Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne prolaktyna-bromergon
Odpowiedz

prolaktyna-bromergon

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2017, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela super, bardzo sie ciesze, ze masz potwierdzenie ladnych wynikow :)

• sylwia1986 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewela to nic tylko działać :)

Ja też muszę iść zbadać tsh czy aby za bardzo nie spadło po euthyroxie i zapisać się do endo na kontorle.

Przy okazji może dostane coś zamiast bromergonu na zbijanie prolaktyny, bo ten musiałam odstawić.
    Nawet się zastanawiam czy po tych moich ubocznych skutkach bromka nie przywlekło mi się zapalenie zatok na które niestety muszę brać antybiotyk :(

Narazie zostaje na samym duphastonie w drugiej połowie cyklu.

01.2020. Hsg- jajowod prawy ok, lewy niedrożny:/
    Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
    27.12.2017 - ciąża pozamaciczna (laparoskopia )
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, ja też odstawiłam bromek, bo nie dałam rady...

• sylwia1986 Autorytet

Wysłany: 11 stycznia 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A już myślałam że tylko na mnie tak źle działał...
    Ja narazie zostanę przy samym duphastonie...Ty Moni91 bierzesz coś innego zamiast bromka ? czy jeszcze nie konsultowałaś tego z lekarzem..

Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 stycznia 2017, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze nie konsultowałam. Będę robiła prolaktynę kontrolnie za kilka dni i pójdę do endo po coś innego, jeżeli będzie taka potrzeba :)

• e.wela Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:24

sylwia1986, spioch lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2017, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, byłam dziś u gina, i jednak jedna tabletka dziennie to dla mnie za mało, mam wrócić do dwóch. Na badaniu prl lekko ponad normę. Doktorek nawet mi już nie dał skierowania na badanie, tylko 3 opakowania bromka. Zadowolony był, że cykl mi się uregulował. Powiedział, że już spokojnie będę mogła w ciąże zajść. No zobaczymy :) Bezpieczniej się czuję, jak tego bromka biorę. Wiem, że okres będzie regularnie i owulacje będą, to lek na moje dolegliwości.
    Co do efektu jojo po nagłym odstawieniu bromka to potwierdzam, bo mnie to spotkało. W efekcie straciłam połowę objętości włosów, dobrze, że mam gęste. Doktorek powiedział, że jak tylko dowiem się o ciąży to mam bromka odstawić, nawet jak będę czuła, że mogę w tej ciąży być. Mówił, że na początku nie zaszkodzi, ale lepiej go nie brać za długo. Bo prolaktyna w ciąży jest potrzebna.

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 13 stycznia 2017, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

witam a czy prolaktyna w 10 dniu cyklu z wynikiem 19.9 jest miarodajna?

Dziekuje i pozdrawiam.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2017, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak :) prolaktynę można zrobić w dowolnym dniu cyklu. Też mam taki wynik prolaktyny.

• nick nieaktualny

Wysłany: 13 stycznia 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Biała Azlia wrote:
    Dziewczyny, byłam dziś u gina, i jednak jedna tabletka dziennie to dla mnie za mało, mam wrócić do dwóch. Na badaniu prl lekko ponad normę. Doktorek nawet mi już nie dał skierowania na badanie, tylko 3 opakowania bromka. Zadowolony był, że cykl mi się uregulował. Powiedział, że już spokojnie będę mogła w ciąże zajść. No zobaczymy :) Bezpieczniej się czuję, jak tego bromka biorę. Wiem, że okres będzie regularnie i owulacje będą, to lek na moje dolegliwości.
    Co do efektu jojo po nagłym odstawieniu bromka to potwierdzam, bo mnie to spotkało. W efekcie straciłam połowę objętości włosów, dobrze, że mam gęste. Doktorek powiedział, że jak tylko dowiem się o ciąży to mam bromka odstawić, nawet jak będę czuła, że mogę w tej ciąży być. Mówił, że na początku nie zaszkodzi, ale lepiej go nie brać za długo. Bo prolaktyna w ciąży jest potrzebna.

To mocno trzymam kciuki za II kreseczki :) Bromek jest bardzo skuteczny. Szkoda tylko, że na niektórych działa tak jak na mnie.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a ja juz zglupialam...zastanawiam sie wlasnie, bo lekarz powiedzial, ze mam brac bromka az zajde w ciaze, na noc pol tabletki. Czy w razie pozytywnego testu zmniejszylybyscie dawke do 1/4 np przez tydzien i dopiero odstawic czy od razu odstawic? Zadzwonie napewno do lekarza, ale wolalabym wiedziec wczesniej. Sa dwie szkoly, zeby od razu odstawic albo zmniejszac stopniowo dawke...ostatni wynik mialam 1,3 przy normie 3-20 i zastanawiam sie czy nie zmniejszyc dawki do 1/4 jeszcze przed testem, skoro wynik jest juz ponizej normy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasiu, ciężko Ci w tej kwestii doradzić, bo zmiana dawki może być ryzykowna. Ja na Twoim miejscu brałabym cały czas tak samo do pozytywnego testu, a po II kreskach pilnie skontaktowała się z lekarzem.

Ja też miałam brać pół tabletki na noc i endokrynolog powiedziała, że jak będę miała pozytywny test to mam po prostu odstawić. Uważam, że w tej kwestii trzeba słuchać lekarza :)

• sylwia1986 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moni91 daj znać jak już będziesz po konsultacji.
    Czy Pani doktor dala Ci jakiś inny lek na obniżenie prolaktyny.

U mnie ten cykl i tak stracony bo oboje chorzy i nawet nici z przytulanka a tu akurat dni odpowiednie ku temu :(

Plus taki że przynajmniej raz nie będę schizowała przed okresem że może jednak nie przyjdzie...

za was wszystkie dziewczyny trzymam kciuki :)

Starania od 12.2015,
    plamienia przed okresem
    Hashimoto - Euthyrox 25
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia sama sobie dawki nie zmniejszaj. Jesli chodzi o ewentualna ciążę to zapytaj lekarza. Bedziesz spokojniejsza :) ja mam nakazane odstawic.

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia ja po owulacji jestem nerwowa. A jak juz dostane okres to sie uspokajam, wraca mi humor, bo wiem na czym stoje, wiec rozumiem Twoj spokoj:)

• nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2017, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, dam znać :)

Biała Azalia, ja mam to samo. Bardzo nie lubię tych 2 tygodni po owu... jak przychodzi okres to mimo tego, że mi cholernie smutno, że znowu nic - czuję ulgę.

Echh... ciężkie to nasze staraczek życie, ale doczekamy się dzidziutków :)

spioch, e.wela lubią tę wiadomość

• e.wela Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2019, 23:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra dziewczyny to nic nie zmieniam z dawka. Biore nadal polowke i zobaczymy co dalej, oby do czwartku...;)

• Kropeczka1986 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drogie Kolezanki... potrzebuje waszej pomocy w interpretacji wyników prolaktyny, które dzis odebrałam: na czczo 350,8 mlU norma do 102-496 po godzinie, po obciążeniu 4795mlu czyli 13 krotnie podwyższona, czytałam ze powinna byc Max 6 krotnie wyższa. Czy mój wyniki wskazuje na hiperprolaktynemie czynnościową ?Do lekarza idę dopiero w czwartek i trochę sie denerwuje... dodam ze biorę leki na nadciśnienie... będę ogromnie wdzięczna za jakikolwiek poradę info... pozdrawiam serdecznie

Nasz mały cudzie trwaj...<3

mhsvpx9ik2z006il.png

• Rosolina Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2017, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropeczka... ja miałam 7x większa i mi wyszła hiperprolaktynemia.

Co do badań prolaktyny... mi zawsze i gin i endo mówili, żeby robic w 3-5 dc, ale spotkałam sie tez z tym, ze dziewczyny były wysyłane w 21dc. Na pewno to nie jest obojętne kiedy sie robi, to każdy hormon produkuje sie w innym dniu cyklu.

Oprócz bromergon kolejnym lekiem jest dostinex.

spioch lubi tę wiadomość

p19uqqmzk4ecto70.png
‹‹ 22 23 24 25 26 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ