Forum Starając się - ogólne prolaktyna-bromergon
Odpowiedz

prolaktyna-bromergon

Oceń ten wątek:
  • Paula24 Autorytet
    Postów: 1394 728

    Wysłany: 28 listopada 2016, 17:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny powiedzcie mi czy standardem przy bromku jest duphaston? Czy jest ktoś kto bierze sam bromergon a w drugiej połowie cyklu nie bierze duphastonu?

    CP 06.2017 laparoskopia 6 tydz
    Aniołek 04.2016
    Synuś 11.09.2012

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 29 listopada 2016, 06:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia myślę o Tobie :) daj znać po wszystkim jak się czujesz :)

    Paula24, duphaston i bromergon to nie jest standard. Ja na razie biorę brom i luteinę, ale z czasem luteinę będę odstawiać. Miałam po prostu bardzo długie cykle i po to ta luteina. Gdy leczyłam się rok temu brałam sam bromergon. Tym razem prolaktyna była dużo za wysoka, więc żeby wystąpiła @ dostałam luteinę. Ale każdy przypadek jest inny. A to nawet lepiej brać progesteron, żeby pomóc dzidzi :) A Ty masz to i to? :)

  • Paula24 Autorytet
    Postów: 1394 728

    Wysłany: 30 listopada 2016, 10:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biała Azlia wrote:
    Joasia myślę o Tobie :) daj znać po wszystkim jak się czujesz :)

    Paula24, duphaston i bromergon to nie jest standard. Ja na razie biorę brom i luteinę, ale z czasem luteinę będę odstawiać. Miałam po prostu bardzo długie cykle i po to ta luteina. Gdy leczyłam się rok temu brałam sam bromergon. Tym razem prolaktyna była dużo za wysoka, więc żeby wystąpiła @ dostałam luteinę. Ale każdy przypadek jest inny. A to nawet lepiej brać progesteron, żeby pomóc dzidzi :) A Ty masz to i to? :)
    Właśnie mam to i to ale wolałabym nie brać dupka bo mam po nim straszne skutki uboczne tzn straszny ból piersi i bolesniejsza @, i wprowadza mnie w błąd w każdym cyklu tzn objawy po dupku mam takie same jak są ciążowe i nie potrzebnie się nakręcam

    CP 06.2017 laparoskopia 6 tydz
    Aniołek 04.2016
    Synuś 11.09.2012

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 listopada 2016, 11:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biala Azlia ja juz po operacji, ale narazie bardzo slabiutko sie czuje, wczoraj o 16wrocilam do pokoju. Wycieli mi bardzo duzo endometriozy i cyste na prawym jajniku. Narazie mam jeszcze dren w brzuchu i bardzo bola mnie obojczyk i pod zebrami od gazu, ale to przejdzie.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 listopada 2016, 11:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula ja biore tylko bromergon, bo tylko z prolaktyna mam prpblem. Progesteron mam swoj wlasny wysoki.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 listopada 2016, 11:07

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 30 listopada 2016, 12:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joasia wracaj szybko do formy. Dobrze, że już po :)

  • nowatorka Autorytet
    Postów: 4185 3392

    Wysłany: 30 listopada 2016, 18:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to dziewczyny jak sie dobrze czujecie po bromku to super. dzialanie on ma dobre, mi przywrocil owulke od razu. a lampke wina przy nim i tak pilam mimo ze niby nie powinno sie.

    iv09mg7y3g8rfy1m.png
  • !KM! Debiutantka
    Postów: 11 1

    Wysłany: 1 grudnia 2016, 17:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do doświadczonych staraczek. Staramy sie o drugie dziecko od 8 miesięcy(mam synka 5letniego, ciąża za pierwszym razem, żadnych problemów), po 4 cyklach niepowodzeń zaczęłam badania. Prolaktyna po obciązeniu 15 razy wieksza od podstawowej, progesteron w lutealnej 11,910. Wizyta u lekarza. Dostałam połówkę bromergonu na noc i 1 tab. duphastonu od 16 dnia cyklu przez 10 dni. Przez cały czas robię testy owulacyjne, do ostatniego cyklu pokazywały owulacje, jednak w ostatnim nie było dodatniego testu, byłam chora, brałam antybiotyk, więc może to wina choroby. Ale odkąd zaczęłam brać leki, to zaraz po owulacji do okresu odczuwałam ciągłe pobolewanie podbrzusza, tak jak kiedys na 1-2 dni przed okresem. Okres też jest inny. Pierwszego dnia mega mocne krwawienie, zawsze wystarczał mi jeden tampon super na noc, teraz budze się w nocy i po 3 godzinach jestem zalana, pełno skrzepów. Aktualnie mam 3 dzień nowego cyklu i zrobiłąm dzisiaj badanie tsh i ft4. wyniki TSH 1,66 (normy 0,270 - 4,200) Ft4 1,42 (norma 0,93 - 1,71). Wydaje mi sie, że wszystko w normie, troche załuję bo w tym widziałam przyczynę naszych niepowodzen. Co jeszcze mogę zbadać, co przyjmować? Poradzcie dziewczyny, dzieki!

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 grudnia 2016, 11:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja od wczoraj wrocilam do bromka, niestety ostatnie 4 dni nie wzielam, przez narkoze i potem mialam jeszcze mdlosci i po prostu nie bylam w stanie. Lekarz powiedzial, zeby sie nie martwic, zeby zaczac brac jak znowu stane na nogi i od wczoraj znowu zaczelam. W przyszlym tygodniu zamierzam pojsc na kontrole bo juz bedzie ponad miesiac brania i mam zobaczyc jaka jest prolaktyna naczczo i po obciazeniu MTC po godzinie.

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 grudnia 2016, 11:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KM jesli mialas juz badana tarczyce, prolaktyne i progesteron a zepewne i inne hormony jak fsh, lh i estradiol to ja bym spokojnie poczekala na dzialanie bromka i dupka. Musisz uzbroic sie w cierpliwosc, organizm musi sie przyzywczaic najpierw do nowych lekow.
    Robilas droznosc jajowodow? Maz sie badal?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 grudnia 2016, 17:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joasia1982 wrote:
    Hej dziewczyny, ja od wczoraj wrocilam do bromka, niestety ostatnie 4 dni nie wzielam, przez narkoze i potem mialam jeszcze mdlosci i po prostu nie bylam w stanie. Lekarz powiedzial, zeby sie nie martwic, zeby zaczac brac jak znowu stane na nogi i od wczoraj znowu zaczelam. W przyszlym tygodniu zamierzam pojsc na kontrole bo juz bedzie ponad miesiac brania i mam zobaczyc jaka jest prolaktyna naczczo i po obciazeniu MTC po godzinie.
    ja kiedys tez miałam kilka dni przerwy, bo nie miałam leku wykupionego ani recepty i czekałam do wizyty, przez kilka dni chyba nic się nie stanie jak się nie weźmie :)
    Ja teraz zeszłam do jednej tabletki dziennie, pół rano i pół wieczorem, i za miesiąc kontrola.

    Nowatorka, ja jak wypiłam szklankę piwa biorąc bromka to się czułam jakbym wypiła tych piw kilka. Ale każdy organizm jest inny :)

    KM moim zdaniem też powinnaś uzbroic się w cierpliwość i poczekać, aż leki zaczną działać. Ja tez biorąc bromka i luteinę czuję się inaczej i okresy też są inne. Po pierwsze bardziej obfite i bolesne... Brzuch mnie zaczyna boleć już na tydzień przed @, i piersi tak samo. Z resztą w tym cyklu to piersi mnie bolą non stop, jak zaczęły w poprzednim cyklu tak do tej pory i zaczynają coraz bardziej. I jakby urosły ;) Tłumaczę sobie, że prolaktyna ustąpiła miejsca innym hormonom i działają ;)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 3 grudnia 2016, 19:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja odkad biore bromka nie mam w ogole bolu piersi i to dla mnie zbawienie. Normalnie mialam od ovu dwa ciezkie bolace kamienie, a teraz nawet nie sa twarde przed @, co mnie bardzo cieszy :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 grudnia 2016, 21:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy od bromergonu moze sie obnizyc progesteron?
    W ostatnim badaniu mialam 0,2 w 9dc a norma od 0.3.

    W poprzednim badaniu w 21dc mialam 23,6 przy normie do 23,9.

    Troche mnie to zmartwilo.

    e.wela lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 13 grudnia 2016, 13:28

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bylam juz u lekarza i okazalo sie, ze przed ovu taki wynik progesteronu jest w porzadku.

    Biala Azlia, co tam u Ciebie?

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 grudnia 2016, 10:10

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie odpowiadałam, bo niestety nie robiłam badań progesteronu i nie znam się :)

    A u mnie @, jakoś dziwnie, bo za wcześnie i podczas brania luteiny. Do tego jakies choróbsko mnie wzięło, niby jelitówka, ale jakoś długo trwała, i może stad wczesna @. W każdym bądź razie zaczęłam od nowa, postanowiłam, że bez luteiny już w tym cyklu, a z dobrych wiadomości jest taka, że nie mam torbieli na jajniku i wszystko było tam w porządku podczas usg. Zmartwiło mnie tylko grubość endometrium, bo w 24 dniu cyklu 6,3 mm. No i rzeczywiście @ jest bardzo skąpa.
    Teraz do lekarza idę 9 stycznia. Z wynikiem prolaktyny i ciekawe jaki będzie miał na mnie pomysł :)

  • e.wela Autorytet
    Postów: 934 497

    Wysłany: 14 grudnia 2016, 12:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:22

  • e.wela Autorytet
    Postów: 934 497

    Wysłany: 14 grudnia 2016, 12:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:22

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 grudnia 2016, 13:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biala Azlia, to super, ze nie ma torbieli. Termin u lekarza tez juz "za chwile" i bedziesz wiedziala na czym stoisz.
    Faktycznie ta jelitowka mogla skurczami przyspieszyc @.

    Ja czytalam o endometrium, ze "powinno" miec ok 8-12 mm, ale sama tez nie wiem ile moje ma, bo nie spytalam na ostatnim usg.

    Ewela ja bym ci polecala zaczac od pol tabletki pierwszy tydzien, bo jedna tabletka moze cie zwalic z nog. Ja zaczylam od 1/4 tydzien, a potem 1/2. Wreszcie na kontrole nie poszlam, pojde po swietach jak dostane @.

    U mnie dziewczyny nie wesolo. Okazalo sie w czasie laparo, ze mam endometrioze 3 stopnia, takze zaczynamy walke z czasem. Jak tylko zacznie sie @ zaczynam stymulacje hormonalna. Boje sie troche, ale nie mam wyboru...

  • e.wela Autorytet
    Postów: 934 497

    Wysłany: 14 grudnia 2016, 13:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:22

    joasia1982 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 14 grudnia 2016, 16:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joasia, przykro mi :( ale najważniejsze, że wiesz na czym stoisz i w jakim kierunku wycelować. Walcz a na pewno się uda. Trzymam kciuki jeszcze bardziej :)

    e.wela, tak jak mówi joasia, lepiej zacząć od mniejszej dawki i potem ją zwiększyć. Mam nadzieję, że tak jak mnie, ominą Cie skutki uboczne bromergonu :)

‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Układ immunologiczny a problemy z płodnością, czyli czym jest niepłodność immunologiczna

Układ immunologiczny, czyli inaczej odpornościowy ma niebagatelny wpływ na płodność. Niekiedy czynniki immunologiczne mogą być bezpośrednią przyczyną niepłodności. Czy problemy z implantacją zarodka albo nawracającymi poronieniami mogą być wywołane przez czynniki immunologiczne? W jakich przypadkach rozważyć konsultację ze specjalistą - immunologiem? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego