Starania o dziecko 2016 - 2017 cd KAFE...
-
WIADOMOŚĆ
-
Martynka jesli chodzi o leki na niedoczynnosc to póki co sa tylko dwa i ewentualnie jakies wspomagające ale te dwa to wlasnie euthyrox i letrox i różnią sie tylko tym ze jeden ma w składzie laktozę drugi nie wiec nie mamy w czym wybierać to są po prostu hormony których nasz organizm nie wytwarza dlatego musimy mu pomoc i lykac je w tabl.
-
nick nieaktualnyKaaarooolina89 wrote:Wg mnie Malo prawdopodobne żeby tsh Ci tak skaklo w tak krótkim czasie chyba ze anty-tpo wyjdzie Ci wysokie to przy autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy to jest możliwe ale nie wiem czy aż tak...
wg mnie któryś z tych wyników nie jest prawidłowy ale ciężko powiedziec który. I nie mowie tu o Tobie tylko o wykonaniu, bledzie aparatu albo cos w tym stylu.
Równo 3 tyg później były wyniki robione no noc udam się z oboma wynikami do lekarza tak czy siak może tamten był niski bp jadłam o 4 rano rodzynki w czekoladzie ? Ale nie wiem czy by to miało jakikolwiek wplyw -
Martynka1234 wrote:Ja tez po prostu poszlam i powiedzialam ze chce z obciazeniem i mi zrobili i dali jakas tabletke. Jakos dziwnie zeby trzeba bylo samemu kupowac taki lek, no ale nie wiem jak jest w innych, ja robilam prywatnie
-
AMH
Wpis z medycznego forum (forum bociana):
Kilka razy w 3 d.c. oznaczałam stężenia hormonów i wahają się one następująco:
FSH = 8-10 mIU/ml
LH = 4,5-6 mIU/ml
estradiol = 40 - 55 pg/ml
AMH = 5.3 ng/ml
Stwierdzono u mnie zespół PCOS, ale nie pełnoobjawowy i nie w klasycznej postaci.
Odpowiedż lekarza:
Po pierwsze jest owulacja w połowie cyklu i prawidłowy progesteron, więc nie ma zaburzeń owulacji. Po drugie progesteron jest powyżej 10 więc nie ma niedomogi lutealnej. Po trzecie progesteron na początku cyklu jest zawsze niski -rośnie dopiero w II fazie. Po czwarte AMH jest dobre, owulacja jest , progesteron wysoki- inhibiny bym nie robiła - jak Pani chce coś jeszcze na potwierdzenie ,że jest dobrze to proszę poprosić lekarza ,żeby ocenił 3-5 dc ilość pęcherzyków pierwotnych w jajniku- jak jest ich dużo to jest dobra rezerwa jajnikowa. Przy PCO problem jest z wrażliwością pęcherzyków na gonadotropiny, ale z tego co Pani na początku napisała to u Pani jest owulacja, więc wszystko ok.Ilość pęcherzyków pierwotnych u pacjentek z PCO jest większa, a tym samym AMH też jest u nich wyższe, ale nie są to pęcherzyki "zużyte" (jest dużo małych pęcherzyków w jajnikach, ale są to pozostałości po niepękniętych pęcherzykach czyli już "wykorzystane,bezużyteczne"). Jak jest u Pani dużo pęcherzyków w wymiarach zadowalających - to jest dobrze. Do inseminacji zawsze się stymuluje cykl, bo to zwiększa szanse na ciążę.
Jest dziewczyny taka mało popularna książka pt."Pokonaj alergie - żywienie zdrowego i chorego człowieka" - Bożena Kropka (lekarz - dietetyk). Są tam przepisy (dokładne porcje, tabele kaloryczne)z naturalnych składników, które spokojnie można przygotowywać dla ludzi nie uczulonych na nic i regeneruje to organizm, wyzbywa go z toksyn. Gotuję z tego od 5 lat. Są tam też m.in.przeciwalergiczne przepisy dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, opisy diety bezglutenowej, bezmlecznej, bezcukrowej, diety wspomagającej leczenie bezpłodności. Pokazuje jak zastępować niektóre składniki w diecie spożywczej innymi - też wartościowymi a mniej obciążającymi dla układu pokarmowego.Wojcinka lubi tę wiadomość
według OM
Aniołek (początek 6t.c.), 3 c.biochemiczne
cykle 28 - dniowe; 14 cs -
nick nieaktualnyKaaarooolina89 wrote:Martynka jesli chodzi o leki na niedoczynnosc to póki co sa tylko dwa i ewentualnie jakies wspomagające ale te dwa to wlasnie euthyrox i letrox i różnią sie tylko tym ze jeden ma w składzie laktozę drugi nie wiec nie mamy w czym wybierać to są po prostu hormony których nasz organizm nie wytwarza dlatego musimy mu pomoc i lykac je w tabl.
myslalam, ze to jak z bolem glowy, ze jest ich mnostwo
Tzn ja tez mialam od lekarza takid jakby skierowanie na prolaktyne, z tym ze prywatnieale u nas tabletki mieli. Moze i masz racje bo slyszalam tezze w niektorych labolatoriach trzeba kupowac tez ta glukoze do picia samemu bo nie daja.
-
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 20:04
👦 2012r.👼 8tc 2016r.👦 2017r.
12cs
23.11.2022 ⏸
23.11. 15dpo Beta: 198.8 progesteron: 21,51
25.11. 17dpo Beta: 522 (163,6%) ❤️
30.11. 5+1 Pęcherzyk w macicy
14.12. 7+1 Pęcherzyk z zarodkiem 💕 ciąża młodsza o tydzień.
21.12. USG ciąża 5 tydzień? 🤦🏼♀️
22.12. USG prywatne
Koniec. -
Tasza wrote:AMH
Wpis z medycznego forum (forum bociana):
Kilka razy w 3 d.c. oznaczałam stężenia hormonów i wahają się one następująco:
FSH = 8-10 mIU/ml
LH = 4,5-6 mIU/ml
estradiol = 40 - 55 pg/ml
AMH = 5.3 ng/ml
Stwierdzono u mnie zespół PCOS, ale nie pełnoobjawowy i nie w klasycznej postaci.
Odpowiedż lekarza:
Po pierwsze jest owulacja w połowie cyklu i prawidłowy progesteron, więc nie ma zaburzeń owulacji. Po drugie progesteron jest powyżej 10 więc nie ma niedomogi lutealnej. Po trzecie progesteron na początku cyklu jest zawsze niski -rośnie dopiero w II fazie. Po czwarte AMH jest dobre, owulacja jest , progesteron wysoki- inhibiny bym nie robiła - jak Pani chce coś jeszcze na potwierdzenie ,że jest dobrze to proszę poprosić lekarza ,żeby ocenił 3-5 dc ilość pęcherzyków pierwotnych w jajniku- jak jest ich dużo to jest dobra rezerwa jajnikowa. Przy PCO problem jest z wrażliwością pęcherzyków na gonadotropiny, ale z tego co Pani na początku napisała to u Pani jest owulacja, więc wszystko ok.Ilość pęcherzyków pierwotnych u pacjentek z PCO jest większa, a tym samym AMH też jest u nich wyższe, ale nie są to pęcherzyki "zużyte" (jest dużo małych pęcherzyków w jajnikach, ale są to pozostałości po niepękniętych pęcherzykach czyli już "wykorzystane,bezużyteczne"). Jak jest u Pani dużo pęcherzyków w wymiarach zadowalających - to jest dobrze. Do inseminacji zawsze się stymuluje cykl, bo to zwiększa szanse na ciążę.
Jest dziewczyny taka mało popularna książka pt."Pokonaj alergie - żywienie zdrowego i chorego człowieka" - Bożena Kropka (lekarz - dietetyk). Są tam przepisy (dokładne porcje, tabele kaloryczne)z naturalnych składników, które spokojnie można przygotowywać dla ludzi nie uczulonych na nic i regeneruje to organizm, wyzbywa go z toksyn. Gotuję z tego od 5 lat. Są tam też m.in.przeciwalergiczne przepisy dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, opisy diety bezglutenowej, bezmlecznej, bezcukrowej, diety wspomagającej leczenie bezpłodności. Pokazuje jak zastępować niektóre składniki w diecie spożywczej innymi - też wartościowymi a mniej obciążającymi dla układu pokarmowego.
Ok zaczynam wierzyć ze jakość moich komórek jest okpogadam jeszcze o tym z lekarzem na wizycie w 10dc
Dzieki Tasza :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2017, 19:51
Bluebell1984 lubi tę wiadomość
-
Lisa85 wrote:No Tusia ja właśnie chcę w 7 tygodniu zobaczyć serduszko, bo już będzie je widać. Moja koleżanka była w 6 tygodniu i już serduszko widziała.
chyba sie nie zdarza zeby go wtedy nie było chyba ze owu była mega późno
Tasza lubi tę wiadomość
-
Kuchcinka wrote:Ok zaczynam wierzyć ze jakość moich komórek jest ok
pogadam jeszcze o tym z lekarzem na wizycie w 10dc
Dzieki Tasza :*
Z czego ten dietetyk - B. Kropka -ma więcej książek i są ok. Ja mam akurat ta o leczeniu dietą zdrowego i chorego człowieka bo tam są przepisy dla niemowląt, dzieci i kobiet w ciąży, w okresie starania. Ma nawet str internetową.według OM
Kuchcinka wrote:Nie No chyba w 7tc serduszko musi juz byc
chyba sie nie zdarza zeby go wtedy nie było chyba ze owu była mega późno
według OM
Bluebell1984 wrote:Pięknie rośnie
Mówiliście już rodzince, czy chcecie poczekać?
Tesciom powiemy po wizycie u ginekologa czyli za 2 tygodnie.Wojcinka, Bluebell1984, Martka10, Mila123 lubią tę wiadomość
27 lat, pierwsza fasolka
Kolejna wizyta 27.04.2017 godz. 17:30
-
Tak żałuję, że nie nie mam nadmiaru kasy. Zakupiłabym piękne, mało szkodliwe, najnowocześniejsze usg i zainstalowała w sypialni za moim parawanem, gdzie stoi mi odkurzacz i parę innych rupieci. I jak już bym je miała to przynajmniej, co 3 dni - kontrola czy serce bije dziecku. Najgorzej jest leżeć sobie czasem i myśleć - bije, nie bije, bije, nie bije...kontrola za 1,5tyg. Szlag.
Natka2 lubi tę wiadomość
według OM
19ina90 wrote:Kochane kluje mnie w pachwinie
mnie pobolewało całe podbrzusze. Ina - jest ok. Niech tam kłuje jak lekko i bez innych dolegliwości towarzyszących.
Bluebell1984 lubi tę wiadomość
według OM
cykle 28 - dniowe; 14 cs