X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staramy się i wspieramy
Odpowiedz

Staramy się i wspieramy

Oceń ten wątek:
  • Evanlyn Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzanna wrote:
    Jak mija popołudnie dziewczyny? Ja się wykapalam i już w piżamce jestem ;-) Na rano do wiec już nigdzie się nie wybieram. Jestem wlasnie w oczekiwaniu @.. Jednak się nie zdecydowaliśmy na inseminacje. Czekamy do lutego na in vitro. Szczerze to kusilo mnie aby raz podejść do inseminacji- ale się boje , bezpieczniej będzie in vitro- no chyba ze okaze się ze nas nie zakwalifikują to wtedy trzeba będzie się dobrze zastanowić.
    Nie ryzykuj ze zdrowiem :)
    ja bym na Twoim miejscu jednak się zastanowiła nad tym co pisze Vesper no ale to indywidualna sprawa :)

Vesper lubi tę wiadomość

43ktp07wud9y4wpd.png
    uwo9skjoyh555jxd.png
  • zuzanna Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evanlyn wrote:
    Nie ryzykuj ze zdrowiem :)
    ja bym na Twoim miejscu jednak się zastanowiła nad tym co pisze Vesper no ale to indywidualna sprawa :)
    Tak- tylko ze u mnie ta metoda raczej by się nie sprawdzila- u mnie najprawdopodobniej jest problem z jajowodem- ten co jest drożny to lekarz mowi ze jest uszkodzony no a jeden wogole jest niedrożny.

ponad 3 lata starań...
    01.17 IVF- 10 dpt- beta 80, 13 dpt- beta 394, 15 dpt beta 763.
    11.01.16 1 IUI :-(, 28.04.16 2 IUI :-(
    eiktdqk3hdkjj4b6.png
  • zuzanna Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzanna wrote:
    Tak- tylko ze u mnie ta metoda raczej by się nie sprawdzila- u mnie najprawdopodobniej jest problem z jajowodem- ten co jest drożny to lekarz mowi ze jest uszkodzony no a jeden wogole jest niedrożny.

Pewnie tak jest no bo skoro hormony w normie to przez te ponad dwa lata kiedyś by się udało z tego drożnego raczej ...

ponad 3 lata starań...
    eiktdqk3hdkjj4b6.png
  • Bobitta Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    Bobitta, nie lubię! na kiedy przełożyli Ci wizytę?

W środę mam zadzwonić czy doktor już zdrowy ;(

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    Anusiu,

Gini zakładają, że przy zdrowej tarczycy TSH powinno być na poziomie max 2,5, a wysycenie wolnymi hormonami min 50%. W ciąży dziecko korzysta z hormonów matki, dlatego matka powinna mieć "zapas";) zdarza się, że kobieta zachodzi ze słabszymi wynikami w ciążę i nie ma problemu,.. ale Twoje wyniki nie powalają...

Ja bym zrobiła jeszcze antyTPO i antyTG dla pewności i udała się do endo.
    Ja mam minimalną niedoczynność wywołaną Hashi, na którą naprowadziło mnie podwyższone antyTG (TSH 2,2 FT4 ok 56%, Ft3 8-9% p nie pamiętam super dokładnie) i biorę euthyrox 25 ze względu na starania.
    W moim przypadku efekt po lekach jest korzystny - nie jestem tak senna i zmęczona.
    tarczyca odpowiada za funkcjonowanie wielu organów, wpływa na płodność, stan skóry, paznokci, ale i samopoczucie :P u Hashimotek najlepszy efekt jest jak TSH jest w okolicach 1 ;)

Z wynikami wszyscy gini (na NFZ i prywatni) mnie odsyłali do endo, więc jestem ciekawa, co powie Twoja lekarka.

Dzięki za kciukasy!

Ja za nas wszystkie trzymam kciuki!
    Bobitta pięknie podsumowała nasze starania <3

edit:
    zagalopowałam się z tym antyTG - na trop niedoczynności wpadłam dzięki forumowej Zwei, a anty TG tylko pokazało przyczynę niedoczynności :P
    No i powiem Ci Vesper ze sie nie mylilas :) Jak pokazalam mojej Pani gin te wyniki to od razu napisala mi skierowanie do endo (z zaznaczeniem KONIECZNIE), nawet nie musialam prosic. Do tego pochwalila mnie za inicjatywe w zrobieniu tych wynikow ;) i dala skierowanie na progesteron na 21dc. Tym stosunkiem lh do fsh tez jest zmartwiona. Od razu zrobila mi Usg no i oczywiscie ilosc tych pecherzykow caly czas wzrasta (ostatnio badania mialam pol roku temu). Dominujacego niestety narazie tez nie widac, ale mowi ze nie ma co sie denerwowac bo to dopiero 10 dzien cyklu. Przy moich dlugasnych cyklach nawet mnie to nie zdziwilo. Dala mi narazie mase witaminek i z kompletem wynikow po tym endo mam do niej wrocic i bedziemy dzialac! Jestem naprawde zadowolona po tej wizycie, tak jakby jakies swiatelko sie zapalilo:) Moze w koncu nie bede taka wiecznie zdolowana, kiedys naprawde bylam o wiele weselszym człowiekiem... Nadzieja wróciła:)

Dobrego wieczoru wszystkim <3 <3 <3

Ola_85, Meg0809, Vesper lubią tę wiadomość

p19uskjoxacp4928.png
  • Vesper Autorytet

Wysłany: 30 listopada 2015, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzanna wrote:
    Ja zabardzo w takie rzeczy nie wierze- pozatym dla mnie liczy sietez czas- ta metoda z tego co wiem jest raczej czasochlonna .
    Rozumiem, nie namawiam na siłę. Metoda czasochłonna, czasem bardzo droga, ale chodzi w niej o równowagę w organizmie. Pytam, bo znam pary "beznadziejne", które zostały wyleczone z problemów powodujących niepłodność i pojawiła się ciąża - naturalna :)
    Masz potwierdzone, że jajowód jest niedrożny na 100% i jego udrożnienie nie jest możliwe?

Anusia :) mądra Pani gin :) cieszę się, że nie zbagatelizowała Twoich wyników!
    LH i FSH (jak Ci pisałam) nie jest do końca miarodajne. Lepiej sprawdź androgeny ;) (teraz już na niektóre za późno w cyklu, ale one najczęściej są podwyższone przy PCOs) - no i prolaktynę ;))
    Będziesz robić anty TPO i antyTG czy poczekasz na endo?

Jeśli nie będziesz mieć 14 dc owu, to badanie proga 21 dc niewiele da ;) (progesteron powinien być badany w szczycie, 7 dni po owu). Dwa cykle temu ;) nie mierzyłam tempki i nie wiedziałam, że mi się przesunęła owu, zbadałam proga w 21 dc (prawdopodobnie dwa-trzy dni po owu i wynik był coś ok 5,5 ng/ml :P jakbym nie odkryła potem, że to na skutek przesunięcia, to byłabym załamana (cykl wydłużył się do 35 dni). Teraz pilnowałam badania 7 dpo.

Sprawdź wśród witamin, czy nie ma tam jodu - jeśli niedoczynność jest spowodowana Hashimoto, to jod ci zaszkodzi :( dopóki tego nie wykluczysz, wstrzymałabym się z jodem, bo inaczej TSH może Ci szaleć.

Na PCOs dieta o obniżonym IG też pomoże, większość przypadków jest na tle insulinowym :P

Cieszę się, że nadzieja wróciła :D

Bobitta, trzymam kciuki, żeby lekarz szybko wyzdrowiał i żebyś nie musiała już się martwić :) no i żebyście serduszko usłyszeli :D!

Kat <3

anusia24 lubi tę wiadomość

staramy się od września 2015
    ,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"

• zuzanna Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 04:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:
    Rozumiem, nie namawiam na siłę. Metoda czasochłonna, czasem bardzo droga, ale chodzi w niej o równowagę w organizmie. Pytam, bo znam pary "beznadziejne", które zostały wyleczone z problemów powodujących niepłodność i pojawiła się ciąża - naturalna :)
    Masz potwierdzone, że jajowód jest niedrożny na 100% i jego udrożnienie nie jest możliwe?

LH i FSH (jak Ci pisałam) nie jest do końca miarodajne. Lepiej sprawdź androgeny ;) (teraz już na niektóre za późno w cyklu, ale one najczęściej są podwyższone przy PCOs) - no i prolaktynę ;))

Jeśli nie będziesz mieć 14 dc owu, to badanie proga 21 dc niewiele da ;) (progesteron powinien być badany w szczycie, 7 dni po owu). Dwa cykle temu ;) nie mierzyłam tempki i nie wiedziałam, że mi się przesunęła owu, zbadałam proga w 21 dc (prawdopodobnie dwa-trzy dni po owu i wynik był coś ok 5,5 ng/ml :P jakbym nie odkryła potem, że to na skutek przesunięcia, to byłabym załamana (cykl wydłużył się do 35 dni). Teraz pilnowałam badania 7 dpo.

Sprawdź wśród witamin, czy nie ma tam jodu - jeśli niedoczynność jest spowodowana Hashimoto, to jod ci zaszkodzi :( dopóki tego nie wykluczysz, wstrzymałabym się z jodem, bo inaczej TSH może Ci szaleć.

Na PCOs dieta o obniżonym IG też pomoże, większość przypadków jest na tle insulinowym :P

Bobitta, trzymam kciuki, żeby lekarz szybko wyzdrowiał i żebyś nie musiała już się martwić :) no i żebyście serduszko usłyszeli :D!

Kat <3

Jestem po laparoskopii- jeden jajowod niedrożny- jeśli daloby się go udroznic to pewnie zrobiliby to albo sam by się udroznil bo miałam przedmuchiwanie jajowodow. Ale jeden jest niedrożny. Jeden jest niby wporzadku ale lekarz uważa ze na wskutek jakiegoś stanu zapalnego jest uszkodzony.

Vesper lubi tę wiadomość

ponad 3 lata starań...
    eiktdqk3hdkjj4b6.png
  • palma Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo :D jakie się czują kobitki zaciazone i te czekające na fasolki? :D
    ja dziś po uczelni lecę do giną, pogadać o wszystkim czyli może zacznę brać luteine na wyregulować wszystkiego na poprawienie owu tak w razie wypadku, no bo w końcu ona nie zaszkodzi w ewentualnej ciąży, a ja jak brałam orgametril to jego nie można było brać w ciąży :/ poproszę moze o pomoc z jakimiś witaminami czy warto to brać itp. Jak macie pomysły o co mogę jeszcze zapytać tak na wszelki wypadek to walcie :D
    miłego dnia chociaż pogoda kiepska :))

Vesper lubi tę wiadomość

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • Bobitta Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    katerina@ czesc ;) powodzenia w staraniach :] myśl pozytywnie
    Vesper ostatnio już słuchaliśmy serduszka :D teraz chce zapytać o kilka rzeczy bo skończyłam dupka brać i mialam przjsc na wizytę zapytać co dalej i chciałam skierowanie na badania

Vesper lubi tę wiadomość

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper wrote:

Kat <3
    Właśnie tez pomyslalam ze dobrze by bylo ta prolaktyne sprawdzic:) Niby tez wtedy pol roku temu mialam robiona, niby byla w normie, ale teraz to nie wiadomo co tam sie dzieje.
    Moze faktycznie z tym progesteronem bedzie za wczesnie, ale zobacze tego 21 dnia. Najgorsze jest to ze nie potrafie zaobserwowac u siebie owulacji, jajniki mnie bola bardzo czesto, praktycznie przez caly cykl, wiec trudno okreslic kiedy akurat beda bolaly na owulacje. Ten sluz tez mam praktycznie caly czas taki sam. Kiedys przez ponad rok bylam na uplawy leczona bo moja owczesna lekarka upierala sie ze to wieczna infekcja. Jak do kolejnych chodzilam i juz po cytologiach okazalo sie ze jest czysto i ze taki ten sluz po prostu mam. Dziwny... No ale coz, natura.
    W kazdym razie moze zobacze ten progesteron jeszcze na wlasna reke kolo 30 dnia skoro tak radzisz :)

AntyTPO i AntyTG moze tez lepiej zrobic przed wizyta u endo (wizyte mam 18.12)? Im wiecej bedzie tych wynikow tym lepiej. Tylko tez podpowiedz mi czy moge to zrobic w dowolnym dniu?

Co do androgenów, nie mam zielonego pojecia ktore warto by bylo zrobic:(

No i oczywiscie tradycyjnie zycze wszystkim kobietkom milego juz grudniowego dnia :) <3

Vesper lubi tę wiadomość

p19uskjoxacp4928.png
  • Ola_85 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    palma wrote:
    Hejo :D jakie się czują kobitki zaciazone i te czekające na fasolki? :D
    ja dziś po uczelni lecę do giną, pogadać o wszystkim czyli może zacznę brać luteine na wyregulować wszystkiego na poprawienie owu tak w razie wypadku, no bo w końcu ona nie zaszkodzi w ewentualnej ciąży, a ja jak brałam orgametril to jego nie można było brać w ciąży :/ poproszę moze o pomoc z jakimiś witaminami czy warto to brać itp. Jak macie pomysły o co mogę jeszcze zapytać tak na wszelki wypadek to walcie :D
    miłego dnia chociaż pogoda kiepska :))
    ja dzis tez mam wizyte u ginekologa :)

palma, anusia24 lubią tę wiadomość

km5s8ribs34fnes6.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dziewczyny powodzenia na wizytach :) Zdajcie potem relacje! :D Palma a mialas robione USG i te badania tarczycowe o których ostatnio z Vesper tak czesto dyskutujemy?;)

palma lubi tę wiadomość

p19uskjoxacp4928.png
  • palma Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusia24 wrote:
    No to dziewczyny powodzenia na wizytach :) Zdajcie potem relacje! :D Palma a mialas robione USG i te badania tarczycowe o których ostatnio z Vesper tak czesto dyskutujemy?;)
    Tak miałam robione TSH, ft3 i ft4,wszystko było ok :)

anusia24 lubi tę wiadomość

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo no to super :) W takim wypadku mysle, ze to o co masz w zamysle zapytac poki co wystarczy :) Bądź dobrej mysli :) <3! Tak wiec jak wspomnialam wczesniej czekamy na relacje :D

palma lubi tę wiadomość

p19uskjoxacp4928.png
  • palma Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na pewno się odezwę i opowiem wszystko ;) :D

anusia24, Bobitta, Ola_85 lubią tę wiadomość

aniołek 9tc (2015rok)
    aniołek 6tc (2018rok)
    f2w33e3k8s0hlqj8.png
  • pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vesper jesteś skarbnicą wiedzy :)
    Ja się zapisuję do gina jakoś za 2-3 tygodnie, pójdę do niego już na pewno z podstawowymi badaniami i może zacznę jakieś konkrety, niech mi powie co i jak.
    Dziś 17dc i z temperaturą nic się nie dzieje.. chyba przestaję ją mierzyć od następnego cyklu ;/

Vesper lubi tę wiadomość

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • anusia24 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    Vesper jesteś skarbnicą wiedzy :)
    Ja się zapisuję do gina jakoś za 2-3 tygodnie, pójdę do niego już na pewno z podstawowymi badaniami i może zacznę jakieś konkrety, niech mi powie co i jak.
    Dziś 17dc i z temperaturą nic się nie dzieje.. chyba przestaję ją mierzyć od następnego cyklu ;/
    Dokladnie! Ufam Vesper bardziej niz lekarzom ;) :D Co do tych wykresow hmm... Tez tak naprawde pierwszy raz robie i jestem ciekawa czy faktycznie bedzie cos widac. Chociaz szczerze... Watpie :P Ale zawsze to jakis eksperyment... Mysle ze na poczatek najwazniejsze jest konkretne przebadanie sie i wprowadzenie ewentualnego leczenia.

Vesper lubi tę wiadomość

p19uskjoxacp4928.png
  • Bobitta Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    widzę Vesper, że bez medycyny masz większy autorytet niż niejeden lekarz :D

anusia24, Vesper lubią tę wiadomość

Bobitta
    ckai43r8kvzjnozx.png
  • missy83 Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka,dziewczynki :-)

NADROBIŁAM wszystkie pogaduchy i wiem co tam u Was.

Trzymam kciuki za Ev, miała mieć dziś wizytę u lekarza.
    Palma,Ola - też życzę udanej wizyty, z efektem dobrych wizji na przyszłość :-).

Katerina@ - witamy na forum. Powodzonka w staraniach, w obserwacji.

Zuzanna - no przykro mi z powodu jajników... Czasem jest tak, że może być ciut szansy,że niby uszkodzony i ciężko o zapłodnienie - ale zdarza się cud. Jednak decyzja i tak w Twoich rękach.Ja życzę tego cudu, ale jakiekolwiek kroki podejmiesz - to życzę powodzenia .
    Życzę zdrowia, przede wszystkim <3

Kat - przeczytałam te historie o Twojej siostrze. Noż... niedowartościowuje rodziny... Może ma jakieś problemy z własną osobą, może ma za niską samoocenę...lub sana nie wie czego chce, jeszcze może nie zrozumiała właściwego sensu życia.
    Życzę by relacje Wasze w końcu powróciły na właściwe tory, w końcu siostra, a życie jest jedno, wspaniale jest wybaczać/godzić się. Ale to musi twoja siostra zrozumieć.

Vesper lubi tę wiadomość

synek 6 lat <3 2010 r. [ 2011-[*],marzec 2015-[*].. ]
    synek ur. 18.08.2016 <3
    h84fwn15dqixvghy.png
  • pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusia, ja juz 3 czy 4 cykl to robię i mam dosyć :) tylko szyjka macicy wykazuje normalne zmiany(teraz jej nie badam, bo mialam bóle jajnika) reszty brak. Najgorsze jest, gdy mija 18dc a tempka ciągle nie skoczyła... a codziennie rano patrzę na termometr z nadzieją. Cykle mam regularne ok30 dniowe.

Powiedzcie proszę czy niepokalanka i zioła ojca Sroki mogę pić bez konsultacji z lekarzem?

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
‹‹ 344 345 346 347 348 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ