Sierpniowe fasoleczki :)
-
WIADOMOŚĆ
-
julita wrote:Daisy a jakieś widełka dla PRL masz na wynikach?
No właśnie nie mam Bo u tesciowej robilam i mam tylko wyniki spisane, a karte ta typowa gdzies posialam ale wydawalo mi sie ze bylo ok, tyle ze dopiero po czytaniu Waszych wpisow wnioskuje, ze nie wiem czy to bylo po obciazeniu, przed czy cokolwiek innego. Nikt mi nic nie mowil.. -
Daisy wrote:Miałam to samo w tym cyklu..@ przylazła dopiero w 40 dc, masakra, ale do 11go mi pewnie się skonczy, bo wtedy tez wyjezdzamy
No widzisz, to chociaż masz do przodu bo już przylazła
ja to mam nadzieję, że też jak najszybciej przyjdzie, bo na wakacjach chce już być PO, zwłaszcza że będziemy łazikować z plecakami i spać pod namiotem więc jakoś nie uśmiecha mi się zmieniać tampona w krzakach
-
Hej dziewczyny też się chce dopisać do listy. Jak wytrzymam to testować będę 12, ale strasznie ciężko mi z tym idzie. Najchętniej to już bym testowała. Znając moją słaba wole obiecałam sobie, że kupię test dopiero w poniedziałek (11.08), bo jak nie będę miała czym testować to będzie bezpieczniej i może wytrwam
Ewelcia lubi tę wiadomość
-
Daisy a teraz w diagnostyce jak robisz badania to dają taką fajną kartę dzięki któej nie dość, że mam rabat na badania to jeszcze mam wszystkie swoje wyniki na swoim koncie u nich i nawet te z zeszłego roku. A robiłaś jedno pobranie tej prl?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 14:58
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
w sumie to też nie wiem o co chodzi z tym przed/po obciążeniu?
zrobiłam zwykłe badanie PRL.
czyli w laboratorium mam powiedzieć, że chce zrobić przed/po obciążeniu?
na czym to polega? pobierają raz czy 2 x krew?Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 14:59
-
julita wrote:Daisy jeśli dobrze liczę wg powyższego schematu to PRL wychodzi u ciebie ok. 12,00 także idealnie
uff dzieki ja nawet glupia nie zapisalam czy ul czy ml...
A myslicie ze jest sens robic badania w 5dc? Bo jutro moglabym skoczyc rano i sobie powtorzyc. -
Daisy prl robi się do 5 dnia także idealnie. I trzeba powiedzieć, że chcesz po obciążeniu, ale ale musisz tam siedzieć i czekać godzinę na kolejne pobranie julita.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 15:00
julita lubi tę wiadomość
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Magic wrote:Daisy a teraz w diagnostyce jak robisz badania to dają taką fajną kartę dzięki któej nie dość, że mam rabat na badania to jeszcze mam wszystkie swoje wyniki na swoim koncie u nich i nawet te z zeszłego roku. A robiłaś jedno pobranie tej prl?
Ja w invikcie też mam wszystkie badania na moim koncie, ale te normalne z krwi robie sobie u tesciowej w lab., po co mam placic kosmiczne ceny w invikcie, gdzie w rodzinie mam za darmo Tylko no wlasnie zamiast wsadzic to do jakiejs teczki to olałam i teraz moge sobie szukac.. Prl robilam 1 raz tylko tak jak inne wyniki, w lutym. Dlatego mysle czy by sobie nie skoczyc jutro, z 2giej str powiedzielismy sobie z mezem ze na czas wakacji odpuszczamy sobie cisnienie zachodzenia.. -
kochana przed to taka która masz na codzień, a po obciążeniu to tak jak się stresujesz i jak np uprawiasz seks, jesz posiłki, uprawiasz sport. Jeśli wzrośnie więcej niż 5 krotnie to niestety jest problem kurczeni ni wiem kochana raczej nie powinno sie ale poziom prl jest wysoki w I fazie cyklu także możesz spróbować a potem w nast cyklu znowu ale w dopiwiednich dniach
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 15:04
julita lubi tę wiadomość
Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
nick nieaktualnypo obciążeniu =
robisz zwykłe pobranie krwi na prlolaktynę
dostajesz tabletkę obciążajaca organizm jakby "stresem"
siedzisz godzinę na tyłeczku grzecznie
po pogdzienie znów masz pobranie krwi na prolaktynę po obciążeniu
U mnei w labie chcieli pisemko/skierowanie od lekarza ze pacjent x ma miec zrobiona prolaktyne po obciazeniu bo pani z labu nei poda tableteczki akzdemu kto zaplaci bez wskazan lekarskich.julita lubi tę wiadomość
-
Magic wrote:kochana przed to taka która masz na codzień, a po obciążeniu to tak jak się stresujesz i jak np uprawiasz seks, jesz posiłki, uprawiasz sport. Jeśli wzrośnie więcej niż 5 krotnie to niestety jest problem
ok, ale jak spędzę godzinę w laboratorium na drugie pobranie to przecież nie wystąpi żaden z czynników: sex, posiłek, sport. to jak to jest?
teraz coś przyszło mi do głowy, bo jak robiłam badania PRL to jechałam rowerem na te badania 10km, czy taki wysiłek mógł wpłynąć na wyniki negatywnie/pozytywnie?
-
Nona wrote:po obciążeniu =
robisz zwykłe pobranie krwi na prlolaktynę
dostajesz tabletkę obciążajaca organizm jakby "stresem"
siedzisz godzinę na tyłeczku grzecznie
po pogdzienie znów masz pobranie krwi na prolaktynę po obciążeniu
U mnei w labie chcieli pisemko/skierowanie od lekarza ze pacjent x ma miec zrobiona prolaktyne po obciazeniu bo pani z labu nei poda tableteczki akzdemu kto zaplaci bez wskazan lekarskich.
aaaaaa ok to już wszystko jasne, tabletka.
-
nick nieaktualnyprl mozna badac jak TSH niezaleznie od dnia cyklu
wazne zeby wieczor przed:
nie jesc ciezkiej kolacji
nie serduszkowac
nie draznic brodawek
nie pic alko
te czynnosci dodatkowo podwyzszaja prl
na badanko idziemy oczywiscie na czczo, nie wbiegamy po schodach do labu bo kazdy wysilke podwyzsza prl.
Pomiedzy badaniem prl a prl z obciazeniem(podaniem tabletki) siedzimy spokojnie w poczekalni. Nie nie można iść na miasto.julita, Daisy lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyjulita wrote:ok, ale jak spędzę godzinę w laboratorium na drugie pobranie to przecież nie wystąpi żaden z czynników: sex, posiłek, sport. to jak to jest?
teraz coś przyszło mi do głowy, bo jak robiłam badania PRL to jechałam rowerem na te badania 10km, czy taki wysiłek mógł wpłynąć na wyniki negatywnie/pozytywnie?
tak każdy wysiłek podwyższa lekko prl
w labie masz spedzic godzine zebys nie umarla na ulicy po podaniu tabletki-maja Cie miec na oku i zbeys nie biegala po miescie zbey znow nie podwyzszac prl jak tabletka zacznie dzialac.
Luuuz, po tabletce nie ma objawow zadnych. spokojnie
-
tak tabletka a co myślałaś? że jakiś zastrzyk? choć to wszystko jedno musi być wiadomo czy po tabletce wzrośnie tylko 5krotnie.
Nona mi Pani nie kazała przynosić skierowania.. całe szczęscie. Choć moja prl po obciążeniu jest jakby w normie(podstawowa x5), ale sama prolaktyna sprawia....hmmm duży problem..Lilianka 1.05.2015
Oliwierek 17.08 2016
Kornel 23.06.2018 -
Magic wrote:tak tabletka a co myślałaś? że jakiś zastrzyk? choć to wszystko jedno musi być wiadomo czy po tabletce wzrośnie tylko 5krotnie.
nie, po prostu pierwszy raz w życiu przeczytałam że można badać PRL przed i po obciążeniu, także byłam zielona w temacie, teraz już wiem
próbuję się właśnie dodzwonić do mego lab z pytaniem czy muszę mieć skierowanie od lekarza ale nikt nie odbiera wrrr!