Forum Starając się - ogólne Starania dłużej niż 1 rok
Odpowiedz

Starania dłużej niż 1 rok

Oceń ten wątek:
  • wombi Autorytet
    Postów: 3959 2622

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 09:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej,
    nie zrobiłam wczoraj niestety, bo okres był zbyt intensywny i ferrytyna mogłaby wyjść "oszukana" i idę jutro. Poza tym od wczoraj już biorę clo i w piątek zobaczymy czy coś tam rośnie ;)

    Tulipanko, przeciwciała tak na prawdę nie są aż tak bardzo ważne, bo można je bardzo łatwo zredukować dietą :) ważniejsze są wyniki tsh ft3 i ft4 no i oczywiście usg.

    U mnie przeciwciała już są poniżej 1, więc super, ale zalecane jest też badać inne rzeczy. Jakbyś chciała poczytać to jest bardzo fajna grupa na fb, gdzie na prawdę bardzo dużo można się dowiedzieć https://www.facebook.com/groups/japonskimotyl/

    uwo9flw1b21hyw82.png
    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza - POKONANE, nowotwór piersi, co jeszcze ?!?!?!?!??!??!? %#^%&^@%^
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
  • Scarletta Przyjaciółka
    Postów: 172 34

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 10:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tulipanka wykres fajny, ale juz spada temperatura wiec czekam na okres... :( a jak mi wyszly przeciwciala to od razu stwierdzili hashimoto :/

    4kniegz2joetipgv.png[/url95396ca32d2fd7a11e0411cc10f40860.png
  • Tulipanka Autorytet
    Postów: 490 360

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 12:21

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie to się najbardziej "podoba" to, że gdyby nie Wasze wiadomości o TSH i p/ciałach to do tej pory żyłabym w przekonaniu, że wszystko w porządeczku :) A tak się coś przynajmniej dzieje.

    Wombi - czy Ty też miałaś jakieś objawy na tym protokole autoimmunologicznym? bo mnie strasznie swędzą dłonie i nie wiem od czego to - pomyślałam, że może za dużo ryżu ;)

    Nie czytam już o hashimoto, bo coraz mam większe gały ;/

    Tuli
    Synuś ur 08.2017 - 3 lata starań
    Córcia ur 11.2019
    PCO, Hashimoto, hiperprolaktyn., celiakia.
  • wombi Autorytet
    Postów: 3959 2622

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na protokole miałam tylko efekt odstawienia kawy - ogromny ból głowy, potem było ok.
    Jeżeli swędzą Cię dłonie to bardzo możliwe, że nie wykluczyłaś do końca glutenu, który niestety w ryżu też jest. A może to być coś, na co jesteś uczulona a nawet nie wiesz.

    A tak swoją drogą, to gdyby nie koleżanka i dociekliwy lekarz to też bym nie wiedziała o hashimoto. A czytając forum dla hashimotek dowiedziałam się, że bardzo prawdopodobne, że mam celiakię :( niezdiagnozowaną od dziecka :(((((((( no i chyba w przyszłym tyg będę musiała iść na kolejne badania. Masakra i gdyby nie to, że nie mogę zajść w ciążę żyłabym ze świadomością, że nic mi nie jest.

    uwo9flw1b21hyw82.png
    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza - POKONANE, nowotwór piersi, co jeszcze ?!?!?!?!??!??!? %#^%&^@%^
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
  • Tulipanka Autorytet
    Postów: 490 360

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 13:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, widzę, że nie ja jedna diagnozuję się poczta pantoflową :)

    Mam takie pytanie (może głupie) - kupuję tylko wafle ryżowe i kukurydziane z przekreślonym kłosem, czyli wolne od glutenu. Skierowane to jest dla ludzi uczulonych - myślisz, że dawaliby taki znaczek, gdyby tam fakt miał być gluten?

    A co do mlecznych rzeczy - to chodzi o kazeinę czy o laktozę? Bo jedno to białko, a drugie to cukier. Ja czytałam, że o uczulenie na kazeinę chodzi...

    Tuli
    Synuś ur 08.2017 - 3 lata starań
    Córcia ur 11.2019
    PCO, Hashimoto, hiperprolaktyn., celiakia.
  • Scarletta Przyjaciółka
    Postów: 172 34

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 15:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh to ja chyba tez wroce do diety... czyli co najlepiej odrzucic gluten i laktoze ?

    Tulipanka znak przekreslonego klosa bezsprzecznie stwierdza brak glutenu ;)

    4kniegz2joetipgv.png[/url95396ca32d2fd7a11e0411cc10f40860.png
  • Tulipanka Autorytet
    Postów: 490 360

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 15:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta moja dieta to chyba kiszka :) http://paleosmak.pl/protokol-autoimmunologiczny/

    To faktycznie trzeba mieć jadłospis na co najmniej 2 tyg, żeby wiedzieć co brać ze sklepu i gotować na dany dzień. Ja nie jem glutenu i nabiału i ciągle jestem głodna (swędzenie trochę przeszło). Zapycham się ziemniakami, bo mi się ciągle chce jeść. A ważę max 53 kg. Miodu nie umiem sobie odmówić, wcinam owoce, ale już mi uszami wychodzą ;)) I marudzę, że mi się chce kluseczek na mleku:)

    Jednym słowem - psychika mi siada przy tej diecie ;))) (żarcik).

    Tuli
    Synuś ur 08.2017 - 3 lata starań
    Córcia ur 11.2019
    PCO, Hashimoto, hiperprolaktyn., celiakia.
  • Scarletta Przyjaciółka
    Postów: 172 34

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 18:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    O matko... nie nie mogłabym stosować tej diety paleo... Na niej przecież nic nie można jeść !! Oszalałabym i to nie żart... Jestem skłonna zrezygnować z glutenu, wszelkiego rodzaju produktów zawierających konserwanty i nawet mogę odpuścić laktozę, ale tutaj nawet jajek nie można jeść i pomidorów! Masakra...

    4kniegz2joetipgv.png[/url95396ca32d2fd7a11e0411cc10f40860.png
  • wombi Autorytet
    Postów: 3959 2622

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 20:48

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, nie jest tak źle, ja przez miesiąc ani razu nie byłam głodna.

    Tulipanka wyślij mi na priv swojego maila to Ci wyślę ma dietę rozpisane na 2 tyg :)

    uwo9flw1b21hyw82.png
    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza - POKONANE, nowotwór piersi, co jeszcze ?!?!?!?!??!??!? %#^%&^@%^
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
  • Scarletta Przyjaciółka
    Postów: 172 34

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 20:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wombi czy ja też mogę prosić? Spróbuje chociaż...

    4kniegz2joetipgv.png[/url95396ca32d2fd7a11e0411cc10f40860.png
  • marta2807 Koleżanka
    Postów: 44 23

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 21:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczyny,mogę dołączyć? Mam na imię Marta, mam 27 lat,mąż również. Jesteśmy małżeństwem od niecałych 3 lat,a o dziecko staramy się 1,5 roku.Mąż badanie miał - wyszło bardzo dobre. Ja hormony ok. Przez prawie trzy lata endokrynolog liczyła mnie na hashimoto, którego nie mam ( podwójne badanie anty TPO ujemne), nadczynność tarczycy przy Tsh 1,51, hiperinsulinemie i hiperandrogenizm.W między czasie trafiłam do Kliniki leczenia niepłodności, jestem po histerolaparoskopii diagnostycznej - która nie wykazała nieprawidłowości. Ostatnio zmieniłam endokrynologa i okazało się,że oprócz chorób, których nigdy nie miałam w/w mam guza tarczycy. Biopsja wykazała zmianę łagodną.Postanowiłam zarządzić detox - odstawiłam metformine i zostałam na maleńkich dawkach eutfyroxu.
    Przyczyną naszej niepłodności jest nieznana, nigdy nie byłam w ciąży :-(
    Mam potwierdzone owulacje,ale ten cykl jest moim pierwszym od odstawienia leków.
    Zawsze miałam regularne cykle 28 dniowe, a po glucopahe zaczęły mi się skracać i mieszać raz 24, raz 27, raz 25 itd.
    Dziś jest mój 22 dc i teraz nie wiem na co czekać.
    Ot taka moja historia.
    Ogólnie mam dzisiaj doła i potrzebuje zrozumienia. Czy mogę na Was liczyć?

    f2w3rjjgqujw5v7d.png
  • wombi Autorytet
    Postów: 3959 2622

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 22:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scarletta pewnie, też Ci wyślę :)

    uwo9flw1b21hyw82.png
    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza - POKONANE, nowotwór piersi, co jeszcze ?!?!?!?!??!??!? %#^%&^@%^
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
  • Scarletta Przyjaciółka
    Postów: 172 34

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 22:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    To jakbys byla tak dobra to przyjmij moje zaproszenie :) bo nie mam jak wyslac Ci maila :(

    4kniegz2joetipgv.png[/url95396ca32d2fd7a11e0411cc10f40860.png
  • Tulipanka Autorytet
    Postów: 490 360

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 22:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wombi, yez wyslalam zaproszenie, bo nie wiem jak przeslac maila.

    Marta- jasne, ze mozesz liczyć na zrozumienie. Ja niebsrdzo sie znam na lekach tarczycowych, bo ich nie bralam, ale akurat z dziwnymi lekarzami mialam do czynienia. Wazne abys czula, ze lekarz traktuje Cię poważnie i wykazuje zaangazowanie. Moj tez ostatnio stwierdzil, ze nie wiadomo jaka jest u nas przyczyna nieplodnosci. Nie poddawaj die, nie analizuj za dużo, bo problem wydaje sie większy niż jest. Na pewno Wam sie uda.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2015, 22:59

    Tuli
    Synuś ur 08.2017 - 3 lata starań
    Córcia ur 11.2019
    PCO, Hashimoto, hiperprolaktyn., celiakia.
  • marta2807 Koleżanka
    Postów: 44 23

    Wysłany: 9 czerwca 2015, 23:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tulipanka dzięki za słowa pocieszenia. Na szczęście,bądź nieszczęście analizowaniem problemu zajmuje się moja ginekolog. A co do pochodzenia do mnie poważnie,to powiedziała mi to samo co Ty i jeszcze jedno - ze nie interesują ją choroby których nie mam,bo jej zadaniem jest doprowadzenie mnie szczęśliwie do ciąży.
    Wcześniej pisalyscie smutne posty o tym,że boicie się tego,że nigdy w ciąży nie będziecie,że nie dane wam będzie. Ja Was chętnie bym wtedy pocieszyła,napisała, że na pewno to kiedyś nastąpi, tylko musimy dłużej poczekać. W tym momencie zaczynam godzić się powoli z myślą o własnej nieporadnosci i BEZpłodności.
    Przepraszam jeszcze raz za nostalgię,może jutro będzie lepiej...

    f2w3rjjgqujw5v7d.png
  • Tulipanka Autorytet
    Postów: 490 360

    Wysłany: 10 czerwca 2015, 11:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebrałam wyniki badań i mam tak:
    ft3 4,20 pg/ml (2,0 - 4,40)
    ft4 1,20 pg/ml (1,0 - 1,60)

    Niby w normie, ciekawe co lekarz...

    Tuli
    Synuś ur 08.2017 - 3 lata starań
    Córcia ur 11.2019
    PCO, Hashimoto, hiperprolaktyn., celiakia.
  • Scarletta Przyjaciółka
    Postów: 172 34

    Wysłany: 10 czerwca 2015, 14:07

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tulipanka: Nawet nie "niby"! Na pewno są w normie ;) a TSH jak?

    Wombi: wow ta dieta jest na prawdę kosmiczna :D Te dwa skrzydełka na śniadanie mnie zabiły :D ale spróbuje, bo wydaje się nie być aż tak straszna jak się wydawało :)

    wombi lubi tę wiadomość

    4kniegz2joetipgv.png[/url95396ca32d2fd7a11e0411cc10f40860.png
  • Tulipanka Autorytet
    Postów: 490 360

    Wysłany: 10 czerwca 2015, 14:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie TSH 2,2, też niby w normie.

    A ja nie mam jeszcze jadłospisu, nie wiem, czy wiadomość do Wombi dotarła. Patrzyłam na przepisy na ciasteczka lub chlebek - wyglądają dobrze, ale wchodzi tam głównie mąką kokosowa, migdałowa i mleczko kokosowe. To bardziej rarytas :)

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2015, 14:22

    Tuli
    Synuś ur 08.2017 - 3 lata starań
    Córcia ur 11.2019
    PCO, Hashimoto, hiperprolaktyn., celiakia.
  • wombi Autorytet
    Postów: 3959 2622

    Wysłany: 10 czerwca 2015, 19:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj odebrałam wyniki

    TSH 1,9 (0,35-4,94)
    Ft3 3,4 (2,02-4,43)
    Ft4 1,26 (0,93-1.71)
    Ferrytyna 17,6 (13-150)

    i się okazuje, że to nie są "dobre" normy, bo trzeba brać pod uwagę przelicznik % ft3 i ft4. U mnie ft4 za małe, więc będę musiała dawkę leku zwiększyć, no i ferrytyna do d...

    Tulipanka u Ciebie też wyniki za przeproszeniem d.. nie urywają ;) TSH powinnyśmy mieć najlepiej ok 1,5 a u Ciebie % kiepskie

    FT4 33.33%
    FT3 91.67%

    oba powinny być mniej więcej w połowie normy na poziomie 40% wtedy jest optymalnie, więc też jest co poprawiać u Ciebie :)

    a skąd to się bierze:
    taki stosunek hormonów (% FT4 > FT3) oznacza zazwyczaj problem z
    "przemianą" T4 (prohormon) w T3 (aktywna postać hormonu tarczycy); słaba
    "przemiana" może być spowodowana przez niedobór żelaza lub selenu

    U mnie jak widać po wynikach ferrytyny - żelazo tragedia :|

    uwo9flw1b21hyw82.png
    Hashimoto, MTHFR , NK 17%,teratozoospermia, helicobacter, rozjechane cytokiny, gruczolak przysadki, endometrioza, borelioza - POKONANE, nowotwór piersi, co jeszcze ?!?!?!?!??!??!? %#^%&^@%^
    Starania od 2013
    HSG, laparoskopia, histero, IUI :( histero z resekcją
    01.2016 I ICSI :( 1 zarodek, 0 mrożaków
    05.2016 II ICSI 1 zarodek 8A1, 0 mrożaków, [*] 6tc <3
    11.2019 IUI :(
    12.2019 IUI :(
    02.2020 IUI :(
    06.2020 III IMSI 9 komórek, 3 dojrzałe, 1 zapłodnienie - brak transferu :(
    09.2020 - leczenie immuno i 3 cykle starań naturalnych
    06.2021 IV ICSI transfer 8A1, 4 blaski zamrożone
    8dpt 26, 10dpt 91, 12dpt 256, 28dpt <3
    12+3 prenatalne - uogólniony obrzęk płodu :( czekamy na amnio
  • marta2807 Koleżanka
    Postów: 44 23

    Wysłany: 10 czerwca 2015, 20:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tulipanka sądzę tak samo jak poprzedniczka, ft4 za wysoko,jakie masz Tsh?

    Wombi u mnie ferrytyna podczas okresu tez była kiepska, chyba 6 a norma od 13 się zaczyna przy tym żelazo bliżej górnej granicy. Czy badanie podczas okresu zaburza badanie?

    f2w3rjjgqujw5v7d.png
‹‹ 17 18 19 20 21 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego