Sierpień- testujemy!
-
WIADOMOŚĆ
-
Proszę pomóżcie mi.
Od kilku lat staram się o dziecko bez skutku, byłam u kilku lekarzy lecz żaden nie zlecił żadnych badań, dziś kolejna wizyta u innego zakończyła się klapą. Nadal nic nie wiem o swoim zdrowiu, wiem tylko że mocz, morfologia, crp i cytologia jest dobra. Badania nasienia nienajgorsze. I to tyle.
Chcę zrobić badania hormonów na własną rękę bo nie mam pomysłu co robić dalej.
Pomóżcie mi, jakie badania powinnam zrobić, w którym dniu cyklu i jaka mniej więcej jest cena tego?
Walczymy o dobre nasienie i regulację hormonów
Od lipca 2014 na ovufriend. -
Ja ci mogę powiedzieć jak ja robiłam ale Ne gwarantuje że to dobrze.
lh, Fsh2, prolaktyna, testosteron w 3 dniu cyklu
tsh, ft 3, ft 4, anty-TPO, anty-TG w dowolnym
więcej nie pamiętam co robiłam a było tego sporo, może któraś z dziewczyn coś dołoży. Cen Ci nie podam bo nie pamiętam.Isia93 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyIsia, ja nic innego jak wizyta w klinice Tobie nie poradzę, jeśli bezskutecznie starasz się tak długo. Możesz robić badania na własną rękę, ale skoro Twoi lekarze nie mówia nic o tyh badaniach, to nie wiem czy nawet jeśli coś wyjdzie nie tak to będzie potrafił to ogarnąć...
ed. nawet nie pisze co badałam, bo jest tego multum
ale mozna zacząć od
3dc fsh, lh
tsh, ft3, ft4, anty-tpo, anty-tg, prolaktyna
progesreton 7dpo
każde badanie około 30zł
plus zrobiłabym monitoring, aby upewnić sie, ze owulacja występuje
ale do ogarnięcia tego potrzebny jest lekarzWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 19:42
Isia93 lubi tę wiadomość
-
Isia, a probowaliscie najpierw na własna rękę jakies naturalne sposoby wspierania plodnosci? Zioła suplementy? Cokolwiek? My z mężem staramy sie dopiero od kilku miesięcy a i tak juz probuje z ziołami ,teraz z borowina, i łykamy suplementy. Jestem swiadoma ile kosztuje wizyta w klinice a co dopiero jakies leczenie w klinice. Dlatego najpierw chwytamy sie innych rzeczy. Jak to nie pomoże to dopiero zwrocimy sie o pomoc gdzieś.
SusannaDean, Isia93 lubią tę wiadomość
-
No właśnie... ja tez się martwię o moja droznosc jajowodow bo przechodzilam infekcje. Ale zeby to sprawdzic trzeba zrobić drogie i dosc inwazyjne badanie... Dlatego probuje borowiny. Wiem ze wielu kobietom pomogla.
SusannaDean, farmaceutka77 lubią tę wiadomość
-
To i ja dołączam do grona - liczę że ten miesiąc testowania będzie szczęśliwy - daty konkretnej nie podam, bo na wykresie pokazuje mi raz 02.08 teraz przesunęła się data na 09.08 - więc testowanie pewnie ok 10.08
Wszystkim testującym życzę dwóch kreseczekWiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 19:56
Corcula lubi tę wiadomość
kasia1518
-
Isia a do tej pory byłaś u zwykłych ginekologów, czy w specjalistycznej klinice u jakiegoś też byłaś? Jak się staracie kilka lat to myślę, że taka wizyta byłaby wskazana...
Liczba w nicku to Twój rocznik? Może lekarze zwyczajnie biorą Cię za smarkulę i nie wierzą, że tak długo się staracie? Oczywiście ich nie bronię, bo takie podejście nie powinno mieć miejsca, ale ja jestem z 94 i się z tym już spotkałam. Jak w ciąży poszłam na pierwszą wizytę to lekarz z kwaśną miną pytał mnie "czy ciąża była planowana?" przy czym jego twarz i ton w jakim to powiedział sprawiały wrażenie, że oczekuje odpowiedzi "nie, to wpadka i nie wiem kim jest ojciec dziecka". Endokrynolog mnie wręcz wyśmiała, jak powiedziałam, że staramy się o dziecko. Ale ja mieszkam na prowincji i już się przyzwyczaiłam, że u nas jest takie myślenie - jak młoda i w ciąży to wpadka, jak stara w ciąży to wpadka, jak rok po ślubie i dziecka nie ma to któreś bezpłodne itd.
A co do badań, to ja na własną rękę najpierw zrobiłam w Diagnostyce pakiet hormonów tarczycowych - kosztowało 40 parę zł. i wchodziło w to TSH, FT4 i anty-TPO.
Ale te wyniki miałam książkowe, to jeszcze w 3dc zrobiłam FSH, LH, Estradiol, Progesteron, Prolaktynę i Testosteron. Za to wszystko zapłaciłam około 120zł.
Dodatkowo powiem, że w laboratorium Diagnostyka mają pakiet badań dla kobiet starających się o dziecko - kosztuje u nich ponad 400zł ale w tym są hormony, morfologia, badanie moczu i kału, oraz dużo badań których nazwa mi nic nie mówiła - brałam ulotkę ale już nie pamiętam. W każdym razie nie robiłam tych badań, bo stwierdziłam, że jak będę w ciąży to lekarz i tak większość z nich pewnie zleci, więc nie powiem czy wartoIsia93 lubi tę wiadomość
-
https://naforum.zapodaj.net/3c70da13a5ee.jpg.html
Zobaczcie na to kobietki bo ja juz głupieje robiłam przed chwila kolejny i jest tylko cień a ten z 15 dc o 10 rano jest bardziej wyraźny prawie taki sam jak kontrolna więc ja już nic nie wiem czy owu była tego 15dc ? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Madziulla wrote:Karola faktycznie ciekawa sytuacja z tym testem u ciebie ten z 10 rano to nawet dla mnie nie jest pozytywny bo kreska jest jaśniejsza jak kontrolna.
-
Sandri próbowałam ziół ojca sroki nr 3, brałam femifertil, mój łykał androvit teraz bierze salfazin. Ja biorę magnez i actiglobin jest w nim kwas foliowy, żelazo itp. Drugi cykl stosujemy conceive plus oraz borowinę bo też słyszałam że pomaga przy zrostach (nie wiem czy mam czy nie).
Omon tak to mój rocznik i lekarze na pewno biorą mnie za smarkulę bo ciągle tylko słyszę, że nie mam czym się martwić bo jestem młoda ale chyba lepiej, że chcę to sprawdzić teraz skoro się nie udaje niż za 10 lat jak może być już za późno;/
W żadnej klinice jeszcze nie byłam bo trochę obawiałam się kosztów, chciałam najpierw spróbować u zwykłych lekarzy bo też chyba coś powinni robić w tym kierunku, liczyłam, że dostanę jakieś skierowanie na podstawowe badanie hormonów i na sprawdzenie drożności jajowodów ale niestety się przeliczyłam ;/
AJA_S wrote:Isia ja wciąż też słyszę takie teksty... Ale ten gin twierdził, że wina może być mojego... I w sumie się nie pomylił. Mam nadzieję, że jak z nim się unormuje to albo zajdę albo wezmą się za mnie na porządnie
Mój jak tylko dostanie wolne to zrobi rozszerzony pakiet badań bo robił tylko podstawowy. Ogólnie wyniki wyszły "w miarę ok" ale zobaczymy jak będą te rozszerzone.
ehh kiedyś i młodsze rodziły i było ok.. a teraz powiedzą że młoda to co się martwisz..
a jak widać nie zawsze wiek idzie z tym w parze
na pewno jak za młodu ma problemy to w późniejszym wieku nie będzie to na plus ;/AJA_S, Isia93 lubią tę wiadomość
-
MArciaa dokłądnie, wystarczy popatrzeć na nasze babcie lub prababcie, wszystkie zakładały rodziny w bardzo młodym wieku a teraz to jakaś sensacja.
Poza tym 23 lata to moim zdaniem już nie tak małoAJA_S, Omon lubią tę wiadomość
MArciaa dokłądnie, wystarczy popatrzeć na nasze babcie lub prababcie, wszystkie zakładały rodziny w bardzo młodym wieku a teraz to jakaś sensacja.
Poza tym 23 lata to moim zdaniem już nie tak mało
Od lipca 2014 na ovufriend.