Staramy się i wspieramy
-
WIADOMOŚĆ
-
zuzanna wrote:Jak mija popołudnie dziewczyny? Ja się wykapalam i już w piżamce jestem Na rano do wiec już nigdzie się nie wybieram. Jestem wlasnie w oczekiwaniu @.. Jednak się nie zdecydowaliśmy na inseminacje. Czekamy do lutego na in vitro. Szczerze to kusilo mnie aby raz podejść do inseminacji- ale się boje , bezpieczniej będzie in vitro- no chyba ze okaze się ze nas nie zakwalifikują to wtedy trzeba będzie się dobrze zastanowić.
ja bym na Twoim miejscu jednak się zastanowiła nad tym co pisze Vesper no ale to indywidualna sprawaVesper lubi tę wiadomość
-
Evanlyn wrote:Nie ryzykuj ze zdrowiem
ja bym na Twoim miejscu jednak się zastanowiła nad tym co pisze Vesper no ale to indywidualna sprawaponad 3 lata starań...
01.17 IVF- 10 dpt- beta 80, 13 dpt- beta 394, 15 dpt beta 763.
11.01.16 1 IUI , 28.04.16 2 IUI
-
zuzanna wrote:Tak- tylko ze u mnie ta metoda raczej by się nie sprawdzila- u mnie najprawdopodobniej jest problem z jajowodem- ten co jest drożny to lekarz mowi ze jest uszkodzony no a jeden wogole jest niedrożny.
Pewnie tak jest no bo skoro hormony w normie to przez te ponad dwa lata kiedyś by się udało z tego drożnego raczej ...ponad 3 lata starań...
-
Vesper wrote:Anusiu,
Gini zakładają, że przy zdrowej tarczycy TSH powinno być na poziomie max 2,5, a wysycenie wolnymi hormonami min 50%. W ciąży dziecko korzysta z hormonów matki, dlatego matka powinna mieć "zapas" zdarza się, że kobieta zachodzi ze słabszymi wynikami w ciążę i nie ma problemu,.. ale Twoje wyniki nie powalają...
Ja bym zrobiła jeszcze antyTPO i antyTG dla pewności i udała się do endo.
Ja mam minimalną niedoczynność wywołaną Hashi, na którą naprowadziło mnie podwyższone antyTG (TSH 2,2 FT4 ok 56%, Ft3 8-9% p nie pamiętam super dokładnie) i biorę euthyrox 25 ze względu na starania.
W moim przypadku efekt po lekach jest korzystny - nie jestem tak senna i zmęczona.
tarczyca odpowiada za funkcjonowanie wielu organów, wpływa na płodność, stan skóry, paznokci, ale i samopoczucie u Hashimotek najlepszy efekt jest jak TSH jest w okolicach 1
Z wynikami wszyscy gini (na NFZ i prywatni) mnie odsyłali do endo, więc jestem ciekawa, co powie Twoja lekarka.
Dzięki za kciukasy!
Ja za nas wszystkie trzymam kciuki!
Bobitta pięknie podsumowała nasze starania
edit:
zagalopowałam się z tym antyTG - na trop niedoczynności wpadłam dzięki forumowej Zwei, a anty TG tylko pokazało przyczynę niedoczynności
Dobrego wieczoru wszystkimOla_85, Meg0809, Vesper lubią tę wiadomość
-
zuzanna wrote:Ja zabardzo w takie rzeczy nie wierze- pozatym dla mnie liczy sietez czas- ta metoda z tego co wiem jest raczej czasochlonna .
Masz potwierdzone, że jajowód jest niedrożny na 100% i jego udrożnienie nie jest możliwe?
Anusia mądra Pani gin cieszę się, że nie zbagatelizowała Twoich wyników!
LH i FSH (jak Ci pisałam) nie jest do końca miarodajne. Lepiej sprawdź androgeny (teraz już na niektóre za późno w cyklu, ale one najczęściej są podwyższone przy PCOs) - no i prolaktynę )
Będziesz robić anty TPO i antyTG czy poczekasz na endo?
Jeśli nie będziesz mieć 14 dc owu, to badanie proga 21 dc niewiele da (progesteron powinien być badany w szczycie, 7 dni po owu). Dwa cykle temu nie mierzyłam tempki i nie wiedziałam, że mi się przesunęła owu, zbadałam proga w 21 dc (prawdopodobnie dwa-trzy dni po owu i wynik był coś ok 5,5 ng/ml jakbym nie odkryła potem, że to na skutek przesunięcia, to byłabym załamana (cykl wydłużył się do 35 dni). Teraz pilnowałam badania 7 dpo.
Sprawdź wśród witamin, czy nie ma tam jodu - jeśli niedoczynność jest spowodowana Hashimoto, to jod ci zaszkodzi dopóki tego nie wykluczysz, wstrzymałabym się z jodem, bo inaczej TSH może Ci szaleć.
Na PCOs dieta o obniżonym IG też pomoże, większość przypadków jest na tle insulinowym
Cieszę się, że nadzieja wróciła
Bobitta, trzymam kciuki, żeby lekarz szybko wyzdrowiał i żebyś nie musiała już się martwić no i żebyście serduszko usłyszeli !
Katanusia24 lubi tę wiadomość
staramy się od września 2015
,,Zwycięzcy nigdy nie rezygnują, rezygnujący nigdy nie zwyciężają"
-
Vesper wrote:Rozumiem, nie namawiam na siłę. Metoda czasochłonna, czasem bardzo droga, ale chodzi w niej o równowagę w organizmie. Pytam, bo znam pary "beznadziejne", które zostały wyleczone z problemów powodujących niepłodność i pojawiła się ciąża - naturalna
Masz potwierdzone, że jajowód jest niedrożny na 100% i jego udrożnienie nie jest możliwe?
LH i FSH (jak Ci pisałam) nie jest do końca miarodajne. Lepiej sprawdź androgeny (teraz już na niektóre za późno w cyklu, ale one najczęściej są podwyższone przy PCOs) - no i prolaktynę )
Jeśli nie będziesz mieć 14 dc owu, to badanie proga 21 dc niewiele da (progesteron powinien być badany w szczycie, 7 dni po owu). Dwa cykle temu nie mierzyłam tempki i nie wiedziałam, że mi się przesunęła owu, zbadałam proga w 21 dc (prawdopodobnie dwa-trzy dni po owu i wynik był coś ok 5,5 ng/ml jakbym nie odkryła potem, że to na skutek przesunięcia, to byłabym załamana (cykl wydłużył się do 35 dni). Teraz pilnowałam badania 7 dpo.
Sprawdź wśród witamin, czy nie ma tam jodu - jeśli niedoczynność jest spowodowana Hashimoto, to jod ci zaszkodzi dopóki tego nie wykluczysz, wstrzymałabym się z jodem, bo inaczej TSH może Ci szaleć.
Na PCOs dieta o obniżonym IG też pomoże, większość przypadków jest na tle insulinowym
Bobitta, trzymam kciuki, żeby lekarz szybko wyzdrowiał i żebyś nie musiała już się martwić no i żebyście serduszko usłyszeli !
Kat
Jestem po laparoskopii- jeden jajowod niedrożny- jeśli daloby się go udroznic to pewnie zrobiliby to albo sam by się udroznil bo miałam przedmuchiwanie jajowodow. Ale jeden jest niedrożny. Jeden jest niby wporzadku ale lekarz uważa ze na wskutek jakiegoś stanu zapalnego jest uszkodzony.
Vesper lubi tę wiadomość
ponad 3 lata starań...
-
Hejo jakie się czują kobitki zaciazone i te czekające na fasolki?
ja dziś po uczelni lecę do giną, pogadać o wszystkim czyli może zacznę brać luteine na wyregulować wszystkiego na poprawienie owu tak w razie wypadku, no bo w końcu ona nie zaszkodzi w ewentualnej ciąży, a ja jak brałam orgametril to jego nie można było brać w ciąży poproszę moze o pomoc z jakimiś witaminami czy warto to brać itp. Jak macie pomysły o co mogę jeszcze zapytać tak na wszelki wypadek to walcie
miłego dnia chociaż pogoda kiepska )Vesper lubi tę wiadomość
aniołek 9tc (2015rok)
aniołek 6tc (2018rok)
-
katerina@ czesc powodzenia w staraniach :] myśl pozytywnie
Vesper ostatnio już słuchaliśmy serduszka teraz chce zapytać o kilka rzeczy bo skończyłam dupka brać i mialam przjsc na wizytę zapytać co dalej i chciałam skierowanie na badaniaVesper lubi tę wiadomość
Bobitta
-
Vesper wrote:Rozumiem, nie namawiam na siłę. Metoda czasochłonna, czasem bardzo droga, ale chodzi w niej o równowagę w organizmie. Pytam, bo znam pary "beznadziejne", które zostały wyleczone z problemów powodujących niepłodność i pojawiła się ciąża - naturalna
Kat
Moze faktycznie z tym progesteronem bedzie za wczesnie, ale zobacze tego 21 dnia. Najgorsze jest to ze nie potrafie zaobserwowac u siebie owulacji, jajniki mnie bola bardzo czesto, praktycznie przez caly cykl, wiec trudno okreslic kiedy akurat beda bolaly na owulacje. Ten sluz tez mam praktycznie caly czas taki sam. Kiedys przez ponad rok bylam na uplawy leczona bo moja owczesna lekarka upierala sie ze to wieczna infekcja. Jak do kolejnych chodzilam i juz po cytologiach okazalo sie ze jest czysto i ze taki ten sluz po prostu mam. Dziwny... No ale coz, natura.
W kazdym razie moze zobacze ten progesteron jeszcze na wlasna reke kolo 30 dnia skoro tak radzisz
AntyTPO i AntyTG moze tez lepiej zrobic przed wizyta u endo (wizyte mam 18.12)? Im wiecej bedzie tych wynikow tym lepiej. Tylko tez podpowiedz mi czy moge to zrobic w dowolnym dniu?
Co do androgenów, nie mam zielonego pojecia ktore warto by bylo zrobic:(
No i oczywiscie tradycyjnie zycze wszystkim kobietkom milego juz grudniowego dnia
Vesper lubi tę wiadomość
-
palma wrote:Hejo jakie się czują kobitki zaciazone i te czekające na fasolki?
ja dziś po uczelni lecę do giną, pogadać o wszystkim czyli może zacznę brać luteine na wyregulować wszystkiego na poprawienie owu tak w razie wypadku, no bo w końcu ona nie zaszkodzi w ewentualnej ciąży, a ja jak brałam orgametril to jego nie można było brać w ciąży poproszę moze o pomoc z jakimiś witaminami czy warto to brać itp. Jak macie pomysły o co mogę jeszcze zapytać tak na wszelki wypadek to walcie
miłego dnia chociaż pogoda kiepska )palma, anusia24 lubią tę wiadomość
-
anusia24 wrote:No to dziewczyny powodzenia na wizytach Zdajcie potem relacje! Palma a mialas robione USG i te badania tarczycowe o których ostatnio z Vesper tak czesto dyskutujemy?
anusia24 lubi tę wiadomość
aniołek 9tc (2015rok)
aniołek 6tc (2018rok)
-
Vesper jesteś skarbnicą wiedzy
Ja się zapisuję do gina jakoś za 2-3 tygodnie, pójdę do niego już na pewno z podstawowymi badaniami i może zacznę jakieś konkrety, niech mi powie co i jak.
Dziś 17dc i z temperaturą nic się nie dzieje.. chyba przestaję ją mierzyć od następnego cyklu ;/Vesper lubi tę wiadomość
-
pietruszkanatki wrote:Vesper jesteś skarbnicą wiedzy
Ja się zapisuję do gina jakoś za 2-3 tygodnie, pójdę do niego już na pewno z podstawowymi badaniami i może zacznę jakieś konkrety, niech mi powie co i jak.
Dziś 17dc i z temperaturą nic się nie dzieje.. chyba przestaję ją mierzyć od następnego cyklu ;/
Vesper lubi tę wiadomość
-
Hejka,dziewczynki
NADROBIŁAM wszystkie pogaduchy i wiem co tam u Was.
Trzymam kciuki za Ev, miała mieć dziś wizytę u lekarza.
Palma,Ola - też życzę udanej wizyty, z efektem dobrych wizji na przyszłość .
Katerina@ - witamy na forum. Powodzonka w staraniach, w obserwacji.
Zuzanna - no przykro mi z powodu jajników... Czasem jest tak, że może być ciut szansy,że niby uszkodzony i ciężko o zapłodnienie - ale zdarza się cud. Jednak decyzja i tak w Twoich rękach.Ja życzę tego cudu, ale jakiekolwiek kroki podejmiesz - to życzę powodzenia .
Życzę zdrowia, przede wszystkim
Kat - przeczytałam te historie o Twojej siostrze. Noż... niedowartościowuje rodziny... Może ma jakieś problemy z własną osobą, może ma za niską samoocenę...lub sana nie wie czego chce, jeszcze może nie zrozumiała właściwego sensu życia.
Życzę by relacje Wasze w końcu powróciły na właściwe tory, w końcu siostra, a życie jest jedno, wspaniale jest wybaczać/godzić się. Ale to musi twoja siostra zrozumieć.Vesper lubi tę wiadomość
synek 6 lat 2010 r. [ 2011-[*],marzec 2015-[*].. ]
synek ur. 18.08.2016
-
Anusia, ja juz 3 czy 4 cykl to robię i mam dosyć tylko szyjka macicy wykazuje normalne zmiany(teraz jej nie badam, bo mialam bóle jajnika) reszty brak. Najgorsze jest, gdy mija 18dc a tempka ciągle nie skoczyła... a codziennie rano patrzę na termometr z nadzieją. Cykle mam regularne ok30 dniowe.
Powiedzcie proszę czy niepokalanka i zioła ojca Sroki mogę pić bez konsultacji z lekarzem?