Są jakieś staraczki z rocznika '89? :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Madzia, testuj kochana! Bede trzymać kciuki!
Dorcia, ja obstawiam chłopca u Ciebieostatnio zauważyłam ze rodzi sie większość chłopców wiec może dla równowagi będzie dziewczynka. A Ty jak czujesz?
Pola, pierwsze wrażenie może byc mylne wiec tym się nie sugeruj. Urlopu bezpłatnego pracodawca chyba może Ci odmówić. Zaś nie jest łatwo zwolnić dyscyplinarnie pracownika, trzeba miec na to twarde dowody. Najlepiej chyba dogadać sie z tym gościem z nowej pracy żebyś mogla zacząć później. -
Z tego co rozumiem pracodawca wystawia mi świadectwo pracy, które dostaję do ręki. Więc jeśli w CV nie uwzględnię, że pracowałam w danym miejscu, to nikt chyba nie spyta mnie o świadectwo pracy od danego pracodawcy? Czy może w jakiś sposób sprawdzić, że zataiłam jakieś miejsce pracy?
Pytam czysto teoretycznie, bo chcę wiedzieć jakie mam opcje i z czym to się wiąże. Wolę znać wszystkie opcje i podjąć świadomą decyzję... -
Niestety, dyscyplinarką jest wpisana na świadectwo pracy, które przedstawiasz kolejnemu pracodawcy w celu rozliczenia urlopu. Zaś takie świadectwo do zus jest potrzebne bo potwierdza twój okres zatrudnienia, ale do emerytury ważniejszy jest druk rp7-zaświadczenie o zatrudnieniu i wynagrodzeniu.
-
Przepraszam że się wtrącę nie czytając w ogóle o czym mowa ale chciałam wam przekazać że o 10:55 przyszedł na świat Franciszek! 4800g i 60 cm
zdjęcia nie mogę wam dodać niestety teraz, dopiero z domu.
Pola 89, lotta.89, kwiatuszek789, pleasure, dżelka, czekolada, monika_89 lubią tę wiadomość
-
Nie stresowałabym się tak gdyby nie to, ze facet był dziwny i dał mi do zrozumienia, że on chce pracownika na już. Ehh... nie wiem, obgadam temat z mężem i jutro chyba będę musiała podjąć jakąś decyzję. Najchętniej wzięłabym L4, ale jak będę w nowej pracy, a zrobią mi kontrolę... Ciekawe czy wytłumaczenie, że zdrowiałam u rodziców a nie w domu by coś dało. Bo przecież w zwolnieniu nie jest napisane, że muszę leżeć we własnym łóżku. Poza tym zastanawiam się, bo obecna praca to praca fizyczna. Czy mogę mieć zwolnienie, ale takie, że nie muszę leżeć w łóżku, tylko nie wolno mi pracować fizycznie? Czyli mogę normalnie się przemieszczać po mieście, ale do pracy nie jestem zdolna?
-
No właśnie jest ryzyko że cię sprawdzą i wtedy nie zapłacą ci za zwolnienie (nie wiem czy są jeszcze jakieś konsekwencje). Myślę że takie tłumaczenie ich nie zadowoli, wiesz jak to w urzędzie jak chodzi o kasę
27.08.2015 (*) cb
08.02.2016 (*) cb -
Możesz lekarzowi wcisnąć bajkę, że jesteś zmęczona psychicznie, stres itp. Na to nie muszą dać na zwolnieniu, że musisz leżeć. Jednak w czasie zwolnienia nie mogłabyś mieć nowej pracy, ewentualnie na czarno. Każde zwolnieni przecież idzie do zus, tak samo pracodawca zgłasza pracownika do ubezpieczenia. W zusie szybko to wyłapią. Na urlop bezpłatny pracodawca nie musi się zgodzić, ale jest jeszcze urlop na żądanie - 4dni. Tu nie może odmówić. Zwolnienie dyscyplinarne ujmuje się w świadectwie pracy i tak jak pisze Ada świadectwo potrzebne jest do rozliczenia urlopu. Jednak gdy go nie podasz urlop naliczą Ci w wymiarze: 2dni za każdy przepracowany miesiąc. Zaczniesz po prostu od nowa. Stary pracodawca powinien wypłacić ekwiwalent za niewykorzystany urlop, bo taki nie przechodzi na nową pracę.
-
Jeśli to by się wiązało tylko z tym, ze mi nie zapłacą to tam pół biedy... Tylko czy nie przysolą jakiejś kary
ehh... ciężki temat. Tak to jest z pracą na przetrzymanie, żeby znaleźć nową.
Ada, a jak nowy pracodawca wylicza ten urlop itp. to zatajone 3 tygodnie też wyjdą?
Zastanawiam się czy nie poszukać na szybko jakiegoś prywatnego ortopedy, żeby wypisał mi zwolnienie ze względu na kręgosłup czy coś. Chociaż pewnie będzie ciężko z terminem na już. -
a twój lekarz rodzinny? ja kiedyś poszłam i bez owijania w bawełnę powiedziałam że jestem zdrowa ale potrzebuję zwolnienie na tydzień (akurat ja wzięłam na sesję i byłam wtedy tylko na stażu) ale dała bez problemu. Czasem szczerość opłaca
i powiedziała a to wpiszemy grypę
27.08.2015 (*) cb
08.02.2016 (*) cb -
Jesli chodzi o urlop na żądanie może nie wyrazić zgody pracodawca tylko jesli udokumentuje i uzasadni to tym że zakład pracy nie jest w stanie funkcjonowac bez tego pracownika lub jesli ma to zbyt negatywne skutki w tym czasieNasz synuś
cykl starań