany: 23 lutego 2018, 10:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2018, 09:49

    b9ec53f61f.png

    ♡♡♡ KORNEL ♡♡♡

    1a43acd3ca.png
    Czekamy na Ciebie Kruszynko , będzie dziewczynka (? )
  • KasiaO. Znajoma
    Postów: 22 2

    Wysłany: 23 lutego 2018, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adry wrote:
    dziewczyny, informacje na forum są tylko poglądowe. Może ktoś mial podobny przypadek jak Wy i bedzie w stanie pomoc, doradzic, podzielic sie jak to u niego wygladalo. My nie znamy całej historii "choroby", wiec jesli lekarz mowi, żeby zrobic konkretne badanie w 21 dc to nalezy tak postapic. Jeśli ktoś pisze, że na przyklad nie miał owulacji, to jak dla mnie to to jest za mało, żeby profesjonalnie sie wypowiadac i wziac na siebie odpowiedzialnosc za czyjes zdrowie i zycie. Nie wiemy ile osoba ma lat, na co chorowala lub choruje, jakie przyjmuje leki itd. Takie rzeczy wie wlasnie lekarz, ktory badanie zleca. Same znacie siebie najlepiej. Jesli cos was niepokoi (a danego badania nie zlecil lekarz i jesli jest to mozliwe finansowo), zrobcie badanie w swoim zakresie i wynik pokazcie lekarzowi przy nastepnej wizycie. Jesli nadal macie watpliwosci co do przebiegu leczenia moze warto pomyslec nad zmiana lekarza. tyle w temacie :)

    AMEN :D

  • KasiaO. Znajoma
    Postów: 22 2

    Wysłany: 23 lutego 2018, 11:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dobra, to jeszcze podpytam, czy któraś z Was tak miała i jakie badania w takiej sytuacji robiła przed wizytą u lekarza.

    - Duża torbiel czynnościowa na prawym jajniku widoczna prawie na każdym usg
    - Niski progesteron (<10)
    - Skracające się cykle (od lipca) i coraz bardziej skąpe miesiączki i inny ich wygląd (krew dużo jaśniejsza, niż kiedyś).
    - Spadek libido
    - Silny PMS (kiedyś go nie było i jeśli teraz zdarzy się cykl normalnej długości, to też go nie ma)
    - Częste bóle głowy i problemy ze wzrokiem (rozmazywanie się obrazu i mroczki - nie wiem, czy to ma coś wspólnego z pozostałymi)

    Wyniki TSH, FSH, LH, PRL w normie.

  • czekamynadzidzie Autorytet
    Postów: 4155 2685

    Wysłany: 23 lutego 2018, 23:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix wrote:
    Ja jakos do tego jodu bez badan nie jestem przekonana. Nie zrobila mi przeciwcial, badania usg tarczycy. No ale moze wie lepiej... Chce zrobić badania i skonsultować to z kims innym.
    No, ale ja np. mam zrobione przeciwciała antytpo, anty tg i wyszły w normie. Więc po co to? A można zrobić sobie ilość jodu we krwi? to by było miarodajne - czy brac czy nie brać.

    Ponad 3 lata starań...
    31 lat, endometrioza II st., niepłodność idiopatyczna
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół)
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> cb, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół)
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt hCG <2, 9dpt hCG 2, 10dpt hCG 3,16, brak ❄️


    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
  • czekamynadzidzie Autorytet
    Postów: 4155 2685

    Wysłany: 23 lutego 2018, 23:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    o polecam zajrzeć sobie tutaj odnośnie wyników
    https://portal.abczdrowie.pl/pytania/podwyzszony-poziom-ft3-a-problemy-z-tarczyca-lub-niski-poziom-jodu

    Ponad 3 lata starań...
    31 lat, endometrioza II st., niepłodność idiopatyczna
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół)
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> cb, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół)
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt hCG <2, 9dpt hCG 2, 10dpt hCG 3,16, brak ❄️


    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
  • Multiwitamina Autorytet
    Postów: 6558 3770

    Wysłany: 24 lutego 2018, 08:42

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2018, 09:49

    b9ec53f61f.png

    ♡♡♡ KORNEL ♡♡♡

    1a43acd3ca.png
    Czekamy na Ciebie Kruszynko , będzie dziewczynka (? )
  • Beatrix Koleżanka
    Postów: 56 10

    Wysłany: 24 lutego 2018, 10:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    czekamynadzidzie wrote:
    No, ale ja np. mam zrobione przeciwciała antytpo, anty tg i wyszły w normie. Więc po co to? A można zrobić sobie ilość jodu we krwi? to by było miarodajne - czy brac czy nie brać.
    Chyba z moczu z tego co poczytalam.

    33 l, 4 cs, olej z wiesiolka - nie ma poprawy, kwas foliowy, testy owu., conceive plus, Jodid200
    Tsh - 3.080 (styczen), Tf3 - 2,95, ft4 - 1.41
  • czekamynadzidzie Autorytet
    Postów: 4155 2685

    Wysłany: 24 lutego 2018, 12:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beatrix wrote:
    Chyba z moczu z tego co poczytalam.
    z krwi też są, sprawdzałam przed chwilą w diagnostyce. Pytanie które są bardziej miarodajne? te z krwi czy te z moczu.

    Ponad 3 lata starań...
    31 lat, endometrioza II st., niepłodność idiopatyczna
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół)
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> cb, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół)
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt hCG <2, 9dpt hCG 2, 10dpt hCG 3,16, brak ❄️


    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
  • czekamynadzidzie Autorytet
    Postów: 4155 2685

    Wysłany: 24 lutego 2018, 12:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Multiwitamina wrote:
    A ja już pokuta. Zrobiłam jeszcze prolaktyne i morfologie. No i weekend :)
    ja myśle iść w poniedziałek na prolaktynę i progesteron. Kompletnie nie wiem kiedy miałam owulację :( nie wiem czy to badanie ma sens bo jeśłi się okaże, że owulka była np dopiero 2 dni temu, to w taki razei nie będzie 7-8 dni po owu i czy to badanie wtedy coś da? WIem, pytam o to juz drugi raz, ale coraz bardziej mi sie wydaje, ze szkoda pieniedzy i czasu, ktory spedze w kolejce na krew :| i że moze lepiej sie wstrzymać i zrobic tylko badania w 3dc na reszte hormonow, a z progesteronem poczekać do nastepnego cyklu? Zgłupiałam już...

    Ponad 3 lata starań...
    31 lat, endometrioza II st., niepłodność idiopatyczna
    26cs ---> IUI nieudane
    1) IMSI (długi protokół)
    6 kom --> 5 zarodków --> 8b (ET) --> cb, brak ❄️
    2) ICSI (długi protokół)
    11 kom --> 8 zarodków --> 7c, 7b (FET) -->
    7dpt hCG <2, 9dpt hCG 2, 10dpt hCG 3,16, brak ❄️


    "Jeszcze będzie pięknie, mimo wszystko. Tylko załóż wygodne buty, bo masz do przejścia całe życie" JP II
  • Multiwitamina Autorytet
    Postów: 6558 3770

    Wysłany: 24 lutego 2018, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2018, 09:49

    czekamynadzidzie lubi tę wiadomość

    b9ec53f61f.png

    ♡♡♡ KORNEL ♡♡♡

    1a43acd3ca.png
    Czekamy na Ciebie Kruszynko , będzie dziewczynka (? )
  • Simons_cat Autorytet
    Postów: 1319 1185

    Wysłany: 24 lutego 2018, 21:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy któraś z was była przeziębiona czekając na testowanie? Jak to się skończyło?

    Adry lubi tę wiadomość

    Starania od września 2017.

    Poronienie zatrzymane - 11.2017, 09.2018
    Ciąża biochemiczna - maj 2018, czerwiec 2018, grudzień 2018, lipiec 2020

    PCOS, IO
    Szczepienia limfocytami męża💉 -> alloMLR 0%😭 -> szczepienia pullowane🙏

    "Czas uleczy rany.
    Ale wciąż pokrywam się bliznami.
    Rozrywam szwy."
‹‹ 148 149 150 151 152 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego