X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o drugiego maluszka
Odpowiedz

Starania o drugiego maluszka

Oceń ten wątek:
  • Urszulka89 Autorytet
    Postów: 3227 1112

    Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    /Natalka wrote:
    [QUOTE/]

    Zapytam ciężarówki... Która z Was jeszcze pracuje? I jak to jest z l4 w ciąży? U nas 13tc i już średnio mi się chce chodzić do pracy. Szczególnie w te upały. Poczekam jeszcze do urlopów koleżanek z pracy i mam chęć iść na l4. Boję się jednak, że wtedy nigdzie nie będę mogła pojechać na wakacje. Czy to prawda, że ciężarne są kontrolowane na l4?
    Zapytam...


    Ja w pierwszej ciąży pracował do 10 dni przed porodem. W drugiej też zamierzam jak najdłużej. Tak ZUS może skontrolować ale możesz przecież być w ciąży poza fomem[/QUOTE]


    Mojego męża kuzynka pracuje w zusie i kiedyś tak ją zapytałam właśnie o takie rzeczy czy może skontrolować. Tak, może. Np jeśli przyjdzie ktoś na kontrolę a ty powiesz że byłaś np w aptece to każe Ci pokazać paragon np. Poważnie. Ale baaardzo rzadko się to zdarza. Musiałby ktoś Cię podkablować albo musiałabyś mieć chorobowe bardzo wysokie. Wtedy ich zysk. A jeśli chcesz gdzieś powiedzmy wyjechać (ale nie nazywaj tego wakacje bo pamiętajmy że to jest chorobowe :)) to może Ci lekarz napisać na l4 adres taki - w jakim aktualnie będziesz przebywać.

    w5wq8u69w0vnj88n.png

    74dicwa1uopx5rx6.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 25 czerwca 2019, 22:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Urszulka89 wrote:
    Mojego męża kuzynka pracuje w zusie i kiedyś tak ją zapytałam właśnie o takie rzeczy czy może skontrolować. Tak, może. Np jeśli przyjdzie ktoś na kontrolę a ty powiesz że byłaś np w aptece to każe Ci pokazać paragon np. Poważnie. Ale baaardzo rzadko się to zdarza. Musiałby ktoś Cię podkablować albo musiałabyś mieć chorobowe bardzo wysokie. Wtedy ich zysk. A jeśli chcesz gdzieś powiedzmy wyjechać (ale nie nazywaj tego wakacje bo pamiętajmy że to jest chorobowe :)) to może Ci lekarz napisać na l4 adres taki - w jakim aktualnie będziesz przebywać.

    Skojarzylo mi sie to chorobowe z aresztem domowym 😂😂😂 No ale nie przesadzajmy. Skoro lekarz wpisuje w zwolnieniu ze moge chodzic (a nie "ma lezec") to jsk dla mnie nie powinnien miec nikt nic do tego ze wyjde np.do apteki czy po dziecko do szkoly. Wydaje mi sie ze nic tez nie powinno się stac jak np.pojde z dzieckiem do kina. Co innego jskbym miała kontrole a ja w tym czasie np.bym rwala truskawki albo wykonywala inna prace w gospodarstwie. Co do wakacji- hmmm, trudny temat, trzeba pytac u zrodla. Takie jest moje zdanie odnosnie l4.

  • pola89 Autorytet
    Postów: 3805 2660

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 04:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    /Natalka wrote:
    Ja pracuję w instytucie badawczym u mnie są laboratoria z chemią toksyczna rakotwórcza i mutagenne stąd jak padło hasło lab to zaraz mi się światełko zaświeciło że warunki szkodliwe i że nie.mozesx pracować. Nie masz żadnych czynników szkodliwych? Hałas? Wibracje? Substancje? Mikroklimat? Jeśli tak to musisz powiadomić o swoim stanie pracodawcę a
    On nie może cię dopuścić do pracy. Albo zmienia ci pracę na pracę bez szkodliwości albo l4
    Dzięki i już jestem z tym tematem zaznajomiona ;) Jedyne szkodliwe warunki to praca do 24 na drugich zmianach, ale tego przestrzegają i pilnują, żeby pracować jednak do 22. Pracodawca wie o ciąży, więc musi respektować zasady, bo to zbyt duża firma i zbyt duże konsekwencje :) U Ciebie to zupełnie inny typ laboratorium i w takim na pewno trzeba bardziej uważać.

    Adaś ❤️ 17.10.2017 SN; 2660g, 50cm
    Franiu ❤️ 20.12.2019 CC; 3390g, 57cm

    Starania o drugiego maluszka:
    30 lat
    13.03.19 - 1 cykl z clo + ovitrelle + luteina = ciąża <3
    21.02.19 - histeroskopia z sono HSG (wszystko drożne :) )

    Starania o pierwszego maluszka:
    28 lat, 14 cs - szczęśliwy :)
    11.02.17 - bledziutka druga kreseczka na teście <3
    27.01.17 - LAPAROSKOPIA - udrożnione jajowody, usunięty zrost na prawym jajniku, usunięte ogniska endometriozy
  • dzastina2005 Autorytet
    Postów: 2197 1501

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 06:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wytrzymałam zrobiłam test o czułoś i 10 z rosmana https://www.fotosik.pl/zdjecie/fb4f6486e625e9d5

    Co myślicie?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2019, 06:42

    2015 córcia
    Obecnie 3 lata starań

    Wyniki nasienia w normie.
    01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)

    Progesteron:
    7 dpo 5,91
    9 dpo 8,49
    13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1

    Beta HCG
    22.03.2021 - 53,6 🥰
    24.03.2021 - 97,0
    26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
    06.04.2021 - 17920 😍
    13.04.2021 mamy ♥️
    20.05.2021 🎂 prenatalne
    15.07.2021 II prenatalne mamy 350g
    18.08.2021 960g
    30.09.2021 III badanie prenatalne 1860g
    02.11.2021 2800g
    08.11.2021 3400g
    16.11.2021 przyjęcie na odział CC.

    17.11.2021 Anielka ♥️
    3100g, 55cm szczęścia 😍
  • dzastina2005 Autorytet
    Postów: 2197 1501

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 06:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://m.fotosik.pl/zdjecie/c1e31f27399a195a ten adres poprawny

    Emrica lubi tę wiadomość

    2015 córcia
    Obecnie 3 lata starań

    Wyniki nasienia w normie.
    01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)

    Progesteron:
    7 dpo 5,91
    9 dpo 8,49
    13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1

    Beta HCG
    22.03.2021 - 53,6 🥰
    24.03.2021 - 97,0
    26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
    06.04.2021 - 17920 😍
    13.04.2021 mamy ♥️
    20.05.2021 🎂 prenatalne
    15.07.2021 II prenatalne mamy 350g
    18.08.2021 960g
    30.09.2021 III badanie prenatalne 1860g
    02.11.2021 2800g
    08.11.2021 3400g
    16.11.2021 przyjęcie na odział CC.

    17.11.2021 Anielka ♥️
    3100g, 55cm szczęścia 😍
  • Kasia 1805 Autorytet
    Postów: 1405 596

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 07:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzastina2005 wrote:
    Dziewczyny nie wytrzymałam zrobiłam test o czułoś i 10 z rosmana https://www.fotosik.pl/zdjecie/fb4f6486e625e9d5

    Co myślicie?
    Ja widzę, jak dla mnie ciąża. Jutro powtórz test, ale o tak gratuluję. Ps. A ile dp?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2019, 07:52

    1usa3e5eqfm95ffb.png
    1usaanlixij2wnrc.png
    km5sdf9hddbxde6t.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 08:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje 😍

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 08:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    2 kreski. Gratuluje!

  • mother84 Autorytet
    Postów: 5104 1808

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 10:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są dwie kreski jak nic ;) gratulacje

    zem33e5egd6wxyy8.png

    atdci09kiuqldke7.png

    Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb [*] - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
    08.09.2020 test ciążowy +
    29.09.2020 ♥️
  • Ola_454 Przyjaciółka
    Postów: 122 36

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 11:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję ;) Wlasnie dla takich chwil fajnie jest byc na forum :)
    Ciesze sie czyimś szczesciem ;)
    Po takim czasie staran wyrzucilam juz calkowicie z siebie zazdrość

    3/10/2015 - poronienie w 6tyg
    10/12/2015 synek ♡
    Ponad 3l starań o 2 maluszka
  • dzastina2005 Autorytet
    Postów: 2197 1501

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 12:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia 1805 wrote:
    Ja widzę, jak dla mnie ciąża. Jutro powtórz test, ale o tak gratuluję. Ps. A ile dp?

    Mam nadzieje ze jutro bedzie tylko wyrazniej i nic się juz niewydazy pojde jeszcze na bete Rano. Test zrobiony 8dni po owulacji

    Urszulka89 lubi tę wiadomość

    2015 córcia
    Obecnie 3 lata starań

    Wyniki nasienia w normie.
    01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)

    Progesteron:
    7 dpo 5,91
    9 dpo 8,49
    13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1

    Beta HCG
    22.03.2021 - 53,6 🥰
    24.03.2021 - 97,0
    26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
    06.04.2021 - 17920 😍
    13.04.2021 mamy ♥️
    20.05.2021 🎂 prenatalne
    15.07.2021 II prenatalne mamy 350g
    18.08.2021 960g
    30.09.2021 III badanie prenatalne 1860g
    02.11.2021 2800g
    08.11.2021 3400g
    16.11.2021 przyjęcie na odział CC.

    17.11.2021 Anielka ♥️
    3100g, 55cm szczęścia 😍
  • Kasia 1805 Autorytet
    Postów: 1405 596

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 12:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzastina2005 wrote:
    Mam nadzieje ze jutro bedzie tylko wyrazniej i nic się juz niewydazy pojde jeszcze na bete Rano. Test zrobiony 8dni po owulacji
    U mnie 8dp też tak wyglądało 😉 więc jutro już będzie odrobinę lepiej widoczna 🙂

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2019, 12:28

    1usa3e5eqfm95ffb.png
    1usaanlixij2wnrc.png
    km5sdf9hddbxde6t.png
  • mother84 Autorytet
    Postów: 5104 1808

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 15:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeeeeny laski u nas w cieniu podają temperaturę 36,4😂😂😂😂 pot się po tyłeczku leje

    zem33e5egd6wxyy8.png

    atdci09kiuqldke7.png

    Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb [*] - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
    08.09.2020 test ciążowy +
    29.09.2020 ♥️
  • Kasia 1805 Autorytet
    Postów: 1405 596

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 15:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mother84 wrote:
    Jeeeeny laski u nas w cieniu podają temperaturę 36,4😂😂😂😂 pot się po tyłeczku leje
    No masakra jakaś. Ja przed chwilą byłam w garażu umyc szyby w samochodzie bo jutro rano jadę na badania to muszę coś widzieć 😁 , byłam tam z 10min. a się zgrzalam jak nie wiem, a tam cień i przewiewnie przecież.

    1usa3e5eqfm95ffb.png
    1usaanlixij2wnrc.png
    km5sdf9hddbxde6t.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 16:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mother84 wrote:
    Jeeeeny laski u nas w cieniu podają temperaturę 36,4😂😂😂😂 pot się po tyłeczku leje
    U mnie termometr w cieniu pokazuje 37.3 🌞😭

  • mother84 Autorytet
    Postów: 5104 1808

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 16:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieźle co?😂ja najchętniej posiedziałabym w piwnicy 😂

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 czerwca 2019, 18:41

    zem33e5egd6wxyy8.png

    atdci09kiuqldke7.png

    Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb [*] - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
    08.09.2020 test ciążowy +
    29.09.2020 ♥️
  • Kasia 1805 Autorytet
    Postów: 1405 596

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 16:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    mother84 wrote:
    Nieźle co?😂ja najchętniej powiedziałabym w piwnicy 😂
    Ja w basenie 😎

    1usa3e5eqfm95ffb.png
    1usaanlixij2wnrc.png
    km5sdf9hddbxde6t.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 16:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia 1805 wrote:
    Ja w basenie 😎
    Moja Hania to ciągle by chciała w basenie. 🌞😊

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moja tesciowa w truskawkach siedzi, co prawda rzadki w mlodym sadzie to troche cienia ale zar w glebokim cieniu dobija. Ja teraz bylam w pakowni, z tesciem kilka lubianek przeszypulkowalismy, normalnie siedze tam w skarpetkach i swetrze bo zimno a dzis fajny chlodek ale i tak za goraco. Dzis ogolnie mi zle ale to chyba nerwy, niewyspanie i zmeczenie. I chyba strach czy wszystko ok bo dzidzia strasznie nisko mi siedzi i czy to normalne. Jutro wizyta, morfologia krwi "kolorowa"- kilka parametrów za niskie, kilka ponad norme, ale mocz i glukoza ok.

  • dzastina2005 Autorytet
    Postów: 2197 1501

    Wysłany: 26 czerwca 2019, 17:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeny dziewczyny ten upał jest straszny od rana w pracy wiec temp 24stopnie bo apteka to więcej nie wolno, wyszłam na dwór a tam zderzenie z falą gorąca mam 2km do domu a w aucie jak w piekarniku ledwie wsiąść się dało i od razu zimny prysznic

    2015 córcia
    Obecnie 3 lata starań

    Wyniki nasienia w normie.
    01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)

    Progesteron:
    7 dpo 5,91
    9 dpo 8,49
    13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1

    Beta HCG
    22.03.2021 - 53,6 🥰
    24.03.2021 - 97,0
    26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
    06.04.2021 - 17920 😍
    13.04.2021 mamy ♥️
    20.05.2021 🎂 prenatalne
    15.07.2021 II prenatalne mamy 350g
    18.08.2021 960g
    30.09.2021 III badanie prenatalne 1860g
    02.11.2021 2800g
    08.11.2021 3400g
    16.11.2021 przyjęcie na odział CC.

    17.11.2021 Anielka ♥️
    3100g, 55cm szczęścia 😍
‹‹ 1460 1461 1462 1463 1464 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ