X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki 2025
Odpowiedz

Staraczki 2025

Oceń ten wątek:
  • hope♥ Przyjaciółka

Wysłany: 5 lutego, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosik wrote:
    Cześć dziewczyny, ja dziś wyszłam z cienia, założyłam konto i dołączam do staraczek.
    Było źle ale muszę otrząsnąć się i z nadzieją starać dalej 💔
    U nas w maju minie rok jak próbujemy i niestety jesteśmy po stracie 😞 od stycznia zaczęliśmy starania na nowo po poronieniu. Na razie bezowocnie i dziś przyszła @ która wywołała łzy. Miałam robić jutro test…
    Frustracja rośnie ale mąż mnie wspiera, wy jesteście świetne no i musi być dobrze 🙏

Witamy i trzymamy kciuki ❤️

A ja faktycznie zostałam w domu i próbuję jakoś się wykurować dzisiaj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego, 13:19

Monkai lubi tę wiadomość

Staramy się od lipca 2024 🫶🏻🥹❤️‍🩹
    ﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌
    👩🏻 30
    · 11/24 TSH ✘, morfologia, mocz, ALT, APTT, kreatynina ✔
    · 12/24 USG piersi oraz dopochwowe, cytologia LBC + HPV ✔
    · 01/25 zmiana ginekologa
    · 04/25 wycięcie zrostów, FSH, DHEA-SO4, LH, progesteron, estradiol, testosteron, SHBG, glukoza ✔, prolaktyna ✘ (przez tabletki)

🧔🏻 29
    · 01/25 badanie nasienia:
    ‎ » morfologia 2% ✘
    ‎ » ilość plemników 10mln/ml ✘
    ‎ » ruch: A 6,82%, B 34,85%, C 14,39%, A+B 41,67%, A+B+C 56,06%, nieruchome 43,94% ✔
    · 02/25 posiew nasienia ✔

💊 omega-3, foliany, magnez + b6, koenzym Q10, wit. C, D
    👩🏻 eutyrox, kolagen, zioła Ojca Sroki
    🧔🏻 L-karnityna, selen, cynk, tribulus, kwas liponowy, wit. B12, E
  • Kokosik Autorytet

Wysłany: 5 lutego, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nefretam wrote:
    AAA, dzięki.

Myślałam, że zeszło na stołach, zmianie trybu życia etc.

No niestety,

Ponoć jak już zaczęłam eutyrox brać do będę brać i brać…

31 👩34 🧔‍♂️
    10 lat AH
    05.2024 rozpoczęcie starań
    11.2024 straciliśmy aniołka 7 tc 💔💔💔
    01.2025 walczymy od nowa 🍀

🚺 cykle regularne, owulki potwierdzone, endometrium książkowe, hormony w normie
    🚹 wszystkie parametry nasienia ponad normę oprócz morfologii 1% 😭

☀️ Jeszcze zaświeci słoneczko ☀️
  • Szczypka Znajoma

Wysłany: 5 lutego, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hope♥ wrote:
    Witamy i trzymamy kciuki ❤️

A ja faktycznie zostałam w domu i próbuję jakoś się wykurować dzisiaj.

Oszczędzaj się, wypoczęty organizm to zdrowy organizm. Dużo zdrówka ♥️

Ja przez ostatnie 1.5 roku dałam swojemu mooooocno popalić i skłaniam się ku temu, że tak naprawdę sama sobie jestem winna. Niestety tak się życie potoczyło, gdy człowiek chce być niezalezny i na swoim M 🤔🙈

Daj znać jak u Ciebie sprawdzają się zioła Ojca Sroki? Którą mieszankę pijesz? :)

hope♥ lubi tę wiadomość

• hope♥ Przyjaciółka

Wysłany: 5 lutego, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję ♥️

Ciężko mi jeszcze ocenić ich działanie, ponieważ zaczęłam je stosować od obecnego cyklu. Używam mieszanki nr 3. Nie jestem pewna czy to zasługa ziół, ale widzę większą ilość śluzu niż zazwyczaj. Jestem też ciekawa jak będą przebiegać miesiączki - czy będą mniej bolesne czy nie. Małpa powinna przyjść 15 lutego więc jak coś to dam znać. :)

Kasia z., Szczypka lubią tę wiadomość

﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌
    👩🏻 30
    · 04/25 wycięcie zrostów, FSH, DHEA-SO4, LH, progesteron, estradiol, testosteron, SHBG, glukoza ✔, prolaktyna ✘ (przez tabletki)

🧔🏻 29
    ‎ » morfologia 2% ✘
    ‎ » ruch: A 6,82%, B 34,85%, C 14,39%, A+B 41,67%, A+B+C 56,06%, nieruchome 43,94% ✔

• Szczypka Znajoma

Wysłany: 5 lutego, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok, ja właśnie zakupiłam i planuje pić od kolejnego cyklu. Ciekawa jestem efektów 🤔😁 Widziałam na innych wątkach, że były i dziewczyny, które w pierwszym cyklu z nimi zaszły i były takie, na które to nic nie działało 🙈
    Miałam zacząć teraz, ale stierdziłam, że może nie będę tak szaleć od razu po laparoskopii 🥴😅 tym bardziej, że lekarz zalecił wstrzymać się ze staraniami chociaż z miesiąc

• Monnie Przyjaciółka

Wysłany: 5 lutego, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hope♥ wrote:
    Małpa powinna przyjść 15 lutego więc jak coś to dam znać. :)

Ooo, to (nie) czekamy razem na tę zołzę.

👩🏼33 👨🏻31 🐕‍🦺 5
    Starania od XII 2023

Ona:
    II 2025
    Niedoczynność tarczycy:
    ✅TSH 1,15 µIU/ml Euthyrox 50/75 mg
    ✅ Estradiol 35,00 pg/ml
    ✅ FSH 7,56 U/l
    ✅ LH 7,71 IU/l
    ✅ PRL 391,0 µIU/ml
    ⁉️Testosteron 0,64 ng/ml
    ✅ Androstendion 1,15 ng/ml
    ✅ DHEA-S 270,0 µg/dl
    ✅ AMH 4,30 ng/ml
    ✅ Progesteron 7dpo 22,95 ng/ml

HSG - V 2025
    Invicta Bydgoszcz - 9.04.25

Zoloft 50mg, Niepokalanek mnisi, Prenacare start.

On - analiza nasienia III 2025:
    Koncentracja 87,3 mln/ml
    Ruch progresywny 42%, całkowity 45,3%
    Morfologia 6%.
  • Monkai Ekspertka

Wysłany: 6 lutego, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hope♥ wrote:
    Iskierka nadziei powodzenia w szukaniu nowej pracy, oby szybko się coś fajnego znalazło 🤞

Ja za to zastanawiam się czy jutro iść do pracy.. u mnie strasznie źle patrzą na L4, wszyscy chorzy przychodzą do pracy, a mnie rozłożyło.. mój partner zaraził mnie covidem. 😭 Rozum mówi żeby wziąć wolne, ale te krzywe spojrzenia później w pracy są tragiczne..

Jak to chorzy chodzą do pracy 😱 nie możesz pracować z domu? Jak cie dopadł covid albo nawet inne chorobsko to trzeba pod kołderkę a do biurka. W dzisiejszych czasach to nie pojete trochę żeby pracodawca tak lekceważył choroby

Ona '83
    On '74
    2016-2017 7xIUI 💔
    2018 ❄️❄️❄️
    3.2018 IVF 💔
    11.2018 IVF💔
    2025 wracam silniejsza i walczę dalej
    AMH 0,544
    4🥚 tylko 1 🥚💉 brak transferu ❤️‍🩹
  • Monkai Ekspertka

Wysłany: 6 lutego, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kokosik wrote:
    Cześć dziewczyny, ja dziś wyszłam z cienia, założyłam konto i dołączam do staraczek.
    Było źle ale muszę otrząsnąć się i z nadzieją starać dalej 💔
    U nas w maju minie rok jak próbujemy i niestety jesteśmy po stracie 😞 od stycznia zaczęliśmy starania na nowo po poronieniu. Na razie bezowocnie i dziś przyszła @ która wywołała łzy. Miałam robić jutro test…
    Frustracja rośnie ale mąż mnie wspiera, wy jesteście świetne no i musi być dobrze 🙏

Cześć Kokosku, dopiero luty nie ma cię co łamać, musisz być silna żeby nie zwariować. Trzymam kciuki 🤞🤞🤞

Ona '83
    On '74
    2016-2017 7xIUI 💔
    2018 ❄️❄️❄️
    3.2018 IVF 💔
    11.2018 IVF💔
    AMH 0,544
  • Monkai Ekspertka

Wysłany: 6 lutego, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj po USG i wymazach, za tydzień kontrolne USG i jeszcze przed @ da mi jakieś leki na wyciszenie jajników i od kolejnej @ zaczynamy stymulację. Jak wyliczyłam to punkcja w okolicach 8.03 🌼

Ona '83
    On '74
    2016-2017 7xIUI 💔
    2018 ❄️❄️❄️
    3.2018 IVF 💔
    11.2018 IVF💔
    AMH 0,544
  • Kokosik Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monkai wrote:
    Cześć Kokosku, dopiero luty nie ma cię co łamać, musisz być silna żeby nie zwariować. Trzymam kciuki 🤞🤞🤞

Dziękuję, te forum dodało mi siły.
    Po poronieniu żyłam w zawieszeniu, czekałam aż 2024 się skończy i będę mogła zacząć od 0.
    Teraz już patrzę na to z innej strony i jest trochę lepiej ale tak naprawdę dalej walczę w środku - jak każda z nas.
    Nie jest łatwo

31 👩34 🧔‍♂️
    10 lat AH

• snieżka Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, zrobiłam sobie krótką przerwę od forum, ale już wracam :D Jak Wasze samopoczucie?

Hope, dużo zdrowia 💜 Super, że udało Ci się umówić na zabieg, do kwietnia szybko zleci :)

Monkai, bellA, hope♥ lubią tę wiadomość

👩🏻 29 👦🏻 33
    ANA1 (dodatni) , ANA3 - Centromer B + ---> Centromer B ++🔺😰
    TSH 1,33❇️(Euthyrox 25),Ferrytyna 18,9 ---> 25,9 (po 4 miesiącach suplementacji żelaza) ,Kwas foliowy 4,29 ---> 17,10 ng/ml ❇️
    (2dc): Estriadol 19,0 pg/ml ❇️, FSH 3,3 mUl/ml ❇️, LH 3,3 mUl/ml ❇️, Prolaktyna 125,9 ng/ml --> 13,53 ❇️, Prolaktyna po obciążeniu metoclopramidem 394,62🔺, Kortyzol 6,9 ug/d ❇️
    Zobacz wykres
    👦🏻
    🔻ilość - 37.27 mln
    🔻koncentracja: 13.31 mln/ml
    🔻ruch postępowy (a+b) - 13.7%
    🔻ruch całkowity (a+b+c) - 26%
    🔆żywotność - 78%
    🔻morfologia - 0% (100% nieprawidłowych główek)
    TSH 4,539 µIU/ml (Euthyrox 25), LH 3,55 mIU/ml❇️ FSH 8,50 mIU/ml❇️,Prolaktyna 9,91 ng/ml❇️,Testosteron 652,60 ng/dl❇️,SHBG 46,46 nmol/l❇️,Testosteron wolny 24,00 pg/ml ❇️
  • Iskierka nadziei Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    snieżka wrote:
    Cześć dziewczyny, zrobiłam sobie krótką przerwę od forum, ale już wracam :D Jak Wasze samopoczucie?

Hope, dużo zdrowia 💜 Super, że udało Ci się umówić na zabieg, do kwietnia szybko zleci :)
    Witamy ponownie, ja ostatnio też się nie udzielam ale cały czas czytam wątki. Aktualnie czekam za 🐒 już 4 dzień bardzo boli mnie momentami brzuch i bałam się że dostanę za wcześnie bo dzisiaj mam dopiero 25dc ale narazie nie przyszła. Ale samopoczucie u mnie bardzo dobre bo nie mam nadziei w tym miesiącu żadnych i głowa mi się uspokoiła 😁 Teraz też skupiam się na poszukiwaniu pracy bo złożyłam wypowiedzenie w aktualnej i z serca spadł mi ogromny ciężar 😁😁😁 praca stała się dla mnie uciążliwa po dekadzie która tam spędziłam. Także teraz będzie trzeba uważać przy ❤️ do czasu znalezienia nowej pracy. Uważam że to najlepsze co mogłam dla siebie zrobić. Mija rok od czasu starań także jak teraz trochę poczekamy nic się nie stanie😊

bellA, snieżka, Monnie, psaj91 lubią tę wiadomość

Wysłany: 6 lutego, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PANIKA a co u Ciebie??? Długo Ciebie też tutaj nie widac.

Wysłany: 6 lutego, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hope♥ wrote:
    Gienia40 tak, AMH może wzrosnąć, wpływa na to wiele czynników. Posłuchaj sobie podcastu o niskim AMH u "Kasia więcej niż hormony". :)

Ja za to melduję, że udało mi się zapisać na zabieg usunięcia polipa na 15 kwietnia.
    To świetna wiadomość! Trzymam 🤞 za udany zabieg Kochana. Będziesz kolejny krok do przodu

hope♥ lubi tę wiadomość

• Czajnik Znajoma

Wysłany: 6 lutego, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka nadziei wrote:
    Witamy ponownie, ja ostatnio też się nie udzielam ale cały czas czytam wątki. Aktualnie czekam za 🐒 już 4 dzień bardzo boli mnie momentami brzuch i bałam się że dostanę za wcześnie bo dzisiaj mam dopiero 25dc ale narazie nie przyszła. Ale samopoczucie u mnie bardzo dobre bo nie mam nadziei w tym miesiącu żadnych i głowa mi się uspokoiła 😁 Teraz też skupiam się na poszukiwaniu pracy bo złożyłam wypowiedzenie w aktualnej i z serca spadł mi ogromny ciężar 😁😁😁 praca stała się dla mnie uciążliwa po dekadzie która tam spędziłam. Także teraz będzie trzeba uważać przy ❤️ do czasu znalezienia nowej pracy. Uważam że to najlepsze co mogłam dla siebie zrobić. Mija rok od czasu starań także jak teraz trochę poczekamy nic się nie stanie😊

Hej hej pozdrawiam! Ja też w trakcie poszukiwania nowej pracy ale nie zatrzymuje starań, jak się nie udało dwa lata to nie oczekuje że nagle się uda teraz, a nawet jeśli to mega bym się cieszyła nawet na bezrobociu 😅 powodzenia!!

Starania od 11.2022

Ona: 30 lat, cykle 29-34 dni

01.2025 - długi cykl (44 dni)
    11.2024 Morfologia: ferrytyna 16, przy wadze 60kg-> suplementacja
    09.2024 - wyniki CD138+ :odczyn 2/1 d.p.w
    ->Tarivid, Metronidazol 10 dni
    08.2024 - badanie drożności jajowodów - ok
    08.2024 - mini histeroskopia HyCoSy, diagnoza przewlekłe zapalenie błony śluzowej macicy
    05.2024 - zwiekszenie dawki, wyniki TSH i reszty hormonow dobre
    09.2023 - niedoczynność tarczycy, TSH 3.5, rozpoczecie przyjmowania Euthyrox 37.5

On: 31 lat
    2% plemników o prawidłowej budowie
    26% plemników o ruchu postępowym

Wysłany: 6 lutego, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czajnik wrote:
    Hej hej pozdrawiam! Ja też w trakcie poszukiwania nowej pracy ale nie zatrzymuje starań, jak się nie udało dwa lata to nie oczekuje że nagle się uda teraz, a nawet jeśli to mega bym się cieszyła nawet na bezrobociu 😅 powodzenia!!
    Ja dopiero w tym cyklu oczyściłam głowę i jest mi z Tym dobrze, bo już bardzo ciężko przechodziłam każdy kolejny cykl i niech mi ta głowa trochę odpocznie. Ale też byłabym najszczęśliwszą osobą na świecie nawet będąc na bezrobociu gdyby się udało 😁 Tobie życzę I znalezienia pracy i dwóch kreseczek.
    Ale tak teraz myślę... z moim M to kto wie MOZE SPONTAN JAKIS ZADZIALA❤️🤭😆🤣🤭🤭

Monkai, Czajnik, snieżka lubią tę wiadomość

• bellA Autorytet

Wysłany: 6 lutego, 23:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iskierka nadziei wrote:
    Ja dopiero w tym cyklu oczyściłam głowę i jest mi z Tym dobrze, bo już bardzo ciężko przechodziłam każdy kolejny cykl i niech mi ta głowa trochę odpocznie. Ale też byłabym najszczęśliwszą osobą na świecie nawet będąc na bezrobociu gdyby się udało 😁 Tobie życzę I znalezienia pracy i dwóch kreseczek.
    Ale tak teraz myślę... z moim M to kto wie MOZE SPONTAN JAKIS ZADZIALA❤️🤭😆🤣🤭🤭

Ja was cały czas podczytuje.. z nadzieja ze ktoras do mnie dolaczy🤞😃. Cieszę się że glowa Ci odpoczywa.. moze te zmiany beda miały ogromne znaczenie w Twoim zyciu I wplyna na Ciebie mega pozytywnie❤️
    Paniki tez długo juz nie ma.. ciekawe co i niej..
    Śnieżka jak zdrowko?🤗
    Oczekującą co u Ciebie?🤗

Przesyłam wam moc Silnych plemników🤞🤞🙈 i energię ciężarnej... 🤞😃 oby wasze starania były wkoncu owocne.

Całuski dla Was.😘

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego, 23:31

snieżka lubi tę wiadomość

34👱‍♀️ 36🧔‍♂️

06.01 ⏸️ 😍
    🩺17.01.25 - jest Pęcherzyk 🤞
    🩺07.02.25 - mamy 💓🥹 2cm Małego czlowieka.
    🩺14.02.25. - 3cm naszego Bejbiczątka🥰 rosnę !
    🩺07.03.25 - Prenatalne 13+0- , 6,8 cm Bejbiczka. prawdopodobnie dziewczynka.🩷
    🩺14.03.25 - na 100% 🩷 ,rośniemy !
    Wyniki Pappa - niskie ryzyka🤞
    🩺10.04.25 - 17+4 214g szczęścia 🥹🩷
    🩺25.04.25 -II Prenatalne⏳️
    🩺09.05.25 - wizyta ⏳️

preg.png
  • Kokosik Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że ja już też mam ochotę rzucić pracę… 12 lat na etacie, 6 rok w obecnej i tak bardzo mam dość. Czuję się przebodźcowana, przepracowana i po prostu zmęczona. Bardzo pragnę realizacji na innym polu, założyć rodzinę, zająć się macierzyństwem, wejść w inną sferę życia.
    Jednak fakt, że mam umowę na czas nieokreślony sprowadza mnie na ziemię. Chyba nie mogłabym sobie teraz finansowo pozwolić bezrobocie z brzuszkiem
    Staram się to wszystko wytrzymać 🤡

31 👩34 🧔‍♂️
    10 lat AH

• hope♥ Przyjaciółka

Wysłany: 7 lutego, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za wszystkie trzymane kciuki i życzenia powrotu do zdrowia ❤️

Co do Paniki to ona się udziela teraz głównie w wątku z testowaniem na luty.

Monnie u mnie ta zołza na 100% przyjdzie bo odpuściłam starania chwilowo, poza tym w tym miesiącu tylko raz się kochałam więc już jestem mentalnie przygotowana na małpę. Oby u Ciebie były dwie kreseczki. ❤️

Monkai u mnie nie ma pracy zdalnej. Pracuje w sprzedaży usług i spisuję wnioski ratalne więc mam typowo pracę z klientem. Co za tym idzie - mała liczba osób na moim stanowisku, jak jedna osoba pójdzie na l4 to inna musi zostawać po godzinach za nią. U mnie nawet kierowniczka przychodzi chora i obsługuje ludzi, bo nie ma komu pracować a ludzi w kolejce czasem 40 osób na dwójke pracujących na zmianie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lutego, 09:50

Monnie lubi tę wiadomość

﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌﹌
    👩🏻 30

🧔🏻 29
    ‎ » morfologia 2% ✘

• Oczekujaca Autorytet

Wysłany: 7 lutego, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bellA wrote:
    Ja was cały czas podczytuje.. z nadzieja ze ktoras do mnie dolaczy🤞😃. Cieszę się że glowa Ci odpoczywa.. moze te zmiany beda miały ogromne znaczenie w Twoim zyciu I wplyna na Ciebie mega pozytywnie❤️
    Paniki tez długo juz nie ma.. ciekawe co i niej..
    Śnieżka jak zdrowko?🤗
    Oczekującą co u Ciebie?🤗

Przesyłam wam moc Silnych plemników🤞🤞🙈 i energię ciężarnej... 🤞😃 oby wasze starania były wkoncu owocne.

Całuski dla Was.😘

Hejka! Długo mnie nie było, bo miałam ciężki czas w pracy, ale dobiłam targu z szefem i staram się wyciągnąć z tego jakiekolwiek plusy. Jestem przed okresem, wlw powstrzymalam się od robienia testów, bo nie chce się znów rozczarować…. Cycki mnie tak bolą, że śpię w staniku sportowym, mam wrażenie, że wybuchną 😆 ale zachowuje chłodną głowę, bo to żaden objaw więc nie chce się nakręcać.
    A co u Was? Jak nastroje?

‹‹ 80 81 82 83 84 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ