Forum Starając się - ogólne prolaktyna-bromergon
Odpowiedz

prolaktyna-bromergon

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 stycznia 2017, 21:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina gratuluje suwaczka i to podwojnego :) :)
    Powiedz bierzesz jeszcze bromka? Czy od razu po tescie odstawilas?

  • mili_moli Autorytet
    Postów: 495 218

    Wysłany: 20 stycznia 2017, 21:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy robiąc kontrolnie badanie prolaktyny przyjmując bromek przyjmowałyście dawkę wieczorną? Ja biorę 1/2 na noc i nie wiem czy przyjąć tę dawkę czy dopiero rano po pobraniu?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 21:53

  • Kropeczka1986 Autorytet
    Postów: 1515 936

    Wysłany: 20 stycznia 2017, 21:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosolina czyli u mnie tez... kurczę aż teraz tak myśle, ze duzo objawów miałam włosy mi zaczęły strasznie wypadać, zmęczenie, senność, nawet trądzik momentami jak u nastolatki... No i od roku mimo starań brak ciazy... co tez dziwne bo monitoring potwierdzał owulacje... Eh czy przy takiej dolegliwości jest szansa zajść w ciąże? Z góry dziekuje za odp. Pozdrawiam

    Nasz mały cudzie trwaj...<3

    mhsvpx9ik2z006il.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 20 stycznia 2017, 22:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka mi tez bardzo wypadaly wlosy, a odkad biore bromka to od jakiegos czasu faktycznie mniej ich wypada. Nie przyszlo mi jednak do glowy, ze to przez prolaktyne.

    Mili tak normalnie bierzesz dawke wieczorna i rano na badania.

  • Kropeczka1986 Autorytet
    Postów: 1515 936

    Wysłany: 20 stycznia 2017, 22:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu mi rownież nie przyszło do głowy tym bardziej ze podstawowy wynik w normie...

    Nasz mały cudzie trwaj...<3

    mhsvpx9ik2z006il.png

  • Kropeczka1986 Autorytet
    Postów: 1515 936

    Wysłany: 21 stycznia 2017, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu a jaki miałaś wynik początkowy i po obciążeniu?

    Nasz mały cudzie trwaj...<3

    mhsvpx9ik2z006il.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 stycznia 2017, 13:34

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka ja juz robilam kilka badan i jedno co moge stwierdzic to, ze nic nie wiem i prolaktyna to bardzo humorzasty hormon.
    Pierwsze badanie mialam z obciazeniem, na czczo bylo ok. 25 przy normie do 23, po metaclopramidzie po godzinie 409, po dwoch godzinach 267.
    Ale kilka dni pozniej mialam kolejne badanie i tu juz prolaktyna wieczorem wynosila 10,3. Te wyniki mialam zanim zaczelam brac bromergon.

    Po dwoch miesiacach brania dawki 0,5 tabletki na noc mialam robione znowu badanie z obciazeniem: na czczo 817 i po obciazeniu 1500, przy normie do 500. Bardzo mnie to zmartwilo i na drugi dzien powtorzylam badanie w innym labie i wyszlo 22 przy normie do 26. Lekarz na te wyniki powiedzial, ze mam brac caly czas 0,5 tabletki i dla niego bylo najwazniejsze, ze po obciazeniu sie zmniejszylo i jest tylko 3krotnie wyzsze, wczesniej bylo 20x.

    Potem mialam jeszcze jedno badanie wieczorem i wyszlo 1,3 przy normie 3-20 takze ponizej normy, potem kolejne tydzien pozniej 7,3 przy tej samej normie 3-20, to bylo robione z kolei rano.

    Szczerze mowiac mysle, ze bromek mi sluzy, po pierwsze zanim zaczelam go brac bolaly mnie bardzo piersi w drugiej fazie, praktycznie zaraz po ovu, po drugie te wlosy wypadaly koszmarnie, a po trzecie bylam bardzo nerwowa.
    Teraz mam wrazenie, ze sie lepiej czuje, piersi nie bola (w tym cyklu bolaly, ale to wina pregnylu), wlosy mniej wypadaja a ja jestem spokojniejsza i mniej spie :)

    Kropeczka1986 lubi tę wiadomość

  • Kropeczka1986 Autorytet
    Postów: 1515 936

    Wysłany: 21 stycznia 2017, 22:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu a jak reagujesz na ten bromergon ? Bo czytałam mnóstwo opini i raczej wszystkie dziewczyny pisały o fatalnym samopoczuciu... tyle ze z kolei wiele wpisów czytałam tez ze juz nawet po pierwszym cyklu z bromergonem sie udawało zajść w ciąże .. to troszkę napawa mnie nadzieja :) ja mam dokładnie tak samo jak Ty z piersiami zaraz po owulacji jest masakra...

    Nasz mały cudzie trwaj...<3

    mhsvpx9ik2z006il.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 stycznia 2017, 08:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja reaguje bardzo dobrze, ale mam mala dawke 0,5 tabletki na noc. Pierwszy tydzien bralam 0,25 tabletki, zeby sie przyzwyczaic.

    Kropeczka1986 lubi tę wiadomość

  • Rosolina Autorytet
    Postów: 809 185

    Wysłany: 24 stycznia 2017, 08:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    joasia1982 wrote:
    Rosolina gratuluje suwaczka i to podwojnego :) :)
    Powiedz bierzesz jeszcze bromka? Czy od razu po tescie odstawilas?
    Mi endo zmienił w kwietniu na dostinex. A ten sie odstawia od razu po pozytywnym teście, bromergon trzeba stopniowo obniżać.

    p19uqqmzk4ecto70.png
  • Rosolina Autorytet
    Postów: 809 185

    Wysłany: 24 stycznia 2017, 08:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mili_moli wrote:
    Dziewczyny czy robiąc kontrolnie badanie prolaktyny przyjmując bromek przyjmowałyście dawkę wieczorną? Ja biorę 1/2 na noc i nie wiem czy przyjąć tę dawkę czy dopiero rano po pobraniu?
    Ja zawsze brałam przed badaniem.

    p19uqqmzk4ecto70.png
  • Rosolina Autorytet
    Postów: 809 185

    Wysłany: 24 stycznia 2017, 09:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka1986 wrote:
    Rosolina czyli u mnie tez... kurczę aż teraz tak myśle, ze duzo objawów miałam włosy mi zaczęły strasznie wypadać, zmęczenie, senność, nawet trądzik momentami jak u nastolatki... No i od roku mimo starań brak ciazy... co tez dziwne bo monitoring potwierdzał owulacje... Eh czy przy takiej dolegliwości jest szansa zajść w ciąże? Z góry dziekuje za odp. Pozdrawiam

    Oczywiście, ze jest! Mi uregulowanie prl zajęło 4 miesiące. Do tego endo podjęła decyzje obniżyć tsh, miałam 2,6, a dla starających najlepiej jak jest poniżej 2. Tez miałam owulacje. Gin zalecił jeszcze Ovarin.

    p19uqqmzk4ecto70.png
  • e.wela Autorytet
    Postów: 1047 551

    Wysłany: 24 stycznia 2017, 10:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:24

  • Kropeczka1986 Autorytet
    Postów: 1515 936

    Wysłany: 24 stycznia 2017, 18:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam tsh poniżej 2 - 1,99 wiec z tym jest Ok:) w czwartek idę do mojego gin zobaczymy co mi zaleci...:)

    Nasz mały cudzie trwaj...<3

    mhsvpx9ik2z006il.png

  • Karola___ Ekspertka
    Postów: 129 90

    Wysłany: 26 stycznia 2017, 14:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny !
    Również jestem tu nowa, liczę że pomożecie rozwiać mi moje wątpliwości. Od 7 miesięcy staramy się o dziecko, niestety bez efektów. Według wykresów owulację mam w każdym cyklu, z tą różnicą, że w co najmniej połowie z nich skok temperatury nie był zbyt duży (na poziomie 0,2) i druga faza jest krótka trwa ok 12 dni.
    Do tej pory zgodnie z zaleceniami lekarza wykonaliśmy już wiele badań:
    - parametry nasienia - ok,
    - tsh - 1,49,
    - fsh - 5,45 - 3 d.c.,
    - lh - 4,48 - 3 d.c.,
    - progesteron 17,77 (norma: 3,3 - 25,5) - 22 d.c.,
    - prolaktyna - 11,6 (norma:2,8 - 29,3) - 22 d.c.,
    - prolaktyna po obciążeniu - 223,4 - 22 d.c.
    Czy prolaktyna po obciążeniu może być przyczyną problemów z zajściem w ciążę ? Czy w takim przypadku lekarz przepisywał wam jakieś dodatkowe leki ?
    Wizytę mam dopiero za kilka dni i już po prostu wariuję z niepokoju.

    w4sqflw1pp6mhaw2.png
  • Selina Autorytet
    Postów: 8934 3424

    Wysłany: 27 stycznia 2017, 12:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola z tego co wiem większość lekarzy odchodzi od zlecania prolaktyny po obciązeniu, ponoć nie jest to miarodajny wynik. Ja we wrześniu miałam badaną (bez obciążenia) i miałam za wysoką, bo 41. Mnie lekarze kazali prolaktynę robić zawsze 2-4dc, w 2 fazie cyklu wynik rowniez moze nie byc wiarygodny. Tobie lekarz kazał ją robić k.20dc?
    Ja czekam na początek lutego, bo będę ją badać 2gi raz i dopiero teraz może dostanę na nią odpowiedni lek :/
    Nie martw się, podobno jeśli problem leży tylko w prolaktynie, to można ją szybko uregulować i zajść w ciążę :) Powodzenia

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2017, 12:06

    Koniec starań
  • Kropeczka1986 Autorytet
    Postów: 1515 936

    Wysłany: 27 stycznia 2017, 13:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola u mnie podobnie jak u Ciebie... po obciążeniu wyszła mi 13 krotnie większa niż podstawowa-u Ciebie to ponad 20 krotnie większa. Ponoć norma jest jak wzrośnie Max 6 krotnie. Wczoraj byłam u mojego gin i zapisał mi pół tabletki bromergonu wieczorem... trochę sie bałam go brać bo raz ze choruje na nadciśnieni a dwa skutki uboczne... póki co czuje sie Ok tylko trochę ospała jestem ale nie wiązałabym tego z bromkiem :)

    Nasz mały cudzie trwaj...<3

    mhsvpx9ik2z006il.png

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 27 stycznia 2017, 14:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie profesor endokrynolog wlasnie zwracal glownie uwage na wynik po obciazeniu, bo mowi, ze ten jak sie raz ustablizuje to pozostaje na dobrym poziomie, a zwykle stezenie prolaktyny jest po prostu ciezkie do zdiagnozowania, bo ona niesamowicie skacze nawet na poczatku cyklu.

  • Aika Autorytet
    Postów: 453 134

    Wysłany: 30 stycznia 2017, 15:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane mam wyniki prolaktyny przy normach 78 - 492 uU/ml. 2 miesiące temu miałam 1192 uU/ml a teraz 70,2 czyli trochę poniżej normy. Super ze spadła :o Ale martwi mnie trochę to ze jest teraz za niska :P Myślicie ze to może wpłynąć na potencjalnego groszka? :(

    m85awv1.png
  • nesairah Autorytet
    Postów: 1753 1310

    Wysłany: 31 stycznia 2017, 10:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!

    Mam problem, wczoraj odebrałam wynik prolaktyny i się załamałam.
    Tak jak ostatnio w 21dc było 39ng/ml, tak teraz w 8dc 42ng/ml - norma do 25ng/ml :(

    Z monitoringu ostatniego cyklu wynika, że mimo podwyższonej prolaktyny owulacja się odbyła. Późno, bo późno (w 22dc), ale jednak. W czwartek idę na kolejny monitoring, tym razem pierwszej fazy. Ostatnio lekarz mówił, że jeśli poziom PRL się nie obniży to dostanę leki na zbicie.

    Czy przy takich lekach można się w ogóle starać? Może lepiej poczekać aż PRL się unormuje i wtedy zacząć... ?

    Jestem tym wszystkim podłamana.

    dev011pbs__.png

    01.05.2020 - II 🙏
    31.12.2019 - [*] 6tc
    01.12.2017 - Cezary
    16.10.2016 - [*] 6tc
‹‹ 23 24 25 26 27 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego