Staraczki z Niemiec
-
WIADOMOŚĆ
-
Nasz fotelik też nie będzie kolorystycznie pasował do wózka ale ja nie mam zamiaru go z auta wyciągać. Niestety pasuje tylko do mojej bmw, do męża auta już nie. No i w tych momentach będzie nas ratował fotelik, który dostałam przy zakupie wózka. Czyli tylko wtedy , kiedy muszę zrobić szybkie zakupy sama lub będziemy musieli gdzieś pojechać męża samochodem. W tym roku planujemy kupić trzecie auto i trzeba będzie kupować pod fotelik
-
Ola929 wrote:Sprzedawca w sklepie powiedział, że fotel akurat do naszej bmki będzie pasował, ale sprawdzimy to jeszcze dodatkowo
Chcieliśmy początkowo szary ale nie pasował do koloru wózka. Musimy wybrać zwykly czarny. Prezentuje się najlepiej z naszym wózkiem. Mam tylko nadzieję, że moja wszędobylska kotka nie będzie zostawiać na nim swoich długich, szarych kłaków :-p Włazi wszędzie tam, gdzie nie wolno. W sumie łóżeczka i kołyski też muszę przed nią strzec Znając życie, i tam będzie chciała się wylegiwać, księżniczka.
Pałka, no gratulacje!!!!
Dość duży chłopak! To masz już z glowy. Synuś szczęśliwie na świecie. Można odetchnąć...
Jesteś obolała po cesarce? Jak się ogólnie czujesz? Ja chyba też będę musiała mieć cesarkę, z powodu mięśniaków. Ale jeszcze nie wiadomo na 100%.
Ola! Powiem Ci szczerze, ze w zyciu sama bym sie nie zdecydowala na cesarke. Nie wiem jak zwykly porod, ale to byla masakra. Tym bardziej, ze rozwarcie bylo juz 10 i myslalam, ze maly zaraz będzie. Jak widze dziewczyny, ktore tu biegaja po naturalnym porodzie a ja ledwo idaca do toalety to jakas porazka. Przeokropnie piecze wszystko jak wstac probuje. Az parzy. Ponoc do 2 tyg tak moze byc.
Jedyne w tym wszystkim dobre, ze moj Maz mogl byc przy cesarce, a nie musiał siedzieć na zewnatrz -
Wspaniale jest was miec, jak bede juz na etapie kupowania to bede dokladnie wiedziala co wybrac moze ceny troche spadna do tego czasu.
Ja nie chce tylko krzykliwych kolorow.
Palka mam nadzieje ze czujesz sie w miare dobrze i ze szybciutko wrocisz do siebie.
Jestem bardzo ciekawa (ostatnio o tym czytalam) jak to bylo u was po wyciagnieciu Filipa czy dostal go twoj Maz na Piers czy polozyli go Tobie na piersiach mimo ze bylas pod narkoza, ale choc na chwilke zeby uslyszal bicie Twojego serca i sie uspokoil? (Podobno coraz wiecej szpitali to wprowadza) czy po prostu öd dazu zabrali Go do wazenia i mierzenia. ?
Zycze Wam wspanialych wspolnych pierwszych chwil
My bylismy wczoraj na wymuszonym terminie, ale moj lekarz jest super, naprawde prawie ze cieszyl sie witajac nas w drzwiach, najpierw wysluchal moich lamentow a pozniej sprawdzilismy.
On jest troche juz starszy OK 55-60lat ale spokojny, wyslucha i doradzi.
Nerwy jak przed egzaminem, Maz tez juz w ciagu dnia mnie pytal czy troche sie denerwuje... )
Najpierw znalazlam lekarz glowke, a ja pyta a gdzie serduszko?!
..ale zaraz znalazlam i Bilo pieknie!
Mala sliweczka ma OK 5cm i machala nam lapkami cala sie wiercila, przewracala sie z boku na bok.
Przezycie niesamowite!
Byla to szybka wizyta, nie chcielismy przeciagac bo za tydzien mam prenatalne gdzie wszystko bedziesz dokladnie ogladane i mierzone.
Ale oplacalo sie isc. Dzis pod koniec dnia IDE do szefow najwieksze moje wyzwanie...
Wiem ze przesadzam...
Jestem szczesliwa!!!
Tak sie ciesze, tego nie da sie opisac.
A mezusiowi podoba sie moj brzuch i go to wrecz kreci wczoraj wyprobowalismy ze szczescia serduszkowanie, i bylo OK!
Krwiak juz sie sam usunal Tänze zielone swiatlo öd lekarza jest.
Aha kazal mi brac Nadal proga, powiedzial ze to nie zaszkodzi a tylko möge pomoc. I zmniejszyc dawke ale 3x1.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 07:54
Kinga. lubi tę wiadomość
-
Co do wozka a fotelika to wozek mam bialo szary a fotelik bialy z fioletem wiec tez raczej zadne idealne dopasowanie no ale fotelik nie jest po to zeby pasowal dk wozka i jest naprawde 1% szans na sytuacje ze bede go do wozka wpinac wiec do niczego nie musialby pasowac... fotelik jest do samochodu nie do wozka tak wiec nie ma czym sie przejmowac
Dziecko i tak powinno jak najmniej czasu s foteliku spedzac czyli tylko podroz samochodem ewentualnie w poczekalni u lekarza jak zabieramy malucha ze soba czy na zakupach spozywczych ale to wtedy wpiety do wozka sklepowego i tak... jak juz jakas galeria czy wyjazd gdzies gdzie wiem ze bedziemy spacerowac wtedy juz gondola... wiec nawet sie nie zastanawialam nad dopasowaniem bralam ten ktory mi sie podobal ogolnie...
Palka przykro mi ze tak zle znosisz okres po cesarce
Ja wam powiem szczerze ze postawilam na doświadczenie lekarzy ale mimo to czasem i tak nasuwaja sie mysli czy napewno dobrze zrobilam ze nie zdecydowalam sie z gory na cesarke...
Aleksa super wiesci ze z maluszkiem wszystko ok! Ja tez na twoim etapie jeszcze proga bralam i tez od 12+0 zmniejszalam o polowe
A z szefostwem dasz rade
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Ja nie mialam narkozy tylko znieczulenie w kregoslup. Małego polozyli na mnie ale po jakis 15 min poprosilam, zeby zabrali bo czulam, ze zaraz bede wymiotowac. Wiec wtedy zabrali Malego i w ramionach taty czekal na mnie na sali poporodowej.
Ewelina_90, Aleksa87 lubią tę wiadomość
-
Grautuacje Palka ♡ dla Mamusi i synusia ♡ tatusia też oczywiście ♡
Szybkiego powrotu do sprawności.
A powiedz możesz małego normalnie karmić piersią? A nosić go dasz rade ?
Kompac itd ? -
Super Aleksa , że z twoim maluszkiem ok ♡
Ja za tydzień, jak zwykle się boje i nie moge doczekać jak zwykle
Musze pooglądać na necie ten fotelk o ktorym piszecie bo moj mąż (to jego zadanie bo również będziemy jeździć do PL wiec musi byc bezpieczny bez względu na cenę) wynalazł jakiś 0-18 msc z firmy Recaro, oni robią podobno fotele do samochodow rajdowych i są bezpieczne.
Mowilam mu o możliwości położenia na leżąco również malucha , zeby nie musial 8h lub wiecej w jednej pozycji, to kloci się ze mną, ze to nie normalne , ze maluch w takim foteliku ma byc tak na półlezaco czyli normalnie .. żeby w razie wypadku nic mu sie nie stało.
A czytałam, ze ten o ktorym piszecie w takim razie wraca do pozycji fotelika..
Nie da se przetłumaczyć
Cierpliwa co słyszałaś o sobie, ze co jesteś?
Nawet tego słowa nie rozumiem -
My już też po wizycie Synek ma się dobrze i waży już 1200 gram. Brzuszek jest starszy o równy tydzień, ale to jeszcze nie jest źle. Również ze względu na cukrzycę mam więcej wód (myślałam, że za mało wód jest problem, ale wychodzi na to, że za dużo też ). Mam zwolnić tempo bo szyjka zaczyna się skracać. We wtorek mam termin w szpitalu i tam pewnie zrobią mi dokładniejsze badania i wyjaśnia kwestię porodu. Jak narazie nie ma przeciwwskazań do SN, tylko lekarz nie pozwala na przenoszenie ciąży
Ewelina_90 lubi tę wiadomość
-
Ewelina_90 wrote:Super Aleksa , że z twoim maluszkiem ok ♡
Ja za tydzień, jak zwykle się boje i nie moge doczekać jak zwykle
Musze pooglądać na necie ten fotelk o ktorym piszecie bo moj mąż (to jego zadanie bo również będziemy jeździć do PL wiec musi byc bezpieczny bez względu na cenę) wynalazł jakiś 0-18 msc z firmy Recaro, oni robią podobno fotele do samochodow rajdowych i są bezpieczne.
Mowilam mu o możliwości położenia na leżąco również malucha , zeby nie musial 8h lub wiecej w jednej pozycji, to kloci się ze mną, ze to nie normalne , ze maluch w takim foteliku ma byc tak na półlezaco czyli normalnie .. żeby w razie wypadku nic mu sie nie stało.
A czytałam, ze ten o ktorym piszecie w takim razie wraca do pozycji fotelika..
Nie da se przetłumaczyć
Cierpliwa co słyszałaś o sobie, ze co jesteś?
Nawet tego słowa nie rozumiem
Kiedyś sama bardzo byłam napalona na kiddiego. Poźniej kupiłam wózek z fotelikiem w cenie wózka (też miał dobre wyniki ADAC). Więc ustaliliśmy ze kiddiego kupimy przed pierwsza podróżą do pl.... Jasne Sarah tak szybkobprzybierala na wadze, ze ciężko mi było nosić ją w naszym foteliku (sam fotelik tylko 2,2 kg) i odpuściłam kiddiego. Emi teraz ma 3,5 m-ca i z naszym fotelikiem waży 10 kg i serio jest mi ciężko gdy muszę ją niesc (bo fotelik jest niewygodny). Wolę nosić Sarę która waży 12 kg, bo tam ten ciężar się inaczej rozkłada, niż u Emi w foteliku
Teraz gdybym musiała kupić 2 raz fotelik pewnie wzięłabym kippana kiss 2. Nie rozkłada się, ale poza dobrymi wynikami ADAC ma też zaliczony test plus (bardziej rygorystyczny). Pasuje do ok 3-4 lat (0-18) od typowej Babyschale różni go to ze nie wpina się do wózka (ale ma własne wbudowane koła, na warunki miejskie wystarczają), jest wyższy w aucie od Babyschale (dziecko więcej widzi), montować go można na pasy lub izofix (nie trzeba nic osobno kupować)
Ewelina_90 lubi tę wiadomość
-
A i jeszcze sobie przypomniałam, że 5* za bezpieczeństwo w tym roku dostał polski fotelik (avionaut). W nim nad ergonomią pracował zawitkowski, za to SWT przyczepiło się do materiałów i dostali sumarycznie chyba 3***, wiem ze producent czekał na wyjaśnienie o co chodzi, bo niby korzystają z certyfikowanych materiałów, ale nie wiem czy już dostali odpowiedz czy nie.
-
Ewelina ze jestem jakas chuda
Co do fotelikow 0-18 to nie dla mnie niestety bo sa na stale zamontowane w samochodzie a jednak np kadac z maluszkiem do lekarza czy nawet my na kontrole do gina po porodzie a ja innej opcji nie mam jak dojechac samochodem to jednak nie ma wiekszej wygody jak wyciagac dziecko z fotelikiem no bo co innego brac wozek tylko na wizyte do lekarza? Bo gdzies jak mnie lekarz bedzie badal czy krew beda pobierac maluszek musi lezec... wiec mimo ze sama myslalam czy nie 0-18 to jednak odrazu stwiedzilam ze nie...
Kinga narazie bez dziecka ale poki co zamontowalismy potestowalismy fotelik i zeby go wpiac i wypiac tez nie musimy na cala szerokosc otwierac drzwi i da sie bez problemu wypiac bo naprawde szybko i dobrze sie go wypina wiec nie jest az tak zle i 1 miejsce parkingowe nam na to w zupelnosci wystarczylo... zreszta pod domem tez nie mamy inaczej jak jedno miejsce parkingowe na jeden samochod a bez problemu wpinalismy tez baze...
Co do tego charakterystycznego kliku to jesli sie te przyciski do skladania/rozkladania przytrzymuje w trakcie calej czynnosci to zadnego kliku nie slychac jest on tylko jak sie to wcisnie ruszy raczke a pozniej juz pusci i przelozy juz nie trzymajac tego...
No i do Kiddiego tez nie trzeba niczego dokupowac i cena jest za fotelik razem z baza... evoluny sie bez bazy nie kupi bo nie ma mozliwosci zapinania jej na pasy ona jest tylko i wylacznie na baze wiec to jest nierozlaczny zestaw...
I cena tez nie jest moim zdaniem wygorowana bo juz pomijajac funkcje lezaca (dziecko tak czy inaczej nadal nie lezy zupelnie plasko jak w lozeczku) to ogolnie fotelik jest bardzo dobry i super wypada w testach w innym wypadku zadna funkcja bymnie nie przekonala jesli ogolnie fotelik wypadalby srednio... a jak sie pomysli ze za fotelik maxi cosi czy cybexa trzeba tez dac kolo 120-220€ w zaleznosci od modelu plus jesli chce sie baze isofix ja rowniez trzeba dokupic osobno za ok 150€ to nie uwazam ze te 260-300€ za ktore mozna juz kupic zestaw baza+fotelik kiddy bp wychodzi na to samo a czasem nawet taniej niz osobno fotelik plus baza powiedzmy cybexa...
Kinga fakt ze jest ciezki i gdzies tutaj po drodze pisalam nawet ze jedynym jego minusem jaki znalazlam moglaby byc waga bo jednak jest jednym z najsciezszych w tej kategorii wagowej... no ale przyznam szczerze ze taszcac w sklepie kiddy, cybexa czy maxi cosi jednak az tak znacznie sie to nie roznilo a nawet cybex clous q ktory bralismy pod uwage byl ciezszy bo 5,4kg kiddy 4,9kg a maxi cosi pebble 4,1kg wiec naprawde roznica nieznaczna...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Ewelina bardzo mocno trzynan kciuki za Ciebie i Twoje malenstwo przy nastepnej wizycie ale wiedz ze wszystko bedzie dobrze.
Ja w pracy nic nie powiedzialam bo jeden z szefow byl nieobecny a on jest bardziej ludzki i niedawno urodzilo mu sie dziecko, Takte licze na jego przychylne oko i akceptacje. Chcialam obu razem powiedziec bo siedza razem w pokoju.
Dzis mi znowu troche niedobrze.. Ale najwazniejsza sliweczka w brzuszku.
Palka no fajnie ze Twoj Maz mogl byc przy cesarce ja wlasnie ostatnio czytalam ze szpitale staraja sie jak najbardziej umozliwic Kontakt obu rodzicow z malenstwen zaraz po porodzie. To bardzo wazne.
Przykro mi ze tak zle to znosisz.
Obys jak najszybciej wrocila do siebie.
A Jaki jest Filip napisz cos wiecej w wolnej chwili.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2018, 18:19
-
Kinga na razie dopiero czytamy na ten temat, dlatego myśleliśmy ze 0-18 to sa miesiące i ze to właśnie dla najmłodszych brzdącow ..
Czytam wasze posty i notuje co trzeba , bede brała wasze zdania pod uwage przy zakupie bo my zieloni jak widac z mężem
A tez zależy mi właśnie żeby byl wyciągany , zeby malucha brać z fotelikiem a nie wózek tachac wszedzie no i waga tez oczywiście ma znaczenie -
Ewelina 0-18 chodzi o kilogramy te foteliki wyciagane sa 0-13
I te 0-18 moga byc uzywane od urodzenia do czasu az dziecko nie osiagnie wagi 18kg lub nie przekroczy wzrostowej granicy (tu kazdy producent ma swoje wytyczne co do wzrostu)
Te foteliki mozna w samochodzie ustawiac z różnym przechylem zazwyczaj wiec spokojnie mozna czesto je ustawic pod odpowiednim katem zeby mialy pizycje jak re wyciagane dodatkowo maja dodane zazwyczaj wkladki redukujace od noworodka po troche starsze juz dziecko az sie dojdzie do momentu bez wkladki... tylko wlasnie tu najwiekszym minusem jest fakt ze jest na stale w samochodzie i teraz np jedziesz sama do lidla na zakupy i co trzeba wziac wozek i jak zakupy z wozkiem sklepowym i normalnym... to taki glupi najprostrzy przyklad... dlatego u nas 0-18 odpadly tak szybko jak o nich pomyslalam...
A ja bedzie ci zalezalo na wadze to wez maxi cosi cabriofix jest takim jednym z lzejszych z tych lepszych fotelikow bo niespelna 4kg chociaz mowie w tych innych ktore bralismy pod uwage tez w dzwiganiu duzej roznicy nie widzialam bo tego 0,5kg sie tak bardzo nie czuje roznicy miedzy jednym a drugim...Ewelina_90 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cierpliwa miałaś ból brzucha tez taki ogólny?
Tak jakbym coś złego zjadła? Nie wiem ogólnie tez jakby wszysykie narządy pobolewaly , pod żebrem po lewej str. jakoś też bardziej ?
Tak jakoś mam od południa -
Ewelina tak a czasem np bol jelit dosc mocny, a czasem mocny bol jakby pochwy a im ciaza szla dalej to nie bylo lepiej bo dziecko coraz wieksze zajmuje coraz wiecej miejsca wiec rozrastajaca sie macica przesuwa juz inne narzady na bok bo jest na nie duzo mniej miejsca wiec sila rzeczy beda bolaly pozniej jeszcze przez wzmozona prace miesni zaczal sie pojawiac bol miesni brzucha takie ciagniecie jakbym zakwasy miala bo coraz wiecej do dzwigania...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Cccierpliwa wrote:Ewelina ze jestem jakas chuda
Co do fotelikow 0-18 to nie dla mnie niestety bo sa na stale zamontowane w samochodzie a jednak np kadac z maluszkiem do lekarza czy nawet my na kontrole do gina po porodzie a ja innej opcji nie mam jak dojechac samochodem to jednak nie ma wiekszej wygody jak wyciagac dziecko z fotelikiem no bo co innego brac wozek tylko na wizyte do lekarza? Bo gdzies jak mnie lekarz bedzie badal czy krew beda pobierac maluszek musi lezec... wiec mimo ze sama myslalam czy nie 0-18 to jednak odrazu stwiedzilam ze nie...
Kinga narazie bez dziecka ale poki co zamontowalismy potestowalismy fotelik i zeby go wpiac i wypiac tez nie musimy na cala szerokosc otwierac drzwi i da sie bez problemu wypiac bo naprawde szybko i dobrze sie go wypina wiec nie jest az tak zle i 1 miejsce parkingowe nam na to w zupelnosci wystarczylo... zreszta pod domem tez nie mamy inaczej jak jedno miejsce parkingowe na jeden samochod a bez problemu wpinalismy tez baze...
Co do tego charakterystycznego kliku to jesli sie te przyciski do skladania/rozkladania przytrzymuje w trakcie calej czynnosci to zadnego kliku nie slychac jest on tylko jak sie to wcisnie ruszy raczke a pozniej juz pusci i przelozy juz nie trzymajac tego...
No i do Kiddiego tez nie trzeba niczego dokupowac i cena jest za fotelik razem z baza... evoluny sie bez bazy nie kupi bo nie ma mozliwosci zapinania jej na pasy ona jest tylko i wylacznie na baze wiec to jest nierozlaczny zestaw...
I cena tez nie jest moim zdaniem wygorowana bo juz pomijajac funkcje lezaca (dziecko tak czy inaczej nadal nie lezy zupelnie plasko jak w lozeczku) to ogolnie fotelik jest bardzo dobry i super wypada w testach w innym wypadku zadna funkcja bymnie nie przekonala jesli ogolnie fotelik wypadalby srednio... a jak sie pomysli ze za fotelik maxi cosi czy cybexa trzeba tez dac kolo 120-220€ w zaleznosci od modelu plus jesli chce sie baze isofix ja rowniez trzeba dokupic osobno za ok 150€ to nie uwazam ze te 260-300€ za ktore mozna juz kupic zestaw baza+fotelik kiddy bp wychodzi na to samo a czasem nawet taniej niz osobno fotelik plus baza powiedzmy cybexa...
Kinga fakt ze jest ciezki i gdzies tutaj po drodze pisalam nawet ze jedynym jego minusem jaki znalazlam moglaby byc waga bo jednak jest jednym z najsciezszych w tej kategorii wagowej... no ale przyznam szczerze ze taszcac w sklepie kiddy, cybexa czy maxi cosi jednak az tak znacznie sie to nie roznilo a nawet cybex clous q ktory bralismy pod uwage byl ciezszy bo 5,4kg kiddy 4,9kg a maxi cosi pebble 4,1kg wiec naprawde roznica nieznaczna...
Inna kwestia to samo wpięcie na izofix. Sam izofix jest zajebisty (szybki, wygodny itp), ale ostatnio mieliśmy awarie i jechaliśmy na lawecie i d***. Sara jechała bez fotelika, bo nie dało się go wpiąć. Dobrze, że choć łupinę przypięlam pasami. Dla mnie, fotelikowego bzika, to była mega trauma....
-
Kinga to jest wlasnie tez taki mini minus w evolunie bo ja tylko na baze mozna nie ma opcji zapinania pasami wiec tez w razie najgorszego jakby samochod zastepczy nie mial isofixa to troche lipnie...
My bralismy tylko lupiny pod uwage w sumie wiec kiddy nie wychodzil dramatycznie wagowo jak np na cybexa patrzec ktory byl na drugim miejscu... jakos trzeba bedzie ten rok chociaz przenosic ta lupine haha...
Wpinanie tez dla mnie nie bylo jakims priorytetem w sumie obojetne mi bylo bo fakt ze czasem awaryjnie opcja przydatna ale ogolnie to dla mnie fotelik jest do samochodu nie wozka wiec tutaj akurat ostatnie na co patrzylam to adaptery do wozka...
Ogolnie powiem ci ze ja juz sie smieje do meza ze juz zaczne moze wybierac kolejny fotelik bo teraz tak latwo nie bedzie i nim sie na cis zdecydujemy to minie czasu heheWiadomość wyedytowana przez autora: 21 lipca 2018, 21:15
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
A jeśli chodzi o wkładki redukujące w fotelikach, to też jest ciekawie. W naszym reverso jest przypał. To fotelik 0-18. Powinien się nadawać dla dziecka niesiedzącego, ale wkładka redukcyjna pasuje tylko dla dziecka noszącego rozmiar do ok 62 cm. Pózniej po wyjęciu wkładki dziecko siedzi. Fakt Emi jest duża i z rozmiaru 62 wyrosła po miesiącu, czyli 2 miesięczne dziecko na czas podróży musiało by siedzieć. Tyle czasu na bank szyja nie utrzymała by głowy, wiec jest spore ryzyko podduszenia. Można by kombinować nie podsuwając dziecka do tylnego oparcia, ale wtedy pasy będą zle dociągnięte (będzie z tylu wolna przestrzeń) i przy mocnym hamowaniu ma praktycznie gwarantowane silne obrażenia wewnętrze, a nawet może dojść do wypadnięcia z pasów, tak jak to się zdarza u dzieci jeżdżących w kurtkach). Jak pytałam specow od fotelików, to ponoć w większości jest ten problem i właśnie tylko ponoć kiss nadaje się dla takiego prawdziwego noworodka. Dla starszych, dużych dzieci (co zbyt szybko wyrosły z łupiny, a wciąż niesiedzących od biedy są właśnie te 0-18, a 9-25 tylko dla dzieci siedzących. Interesowałam się tylko fotelikami tyłem, bo są bezpieczniejsze. Przodem niezbyt się orientuję bo tam są trochę inne przedziały wagowe.