Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania 2022
Odpowiedz

Starania 2022

Oceń ten wątek:
  • Weronika 9592 Przyjaciółka

Wysłany: 28 stycznia 2022, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    Zmień lekarza. Dużo jest nie kompetenych albo mi się nie chce.
    Albo dziela się na tych dla których tabletki anty sa recepta na wszystko albo na takich dla których nie wolno tabletek anty bo potem będzie się bezpłodna.

No właśnie mam taki zamiar iść do innego ginekologa prywatnie bo ten akurat był na NFZ i porażka zero zleceń na badania czy coś wgl mam sobie robić testy owulację i nara. A z tym PCOS to trochę dziwne bo raczej daje to jakieś objawy a u mnie jest tylko nieregularne cykle i to co mi powiedział z USG a tak to ani nie tyję wręcz mam niedowagę co przytyje zaraz tracę z owłosieniem też nie mam żadnego problemu ani z trądzikiem a to podobno są objawy PCOS z tego co czytałam. Tym razem pójdę do ginekologa który prowadził moja pierwsza ciążę prywatnie i zobacze co mi powie

❤️Zuzanna❤️ 01.04.2019❤️
  • Kamala8 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pcos widać na USG. Skonsultuj się z innym lekarzem. Tym na NFZ to tym bardziej nie ufam. Ja właśnie też szukam bo moją lekarka u której byłam przed zaczęciem starań Nawet o kwasie foliowym nie wspomniała.

stara Staraczka lubi tę wiadomość

👩‍💼36
    Badania etap I i II ok.
    Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2022, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    Pcos widać na USG. Skonsultuj się z innym lekarzem. Tym na NFZ to tym bardziej nie ufam. Ja właśnie też szukam bo moją lekarka u której byłam przed zaczęciem starań Nawet o kwasie foliowym nie wspomniała.

Kamala polubiłam przypadkiem wybacz

• Ewiwi Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no cóż, ciekawość wygrała :( zrobiłam test 11 dpo. niestety bielszy niż reklamy proszków do prania... ech pozostaje czekać na @ .... z nadzieją że gin da leki dalej a mąż będzie w domu :(

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
    *15 sierpnia 2022 poronienie samoistne 17+3tc. (przyczyna nieznana)
    *euthyrox, bromocorn, dong quai,inofem
  • Kluska95 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika 9592 wrote:
    No właśnie mam taki zamiar iść do innego ginekologa prywatnie bo ten akurat był na NFZ i porażka zero zleceń na badania czy coś wgl mam sobie robić testy owulację i nara. A z tym PCOS to trochę dziwne bo raczej daje to jakieś objawy a u mnie jest tylko nieregularne cykle i to co mi powiedział z USG a tak to ani nie tyję wręcz mam niedowagę co przytyje zaraz tracę z owłosieniem też nie mam żadnego problemu ani z trądzikiem a to podobno są objawy PCOS z tego co czytałam. Tym razem pójdę do ginekologa który prowadził moja pierwsza ciążę prywatnie i zobacze co mi powie

Hej, mi lekarz powiedział, że to nie musi być PCOS, bo przynajmniej dwa objawy z listy muszą się zgadzać. Mogą to być jajniki w obrazie policystycznym i tyle. Też kiedyś czytałam u mamyginekolog artykuł o tym, polecam zajrzeć :)

Mi generalnie na takie jajniki nic nie zlecał, bo cykle mam ok 30-34 dni ale owulacyjne, więc na razie nie ma potrzeby żadnych leków stosować. Będę brać sama z siebie fertistim, bo ma inozytol i poprawie dietę, bo IO pobudza PCOS.

07.23 Misia 🩷👶

Wysłany: 28 stycznia 2022, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kluska95 wrote:
    Hej, mi lekarz powiedział, że to nie musi być PCOS, bo przynajmniej dwa objawy z listy muszą się zgadzać. Mogą to być jajniki w obrazie policystycznym i tyle. Też kiedyś czytałam u mamyginekolog artykuł o tym, polecam zajrzeć :)

Mi generalnie na takie jajniki nic nie zlecał, bo cykle mam ok 30-34 dni ale owulacyjne, więc na razie nie ma potrzeby żadnych leków stosować. Będę brać sama z siebie fertistim, bo ma inozytol i poprawie dietę, bo IO pobudza PCOS.

Moje cykle są bardzo różne raz trwają 44dni teraz 58 i nie wiem czy są owulacyjne czy nie. Nie wiem czy przy takich cyklach testy owulacyjne będą wiarygodne. Gdy zaszłam w ciążę z córką też miałam bardzo długi cykl , trwał ok 70dni więc mieliśmy szczęście, teraz mam nadzieję, że mimo tych długich cykli owulacja występuje

❤️Zuzanna❤️ 01.04.2019❤️
  • Kamala8 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2022, 23:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co mam wrażenie że moj partner mnie zostawi jeśli nam się nie uda. On już wcześniej miał parcie na dziecko. Ja nie chciałam, praca - rozkręcanie firmy, chciałam móc bez problemu gdzieś wyjść, pojechać na wakacje. A teraz że trzeba było wcześniej (tzn jakbym cofnęła czas to bym nie chciała mieć dziecka w wcześniej). Wcześniej dużo młodszą partnerkę to teraz też może znlaesct sobie dwudziestolatkę. Ja czuję że staje się dla niego za stara chociażby nie wyglądam na swój wiek, bardzo dbam o wygląd ale przecież w jajniki sobie botoksu nie wstrzykne aby zatrzymać czas.

👩‍💼36
    Badania etap I i II ok.
    Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6

Wysłany: 28 stycznia 2022, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    Wiecie co mam wrażenie że moj partner mnie zostawi jeśli nam się nie uda. On już wcześniej miał parcie na dziecko. Ja nie chciałam, praca - rozkręcanie firmy, chciałam móc bez problemu gdzieś wyjść, pojechać na wakacje. A teraz że trzeba było wcześniej (tzn jakbym cofnęła czas to bym nie chciała mieć dziecka w wcześniej). Wcześniej dużo młodszą partnerkę to teraz też może znlaesct sobie dwudziestolatkę. Ja czuję że staje się dla niego za stara chociażby nie wyglądam na swój wiek, bardzo dbam o wygląd ale przecież w jajniki sobie botoksu nie wstrzykne aby zatrzymać czas.

Moim zdaniem powinnaś szczerze porozmawiać z partnerem o twoich obawach, nie możesz się tak zamartwiać bo stres źle wpływa na starania. Szczera rozmowa to podstawa. Jeśli cię kocha to nie zostawi cię dla innej z powodu problemów z zajściem w ciąże. A gdyby cię z tego powodu miał zostawić to szkoda zachodu na niego. Jak będzie chciał sobie znaleźć z tego powodu inna młodsza to niech sobie zda sprawę że nawet młode kobiety mają problemy z zajściem w ciążę nie tylko ty. Oczywiście to tylko moje zdanie

❤️Zuzanna❤️ 01.04.2019❤️
  • Ju.rd Znajoma

Wysłany: 29 stycznia 2022, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    Orany. Kamala. Macie oboje kryzys "ale jak to nie wyszło od pierwszego spuszczenia w dni płodne".
    Sorry że tak obcesowo, ale mój mnie wkurzył, i mówię bezpośrednio.

Oboje wbijcie sobie do głów że wiek tu nie ma nic do znaczenia, szczególnie przy waszym stażu starania się. Co to jest 3 cykle, czy to 20tka czy 30tka.

Poza wszystkim, jakby było długo bardzo nieciekawie w tym temacie, wy się nawet nie leczycie w żadnej klinice, są różne sposoby, a Ty wyjeżdżasz że Cię partner dla młodszej zostawi co mu potomka od tak za tydzień urodzi. Rany. Ja rozumiem że okres i niekoniecznie dobry nastrój, ale dziewczyno otrzasnij się, pomysl jakie są szanse wogole żeby ot tak zajść. Dla 25 latki procent żeby zajść w 3 pierwszych miesiącach wynosi 15%. W ciągu roku (wciąż dla 25latki) wynosi 70%. A wy staracie się 3 miesiące i panikujesz jakbyś była tuż przed menopauza.
    Porozmawiaj z partnerem, powiedz że potrzebujesz wsparcia, ale uwierz że jesteś młodą wciąż płodna kobieta, spełniona w życiu i zawodowo, i poza dobrej jakości plemnikami potrzebujesz silnego ramienia, wsparcia i czułości.

AgulaM, Pfry lubią tę wiadomość

• Ju.rd Znajoma

Wysłany: 29 stycznia 2022, 00:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewiwi wrote:
    no cóż, ciekawość wygrała :( zrobiłam test 11 dpo. niestety bielszy niż reklamy proszków do prania... ech pozostaje czekać na @ .... z nadzieją że gin da leki dalej a mąż będzie w domu :(

Ile dni jesteś przed spodziewana @?

• Ewiwi Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 04:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ju.rd wrote:
    Ile dni jesteś przed spodziewana @?
    Według moich wyliczeń powinna być w poniedziałek 31 stycznia

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 04:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    Normalnie ci nakopie. To ja stara baba tak nie myślę. Mąż młodszy 3 lata . Czasem żartuje że tyle tego wlał i nic. Ale qie że mi ciężko jak Nowy mam okres. Jak poszłam na badania i dostałam leki mówił widzisz kochanie wszystko będzie ok. Dzisiaj dzwonił mówię mu że zrobiłam test negatywny i tak mi źle. Mówi skarbie to nic będzie dobrze. Powiedziałam że ma być w domu za dwa tygodnie bo wtedy będę miała płodne dni. I nie interesuje mnie jak ale ma być. Powiedział że będzie. A ty sobie qkrecasz że zostawi cię dla młodszej. Chyba z tobą jest planuje rodzinę itp. a że teraz a nie wcześniej? Ojej tak wyszło. A tu się nie dołuj bo stres jest zły.

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
  • TaOna♡ Koleżanka

Wysłany: 29 stycznia 2022, 06:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynynjestem tu nowa .
    O dzidziusia staramy się juz 5 lat
    Raz się "udalo" ale tylko cieszyłam się kilka dni ... dowiedziałam się 21.12 o ciazy 26.12 nastąpiło samoczynne poronienie ;(
    04.01 robiłam betę i wynik 4.0 ;( byłam załamana ale postanowiłam się nie poddawać i będę tu walczyć z wami; *
    Kolejna betę zrobiłam teraz 24.01 wynik 7.74 znów nadzieja .. kolejna zrobiłam po upływie 48h wynik <2.30 :( co może być nie tak z tym wynikiem??
    Pozdrawiam was ;*

• Kamala8 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    On czasem takie aluzje niby żartem robi. Generalnie on jest zadania że po co robić jakieś badania że nikt badań nie robi a jeśli nie wyjdzie to wina tego że trzeba było wcześniej. Sam badania zrobił ale na początku był foch ale potem na luzie. Właśnie on tak na luzie i niby żartem jakiś przytyk a ja się przejmuje.

👩‍💼36
    Badania etap I i II ok.
    Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6
  • Ewiwi Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kamala8 wrote:
    On czasem takie aluzje niby żartem robi. Generalnie on jest zadania że po co robić jakieś badania że nikt badań nie robi a jeśli nie wyjdzie to wina tego że trzeba było wcześniej. Sam badania zrobił ale na początku był foch ale potem na luzie. Właśnie on tak na luzie i niby żartem jakiś przytyk a ja się przejmuje.
    To mu przytyk wstaw też. Mój też żartuje . Ale wiem że mu zależy. Żartuje żeby mnie nie dołować bardziej. Ale nie myśl tak czarno że cię zostawi bo nie zachodzisz. Bo sama siebie dolujesz. Nie wiem ile masz lat, ja mam 44 i dorosłe dzieci. Już się bałam że może menopauza ale próbujemy.

*starania od XI 2021
    *maj 2022 beta 30
  • TaOna♡ Koleżanka

Wysłany: 29 stycznia 2022, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ;?

• Kosa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wracam właśnie od gina. Powiedziałam że staramy się już od czerwca i nic. Kazał najpierw zrobić badanie nasienia, żeby zacząć od sprawdzenia płodności po stronie męża. Chciałam jeszcze skierowanie na badania hormonalne ale mi nie dał. Wiedziałam że po lekarzu z luxmedu za wiele się nie można spodziewać. No nic, zrobię je sobie prywatnie.
    Dobrze że chociaż polecił gdzie zrobić to badanie nasienia.
    Jakoś taka przybita jestem tym wszystkim :(

👧🏼 córka 2012

starania o wspólne potomstwo od czerwca 2021🌸

29.07.22 ⏸
    01.08.22 Beta HCG 149
    03.08.22 Beta HCG 433 - rośnij zdrowo Kropeczko 🍀
    06.08.22 USG - widać mały pęcherzyk 🥰
    19.08.22 jest ❤️ CRL 5,3 mm
    31.08.22 Kropeczka ma już 1,5 cm 🥰
    28.09.22 prenatalne - niskie ryzyka, Iga 💓
    30.11.22 USG II trymestru (21+0) połówkowe - 344 g zdrowej Igusi 🥰
    04.01.23 - zdiagnozowana cukrzyca ciążowa 🍭, w USG z Igą wszystko w najlepszym porządku 🤩👌🏻
    12.01.23 (27+1) - kontrolne USG, wszystko super, córcia waży 1000g 😍
    24.01.23 USG III trymestru (28+6) 1156g zdrowej Iguni ❤️(39 centyl)
    01.02.23 USG (30+0) 1310g - brzuszek do kontroli
    22.02.23 kontrolne USG (33+0) Iga waży 1820g... Nadal kontrola wagi i wymiarów
    05.04.23 (39+0) Igusia jest już na świecie! 🎀 48cm, 2920g, 10:33💜

age.png

Wysłany: 29 stycznia 2022, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosa wrote:
    Dziewczyny wracam właśnie od gina. Powiedziałam że staramy się już od czerwca i nic. Kazał najpierw zrobić badanie nasienia, żeby zacząć od sprawdzenia płodności po stronie męża. Chciałam jeszcze skierowanie na badania hormonalne ale mi nie dał. Wiedziałam że po lekarzu z luxmedu za wiele się nie można spodziewać. No nic, zrobię je sobie prywatnie.
    Hej, ja jestem właśnie w podobnej sytuacji. Byłam wczoraj u ginekologa i też nie zlecił mi żadnych badań, mężowi też nie. Kazał mi robić testy owulacyjne i się starać i tyle no przy moich nieregularnych cyklach to czarno to widzę dlatego zmieniam ginekologa na prywatnego i też będę musiała wszystkie badania na własną rękę robic.

❤️Zuzanna❤️ 01.04.2019❤️
  • AgulaM Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też bylam wczoraj u gina. 35 dzień cyklu. Dwa piękne pęcherzyki po 4mm.. Beta z wczoraj 0. Drugi cykl z rzędu nie doszło do implantacji:( albo do poronienia samoistnego, nie jestem w stanie tego wyłapać, bo ovitrelle utrzymuje się u mnie 13 dni. Musialabym od 9 dnia po owu codziennie robić bete i sprawdzać czy rośnie czy maleje. Kazał odstawic leki podtrzymujące i czekać na @. ... zastanawiam się nad badaniami immunologicznymi, któraś może cos doradzić?

👩‍🦰35👦40
    Starania od 9 lat.... 💔💔
    Kariotypy prawidłowe
    KIR AA, Czynnik V-homozygotyczny
    PAI-heterozygotyczny, C1,C1

1️⃣ Start IVF Invimed🍀 Poznań
    Ovaleap 300 IU.10 zapłodnionych
    ICSI- 0 zarodków ❌️ Kiepska jakość komórek😵‍💫

2️⃣06.01 Menopur 300IU
    ICSI 5 trzydniowych zarodków✊️❤️❤️

I 2023 - ET 2 zarodki 9 bl ❌️ cb?
    III '23 FET 2 zarodki 7 bl 😭 ❌️cb

3️⃣ Zmiana kliniki-Poznań Polna
    5.10 Scratching endo
    8.10 Puregon 275J, lametta, mensinorm 75 J 10dojrzałych/6zapłodnionych 🙏
    Mamy❄️❄️ 3AA, 4BB🥹🥹
    Transfer 3AA, 18.12.23--> accofil, prograf, neoparin,encorton 🙏✊️
    Cb ❌️
    Cała immunologia przebadana...
    Kwiecień 2024-histeroskopia z biopsją endometrium 🙏
    transfer?
  • Kamala8 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2022, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kosa wrote:
    Mam wrażenie że dużo lekarzy sobie olewa. A badania na NFZ, w sumie cokolwiek na NFZ to całkiem abstrakcja. O istnieniu NFZ pamiętam jak przychodzi pora składki opłacać.

👩‍💼36
    Badania etap I i II ok.
    Tsh -2,9 -> 1,9 ->2,6
‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ