Forum Starając się - ogólne Starania o drugiego maluszka
Odpowiedz

Starania o drugiego maluszka

Oceń ten wątek:
  • Hugo87 Autorytet
    Postów: 1219 307

    Wysłany: 21 września 2019, 19:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina super. Szybko poszło 😊😉 to teraz rosnijcie zdrowo 😁🤗

    PLPaulina lubi tę wiadomość

    Syn lipiec 2014 ❤️
    08.2017 laparoskopia
    12.2017 laparotomia
    Niepłodność wtórna idiopatyczna
    IUI 22.03.2019 nieudana
  • aLunia Autorytet
    Postów: 3959 2168

    Wysłany: 21 września 2019, 19:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogromne gratulacje! ♥️

    PLPaulina lubi tę wiadomość

    3i49df9hy6z4ginm.png

    ex2bdf9h3wcvr2ut.png

    zrz6i09kya2w4ixc.png
    22.12.2016r (11 tydzień-poronienie zatrzymane)
    10 cs- udało się
    Hormony ok, podwyższone tsh- letrox 4x100 i 3x75
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 września 2019, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugo87 wrote:
    Paulina super. Szybko poszło 😊😉 to teraz rosnijcie zdrowo 😁🤗
    Sama jestem zdziwiona, że tak szybko się udało 😲

    W pierwszą ciążę było dużo problemów..
    A teraz nawet faza lutealna była długa.. Aż dziwne że po porodzie cykle lepsze niż przed.. 😊

  • Miśkowa Autorytet
    Postów: 1546 599

    Wysłany: 21 września 2019, 20:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula gratuluję!

    A mogłabyś skrócić historię swoich pierwszych starań? (pewnie pisałaś ale mi umknęło)

    PLPaulina lubi tę wiadomość

    4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; <3 20.01
    Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
    Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
    czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
    On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%)
  • DoveLove Autorytet
    Postów: 762 374

    Wysłany: 21 września 2019, 22:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra passa trwa 😊 Paulina - serdeczne gratulacje, spokojnej ciąży i dużo zdrówka 😊

    PLPaulina lubi tę wiadomość

    qb3cwn15v37nxio5.png
    klz96iyehfls5pph.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 września 2019, 06:31

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miśkowa wrote:
    Paula gratuluję!

    A mogłabyś skrócić historię swoich pierwszych starań? (pewnie pisałaś ale mi umknęło)
    Z mężem staraliśmy się na raty. Pomiędzy tym wszystkim mąż miał wypadek, operacje na kręgosłup.

    I gdy wróciliśmy do starań, to po kilku cyklach ciąży nie było. I zaczęliśmy się badać. Mąż ok - ale dostał suplementy, dieta, ruch itd itd.

    Ja mam niedoczynność i insulinoopornosć. Ale wtedy było wszystko dobrze, wyniki w normie.
    Ale przy monitoringach wyszła zdecydowanie zbyt krótka faza lutealna..

    I za którymś razem z luteina się udało i w 1cs z metformaxem. 😊

    To tak w skrócie 😊

  • Miśkowa Autorytet
    Postów: 1546 599

    Wysłany: 22 września 2019, 06:56

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach zawsze jakieś przygody... Super że teraz udało się tak w miarę szybko :)

    4 cs o drugiego bobasa - II 03.01; <3 20.01
    Starania o pierwsze dziecko 2 lata (2015-2017)
    Ona: PCOS, AMH 24, niedoczynność tarczycy,
    czerwiec 2017 - laparoskopia, HSG, histeroskopia, usunięcie ognisk endometriozy
    On: oligoasthenoteratozoospermia (01.2017 koncentracja 1,7 mln/ml; morfologia 1%; ruch 10%)
  • Emrica Autorytet
    Postów: 900 578

    Wysłany: 22 września 2019, 17:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2019, 20:48

    iv09gu1rhahn9m8p.png
  • mother84 Autorytet
    Postów: 4387 1640

    Wysłany: 22 września 2019, 17:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emrica wrote:
    Hugo podziel się co tam wyczytalas? Ogolnie norma jest do 1 mln. I przy pierwszej IUI mial 15 mln za dwa tygodnie juz bylo tylko 0,8 mln a teraz przy tej IUI po kolejnych 2 tygodniach 10 mln. Najdziwniejsze te skoki. O ile przy pierwszej sytuacji bylo to wytlumaczalne bo byl po chorobie to teraz juz nie jest.
    Hm Emrica. Sama jestem ciekawa czemu tak się dzieje. Może lekarz będzie miał na Wasz przypadek jakieś wytłumaczenie.

    zem33e5egd6wxyy8.png

    m3sx3e3kek2594vp.png

    Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb [*] - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
    08.09.2020 test ciążowy +
    29.09.2020 ♥️
  • Iza34 Autorytet
    Postów: 7425 1455

    Wysłany: 22 września 2019, 18:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zawsze obecnosc leukocytow np.w moczu kojarzyla sie z jakas infekcja. Moze warto wykonac posiew nasienia? Mozna tam znalezc różne świństwa ktore nie daja objawow i trzeba je leczyc.

    68dbaf9472.png
    5a71bf885f.png
    4 lata starań
  • Hugo87 Autorytet
    Postów: 1219 307

    Wysłany: 22 września 2019, 19:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    -oznaczać infekcję bakteryjną w układzie rozrodczym pacjenta;
    -prowadzić do uszkodzenia plemników przez stres oksydacyjny, a więc znacząco wpływać na płodność mężczyzny; uszkodzenie plemników nasila się wraz ze wzrostem ilości leukocytów;
    -wystąpić w nieprawidłowościach w wytwarzaniu plemników (spermatogenezie); wadliwe plemniki są rozpoznawane i niszczone przez leukocyty, które w ten sposób „oczyszczają” ejakulat.

    Emrica ja na googlach czytałam ale to nie ma co gdybac. Lekarz Was pokieruje co dalej. Może Maz się boi i że stresu mu tak skacze?

    Syn lipiec 2014 ❤️
    08.2017 laparoskopia
    12.2017 laparotomia
    Niepłodność wtórna idiopatyczna
    IUI 22.03.2019 nieudana
  • mother84 Autorytet
    Postów: 4387 1640

    Wysłany: 22 września 2019, 19:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też infekcja jakaś wpadła do głowy, że może ma. Ale no tak jak dziewczyny piszą, nie ma co gdybać, lekarz na pewno coś poradzi

    zem33e5egd6wxyy8.png

    m3sx3e3kek2594vp.png

    Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
    Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
    II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
    cb [*] - grudzień 2019
    mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
    Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
    08.09.2020 test ciążowy +
    29.09.2020 ♥️
  • dzastina2005 Autorytet
    Postów: 1756 1086

    Wysłany: 22 września 2019, 19:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze dziewczyny nie wiem co się dzieje jakąś ta moja owulacja dziwna 🤔
    Wczoraj temp spadła.prawdopodobnie do 36.5 mierzona innym termometrem i niestety po czasie bo szukałam codziennego ale spadł po łyżki i nie znalazłam kłucie jajnika po lewej stronie takie pulsacyjne szyjka była nisko srednio twarda ale zamknięta śluz jakby wodnisty/rozciągliwy ale bardzo mało dziś rano temp 36.68 szyjka wysoko otwarta dużo śluzu rozciagliwego rano serduszka a teraz tam prawie sucho szyjka wysoko zamknięta trochę twardawa. To możliwe że już po owulacji? Nigdy tak nie miałam zawsze owulacja zapowiadała się z 3dni wcześniej objawy codziennie były a owu ostatniego dnia a teraz wszystko tak szybko by się potoczyło?

    2015 córcia
    Obecnie 3 lata starań

    Wyniki nasienia w normie.
    01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)

    Progesteron:
    7 dpo 5,91
    9 dpo 8,49
    13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1

    Beta HCG
    22.03.2021 - 53,6 🥰
    24.03.2021 - 97,0
    26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
    06.04.2021 - 17920 😍

    Wizyta♥️ 13.04.2021

    467a0965ac.png
  • Hugo87 Autorytet
    Postów: 1219 307

    Wysłany: 22 września 2019, 19:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzastina ja tylko wiem że w 100% potwierdzić owu to może monitoring, z tą szyjka też nie wime jak jest do końca a temp może wzrosnąć 3 dni po owulacji.

    Mnie od trzech dni boli Jajnik a śluzu nie ma w ogóle. Więc też nie wiem o co chodzi :/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września 2019, 19:36

    Syn lipiec 2014 ❤️
    08.2017 laparoskopia
    12.2017 laparotomia
    Niepłodność wtórna idiopatyczna
    IUI 22.03.2019 nieudana
  • Adele27 Autorytet
    Postów: 5927 1495

    Wysłany: 22 września 2019, 19:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hugo a ty już nie miałaś być po owu ? 🤔

    Syn 10.2011 ♥️
    Starania od luty 2016
    25.07.19 - II kreski ♥️
    (wakacje+lametta :))

    mhsv2n0as8v3ms2c.png
  • Hugo87 Autorytet
    Postów: 1219 307

    Wysłany: 22 września 2019, 19:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Adele27 wrote:
    Hugo a ty już nie miałaś być po owu ? 🤔

    No właśnie przy tej stymulacji nie wiem kiedy jest owu. Myślę że wczoraj była ale Jajnik boli nadal. Przy pierwsze próbie z lametta miałam owu w 12 i 13 dc. Bo były dwa Pęcherzyki ale był też zastrzyk na pęknięcie. Także nie wiem 🤦‍♀️😅🤔 ❤️ były w 10 i 12 dc. Jak coś ma być z tego to będzie. Ale myślę że u nas jakiś głębszy problem jest.

    Syn lipiec 2014 ❤️
    08.2017 laparoskopia
    12.2017 laparotomia
    Niepłodność wtórna idiopatyczna
    IUI 22.03.2019 nieudana
  • Emrica Autorytet
    Postów: 900 578

    Wysłany: 22 września 2019, 21:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2019, 20:48

    iv09gu1rhahn9m8p.png
  • dzastina2005 Autorytet
    Postów: 1756 1086

    Wysłany: 22 września 2019, 21:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czyli 3 wyższe temp oznaczają że jest już po owulacji? Dobrze rozumiem?

    Jeszcze Was zapytam bo nigdy nie brałam a wiem że są tu dziewczyny biorące luteinę. Mam w domu luteinę dopochwowa 100mg. jak Wam lekarz zalecił zażywać 1x1 czy 2x1 i czy brać 1/2tab czyli 50mg czy 100mg? A i od kiedy ja przyjmować?( Mi nie przepisał ale Pani zrezygnowała i wzięłam sobie z pracy) a dziewczyny mówiły że nie zaszkodzi

    2015 córcia
    Obecnie 3 lata starań

    Wyniki nasienia w normie.
    01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)

    Progesteron:
    7 dpo 5,91
    9 dpo 8,49
    13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1

    Beta HCG
    22.03.2021 - 53,6 🥰
    24.03.2021 - 97,0
    26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
    06.04.2021 - 17920 😍

    Wizyta♥️ 13.04.2021

    467a0965ac.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 23 września 2019, 08:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzastina2005 wrote:
    Dziewczyny czyli 3 wyższe temp oznaczają że jest już po owulacji? Dobrze rozumiem?

    Jeszcze Was zapytam bo nigdy nie brałam a wiem że są tu dziewczyny biorące luteinę. Mam w domu luteinę dopochwowa 100mg. jak Wam lekarz zalecił zażywać 1x1 czy 2x1 i czy brać 1/2tab czyli 50mg czy 100mg? A i od kiedy ja przyjmować?( Mi nie przepisał ale Pani zrezygnowała i wzięłam sobie z pracy) a dziewczyny mówiły że nie zaszkodzi
    Bez monitoringu nie da się w 100% określić momentu owulacji.. Ale przyjmuje się że 3 wyższe temp to już po.

    Ja w pierwszej ciąży brałam sporo luteiny. +duphaston.

    Ale jeśli nie masz wskazań, plamien? To po co? 😏 Zdrowa ciąża nie potrzebuje suplementacji.

  • dzastina2005 Autorytet
    Postów: 1756 1086

    Wysłany: 23 września 2019, 08:36

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Bez monitoringu nie da się w 100% określić momentu owulacji.. Ale przyjmuje się że 3 wyższe temp to już po.

    Ja w pierwszej ciąży brałam sporo luteiny. +duphaston.

    Ale jeśli nie masz wskazań, plamien? To po co? 😏 Zdrowa ciąża nie potrzebuje suplementacji.

    W pierwszej ciąży brałam luteinę zaraz jak się dowiedziałam o ciąży lekarz mi zapisal

    2015 córcia
    Obecnie 3 lata starań

    Wyniki nasienia w normie.
    01.03.2021 sono hsg ( jajowody drożne, nie uwidoczniono żadnych cech zmiennych)

    Progesteron:
    7 dpo 5,91
    9 dpo 8,49
    13 dpo 12,7 duphaston 3x1, luteina 100 dopochwowa 2x1

    Beta HCG
    22.03.2021 - 53,6 🥰
    24.03.2021 - 97,0
    26.03.2021 - 270,0 🙀( już mam nie sprawdzać)
    06.04.2021 - 17920 😍

    Wizyta♥️ 13.04.2021

    467a0965ac.png
‹‹ 1558 1559 1560 1561 1562 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego