Forum Starając się - ogólne Starając się o pierwsze dziecko
Odpowiedz

Starając się o pierwsze dziecko

Oceń ten wątek:
  • Karota045 Koleżanka
    Postów: 139 13

    Wysłany: 16 sierpnia 2018, 19:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dobrze :) może coś z tego będzie :D

    30.10.17r.- zaczynamy starania :)
    Ovarin + Dhupaston start :)
    09.2017 stwierdzone Policystyczne jajniki
  • Drobinka91 Autorytet
    Postów: 2889 1985

    Wysłany: 16 sierpnia 2018, 19:08

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) Apropo's tego co pisałam wcześniej (o złych wynikach męża tsh)- ma Hashimoto :( Więc do końca życia tabletki no i kontrola co kilka miesięcy. Nie ominęło by Go to, bo to dziedziczne, ponoć i babcia miała i mama ma. Z tym że obie miały dużo dzieci, więc da się z tym żyć, jestem dobrej myśli. ;)

    qb3ce6yd8925ak7r.png

    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 16 sierpnia 2018, 19:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gacka89 wrote:
    Cześć Sleepyhead, gin dobrze jakby zlecił ci hormony, prolaktynę, lh,fsh, estradiol, no i mąż jak zrobi badanie nasienia to na początek.
    Po sobie, uważam że powinno się badania zrobić na początku starań żeby sprawdzić czy jest ok wszystko i wtedy dać sobie rok czasu, a tak to rok tracisz z niewiedzą czy jest wszystko ok. A cykle masz regularne?
    Edit: jakąś stronę wczest mi88 wrzucała link jakie badania wykonać możesz sobie spojrzeć jeszcze tam ;)

    Dzięki za info :)
    Właśnie dlatego też chcę robić badania. Małża jako pierwszego wysłałam na badania, bo najtaniej to chyba wyjdzie, a teraz pora na mnie. Wyników złych nie ma, chociaż dupy też nie urywa. Wsadzam w niego męskie witaminy :D

    Cykle miewałam regularne, aczkolwiek odkąd zaczęliśmy się starać, zawsze o jakieś 5-7 dni wcześniej dostaję @.

    Karota045 lubi tę wiadomość

  • gacka89 Autorytet
    Postów: 833 255

    Wysłany: 16 sierpnia 2018, 20:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sleepyhead wrote:
    Dzięki za info :)
    Właśnie dlatego też chcę robić badania. Małża jako pierwszego wysłałam na badania, bo najtaniej to chyba wyjdzie, a teraz pora na mnie. Wyników złych nie ma, chociaż dupy też nie urywa. Wsadzam w niego męskie witaminy :D

    Cykle miewałam regularne, aczkolwiek odkąd zaczęliśmy się starać, zawsze o jakieś 5-7 dni wcześniej dostaję @.

    Z tego co wiem to do 7 to jest w granicach normy.
    Nie tracąc kasy na swoje hormony, bo są refundowane jak dostaniesz skierowanie. Warto też podejść do internisty żeby zlecił ogólne badania, mówisz że zaczynacie starania i powinien ci zlecić cały pakiet, łącznie z podstawowym cukrem.

    Z obciążeniem robiłam prywatnie zlecone przez dietetyka, z racji że mam stwierdzone pcos wszyscy z góry stwierdzają że mam wszystkie objawy, a tu psikus bo hormony, cukier i insulinę mam w normie, USG też. Czasami idąc do jakiegoś specjalisty w związku ze staraniami mam ochotę nie wspominać o pcos bo wtedy od razu zmienia gadkę i stwierdza że nie mam owu i mam insulinoodpornosc.

    be1afa98594bba9845a2bdd325814b87.png
    HSG - oba drożne :-)
    PCOS - długie cykle, problem z owłosieniem, owulacja jest!
    wczesne dojrzewanie
    Moje wyniki -ok
    Wyniki nasienia -ok
    ovarin
  • malutka_mycha Autorytet
    Postów: 8159 5712

    Wysłany: 16 sierpnia 2018, 20:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    gacka89 wrote:
    Dokładnie, tak ja mówi malutka_mycha.

    A propos gratulacje ;)
    Dziękuję :)

    f1d9680377.png
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 16 sierpnia 2018, 22:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drobinka, nie miałam pojęcia, że faceci też mogą mieć hashimoto :O Zawsze się o tym mówi jako o problemie kobiecym. A czemu miał badane tsh i hormony? Mężczyznom się zwykle zleca badanie nasienia i kropka. A właśnie, jak nasienie Twojego męża? Pewnie słabsze przez to rozchwianie hormonalne.

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • Drobinka91 Autorytet
    Postów: 2889 1985

    Wysłany: 16 sierpnia 2018, 23:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Drobinka, nie miałam pojęcia, że faceci też mogą mieć hashimoto :O Zawsze się o tym mówi jako o problemie kobiecym. A czemu miał badane tsh i hormony? Mężczyznom się zwykle zleca badanie nasienia i kropka. A właśnie, jak nasienie Twojego męża? Pewnie słabsze przez to rozchwianie hormonalne.

    Też nie wiedziałam, ale jest jakiś odsetek mężczyzn chorujących na to i akurat On do nich się zalicza :/ :p A badane miał tsh, bo robił sobie ogólne badania krwi, bo 20 lat nie był u lekarza i Go zagoniłam żeby zobaczyć czy wszystko jest ok, nie robił tego na początku pod kątem płodności. Powiedział lekarzowi że często czuje się zmęczony, że się stresuje wszystkim i skarżył się na kołatanie serca i dlatego między innymi zlecił na tarczycę no i wyszło. :) Ale przynajmniej wiemy co jest na rzeczy i zaczynamy leczyć, a endokrynolog mówi, że z tym się normalnie żyje i że praktycznie co 3 człowiek to ma, tylko o tym nawet nie wie. :)
    Nasienia póki co nie badaliśmy, narazie Mu oszczędzę :D

    Kasiulka90 lubi tę wiadomość

    qb3ce6yd8925ak7r.png

    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 17 sierpnia 2018, 09:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Drobinka, masz bardzo dobre podejście :) Tak trzymaj! Powodzenia! <3 :*

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • Drobinka91 Autorytet
    Postów: 2889 1985

    Wysłany: 17 sierpnia 2018, 11:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Drobinka, masz bardzo dobre podejście :) Tak trzymaj! Powodzenia! <3 :*

    A co innego mi zostaje, nie mam na to wpływu tak czy siak, a co ma być to będzie, zawsze jest jakieś rozwiązanie nawet jakby coś miało pójść źle. :)
    Dzięki <3

    Kasiulka90 lubi tę wiadomość

    qb3ce6yd8925ak7r.png

    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 20 sierpnia 2018, 09:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, może powinnam poczekać z chwaleniem się, ale to i tak nic nie zmieni. Dzisiaj, w drugą rocznicę ślubu, dostaliśmy najlepszy prezent <3 Pomogło chyba wszystko po trochu: Profertil, Duphaston, Glucophage, Dong Quai, HSG, wyjazd na wakacje <3

    Udało się w 15 miesiącu starań. Nadal nie dowierzam. Mam nadzieję, że uda mi się utrzymać ciążę.

    Jestem szczęśliwa i pełna obaw. Z całego serca życzę powodzenia każdej z Was! <3

    Ewa89_89, alex0806, Natalia1992, Jenefer, MartitaS, Lonka89, MałaMi90, Phia, Marza89, mi88 lubią tę wiadomość

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • Ewa89_89 Autorytet
    Postów: 3845 3017

    Wysłany: 20 sierpnia 2018, 09:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 gratulację kochana!! U mnie też dzisiaj 2 rocznica ślubu i zazdroszczę Ci tego prezentu :) W końcu jakaś weteranka zaskoczyła :) tak się cieszę :) Wszystkiego najlepszego dla Was trojga!!

    Kasiulka90 lubi tę wiadomość

    25.07 FET 8b 🙏
    06.20 histero usunięto uwypuklenie w macicy
    05.20 histero +hegarowanie nieudane (zbyt wąska szyjka)
    12.19 II IMSI długi protokół: 17 komórek/ 8 dojrzałych/ 4 zaplodnione/1❄️8b
    06.2019 IMSI krótki 12 komórek/7 dojrzałych/5 zapłodnionych/ 1 zarodek 2BB ET :-( cb, zero mrozaków :(
    1 IUI 03.04.19 :(
    4 x stymulacja clo :(

    Ja: HSG ok, AMH ok 3; Choroba Gravesa Basedowa, Hashimoto, Łuszczyca, Endometrioza II, zrosty, MTHFR hetero, PAI homo, kir AA brak wszystkich implantacyjnych.

    Mąż: Mała ilość, słabe upłynnienie i ruchliwość, morfologia 4%, FDNA 18%; HBA 86%, 96% uszkodzeń główki, wszystkie parametry poniżej normy

    Starania od 01.2016
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9016 5564

    Wysłany: 20 sierpnia 2018, 09:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka, gratulacje!!! <3 Zarażaj teraz wiruskami, a ja trzymam kciuki, żeby wszystko było w porządku :)

    Kasiulka90 lubi tę wiadomość

    PRhCp2.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • Kasiulka90 Autorytet
    Postów: 2209 2887

    Wysłany: 20 sierpnia 2018, 13:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, jedzcie migdały! Są smaczne i dobre na endometrium i na progesteron - sprawdzone u mnie :)

    Dziękuję Wam <3 Kochane jesteście :) Życzę Wam tego samego!!! Zarażam zdalnie! <3

    mhsvcbxmf17updrl.png
    p19uyx8d5hms8t11.png
  • alex0806 Autorytet
    Postów: 9016 5564

    Wysłany: 20 sierpnia 2018, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem migdały cały czas ;) oby się udało niedługo bo powoli wpadam w czarną rozpacz. U mnie nadal CLO. Jeszcze 1 cykl że zwiększoną dawką i robimy przerwę 2 miesiące;( nie wiem jak ja to zniosę...
    Ale mega się cieszę że tobie się udało, mocno ci kibicowałam i podczytywałam czasem ;)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2018, 13:48

    Kasiulka90 lubi tę wiadomość

    PRhCp2.png

    Aniołek 04.06.2018 - 10 tc. Aniołek 26.10.2018 - 5 tc.
    PCOS, niedoczynność tarczycy, Hashimoto, MTHFR 1298 homo, Leiden hetero, PAI-1 4G homo.
  • Drobinka91 Autorytet
    Postów: 2889 1985

    Wysłany: 20 sierpnia 2018, 15:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 wrote:
    Dziewczyny, może powinnam poczekać z chwaleniem się, ale to i tak nic nie zmieni. Dzisiaj, w drugą rocznicę ślubu, dostaliśmy najlepszy prezent <3 Pomogło chyba wszystko po trochu: Profertil, Duphaston, Glucophage, Dong Quai, HSG, wyjazd na wakacje <3

    Udało się w 15 miesiącu starań. Nadal nie dowierzam. Mam nadzieję, że uda mi się utrzymać ciążę.

    Jestem szczęśliwa i pełna obaw. Z całego serca życzę powodzenia każdej z Was! <3
    No gratuluję!!! <3

    Kasiulka90 lubi tę wiadomość

    qb3ce6yd8925ak7r.png

    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
  • malutka_mycha Autorytet
    Postów: 8159 5712

    Wysłany: 21 sierpnia 2018, 13:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję Kasiulka90!!! Fantastyczna wiadomość, teraz zarazaj resztę dziewczyn :)

    Kasiulka90 lubi tę wiadomość

    f1d9680377.png
  • tęczova Autorytet
    Postów: 2231 4717

    Wysłany: 21 sierpnia 2018, 13:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2019, 11:36

    Kasiulka90 lubi tę wiadomość

    “I believe in being strong when everything seems to be going wrong. I believe that happy girls are the prettiest girls. I believe that tomorrow is another day and I believe in miracles.”
  • Karota045 Koleżanka
    Postów: 139 13

    Wysłany: 21 sierpnia 2018, 14:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 gratuluję :) oby było wszystko dobrze :)

    Tęczowa witaj na forum :) w takim razie staramy się od tego samego momentu o maluszka :)

    Ja wróciłam właśnie do PL jak skończy mi się zamieszanie z kupnem mieszkania będę szła na badania porobić sobie znowu wszystko :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2018, 14:37

    Kasiulka90, tęczova lubią tę wiadomość

    30.10.17r.- zaczynamy starania :)
    Ovarin + Dhupaston start :)
    09.2017 stwierdzone Policystyczne jajniki
  • Drobinka91 Autorytet
    Postów: 2889 1985

    Wysłany: 21 sierpnia 2018, 16:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tęczova cześć :)
    A ja zaczynam nowy cykl starań, trzymajcie kciuki.. :D

    tęczova lubi tę wiadomość

    qb3ce6yd8925ak7r.png

    Aleksander 07.07.19r👶
    3000g 🔹️54cm🔹️
  • MałaMi90 Autorytet
    Postów: 1760 539

    Wysłany: 21 sierpnia 2018, 18:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiulka90 ,jakie mialas objawy co ile <3?

    Kasiulka90 lubi tę wiadomość

    tsh-1,89(03.2020), 0,619 (05.2020), 1,31 (06.2020)
    FT4-1,21 (06.2020)
    homocysteina-6,49
    glukoza-89,3
    insulina-9,42
    FSH-6,0
    LH-9,0
    Estriadol-43,5
    Prolaktyna 14,4
    IgG Różyczka p/c 345,7
    HSG drożne
    AMH 7,7
    Żelazo-61,60 (05-05-2020)
    Witamina B12-307 (05-05-2020)
    Kw foliowy-15,89 (05-05-2020)
    Ferrytyna-22,41 (05-05-2020)
    INR-0,90 (05-05-2020)
    Morfologia ok (05-05-2020)
    APTT-32 sek (05-05-2020)
    Sód-138,4 (05-05-2020)
    Potas-5,06 (05-05-2020)
    Laparo-histero-HSG = Endometrioza 2 st
    Progesteron 8dpo-15.40, 8 dpo-2,51, 23dc-24,47
    Krzywa cukrowa- 92-109-102
    Krzywa insulinowa-6,7-52,3-19,3
    ANA 1 nie stwierdzono
    ASA nie stwierdzono

    Badanie na październik Kiry

    Suple ona. Pregna start, wiesiołek, euthyrox 75,

    Suple On. Complex B, Witamina C 500, Witamina E

    DNA plemnika 29,29%(01.2020) liczne komórki okrągłe
‹‹ 529 530 531 532 533 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego