Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne prolaktyna-bromergon
Odpowiedz

prolaktyna-bromergon

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina gratuluje suwaczka i to podwojnego :) :)
    Powiedz bierzesz jeszcze bromka? Czy od razu po tescie odstawilas?

• mili_moli Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy robiąc kontrolnie badanie prolaktyny przyjmując bromek przyjmowałyście dawkę wieczorną? Ja biorę 1/2 na noc i nie wiem czy przyjąć tę dawkę czy dopiero rano po pobraniu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 21:53

• Kropeczka1986 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina czyli u mnie tez... kurczę aż teraz tak myśle, ze duzo objawów miałam włosy mi zaczęły strasznie wypadać, zmęczenie, senność, nawet trądzik momentami jak u nastolatki... No i od roku mimo starań brak ciazy... co tez dziwne bo monitoring potwierdzał owulacje... Eh czy przy takiej dolegliwości jest szansa zajść w ciąże? Z góry dziekuje za odp. Pozdrawiam

Nasz mały cudzie trwaj...<3

mhsvpx9ik2z006il.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2017, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka mi tez bardzo wypadaly wlosy, a odkad biore bromka to od jakiegos czasu faktycznie mniej ich wypada. Nie przyszlo mi jednak do glowy, ze to przez prolaktyne.

Mili tak normalnie bierzesz dawke wieczorna i rano na badania.

Wysłany: 20 stycznia 2017, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu mi rownież nie przyszło do głowy tym bardziej ze podstawowy wynik w normie...

mhsvpx9ik2z006il.png

Wysłany: 21 stycznia 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu a jaki miałaś wynik początkowy i po obciążeniu?

mhsvpx9ik2z006il.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka ja juz robilam kilka badan i jedno co moge stwierdzic to, ze nic nie wiem i prolaktyna to bardzo humorzasty hormon.
    Pierwsze badanie mialam z obciazeniem, na czczo bylo ok. 25 przy normie do 23, po metaclopramidzie po godzinie 409, po dwoch godzinach 267.
    Ale kilka dni pozniej mialam kolejne badanie i tu juz prolaktyna wieczorem wynosila 10,3. Te wyniki mialam zanim zaczelam brac bromergon.

Po dwoch miesiacach brania dawki 0,5 tabletki na noc mialam robione znowu badanie z obciazeniem: na czczo 817 i po obciazeniu 1500, przy normie do 500. Bardzo mnie to zmartwilo i na drugi dzien powtorzylam badanie w innym labie i wyszlo 22 przy normie do 26. Lekarz na te wyniki powiedzial, ze mam brac caly czas 0,5 tabletki i dla niego bylo najwazniejsze, ze po obciazeniu sie zmniejszylo i jest tylko 3krotnie wyzsze, wczesniej bylo 20x.

Potem mialam jeszcze jedno badanie wieczorem i wyszlo 1,3 przy normie 3-20 takze ponizej normy, potem kolejne tydzien pozniej 7,3 przy tej samej normie 3-20, to bylo robione z kolei rano.

Szczerze mowiac mysle, ze bromek mi sluzy, po pierwsze zanim zaczelam go brac bolaly mnie bardzo piersi w drugiej fazie, praktycznie zaraz po ovu, po drugie te wlosy wypadaly koszmarnie, a po trzecie bylam bardzo nerwowa.
    Teraz mam wrazenie, ze sie lepiej czuje, piersi nie bola (w tym cyklu bolaly, ale to wina pregnylu), wlosy mniej wypadaja a ja jestem spokojniejsza i mniej spie :)

Kropeczka1986 lubi tę wiadomość

Wysłany: 21 stycznia 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu a jak reagujesz na ten bromergon ? Bo czytałam mnóstwo opini i raczej wszystkie dziewczyny pisały o fatalnym samopoczuciu... tyle ze z kolei wiele wpisów czytałam tez ze juz nawet po pierwszym cyklu z bromergonem sie udawało zajść w ciąże .. to troszkę napawa mnie nadzieja :) ja mam dokładnie tak samo jak Ty z piersiami zaraz po owulacji jest masakra...

mhsvpx9ik2z006il.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2017, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja reaguje bardzo dobrze, ale mam mala dawke 0,5 tabletki na noc. Pierwszy tydzien bralam 0,25 tabletki, zeby sie przyzwyczaic.

Kropeczka1986 lubi tę wiadomość

• Rosolina Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    joasia1982 wrote:
    Rosolina gratuluje suwaczka i to podwojnego :) :)
    Powiedz bierzesz jeszcze bromka? Czy od razu po tescie odstawilas?
    Mi endo zmienił w kwietniu na dostinex. A ten sie odstawia od razu po pozytywnym teście, bromergon trzeba stopniowo obniżać.

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mili_moli wrote:
    Dziewczyny czy robiąc kontrolnie badanie prolaktyny przyjmując bromek przyjmowałyście dawkę wieczorną? Ja biorę 1/2 na noc i nie wiem czy przyjąć tę dawkę czy dopiero rano po pobraniu?
    Ja zawsze brałam przed badaniem.

p19uqqmzk4ecto70.png
  • Rosolina Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka1986 wrote:
    Rosolina czyli u mnie tez... kurczę aż teraz tak myśle, ze duzo objawów miałam włosy mi zaczęły strasznie wypadać, zmęczenie, senność, nawet trądzik momentami jak u nastolatki... No i od roku mimo starań brak ciazy... co tez dziwne bo monitoring potwierdzał owulacje... Eh czy przy takiej dolegliwości jest szansa zajść w ciąże? Z góry dziekuje za odp. Pozdrawiam

Oczywiście, ze jest! Mi uregulowanie prl zajęło 4 miesiące. Do tego endo podjęła decyzje obniżyć tsh, miałam 2,6, a dla starających najlepiej jak jest poniżej 2. Tez miałam owulacje. Gin zalecił jeszcze Ovarin.

p19uqqmzk4ecto70.png
  • e.wela Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:24

Wysłany: 24 stycznia 2017, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tsh poniżej 2 - 1,99 wiec z tym jest Ok:) w czwartek idę do mojego gin zobaczymy co mi zaleci...:)

mhsvpx9ik2z006il.png

• Karola___ Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny !
    Również jestem tu nowa, liczę że pomożecie rozwiać mi moje wątpliwości. Od 7 miesięcy staramy się o dziecko, niestety bez efektów. Według wykresów owulację mam w każdym cyklu, z tą różnicą, że w co najmniej połowie z nich skok temperatury nie był zbyt duży (na poziomie 0,2) i druga faza jest krótka trwa ok 12 dni.
    Do tej pory zgodnie z zaleceniami lekarza wykonaliśmy już wiele badań:
    - parametry nasienia - ok,
    - tsh - 1,49,
    - fsh - 5,45 - 3 d.c.,
    - lh - 4,48 - 3 d.c.,
    - progesteron 17,77 (norma: 3,3 - 25,5) - 22 d.c.,
    - prolaktyna - 11,6 (norma:2,8 - 29,3) - 22 d.c.,
    - prolaktyna po obciążeniu - 223,4 - 22 d.c.
    Czy prolaktyna po obciążeniu może być przyczyną problemów z zajściem w ciążę ? Czy w takim przypadku lekarz przepisywał wam jakieś dodatkowe leki ?
    Wizytę mam dopiero za kilka dni i już po prostu wariuję z niepokoju.

w4sqflw1pp6mhaw2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola z tego co wiem większość lekarzy odchodzi od zlecania prolaktyny po obciązeniu, ponoć nie jest to miarodajny wynik. Ja we wrześniu miałam badaną (bez obciążenia) i miałam za wysoką, bo 41. Mnie lekarze kazali prolaktynę robić zawsze 2-4dc, w 2 fazie cyklu wynik rowniez moze nie byc wiarygodny. Tobie lekarz kazał ją robić k.20dc?
    Ja czekam na początek lutego, bo będę ją badać 2gi raz i dopiero teraz może dostanę na nią odpowiedni lek :/
    Nie martw się, podobno jeśli problem leży tylko w prolaktynie, to można ją szybko uregulować i zajść w ciążę :) Powodzenia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 12:06

Wysłany: 27 stycznia 2017, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola u mnie podobnie jak u Ciebie... po obciążeniu wyszła mi 13 krotnie większa niż podstawowa-u Ciebie to ponad 20 krotnie większa. Ponoć norma jest jak wzrośnie Max 6 krotnie. Wczoraj byłam u mojego gin i zapisał mi pół tabletki bromergonu wieczorem... trochę sie bałam go brać bo raz ze choruje na nadciśnieni a dwa skutki uboczne... póki co czuje sie Ok tylko trochę ospała jestem ale nie wiązałabym tego z bromkiem :)

mhsvpx9ik2z006il.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2017, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie profesor endokrynolog wlasnie zwracal glownie uwage na wynik po obciazeniu, bo mowi, ze ten jak sie raz ustablizuje to pozostaje na dobrym poziomie, a zwykle stezenie prolaktyny jest po prostu ciezkie do zdiagnozowania, bo ona niesamowicie skacze nawet na poczatku cyklu.

• Aika Autorytet

Wysłany: 30 stycznia 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane mam wyniki prolaktyny przy normach 78 - 492 uU/ml. 2 miesiące temu miałam 1192 uU/ml a teraz 70,2 czyli trochę poniżej normy. Super ze spadła :o Ale martwi mnie trochę to ze jest teraz za niska :P Myślicie ze to może wpłynąć na potencjalnego groszka? :(

m85awv1.png
  • nesairah Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2017, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

Mam problem, wczoraj odebrałam wynik prolaktyny i się załamałam.
    Tak jak ostatnio w 21dc było 39ng/ml, tak teraz w 8dc 42ng/ml - norma do 25ng/ml :(

Z monitoringu ostatniego cyklu wynika, że mimo podwyższonej prolaktyny owulacja się odbyła. Późno, bo późno (w 22dc), ale jednak. W czwartek idę na kolejny monitoring, tym razem pierwszej fazy. Ostatnio lekarz mówił, że jeśli poziom PRL się nie obniży to dostanę leki na zbicie.

Czy przy takich lekach można się w ogóle starać? Może lepiej poczekać aż PRL się unormuje i wtedy zacząć... ?

Jestem tym wszystkim podłamana.

preg.png

2017 - 👦, 2021 - 👶

2016 - [*] 6tc 👼
    2019 - [*] 6tc 👼
    2022 - cb💔
‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ