Rocznik 92- starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Isia, zdrowa para może się starać ponad rok czasu i dopiero zaskoczy... A jak macie jakieś problemy to może ten czas się wydłużyć. Przede wszystkim myślę, że musicie popracować nad swoją relacją i nad sobą. Może wasze organizmy wyczuwają, że to nie jest dobry moment na dziecko, skoro się nie dogadujecie. Dziecko nie ma scalić związku, tylko go dopełnić...
Magdaa21, MissKathy92 lubią tę wiadomość
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Tak jak pisze Alex, zdrowa para może nawet i rok się starać o dziecko bez pomocy medycznej

Ja dziewczyny w końcu ostatecznie zamknęłam i zamówiłam produkty apteczne do szpitala
mam nadzieję że się wszystko przyda i o niczym nie zapomniałam 
Podkłady poporodowe 10sz x 5
Majtki popołudniu siateczkowe 2 sztuka
Tantum rosa 10szaszetek
Podkłady higieniczne 30szt (jak się sprawdza to domowimy)
Sól fizjologiczna
Alatan plus
Lanoline z ziaji
Wkładki laktacyjne 60szt
+ Wzięłam 2 opakowania Pregny plus bo obecnie biorę a pisze że przy karmieniu piersią też można je brać
Zrezygnowałam z Octemisept, bepanthem i linomagu. Jak te wyżej rzeczy się nie sprawdza to dopiero sięgnę po nie
No to teraz mogę iść robić obiad
panipuchatkowa, terka lubią tę wiadomość
-
Heh ja właśnie patrzyłam na wyprawkę do szpitala w Holandii
masakra uproszczona razy 10
niż w Polsce 
Lista do porodu w szpitalu
I. Lista do szpitala:
dokumenty (paszport,karta ubezpieczeniowa,uznanie dziecka,odpis aktu małżeńskiego,karta przebiegu ciąży
książka lub czasopisma do czytania
telefon komórkowy i ładowarka
pieniądze
cukierki lub napój orzeźwiający (Dextro)
ulubiona muzyka
aparat fotograficzny lub kamera video
fotelik samochodowy dla noworodka
torba z rzeczami dla mamy * i noworodka**
Dla mamy *:
2 koszule nocne bawełniane
szlafrok
skarpetki
kapcie
majtki bawełniane
przybory toaletowe i kosmetyki
2 staniki do karmienia piersią
wkładki laktacyjne
odzież na wyjście
Dla noworodka**:
2 bawełniane czapeczki
2 body rozmiar 56 i 60 cm
1 pajacyk
1 kaftanik i spodenki
skarpetki
sweterek lub bawełniana kurteczka
kocyk
Do szpitala nie trzeba brać: podpasek, kosmetyków, pieluszek, ręczników ani rzeczy z pakietu porodowego. Każda sala porodowa w szpitalach w Holandii jest komfortowo wyposażona. W czasie pobytu na sali porodowej otrzymacie herbatę lub kawę i ewentualnie posiłek. Jeśli poród odbył się bez komplikacji po dwóch godzinach będziecie wypisani do domu nie zależnie która godzina.
panipuchatkowa lubi tę wiadomość
[/url]
[/url]
18.12.2017 -14t6d [*] Gabrys;*
26.10.2018 Nathan ❤️ 47cm , 3080gram 12:33 ❤️❤️
20.11.2018 51cm 3520g ❤️
18.12.2018 54cm 4530g❤️
25.01.2019 59cm 6020g ❤️ -
Mii to jest uproszczona lista? To nie chce wiedzieć jaka jest skomplikowana ;p po co piszą o cukierkach czy napoju? I przeraża mnie wyjście z dzieckiem do domu 2 h po porodzie. Dziwne to dla mnie
takie podejście holenderskie
My zaraz się zbieramy do rodziców. Bo stamtąd mamy bliżej na wesele i psa musimy mojej mamie zostawić
bo teściowie też jadą z nami na to wesele.
Torby spakowane, można ruszać
Laura 01.09.2019 🩷
Szymon 27.12.2023 🩵 -
Panipuchatkowa, ja tam do porodu jeszcze się nie wybieram
za dużo rzeczy jeszcze mi brakuje
na spokojnie będę się wybierać do szpitala jak wybiorę płytki do salonu
bo mój K jakby sam wybierał to już widzę
bo kolory na ściany mamy już wybrane
czyli za jakieś 3 tygodnie będę mogła wybrać się najwcześniej na porodówkę
a z doświadczenia powiem Ci żebyś powoli też zaczęła ogarniać coś dla dzidziusia... Może nie od razu zakupy, ale właśnie taką listę rzeczy sobie zrobić, co będzie Ci potrzebne
bo ja żałuję że nic takiego nie zrobiłam wcześniej, a te gotowce co są dostępne na internecie nijak mają się do rzeczywistości... Bo mi wciąż brakuje połowy rzeczy, z tych pierdolkowatych... Bo o karuzeli do łóżeczka czy jakiś matach to nawet narazie nie myślę
-
A właśnie Andii zapomniałam złożyć życzenia: wszystkiego najlepszego w dniu urodzin :* żeby następne były już z dzidzią
W ramionach lub brzuszku
-
Alex bo w Holandii jak już masz skurcze regularnie dOwnisz do swojej położnej ona przyjeżdża i sprawdza rozwarcie itd
i ona decyduje kiedy już czas jechać do szpitala , często gęsto jedziesz już na sam poród i zaraz wychodzisz
wiec duzo rzeczy aci nie trzeba
w Polsce kilka dni leczysz wiec jednak na te kilka dni musisz coś mieć ;p no i fakt ze tych podpasek pieluch podkładów nie musisz mieć tez jest plusem bo nie zajmują miejsca w torbie
[/url]
[/url]
20.11.2018 51cm 3520g ❤️
18.12.2018 54cm 4530g❤️
Patulka nieee jeszcze nie ;S hehe maluch jeszcze niech posiedziPatulka wrote:Alex w porównaniu do tych polskich list, to MalaMi może rodzic już jutro
zobaczysz jak Ty będziesz szykować torbę do szpitala to co będzie Ci potrzebne, to uwierzysz że ta walizka podróżna to nie taki zły pomysł 
przynajmniej z 7 tyg ;p
[/url]
[/url]
20.11.2018 51cm 3520g ❤️
18.12.2018 54cm 4530g❤️
isiaaaa92 wrote:Mam pytanko do Was kobietki... Nadchodzą mnie takie pytania myśli...ile dać Nam(Mi i Mężowi) czasu na naturalne poczęcie maleństwa..po jakim czasie już pomyśleć o inseminacji lub o in vitro..?
staram się 14cykli i ani myślę o takich sprawach, myślę, że w naszym wieku możemy spokojnie starać się dłużej, nie myśląc o inseminacji czy invitro bo teoretycznie mamy czas na te sprawy jeszcze
Wiek nas nie goni
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2018, 16:04
MissKathy92 lubi tę wiadomość
Starania o drugie dziecko -
Dziewczyny inseminacja czy invitro to ostateczne kroki myślę, najpierw cierpliwie się starć, robić wszystkie potrzebne badania i się ewentualnie leczyć jak trzeba. Ja to już pisałam ale jeszcze się powtórzę, my z mężem o naszego skarba staraliśmy się 18 miesięcy i też różne myśli przychodziły mi do głowy. Dlatego dziewczyny dajcie sobie czas, a my wszystkie trzymamy za Was kciuki, żeby wszystkie z tego forum zostały mamusiami

Magdaa21, Andii lubią tę wiadomość
<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/201810011778.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
Marek💙
<a href="http://suwaczki.achtedzieciaki.pl/202206044980.html" title="Suwaczek dziecięcy" target="_blank">Mój suwaczek w portalu AchTeDzieciaki.pl</a>
Marta 💓 -
Amen ♥️Mari92 wrote:Dziewczyny inseminacja czy invitro to ostateczne kroki myślę, najpierw cierpliwie się starć, robić wszystkie potrzebne badania i się ewentualnie leczyć jak trzeba. Ja to już pisałam ale jeszcze się powtórzę, my z mężem o naszego skarba staraliśmy się 18 miesięcy i też różne myśli przychodziły mi do głowy. Dlatego dziewczyny dajcie sobie czas, a my wszystkie trzymamy za Was kciuki, żeby wszystkie z tego forum zostały mamusiami

Mari92 lubi tę wiadomość
-
Żartujepanipuchatkowa wrote:Patulka ja Cię do porodu broń Boże jeszcze nie wysyłam.

najwcześniej wybieram się na porodówkę 1 października
ale wiem że mała będzie uparta po mumusi więc rodzić pewnie będę po terminie czyli koło 20 października 
Ja już usmazylam schaboszczaki.. będą z pieczarkami zapiekane z serem żółtym i ziemniaczki .
Nie chciało mi się dziś wysiliac co do obiadu, bo pewnie jutro usłudze że moje chcę albo placki ziemniaczane albo sznycle, to się jutro narobię
-
Mari92 wrote:Dziewczyny inseminacja czy invitro to ostateczne kroki myślę, najpierw cierpliwie się starć, robić wszystkie potrzebne badania i się ewentualnie leczyć jak trzeba. Ja to już pisałam ale jeszcze się powtórzę, my z mężem o naszego skarba staraliśmy się 18 miesięcy i też różne myśli przychodziły mi do głowy. Dlatego dziewczyny dajcie sobie czas, a my wszystkie trzymamy za Was kciuki, żeby wszystkie z tego forum zostały mamusiami

A ja cały czas miałam w głowie, że w ciąże zaszłaś dość szybko
Starania o drugie dziecko -
Andii kroję 3-4 cebulę i szklę na masełku. Jedną cebulę kroję na pół i podsmażam. Później to wszystko daję do rosołku, dodaję łyżeczkę miodu i jeśli mam to odrobinę kurkumy (dla koloru). No i doprawiam jak tam już chcę. Podaję zazwyczaj na drugi dzień jak już fajnie się przegryzie z grzankami i serem.