Starania o drugiego maluszka
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja próbowałam dopasować kuchnię ikea ale niestety miałam bym dwie szafki nie wykorzystane tylko sam blat bo nie było takich wymiarów, a jeszcze wychodziła drozej niz u stolarza. W ostateczności dobrze wyszlo bo robilismy tynki bo takie ściany byly krzywe, ze półkę na wino mam zmniejszona, ze wejdzie mi folia aluminiowa itp🤣 takze trzeba wszystko brac pod uwagę.
Mysza mmm wspolczuje bolu.
A u mniw wiki znowu warge rozwalila, dzisiaj juz konkretnie. Biega bezprzerwy, a nie była w żłobku to tyle energii. Boje sie az zeby niw trzeba bylo szyc. Nie da sobie zajrzec nawwt, w ogole usnela. Krew przestała leciec to mam nadzieje, ze bedzie ok 🙏Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 19:41
-
Witam 😁. Jakby ktoś się zastanawial to jeszcze nie urodziłam 😂, chyba dotrwam do terminu CC i zobaczymy czy to będzie 22 czy 25 stycznia, okaże się na ostatniej wizycie 19 stycznia z jednej strony już bym chciała być po bo strasznie ciężko mi jest chodzić i mam dość. Dobrze by było jakby to był jednak 25 bo to zawsze parę dni dłużej w brzuchu a w sumie czy to piątek czy poniedziałek to tyle dotrwam już .
U nas zaś problem z kupa taki że młody nie dość że na stojąco robi to jeszcze bez syropu ciężko mu idziea najgorsze że jak mu to nie minie to pediatra będzie nas wysyłać do prokocimia na 3 dni a w maluchem nie wiem jak to ogarnę...na pewno nie będziemy mogli wszyscy tam być a młody też nie zostanie sam....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 20:48
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
U mnie owu zdecydowanie dzis od poludnia brzuch tak boli ze przed kapiela az mnie mulilo i ciagnelo na lewo noge.
Caly czas mam owu z lewego jajnika moze ze 2 razy z prawego.
Girl to juz niebawem.Juz pięć lat czekam na Ciebie i czekać bede dalej 🤱 ❤️
29. 07.2020 HSG są drożne. ✊
Luty 2020 cb
Grudzien 2020 7 tc moj 👼
Luty 2021 hashimoto
Letrox, metformina, duphaston.
Sierpień 2021 Mutacje: MTHFR C677T, A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) heterozygota
Acard
TSH 1,31 FT4 1,55 Homocyteina 7,22
ASA, APA, AOA ujemne
Zespół antyfosfolipidowy ujemy
Antykoagulant toczniowy ujemny
Kariotyp mój i męża prawidlowy
ANA 2 dodatanie, ANA 3 ujemne
Cross match 8, allo mlr 28
Kir Bx z brakującymi 3
Accofil od Luty 2023
Mąż wszystko ok
„Na złym fundamencie nie da się zbudować dobrego domu”
-
Iza może to być fantazja pediatry, ale jeśli da skierowanie na celiakię np. to ja bym badała. Jeśli nic nie wyjdzie super, ale jeśli wyjdzie to jak najszybsze wdrożenie diety pomoże oszczędzić kosmki jelitowe, które są przez gluten systematycznie choć po odrobinie niszczone. Ogólnie wychodzę z założenia że lepsze badania za dużo, niż jedno za mało
Mój pamiętam był drobniutki, na roczek nie potroił wagi, itd. ale pediatra niż nie komentował, z qpami to już nie kojarzę jak było🤔 raczej w kierunku zaparc było u niego, jak był starszy, musiałam pilnować żeby odpowiednio dużo pił.
Co do remontów nie pomogę, ja z tych co zostawiają wolne pole mężowi - on lubi dobierać meble, kolory. U nas chałupa z lat 60-tych ubiegłego wieku, ciężko powiedzieć czego NIE należałoby wyremontować.. Wiadomo coś tam po drodze moja mama robiła, ale już zdążyło się zakwalifikować znowuDo tego dom ogromny, wygrana w totka też by była wskazana 🙄
U mnie @ przypada jakoś w przyszłym tygodniu, nawet nie liczyłam dokładnie, czy wtorek czy środa czy czwartek, będę miała niespodziankę 😎 -
Kasia, nie bo test robilam. Moj maz na mnie wymusil. 😂. Biel kompletna, maz siedzi od pol godziny i w sciane patrzy ze smutku. Jemu chyba zalezy najbardziej....
Stres u mnie powoduje ze mi sie zawsze @ opoznia a tego teraz mi nie brakuje niestety. Jak tylko dostane to zaraz sie do lekarki umowie i zobaczymy czy da zielone swiatlo na dalsze juz konkretne starania. Bo teraz to tak raczej uwazamy ze wzgledu na te moje ostatnie choroby.
Iza ja juz kiedys pisalam ze moja corcia tez drobniutka zawsze byla. Na roczek wazyla tyle co i Twoja, do dzis tak powoli przybiera na wadze ale wszystko jest ok 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 21:40
-
Hej dziewczonki. Nie dam rady was nadrobic 🤣
Mialam nie zaglądać przez jakis czas, dobrze juz mi szło ale jednak to silniejsze ode mnie zeby zobaczyc co u was. Chciałam wyparowac na ten miesiac, nie myśleć o zajsciu i ciazy, ale dziś patrząc w kalendarz wypadają dni plodne teraz ...No ale niewiem... maz ma w poniedziałek te badania rzolnierzykow ,a 5 dni abstynencji powinno być? I wiecie czy tego samego dnia sa wyniki?
Na pocieszenie ,ogolilam swoje konto do zera i kupilam sobie nowy samochod 🤣
Dziś choinke rozebralam bo juz sie sypala ,za cieplo w domu.
Girl organizm juz sie mogl przyzwyczaić do syropkow przeczyszczajacych i jelita sa leniwe,raczej nie jest to dobre postępowanie. Można kisiel z siemienia lnianego dac ,dużo wody czy jabłko.
Iza celiakia? Ale to musiała by być zrobiona kolonoskopia . Gastroskopia przejdzie do żołądka...A zeby zbadac kosmki to kolonoskopia.tak małemu dziecku? Raczej bym się bała . Iza a badalas malej pasożyty?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2021, 23:21
-
Kinga my zawsze mieliśmy w wytycznych, że wstrzemięźliwość płciowa ma być od 48h-5 dni i zawsze mieliśmy 2.5 dnia. Przy każdym kolejnym badaniu musi być tak samo. Wynik nie był tego samego dnia, czekaliśmy do około chyba tygodnia, wysyłali na maila.
Pochwal się co za autko na pocieszenie kupiłaś 😁
Girl Ty się powinnaś częściej meldować. Co do kupek u synka to uważaj z laktulozą i innymi tego typu syropami, nimi można ratować się raz na jakiś czas, nie można za często, bo organizm się przyzwyczaja
aLunia jak warga u córki? Obyło się bez szycia?
Emrica te 2.5 tygodnia to już szybko zlecą, teraz to już z górki 😉
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
nick nieaktualny
-
Mother no właśnie pediatra twierdzi że się nie przyzwyczai i że można brać cały czas, że nie rozleniwia jelit. Siemie lniane dawałam do jogurtów to potem nie chciał jeść jogurtu, kiwi nie chce jeść bo za kwaśne, jedynie jabłka je z takich rzeczy, gruszki no i kompot z suszonych śliwek i jabłek. Nie mam już pomysłu a ten syrop już dwa miesiące bierze
Kinga to nie przeczyszczające tylko zmiękczające niby, mam ten syrop z laktuloza.[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
nick nieaktualny
-
Girl oczywiście nie chcę wchodzić tu w kompetencje lekarza 😜 wiem, że mi w ciąży lekarka mówiła, że mogę się ratować przy zaparciach laktulozą, ale nie za często, żeby nie rozleniwić jelit. Generalnie jak u Was skutkuje ten syrop to możesz stopniowo zmniejszać dawki, żeby całkiem zakończyć podawanie i może efekt utrzyma się bez syropu.
Iza zdrowia dla Ciebie 🤗 nie daj się chorobie! Ja z tymi kupkami to nie pomogę, nie pamiętam co i jak 😜
Po 6 cs I ciąża (synek 2014 r.)
Starania o drugie dziecko od maja 2017 roku
II ciąża 10tc/8tc [*] (20.11.2018)
cb [*] - grudzień 2019
mąż: teratozoospermia, ŻPN - styczeń 2020 operacja i po niej poprawa w badaniach nasienia
Ja: Hashimoto i mutacje: MTHFR C677T i A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) homozygota
08.09.2020 test ciążowy +
29.09.2020 ♥️ -
Tak, niestety laktuloza bardzo rozleniwia jelita. Znam tego przyklady. Z poczatku pomaga ale z czasem jelita juz same nie chca pracowac i tylko czekaja na "pomoc". U mnie corka tez miala taki problem, kupy byly raz na 3 dni. Lekarka mowila ze jak najmniej tego podawac, probowac owocami ja przeczyszczac. Pamietam ze dawalam jej mus z suszonych sliwek, jablka tarte itp. Raz dzialalo lepiej a raz gorzej ale jakos sie udawalo. Teraz tez nie jest jakos super ale jest wieksza i sobie radzi 🙂
Wstalam normalnie bez zycia. Brzuch mnie boli i mdli mnie okrutnie, jakbym sie czyms zatrula albo jakby mnie jakis wirus dopadl. Okropne, oby mi przeszlo jak najszybciej bo najgorsze sie tak czuc... nie wiem jak przetrwam ten dzien 🤦♀️
Iza moze Cie owialo. Mnie czasami tak sie kreci w glowie jak mnie przewieje, zrob sobie herbate z cytryna, miodem moze byc i imbir i sie ratuj 🙂 -
Dziewczyny jezeli macie netflixa od wczoraj sa "Czastki kobiety". Historia dosc ciekawa.Juz pięć lat czekam na Ciebie i czekać bede dalej 🤱 ❤️
29. 07.2020 HSG są drożne. ✊
Luty 2020 cb
Grudzien 2020 7 tc moj 👼
Luty 2021 hashimoto
Letrox, metformina, duphaston.
Sierpień 2021 Mutacje: MTHFR C677T, A1298C heterozygota oraz PAI-1 (4G/5G) heterozygota
Acard
TSH 1,31 FT4 1,55 Homocyteina 7,22
ASA, APA, AOA ujemne
Zespół antyfosfolipidowy ujemy
Antykoagulant toczniowy ujemny
Kariotyp mój i męża prawidlowy
ANA 2 dodatanie, ANA 3 ujemne
Cross match 8, allo mlr 28
Kir Bx z brakującymi 3
Accofil od Luty 2023
Mąż wszystko ok
„Na złym fundamencie nie da się zbudować dobrego domu”
-
Celiakię bada się robiąc gastroskopię.
Ja tak miałam i wykluczyłam - pobierają wycinek i tyle.
Nic strasznego, ale u doroslego.„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
😇11.02.2021 r.
❤️10.03.2022 r. - witaj mój Cudzie❤️ -
Kinga chyba wywołałam Cię myślami - ostatnio myślałam co u Ciebie. Byłaś z tą piersią u gina? Mnie ostatnio się zrobiła taka dziwna zmiana czerwono-fioletowa, zastanawiałam się czy jakiś naczyniak czy pospolity syf;) Było spuchnięte i wczoraj już jakby pękło i się zluszczylo i już pod spodem jest delikatnie czerwone. Od razu mi się przypomniała zmiana u Ciebie;) Taaak fo uzależnia, choć teraz jak jestem po owu to mi jakoś łatwiej wchodzić, bo już na luzie jest;) co do badania nasienia to tez dali wytyczne 2-5 dni, jak mąż robił to było konkretnie 4 jak dobrze pamiętam 🤔
Celiakię z tego co kojarzę można najpierw z krwi oznaczyć prawdopodobieństwo, że jest w ogóle jakiś problem, a dopiero potem pobierać wycinek jelita w celu ostatecznego potwierdzenia. Nie sądzę, że pediatra od razu by chciała inwazyjne badanie robić na dziecku, zwłaszcza w obecnych czasach. 🤔
Girl pediatra miała rację - laktuloza nie działa rozleniwiająco na jelita, jak ziołowe środki na przeczyszczenie, po prostu ściąga wodę z jelita, rozmiękczając kał. Podawanie od czasu do czasu nie ma sensu, bo żeby zaczęła w pełni działać potrzebuje 2-3 dni, też po odstawieniu efekt utrzymuje się dłużej. Jedyne co to trzeba pilnować picia, tu bardziej rodzice mogą się rozleniwić nie pilnując nawodnieniaJak synek zaczął chodzić do przedszkola i pojawił się problem z qpa, bo w przedszkolu bał się robić i przetrzymywał do domu i potem już nawykowo powstawało zaparcie, to też podawałam laktukozę na zlecenie pediatry. Do tego picie swoje do przedszkola, żeby wypijał w ciągu zajec. Ok. dwóch miesięcy może trzy, aż tak dokładnie nie pamiętam. Po odstawieniu, jak już widziałam że wrócił do normy, nie było żadnego problemu. Ważniejsze było przezwyciężenie strachu przed nocnikiem/wypróżnieniem, bo bardzo go bolało jak qpa była twarda i robiło się błędne koło. U nas sprawdziła się motywacja w postaci naklejek - gwiazdek, wybrał sobie zabawkę w Pepco, jakis traktor czy coś w tym stylu i za każdą qpke do nocnika buła jedną gwiazdka. Za pięć była zabawka. Najtrudniejsza była pierwsza i druga;), potem jak już czuł że go mniej boli to już było z górki. Choć wystarczyło że coś mniej pił i od nowa było trudniej, nawet jak był na laktulozie. Możesz spróbować stopniowo odstawiać, że np. tylko jedna porcja na czczo i obserwować przez kilka dni czy się nie pogarsza. Jeśli chodzi o robienie na stojąco to wydaje mi się że może jakiś uraz ma do siedzenia albo go coś boli wtedy 🤔 Może coś spróbować z niego wyciągnąć, myśli dziecka są pokrętne, może chodzi że kolor mu się jakiś nie podoba albo pies szczeka 😅 Można spróbować dołączyć probiotyk, żeby troszkę podregulował 🤔 Wykluczyć banany, biały ryż i inne prozatwardzeniowe produkty, ale to już pewnie robisz. Dbać o aktywność fizyczną, żeby się wybiegał, bo to też pobudza jelita do pracy. Jeśli nadal będzie problem no to może pediatra zaproponuje inne badania albo leki pobudzajace perystaltykę jelit.
Nadzieja zapisze tytuł, ostatnio na Netflixie trafiam na same niewypały 🙈
Syn w przedszkolu, po raz pierwszy od kilku tygodni taaaaka cisza w domu.
-
Hej kobietki. Ja dzisiaj od samego rana bo jeszcze przed 09:00 wzięłam się za pieczenie ciast, robię 3 ale mama zrobi mi 1 plus wafle i siostra 1 tylko że od nich wezmę po kawałku i oddam im po kawałku swoich bo nie chcę aż tyle bo nie przejemy.
Jutro i w niedzielę pewnie znowu nie będę miała czasu Was poczytać. Jutro przychodzi hydraulik i robi podłączenie do zmywarki, był dzisiaj i zrobił rozeznanie czy w ogóle da się bez robienia armagedonu, no i się da 😁więc mąż zamówił też dzisiaj zmywarke(będzie w poniedziałek - wtorek), no trudno że po fakcie 🙄 wzięliśmy Bosh SNS45EW01E (z polecenia znajomego który pracuje w tej branży).
Mysza kurka no, mogłoby być, ale skoro się nie przyjladaliscie to luz😉
Iza może faktycznie owiało Cię?
Girl może właśnie więcej picia by pomogło i może jak syn siedzialby na nocniku to wtedy go czymś zająć, żeby nie skupiał się na samym robieniu (bo mówiłaś że lepiej mu idzie na stojąco), bo wydaje mi się że on się czegoś obawia i nie chce na siedząco 🤔
Ogólnie to nie mam za dużo szykowania bo jedzenie i tort zamawialiśmy, u osób prywatnych. Tylko rosół i ziemniaki muszę ugotować no i makaron 😅 jak dla mnie to ta niedziela już mogłaby się w końcu skończyć bo już od poniedziałku mi cały czas w głowie siedzi🙈😵
Kinga pokaż auto.
-
Wiera wrote:Kinga chyba wywołałam Cię myślami - ostatnio myślałam co u Ciebie. Byłaś z tą piersią u gina? Mnie ostatnio się zrobiła taka dziwna zmiana czerwono-fioletowa, zastanawiałam się czy jakiś naczyniak czy pospolity syf;) Było spuchnięte i wczoraj już jakby pękło i się zluszczylo i już pod spodem jest delikatnie czerwone. Od razu mi się przypomniała zmiana u Ciebie;) Taaak fo uzależnia, choć teraz jak jestem po owu to mi jakoś łatwiej wchodzić, bo już na luzie jest;) co do badania nasienia to tez dali wytyczne 2-5 dni, jak mąż robił to było konkretnie 4 jak dobrze pamiętam 🤔
Celiakię z tego co kojarzę można najpierw z krwi oznaczyć prawdopodobieństwo, że jest w ogóle jakiś problem, a dopiero potem pobierać wycinek jelita w celu ostatecznego potwierdzenia. Nie sądzę, że pediatra od razu by chciała inwazyjne badanie robić na dziecku, zwłaszcza w obecnych czasach. 🤔
Girl pediatra miała rację - laktuloza nie działa rozleniwiająco na jelita, jak ziołowe środki na przeczyszczenie, po prostu ściąga wodę z jelita, rozmiękczając kał. Podawanie od czasu do czasu nie ma sensu, bo żeby zaczęła w pełni działać potrzebuje 2-3 dni, też po odstawieniu efekt utrzymuje się dłużej. Jedyne co to trzeba pilnować picia, tu bardziej rodzice mogą się rozleniwić nie pilnując nawodnieniaJak synek zaczął chodzić do przedszkola i pojawił się problem z qpa, bo w przedszkolu bał się robić i przetrzymywał do domu i potem już nawykowo powstawało zaparcie, to też podawałam laktukozę na zlecenie pediatry. Do tego picie swoje do przedszkola, żeby wypijał w ciągu zajec. Ok. dwóch miesięcy może trzy, aż tak dokładnie nie pamiętam. Po odstawieniu, jak już widziałam że wrócił do normy, nie było żadnego problemu. Ważniejsze było przezwyciężenie strachu przed nocnikiem/wypróżnieniem, bo bardzo go bolało jak qpa była twarda i robiło się błędne koło. U nas sprawdziła się motywacja w postaci naklejek - gwiazdek, wybrał sobie zabawkę w Pepco, jakis traktor czy coś w tym stylu i za każdą qpke do nocnika buła jedną gwiazdka. Za pięć była zabawka. Najtrudniejsza była pierwsza i druga;), potem jak już czuł że go mniej boli to już było z górki. Choć wystarczyło że coś mniej pił i od nowa było trudniej, nawet jak był na laktulozie. Możesz spróbować stopniowo odstawiać, że np. tylko jedna porcja na czczo i obserwować przez kilka dni czy się nie pogarsza. Jeśli chodzi o robienie na stojąco to wydaje mi się że może jakiś uraz ma do siedzenia albo go coś boli wtedy 🤔 Może coś spróbować z niego wyciągnąć, myśli dziecka są pokrętne, może chodzi że kolor mu się jakiś nie podoba albo pies szczeka 😅 Można spróbować dołączyć probiotyk, żeby troszkę podregulował 🤔 Wykluczyć banany, biały ryż i inne prozatwardzeniowe produkty, ale to już pewnie robisz. Dbać o aktywność fizyczną, żeby się wybiegał, bo to też pobudza jelita do pracy. Jeśli nadal będzie problem no to może pediatra zaproponuje inne badania albo leki pobudzajace perystaltykę jelit.
Nadzieja zapisze tytuł, ostatnio na Netflixie trafiam na same niewypały 🙈
Syn w przedszkolu, po raz pierwszy od kilku tygodni taaaaka cisza w domu.. Może spróbuję mu zrobić przerwę ale po moim porodzie, ruchu niestety nie ma bo spacery raz na czas przez to że końcówka ciąży, ja się ledwo ruszam i biega tylko co po mieszkaniu albo po prostu się bawi tyle ma na razie ruchu i do porodu to się nie zmieni.
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
AdelaX wrote:
Hekate jak się czujesz?
A dziękuję - całkiem dobrze.
Zmęczona i senna jestem tylko cały czas.....
Dziś byłam na pobraniu krwi.
11.01 - wizyta, wg OM, to bezie 7 tydz.4d...
Man nadzieję usłyszeć serduszko...
„Trudności, z którymi zmagasz się dzisiaj, przechodzą w siłę, której potrzebujesz na jutro. Tylko się nie poddawaj !”
😇11.02.2021 r.
❤️10.03.2022 r. - witaj mój Cudzie❤️