Staraczki z rocznika 91
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja popieram Pauline, kontrolowanie cyklu i temperatury daje nam samym informację że jest ok albo nie. I już z samej temperatury widać że coś się dzieje... ja nawet w cyklu w którym zachorowalam widziałam różnice. Tak bym w życiu nie uwierzyła że katar może mi owulacje przesunąć. Tylko że nie można ślepo w to iść. Tylko monitoring daje 100% pewności kieďy była owulacja a temperatura + śluz to tak na prawdę pokazuje przybliżony okres 5 dni kiedy mogła być no i najlepiej ja widać po zakończeniu cyklu dlatego rada żeby współczuć co 2-3 dni jest jak najbardziej dobra
malutka_mycha lubi tę wiadomość
6cs: 08.2018 - synek
5cs.: 06.2020 - córeczka 9tc nasz aniołek 👼
2cs.: 12.2021 - córeczka
-
PLPaulina wrote:Ja dzięki mierzeniu zauważyłam, ze zbyt krótko trwa druga połowa cyklu..
Więc czy to az tak do konca jest bez sensu??
Progesteron badany niby ok, a co z tego jak spadał łeb na szyję. i gin wiedziała w co uderzać.. tak to ciezko wpaść ze to niewydolność fazy lutealnej.
Paulina, co lekarz zapisał w związku z krótką fazą lutealną i czy to właśnie to leczenie spowodowało zajście w ciąże? Ja zaczynam podejrzewać to samo u siebie. Progesteron 7 dpo zawsze bardzo dobry ale często w 21 dc już brązowe plamienia.17 cs
euthyrox 75/100, dostinex, B complex, wit D3, acard, Glucophage 1500, neoparin po owulacji
maj 2018 HSG - jest drożność
po leczeniu immunosupresyjnym (październik 2018) -
nick nieaktualny
-
PLPaulina wrote:Dostałam luteine dopochwowo po owulacji 10dni. Potem test ciążowy.
- brak ciąży odstawić luteine
- ciąża brać dalej
W 2cyklu zaszlam.
A wcześniej ile cs? Też miałaś brązowe plamienia?17 cs
euthyrox 75/100, dostinex, B complex, wit D3, acard, Glucophage 1500, neoparin po owulacji
maj 2018 HSG - jest drożność
po leczeniu immunosupresyjnym (październik 2018) -
nick nieaktualny
-
A jak to po wykresie widać ze za krótka 2 faza?
O tym odkladaniu mierzenia to mowa jak wszystko wygląda ok. Bo to tez jest spinka. Ja na ten cykl odkładam wszystko. Nawet nie bede sie mocniej zastanawiac ktory to dzien.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyPlamienia przed @ nie zawsze coś złego oznaczają. Mogą po prostu zwiastowac ze zbliża sie @ i tyle.
A niestety nie da sie wejść pod rentgen i wiedzieć jak wygląda nasz cykl.
Obserwacja. to podstawa.
Codzienne pomiary temperatury, testy owulacykne, monitoring + badania krwi
- i wtedy będzie wiadomo kiedy mogła byc owulacja. I jak wygląda nasz cykl - jak sie dzieli. I jak hormony sie zachowują.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2018, 05:36
-
Możesz zbadać progesteron kilka razy w ciągu fazy lutealnej, np w 7, 9 i 11 dpo. W 7 może być ładny wynik a w 11dpo już niziutki pomimo tego że ta faza trwa u Ciebie 14 dni. Wtedy gdyby miało dojść do zagnieżdżenie np w 12 dpo to nie jest to już możliwe bo progesteron jest za niski
-
nick nieaktualny
-
No właśnie i to jest problem, albo @ za szybko przychodzi albo są długie plamienia. Jak ktoś ma krótsza ta faze to te trzy pomiary musi dopasować indywidualnie do siebie. Np badać proga codziennie. Ale warto to skonsultować z lekarzem jeżeli ma się sensownego, może coś mądrego doradzi.
Ja np miałam w 10dpo zagnieżdżenie, miałam wtedy spadek temperatury i jednorazowe plamienie. Gdybym już wtedy była tuż przed @ to progesteron byłby za niski żeby ta ciąże utrzymać. Dlatego tak ważne jest wydłużenie tej fazy. -
nick nieaktualnyJesli cykle masz 28dniowe.. i owulacje 14dn to II faza książkowa.
Dziewczyny starania o malenstwo strasznie mi się dluzyly. a teraz? Hania w pt konczy 4msc i nawet nie wiem kiedy to zleciało.
wam tez sie uda miec upragnione maleństwo!Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 listopada 2018, 17:00
Marta..a lubi tę wiadomość