Starania o drugiego maluszka
-
WIADOMOŚĆ
-
Pianistka wrote:zFolwarku uda się, uda a może potem lekka pomoc lekarska , 2 cykle i już?
u mnie widzisz, wiek gra na korzysć... ale fakt endo, 3 letnich starań i wcześniejszych poronień, nie wróży nic optymistycznego
Nigdy nie wiesz. Teraz po porodzie maszyna ruszyla i moze pojsc Ci bardzo szybko i zgrabnie.
-
zFolwarku uda się napewno... musi się udać. Ja na dziś miałam termin @ ale nie pojawiła się wciąż.... mimo wszystko nie czuje żebym była w ciąży. Pewnie jutro się pojawi.
Zrobiłam sobie wieczór dobroci, maseczki, peeling, golenie, balsamy itd. Czuję się jak nowo narodzona i chwilę nie myślałam co dalej? Co dalej? Co dalej....? -
Dziewczyny trzymam kciuki! Ale trzymacie w niepewności
Co do łykania to łykam na przemian kwas foliowy i witaminy dla kobiet karmiących (to te same co dla pierwszego trym i one też maja kwas foliowy w składzie) Ale łykam witaminy bardziej ze względu na kp niż starania bo jak nie łykałam to od razu jakaś infekcja, dziwne plamy na skórze a tak jest ok. Przed pierwszą ciazą łykałam tylko kwas foliowy i tu zaznacze ze jest to bardzo ważne zeby zaczać juz w czasie starań bo jak dowiadujemy się juz o ciaży to tak na prawde juz jest za późno na kwas foliowy. Cewa nerwowa zamyka sie w pierwszych tygodniach ciazy i niedobór kwasu foliowego na tym etapie moze powodować niezamkniecie się jej co skutkuje przepukliną oponowo rdzeniową u dziecka i skazuje je na niepełnosprawność. Wiec drogie przyszłe mamy kwas foliowy w dłon i do buziPianistka lubi tę wiadomość
-
StyczniowaNadzieja wrote:Dziewczyny trzymam kciuki! Ale trzymacie w niepewności
Co do łykania to łykam na przemian kwas foliowy i witaminy dla kobiet karmiących (to te same co dla pierwszego trym i one też maja kwas foliowy w składzie) Ale łykam witaminy bardziej ze względu na kp niż starania bo jak nie łykałam to od razu jakaś infekcja, dziwne plamy na skórze a tak jest ok. Przed pierwszą ciazą łykałam tylko kwas foliowy i tu zaznacze ze jest to bardzo ważne zeby zaczać juz w czasie starań bo jak dowiadujemy się juz o ciaży to tak na prawde juz jest za późno na kwas foliowy. Cewa nerwowa zamyka sie w pierwszych tygodniach ciazy i niedobór kwasu foliowego na tym etapie moze powodować niezamkniecie się jej co skutkuje przepukliną oponowo rdzeniową u dziecka i skazuje je na niepełnosprawność. Wiec drogie przyszłe mamy kwas foliowy w dłon i do buzi
dobrze pisze, polać jej! picollo
a wiesz, do tej pory myślałam, że chyba wszystkie kobiety są uświadomione, jak ważne jest przyjmowanie kwasu foliowego... aż tu pewna znajoma wyskoczyła do mnie z mordą dumna, że ona nic nie łykała i dzieci ma zdrowe... :o no to ok, ma szczęście... i więcej nie powinna ryzykować -
U nas na studiach na zajeciach z ginekologi facet jasno powiedział ze kobieta przez cały czas swej potencjalnej płodnosci (nawet jak sie zabiezpiecza i nie stara o potomstwo) powinna suplementować kwas foliowy. Koszt jest niewielki a mozna w razie nieplanowanej ciazy uniknąć poważnych konsekwencji. I ja sie tego trzymam. Jedynie pierwsze 3 moesiace po porodzie nie brałam kwasu foliowego a tak to zabierzam brac aż do menopauzy.
I wierz mi ze jest mnóstwo osob które nie wiedzą jakie to ma znaczenie albo właśnie myślą ze wystarczy zacząć brać jak juz sie okarze ze jest sie w ciazy a niestety jest juz zapuźno. Jedna tabletką nie nadrobi sie też niedoborów trzeba minimum 3 miesiące suplementacji.
Ja jeszcze w tej fazie cyklu ze i coś % moge chlapnąć -
lilirose wrote:U mnie tez tak dziwnie, brzuch ćmi i muli, a potem przestaje i jest ok. Bije się z myślami czy jutro testować (27 dc, cykle 28 - 29 d).
masz krotka faze lutelana? Czytałam ze Twoja owu byla 17-18 wiec lutealna ma okoo 11dni tak? Ja tez mam taka krotka i zastanawiam sie czy to nie jest niekorzystne dla zagniezdzebnia.... -
nick nieaktualny
-
Ja lykam obowiazkowo kwas foliowy, Magne B6, witaminę D, jod i żelazo. No i na tarczycę Euthyrox.
Nitta, tak mi pokazuje program w komórce, wg statystyk śluzu (prowadzenia go od 2010 r.). A jak mierzyłam tempkę w pierwszej ciąży to pokazało mi, że owu byla 17 dc. To wychodziłoby, że dziś jest 10 dpo (jeśli też była 17). Jak na cykle 28 - 29 to krótka ta faza
Ne testowałam, bo mąż wyszedł do pracy a chciałam żeby był w domu jak będę testować.
Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥