Staraczki 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Panika wrote:Ale co zaskoczyło?😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia, 20:44
👩⚖️30 lat
🍀starania o pierwszego malucha od 07.2024
🧪morfologia ✅
TSH 1.3, FSH 6.98, LH 5.9, prog, estradiol, SHBG✅
AMH 0.81❌
suplementacja Wit D, kwas foliowy,jod,olej z wiesiołka ,B3
🧔♂️33 lata
suplementacja omega,Wit D
➡️luty - badania nasienia, -
Panika wrote:Jestem, melduję pęcherzyk 22/23mm, endometrium pierwszej fazy cyklu.
Owu dziś bądź jutro, tak stwierdził lekarz.
I mam przyjść za około tydzień sprawdzić czy strzelił.
Ale co dziwnego?
Wczoraj jeszcze mówiłam do męża, że kurde cały czas mam owulację z lewego jajnika i nawet wczoraj mnie lewy bolał i to bardzo a pęcherzyk na prawym jajniku. 🫣 dziwne
Mnie w większości właśnie lewy boli i ostatnio się zastanawiałam czemu w większości tylko jeden czuje, zamiast na zmianę.Staramy się od lipca 2024 🫶🏻🥹❤️🩹
﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌
👩🏻 29
· 11/24 TSH ✘, morfologia, mocz, ALT, APTT, kreatynina ✔
· 12/24 USG piersi oraz dopochwowe, cytologia LBC + HPV ✔
· 01/25 konsultacja u innego ginekologa > zlecone badania krwi, USG tarczycy i skierowanie na wycięcie polipa
· 04/25 wycięcie polipa
🧔🏻 29
· 01/25 badanie nasienia:
» morfologia 2% ✘
» ilość plemników 10mln/ml ✘
» ruch: A 6,82%, B 34,85%, C 14,39%, A+B 41,67%, A+B+C 56,06%, nieruchome 43,94% ✔
· 02/25 posiew nasienia
💊 omega-3, foliany, magnez + b6, koenzym Q10, wit. C, D
👩🏻 eutyrox, kolagen, zioła Ojca Sroki
🧔🏻 L-karnityna, selen, cynk, tribulus, kwas liponowy, wit. B12, E -
Witajcie. Ja też zaczynam walczyć! Ale u mnie to walka ciezka: po czterdziestce, wystawiona przez ostatniego partnera. W Polsce nie mogę nic:( a i nie mam siły ani czasu brnac w nowy związek.
Zbieram siły na inseminacje lub ivf za granicą. Tylko najciężej sobie w głowie to poukładać, że tak wyszło, a nie, że się jest przegrywem.
Trzymam za was kciuki: jesteście w większości takie młode, macie wspierających partnerów. W końcu się wam uda, zobaczycie!a_aandzela, hope♥, snieżka, Babsi, Ola8999, bellA, Diancia99, BarbaraAnna, Monkai lubią tę wiadomość
-
Gienia40 wrote:Witajcie. Ja też zaczynam walczyć! Ale u mnie to walka ciezka: po czterdziestce, wystawiona przez ostatniego partnera. W Polsce nie mogę nic:( a i nie mam siły ani czasu brnac w nowy związek.
Zbieram siły na inseminacje lub ivf za granicą. Tylko najciężej sobie w głowie to poukładać, że tak wyszło, a nie, że się jest przegrywem.
Trzymam za was kciuki: jesteście w większości takie młode, macie wspierających partnerów. W końcu się wam uda, zobaczycie!
Przykro mi 😞 Dlaczego w Polsce nic nie możesz? Z tego co wiem, to 40-latka jak najbardziej kwalifikuje się do ivf 😊👩🏻 33 🧑🏻🦱38
Starania od 04/2024
ONA:
AMH ✔️ Hormony ✔️ HSG ✔️ Monitoring owu ✔️
Niedoczynność tarczycy - ➡️ euthyrox✖️ ANA1 - dodatnie 🔜 reumatolog ✖️
ON:
Hormony ✔️
Nasienie - koncentracja i ruch lekko poniżej normy, morfo 2% ➡️ suple 🔜 dalej clo?✖️ -
Gienia40 wrote:Witajcie. Ja też zaczynam walczyć! Ale u mnie to walka ciezka: po czterdziestce, wystawiona przez ostatniego partnera. W Polsce nie mogę nic:( a i nie mam siły ani czasu brnac w nowy związek.
Trzymam za was kciuki: jesteście w większości takie młode, macie wspierających partnerów. W końcu się wam uda, zobaczycie!
Witamy 🙂 Również trzymam kciuki Kochana, oby Ci się ułożyło tak jak sobie tego życzysz na obecną chwilę. Opowiedz nam coś więcej. 🙂Gienia40 lubi tę wiadomość
Staramy się od lipca 2024 🫶🏻🥹❤️🩹
﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌
👩🏻 29
· 01/25 konsultacja u innego ginekologa > zlecone badania krwi, USG tarczycy i skierowanie na wycięcie polipa
· 04/25 wycięcie polipa
🧔🏻 29
» morfologia 2% ✘
» ruch: A 6,82%, B 34,85%, C 14,39%, A+B 41,67%, A+B+C 56,06%, nieruchome 43,94% ✔
· 02/25 posiew nasienia
W Polsce samotna kobieta nie może ani inseminacji, ani in vitro. Nawet płatnego, nierefundowanego dozwolone jest tylko dla par hetero:) i to nie żart. Tak wynika z ustawy. Żaden lekarz samotnej kobiecie in vitro ani inseminacji zrobić nie może. Bo musi być oświadczenie partnera, że uzna dziecko. A jak nie ma partnera plci męskiej, to nie ma tematu.
Jest sporo kobiet samotnych (i par lesbijskich) , które latają na inseminacje za granicę. Tyle , że to drooogie, czasochłonne, logistycznie trudniejsze niż wzięcie dnia urlopu i pójście do kliniki w Wawie czy innym mieście. Póki nie zaczęłam zgłębiać tematu, to nawet nie miałam pojęcia.
hope♥, Monnie lubią tę wiadomość
-
O, nie wiedziałam o tym, że to takie trudne. Myślałam, że to kwestia jakiegoś papierka i da się zrobić, tym bardziej że na stronach klinik widnieje informacja o nasieniu od anonimowej osoby przy inseminacji/in vitro, ale nie wczytywałam się w to nigdy i nie zgłębiałam tematu, że prawnie samotna kobieta nie może tego dokonać.Staramy się od lipca 2024 🫶🏻🥹❤️🩹
﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌
👩🏻 29
· 04/25 wycięcie polipa
🧔🏻 29
» morfologia 2% ✘
· 02/25 posiew nasienia
Gienia40 wrote:W Polsce samotna kobieta nie może ani inseminacji, ani in vitro. Nawet płatnego, nierefundowanego dozwolone jest tylko dla par hetero:) i to nie żart. Tak wynika z ustawy. Żaden lekarz samotnej kobiecie in vitro ani inseminacji zrobić nie może. Bo musi być oświadczenie partnera, że uzna dziecko. A jak nie ma partnera plci męskiej, to nie ma tematu.
Jest sporo kobiet samotnych (i par lesbijskich) , które latają na inseminacje za granicę. Tyle , że to drooogie, czasochłonne, logistycznie trudniejsze niż wzięcie dnia urlopu i pójście do kliniki w Wawie czy innym mieście. Póki nie zaczęłam zgłębiać tematu, to nawet nie miałam pojęcia.
Czytałam na forum, że w podstawowym ubezpieczbiu w holandi przysługuje Ci refundacja invitro i nawet dawcy spermy. Może warto na ten czas pomyśleć o pracy przez parę miesięcy w Holandii. Kolejna opcja to Czechy. W miarę blisko i oni się w tym specjalizują. Ceny też nie są bardzo wygórowane.
Powodzenia!!!Gienia40 lubi tę wiadomość
👨🦲48 👱♀️ 43
08.2024 ❤️
26.09.2024 12+4 💔 -
Iskierka nadziei wrote:Strzeli, strzeli😊 ja też tak miałam do czasu... zawsze bolał mnie lewy i dominujący był w lewym. Przyszedł cykl w którym nie pękł i zrobiła się torbiel. Dostałam tabletki na wchłoniecie. Przy kolejnym cyklu znowu mnie lewy bolał a dominujący był w prawym i pękł, tyle że nic z tego nie dało 🤷 Ale Twój może będzie szczęśliwy 😊
Jakby się leniwe plemniki męża w końcu wzięły do roboty to byłoby fajnie 🤭2 lata starań o pierwszy cud 🧸
Ona 👱♀️
IO - wyleczona ✅
MUCH ✅
AMH - 0,86 (do powtórzenia)
HSG ✅
On 🧔🏻
ŻPN II/III ⁉️
Morfologia 2%
Plemniki 27mln/ml (norma >16)
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew ✅
Hormony ✅
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
Cześć , melduje wczorajsza wizytę. 12dc i piękny pęcherzyk 23mm, nic tylko się starać. A za miesiąc histeroskopia jak nic nie wyjdzie i w marcu inseminacja jak dalej nic. Ale jak powiedziałam, że wyjeżdżamy na 2tyg do Azji i się troszkę obawiam, to ginekolog potwierdziła, że faktycznie lepiej może ten miesiąc odpuścić i na spokojnie luty histero a w marcu przygotowania do inseminacji, o ile już będzie wynik. Mąż jest aktualnie chory i ledwo żywy także i tak by było ciężko. Także plan jest 🔥 W czwartek idę jeszcze na krzywa prolaktynowa i insulinowa i spokój do połowy lutego.
hope♥, Tindaya, Panika lubią tę wiadomość
♀️35 ('89) ♂️37 ('87)
Starania od 06.2023
AMH 1.2
Seminogram morfo 2% ruch postępowy 22% (47mln)
5 cykli stymulowanych ❌
Drożność ☑️
Biopsja endometrium stan zapalny cd138 9/1 😐
➡️ 14.02 Histeroskopia z biopsją kontrolną
➡️ IUI ❓ -
Ale nie załamuj się kobieto ☺️
Jak tylko jesteś płodna, to zajdziesz raz dwa w ciążę!
Mam kobiety w swojej okolicy co menopauzę przechodziły a stety/niestety zaszły w ciążę i donosiły. Poza tym skąd wiesz, że nie spotkasz jeszcze na swojej drodze kogoś wartościowego w niedługim czasie? Innym potrzeba wielu lat, żeby stworzyć związek, a niektórzy po 3 miesiącach planują ślub (jak moja kuzynka) 😀
I żyją dogadują się, trzeba myśleć pozytywnie.
Każda z nas ma tutaj jakąś trudną historię.
Widzisz, ja się staram i nic z tego nie wychodzi…
I też mogłabym się załamać, bo 2 lata i żadnego pozytywnego testu, ale jak się poddam to tym bardziej go nie zobaczę!
Pozytywne myśli przyciągają pozytywne wydarzenia!
I cały czas mi to przyjaciółka powtarza, myśl pozytywnie 😌2 lata starań o pierwszy cud 🧸
Ona 👱♀️
IO - wyleczona ✅
MUCH ✅
HSG ✅
On 🧔🏻
ŻPN II/III ⁉️
Morfologia 2%
DFI 25%
Ruch postępowy A+B= 17%
Ruchomych 24 %
Nieruchomych 75 %
Posiew ✅
Hormony ✅
Suplementy 01.25
Inseminacja 📌 -
Gienia40 wrote:W Polsce samotna kobieta nie może ani inseminacji, ani in vitro. Nawet płatnego, nierefundowanego dozwolone jest tylko dla par hetero:) i to nie żart. Tak wynika z ustawy. Żaden lekarz samotnej kobiecie in vitro ani inseminacji zrobić nie może. Bo musi być oświadczenie partnera, że uzna dziecko. A jak nie ma partnera plci męskiej, to nie ma tematu.
Przykro mi, że kobiety samotne mają tak trudną drogę do pokonania Kontaktowałaś się już może z jakąś placówką zagranicą? Rozważasz dopiero taką opcję czy jesteś już zdecydowana?
Trzymam mocno kciuki, żebyś znalazła jak najlepszą dla siebie opcję ❤️👩🏻 29 👦🏻 33
🔬04.24:ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B (+)❌️
🔬04-05.2024r. - Chlamydia trachomatis i Ureaplasma sp. - wyleczone ✅️
🔬06.24: Cytologia LBC ✅️
🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9❓,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
🔬12.24: SIBO, IMO, Dysbioza jelitowa ❌️(po 1 antybiotykoterapii, pod opieką dietetyka)
🔬01.25 (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ✅️, FSH 3,3 mUl/ml ✅️, LH 3,3 mUl/ml ✅️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ✅️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62 ❌️, Progesteron 0,83 ng/ml❓, Kortyzol 6,9 ug/d ✅️
💊Asertin, Trittico CR, Euthyrox, Zyx, Ovarin, Żelazo, Omega-3, Witamina D3, Witamina C, B12, Selen, Koenzym Q10, Magnez, Maślan Sodu, Probiotyk: Alflorex, Iberogast
🌿Niepokalanek Mnisi, Koper Włoski, Lipa, Olej z Wiesiołka -
Cześć. Dołączam do Waszego wątku, może jakoś razem będzie raźniej. My staramy się już 1.5 roku, stwierdzona endometrioza, torbiele endometrialne na jajnikach, kiepskie parametry nasienia. Obecny cykl dawał dużo nadziei, bo pierwszy raz z accofil, encorton i innymi lekami plus suplementy i dużą ilością progesteronu po owu, pęcherzyk pękł sam, później ovitrelle po owulacji na wzmocnienie endometrium, ale wczoraj robiłam betę i 50, dzisiaj już 29, także tendencja spadkowa po ovitrelle, nadzieja upadła.
Chyba czeka mnie najpierw laparoskopia i usunięcie torbieli, poprawa jakości nasienia, a dopiero później jakakolwiek ewentualna kolejna próba... Już nie mam powoli na to sił. -
@Szczypka, @Gienia40 Bardzo mi przykro, dziewczyny, trzymajcie się i nie zniechęcajcie!
Ja we wtorek idę do lekarza, liczę na skierowanie na komplet badań i przede wszystkim na HSG. Chciałabym wiedzieć, na czym stoję, bo chcemy w tym roku kupić dom i aż mi się zbiera na płacz, jak sobie pomyślę, że zadłużymy się na milion zł żeby potem szukać się z mężem po pustych pokojach.
👩🏼32 👨🏻30 🐕🦺 4
Starania od XII 2023
Ona:
AMH VIII 2023 - 3,94 🙏
Niedoczynność tarczycy TSH 2,05 2.12.2024 (z 4,65 we wrześniu 2023)
Euthyrox 50/75 mg
HSG - marzec 2025 r.
On: VIII 2024 - CASA - wszystkie parametry w granicach normy. -
Szczypka wrote:Cześć. Dołączam do Waszego wątku, może jakoś razem będzie raźniej. My staramy się już 1.5 roku, stwierdzona endometrioza, torbiele endometrialne na jajnikach, kiepskie parametry nasienia. Obecny cykl dawał dużo nadziei, bo pierwszy raz z accofil, encorton i innymi lekami plus suplementy i dużą ilością progesteronu po owu, pęcherzyk pękł sam, później ovitrelle po owulacji na wzmocnienie endometrium, ale wczoraj robiłam betę i 50, dzisiaj już 29, także tendencja spadkowa po ovitrelle, nadzieja upadła.
Chyba czeka mnie najpierw laparoskopia i usunięcie torbieli, poprawa jakości nasienia, a dopiero później jakakolwiek ewentualna kolejna próba... Już nie mam powoli na to sił.
Na dwóch jajnikach masz torbiele? Jakiej wielkosci? Rozważałaś leczenie w klinice?
Przepraszam za ten wywiad, ale po opisie widzę dużo podobieństw do mojej sytuacji 😅👧🏻30👦🏻31
Starania od 08.2023
👧🏻
03.2024 diagnoza endometriozy (torbiele endometrioidalne) i adenomiozy 🩸
08.2024 Histeroskopia (elektroresekcja polipów endometrium) ❌
09.2024 Badanie HSG ✅
10.2024 Cytologia ASC-US❗️HPV (14) ✅
12.2024 Kariotyp ✅ Kolposkopia ✅ bipsja ✅
02.2025 IUI ⏳
👦🏻
Morfologia 1% ❌ -
Leczę się od kilku miesięcy, jednak skupiamy się na naturalnych staraniach, ale z lekami od poprzedniego cyklu jak wyżej. Mam torbiele na obu, największa 6x4cm. Miałam sonohsg w lecie co ujawniło niedrożność jajowodów, udrożniono lipiodolem. Obecnie chyba czeka mnie ta laparosokopia, bo marnie to wszystko widzę.
Bubu2024 lubi tę wiadomość
-
Skupiałam się na pozbyciu się torbieli, brałam dostinex, duże dawki progesteronu w 2 fazie cyklu, suple i torbiele ani myślą zmaleć albo zniknąć 🫣😅 ta endometrioza chyba mocno blokuje i chyba żaden żołnierz nie ma szans się przez nią przedostać do komórki, nawet gdyby był ok 🧐
Bubu2024 lubi tę wiadomość
-
Jasne, rozumiem ☺️
Ja mam na prawym jajniku torbiele i podczas owulacji z tego lewego jajnika zawsze się zastanawiam co się tam blokuje, że nie chcą się połączyć w jedną całość 😅
🫂 po sytuacji z betą, ale jest nadzieja, że może w kolejnym cyklu i przy innych lekach zaskoczy! 🤞🤞🤞👧🏻30👦🏻31
Starania od 08.2023
👧🏻
03.2024 diagnoza endometriozy (torbiele endometrioidalne) i adenomiozy 🩸
08.2024 Histeroskopia (elektroresekcja polipów endometrium) ❌
09.2024 Badanie HSG ✅
10.2024 Cytologia ASC-US❗️HPV (14) ✅
12.2024 Kariotyp ✅ Kolposkopia ✅ bipsja ✅
02.2025 IUI ⏳
👦🏻
Morfologia 1% ❌ -
Dziewczyny, coś dziwnego się dzisiaj u mnie dzieje. Mam 21 dc i pojawiło się plamienie. Cykle mam zawsze 35 dniowe. Pierwszy raz w życiu mam coś takiego. Co to może oznaczać?👩🏻 29 👦🏻 33
🔬04.24:ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B (+)❌️
🔬04-05.2024r. - Chlamydia trachomatis i Ureaplasma sp. - wyleczone ✅️
🔬06.24: Cytologia LBC ✅️
🔬11.24:TSH 1,33✅️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9❓,Kwas foliowy 4,29 ❌️,WBC 4,04 ❌️,Glukoza 4,1 ✅️,Witamina B12 - 544 ✅️
🔬12.24: SIBO, IMO, Dysbioza jelitowa ❌️(po 1 antybiotykoterapii, pod opieką dietetyka)
🔬01.25 (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ✅️, FSH 3,3 mUl/ml ✅️, LH 3,3 mUl/ml ✅️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ✅️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62 ❌️, Progesteron 0,83 ng/ml❓, Kortyzol 6,9 ug/d ✅️
💊Asertin, Trittico CR, Euthyrox, Zyx, Ovarin, Żelazo, Omega-3, Witamina D3, Witamina C, B12, Selen, Koenzym Q10, Magnez, Maślan Sodu, Probiotyk: Alflorex, Iberogast
🌿Niepokalanek Mnisi, Koper Włoski, Lipa, Olej z Wiesiołka -
Szczypka wrote:Cześć. Dołączam do Waszego wątku, może jakoś razem będzie raźniej. My staramy się już 1.5 roku, stwierdzona endometrioza, torbiele endometrialne na jajnikach, kiepskie parametry nasienia. Obecny cykl dawał dużo nadziei, bo pierwszy raz z accofil, encorton i innymi lekami plus suplementy i dużą ilością progesteronu po owu, pęcherzyk pękł sam, później ovitrelle po owulacji na wzmocnienie endometrium, ale wczoraj robiłam betę i 50, dzisiaj już 29, także tendencja spadkowa po ovitrelle, nadzieja upadła.
Chyba czeka mnie najpierw laparoskopia i usunięcie torbieli, poprawa jakości nasienia, a dopiero później jakakolwiek ewentualna kolejna próba... Już nie mam powoli na to sił.
A robił partner usg jąder?
Wiadomo skąd takie słabe parametry nasienia?2 lata starań o pierwszy cud 🧸
Ona 👱♀️
IO - wyleczona ✅
MUCH ✅
HSG ✅
On 🧔🏻
ŻPN II/III ⁉️
Morfologia 2%
DFI 25%