X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki z Wrocławia :)
Odpowiedz

Staraczki z Wrocławia :)

Oceń ten wątek:
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam jeszcze pytanie z innej beczki. Ile może trwać @ po cb, bo ja mam dziś 5 dzień i nie zanosi się na koniec?

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • mig00ttka Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    nie dobija was nieraz fakt, że to my jesteśmy zmuszone podejmować decyzje medyczne? Jakie badania zrobić, w jakim terminie, w jaki sposób brać leki itp.? Jedni lekarze zlecają od groma analiz nie wiadomo po co, inni nie chcą dawać skierowań na podstawowe. Jak słyszę "taki Pani urok" albo o tym, że jeden lekarz ma taką szkołę a drugi taką to mi się nóż w kieszeni otwiera :D. Kurde nie dość, że mamy sporo stresu na głowie bo czujemy, że coś jest nie tak to obarczane jesteśmy odpowiedzialnością za swoje leczenie.

W moim przypadku znajomy lekarz jest mega zdziwiony bo prowadzący gin stwierdził, że jak teraz się nie uda to wykona HSG i jeśli:
    a)wszystko będzie ok to zapisze mnie na laparoskopie
    b)będą jakieś zmiany to zabieg czy coś, 3 miesiące starań i jak to nic nie da to laparo.

Jak przekazałam to znajomemu to myślał, że pokręciłam bo mówi jaki sens jest robić laparo od razu po HSG jeśli jest ok?
    Zapytałam gin o jego rozumowanie i wytłumaczył, że w HSG sprawdza głównie macicę i wejście do jajowodów, ale same jajowody to już laparo. Serio tak jest? Jak czytam definicję hsg to jest to badanie drożności jajowodów. Zgłupiałam :D

P.S. Jest sens robić progesteron 10 dni po owulacji? Okazało się, że przyjeżdżają do mnie Francuzi na audit i jesem przez najbliższe dni uziemiona. Dopiero w sobotę mogłabym robić badanie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 07:49

Starania od maja 2017.
    Hiperprolaktynemia czynnościowa.
    Mąż - aglutynacja 7%, IgA 20%, IgG 16%
    MTHFR A1298C – heterozygotyczny
    PAI I 4G/5G – homozygotyczny
    09.2019 poronienie samoistne (6tc)
    11.2019 poronienie samoistne (5tc)

12.2019
    29dc beta 147, progesteron 33
    31dc beta 314
    33 dc beta 714, progesteron 32,4
    43 dc ❤
  • Pati88 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem tylko ze przez laparo można zrobić więcej bo to operacja i lepsza widoczność i możliwośc działania w razie problemu. HSG jest częśxiej wykonywane i jeśli nie da się udrożnić przez HSG to robi sie laparo. Chodzi pewnie o to by nie robić dziur w brzuchu bez potrzeby stąd HSG jest nie tak inwazyjne. Poprawcie mnie jeśli się mylę:)

mig00ttka lubi tę wiadomość

07.2018 i 10.2018 laparaskopowe usunięcie zrostow otrzewnej i uwolnieniu jajników i jajowodów.
    hiperprolaktynemia oraz zaburzenia glikemii, zespół FAP, MTHFR 677C-T heterozygota, PAI-1 4G heterozygota, fibrynogen 489 mg/dl (norma 200-450)
  • mig00ttka Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tylko jeśli dobrze zrozumiałam gin, on nie robi HSG żeby zbadać drożność jajowodów a ocenić macice i tylko wejście do jajowodów. I jeśli będzie ok to laparo, żeby ocenić już drożność.

Starania od maja 2017.

12.2019
    31dc beta 314
    43 dc ❤
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HSG nie ocenia macicy za bardzo. W zasadzie jest to badanie tylko na drożność. Mniej inwazyjne niż laparo ale też nie jest tak dokładne jak laparo.
    Do oceny macicy ,struktury endometrium służy HSC ( histeroskopia) to też jest zabieg w znieczuleniu miejscowym. Widać w nim cała macicę i ujścia do jajowodów.

Migotka ja naprawdę nie rozumiem Twojego lekarza. Okej HSG jest ważne i lepiej sprawdzić czy jajowodu są drożne bo te stymulację bez tego są bez sensu. Ale on pakietu hormonów Ci nie chce zrobić a to jest podstawą...

Edit : Migotka progesteron 10 dni po możesz zrobić no se nie będziesz wtedy w zasadzie wiedziała jaki był ten 7 dni po czyli w szczycie i jak on u Ciebie spada. Bo to ciężko przewidzieć. Więc bym odpuściła i jednak zrobiła ten 7-8 dzień po.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 08:52

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    F. Jest na urlopie do 2.09. i z tego co z nim rozmawiałam 3.09 wraca do Ginemedica i też na kliniki. Aktualnie przebywa w Gdańsku bo wczoraj wymieniliśmy 2 smsy.

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 08:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mig00ttka wrote:
    Hej,
    nie dobija was nieraz fakt, że to my jesteśmy zmuszone podejmować decyzje medyczne? Jakie badania zrobić, w jakim terminie, w jaki sposób brać leki itp.?

Mnie to teraz bardzo dobija. Bo mam świadomość, że stałam się przypadkiem trudnym i biorąc pod uwagę moje obciążenie i ryzyko, to chciałabym mieć lekarzy, którzy wezmą się za to z sensem. A boje się, że tego nie zrobią :P

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Veri, a jak się dziś czujecie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 08:49

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Magda. Dziś lepiej bo nie ma takiego gorąca i słońce za chmurami. Wczoraj naprawdę czułam się źle strasznie spuchnięta byłam i ciśnienie miałam dość wysokie w zasadzie na granicy i się trochę wystraszyłam.
    Dzieci u nas na wrześniowkach się ostro rodzą i to też wpływa na mnie tak że jestem coraz bardziej zestresowana :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 12:26

• Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To z wrześniówek robią się sierpniówki :P

Veri, koniecznie namawiaj na tę wizytę. Wyślę Ci wiadomość na priv.

Ja dostałam info od Gawrysia, żeby zwiększyć Euthyrox do 25mg i mam brać witaminę D 3x1. Czyli w sumie 6000 j.m.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • mig00ttka Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    HSG nie ocenia macicy za bardzo. W zasadzie jest to badanie tylko na drożność. Mniej inwazyjne niż laparo ale też nie jest tak dokładne jak laparo.
    Do oceny macicy ,struktury endometrium służy HSC ( histeroskopia) to też jest zabieg w znieczuleniu miejscowym. Widać w nim cała macicę i ujścia do jajowodów.

Migotka ja naprawdę nie rozumiem Twojego lekarza. Okej HSG jest ważne i lepiej sprawdzić czy jajowodu są drożne bo te stymulację bez tego są bez sensu. Ale on pakietu hormonów Ci nie chce zrobić a to jest podstawą...

Edit : Migotka progesteron 10 dni po możesz zrobić no se nie będziesz wtedy w zasadzie wiedziała jaki był ten 7 dni po czyli w szczycie i jak on u Ciebie spada. Bo to ciężko przewidzieć. Więc bym odpuściła i jednak zrobiła ten 7-8 dzień po.

Veri dzięki za wyjaśnienie, w takim razie ja pokręciłam - lekarz jeśli w tym cyklu się nie uda chce mi zrobić HSC a jeśli nic nie wyjdzie to laparoskopie.

Pakiet hormonów - nie wiem co jest z tymi lekarzami, ale byłam już u 3 i każdy mówi, że nie ma sensu - lepiej zacząć od kwestii "mechanicznych" niż biochemicznych. Jedynie ten znajomy polecił badania hormonów na diagnozę PCOS oraz krzywe. Za tydzień dam szansę jeszcze jednemu lekarzowi - jeśli on mi nie zleci to mam to w nosie i idę prywatnie a z wynikami do doktora F.

Podziwiam was kobietki z brzuszkami - ja ledwo daję radę w te upały a wy jeszcze macie siłę spacerować - szacun :).

Starania od maja 2017.

12.2019
    31dc beta 314
    43 dc ❤
  • Seli Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati jakaś masakra z tą łodzią... W sumie konsultacja z F. to dobry pomysł, a z tego co piszesz to dla mnie jakieś naciąganie na kasę... ;/

Verii to się tam u Was dzieje :D

Wróciłam do luteiny, dziś jest dużo lepiej. Robię obiadek i karpatkę :D

Magda - mbc, Paula_071 lubią tę wiadomość

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    veritaserum wrote:
    F. Jest na urlopie do 2.09. i z tego co z nim rozmawiałam 3.09 wraca do Ginemedica i też na kliniki. Aktualnie przebywa w Gdańsku bo wczoraj wymieniliśmy 2 smsy.

Tak, na 100% 3.09 jest już w pracy.

Magda - mbc - ja miałam normalny okres po cb. Generalnie dla mnie cb była gorsza niż zwykłe poronienie z łyżeczkowaniem. Od tamtej pory boli mnie okropnie i nie mogę zajść w ciążę.

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Paula_071 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magda - mbc wrote:
    Słuchajcie, mam nowy wynik SHBG - 11.0 :P czyli dalej żenująco niski!

11? Na tym się nie znam, ale mam blisko 100. A jaki miałaś wynik poprzednio i czy robiłaś w tym samym laboratorium?

13.08.2015 r.
    11.05.2019 r.
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No zastanawiam się nad tym okresem. Ja będzie trwał ponad tydzień, to skoczę do jakiegoś gina.

Tak, w tym smamym labo. Miałam 7.6 :/ Wiem, że ma być koło 100. Fabijański pow., że taka może być moja uroda, ale wmówił mi też że na to shbg biorę Gluco. Sądząc po wynikach chyba jednak nie na to :P

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • Pati88 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ano jeszcze bym zapomniala. Kazał mi kupić żel ten na zrosty Hyalobarrier gel Endo

Coś o nim wiecie w sensie opinie? Może miałyście styczniść?

07.2018 i 10.2018 laparaskopowe usunięcie zrostow otrzewnej i uwolnieniu jajników i jajowodów.
    hiperprolaktynemia oraz zaburzenia glikemii, zespół FAP, MTHFR 677C-T heterozygota, PAI-1 4G heterozygota, fibrynogen 489 mg/dl (norma 200-450)
  • Magda - mbc Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati88 wrote:
    ano jeszcze bym zapomniala. Kazał mi kupić żel ten na zrosty Hyalobarrier gel Endo

Moja znajoma miała CC planowe i kupiła go, żeby jej "wlali" przed zamknięciem.

💙11.06.2019
    💙 05.08.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja słyszałam właśnie że kobiety przed cesarką kupują. Ale czy to coś pomaga to nie wiem. Na pewno nie zaszkodzi.

• Seli Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati88 wrote:

Ja stosowałam przy laparotomii, naprawdę polecam :) Jakbym miała mieć cc to też go wezmę. Blizna pięknie się zrosła, wręcz śladu po niej nie ma, nic się nie sączyło. Nie wiem na ile to zasługa żelu a na ile mojego organizmu, ale uważam, że pomógł mi.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Pati88 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2018, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to tak widzę z 600zl kosztuje prawda? Masakra heh 3 wizyty u F.:)

‹‹ 176 177 178 179 180 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ