X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o dziecko 2016 - 2017 cd KAFE...
Odpowiedz

Starania o dziecko 2016 - 2017 cd KAFE...

Oceń ten wątek:
  • Kaaarooolina89 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka jesli chodzi o leki na niedoczynnosc to póki co sa tylko dwa i ewentualnie jakies wspomagające ale te dwa to wlasnie euthyrox i letrox i różnią sie tylko tym ze jeden ma w składzie laktozę drugi nie wiec nie mamy w czym wybierać to są po prostu hormony których nasz organizm nie wytwarza dlatego musimy mu pomoc i lykac je w tabl.

Wizyta 19.04.2017r. godz. 10.30
    34bwrjjgb77ybsb7.png
    bfe3698c9b.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaaarooolina89 wrote:
    Wg mnie Malo prawdopodobne żeby tsh Ci tak skaklo w tak krótkim czasie chyba ze anty-tpo wyjdzie Ci wysokie to przy autoimmunologicznym zapaleniu tarczycy to jest możliwe ale nie wiem czy aż tak... :-/ wg mnie któryś z tych wyników nie jest prawidłowy ale ciężko powiedziec który. I nie mowie tu o Tobie tylko o wykonaniu, bledzie aparatu albo cos w tym stylu.

Równo 3 tyg później były wyniki robione no noc udam się z oboma wynikami do lekarza tak czy siak może tamten był niski bp jadłam o 4 rano rodzynki w czekoladzie ? Ale nie wiem czy by to miało jakikolwiek wplyw

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martynka1234 wrote:
    Ja tez po prostu poszlam i powiedzialam ze chce z obciazeniem i mi zrobili i dali jakas tabletke. Jakos dziwnie zeby trzeba bylo samemu kupowac taki lek, no ale nie wiem jak jest w innych, ja robilam prywatnie :-)
    Martynka no wlasnie nie sama tylko po przepisaniu przez gin. Nie w każdym lab chca ponosić odpowiedzialność jakby sie cos nie daj boże działo.. Ja wiem ze u nas w labach nie maja tych tabl tylko lekarze przepisują i pacjentka przynosi sobie. Ale co kraj to obyczaj. Dlatego nie mowie ze to niemożliwe tylko jak to wygląda u nas :-)

34bwrjjgb77ybsb7.png
    bfe3698c9b.png
  • Tasza Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AMH
    Wpis z medycznego forum (forum bociana):

Kilka razy w 3 d.c. oznaczałam stężenia hormonów i wahają się one następująco:

FSH = 8-10 mIU/ml
    LH = 4,5-6 mIU/ml
    estradiol = 40 - 55 pg/ml
    AMH = 5.3 ng/ml

Stwierdzono u mnie zespół PCOS, ale nie pełnoobjawowy i nie w klasycznej postaci.

Odpowiedż lekarza:
    Po pierwsze jest owulacja w połowie cyklu i prawidłowy progesteron, więc nie ma zaburzeń owulacji. Po drugie progesteron jest powyżej 10 więc nie ma niedomogi lutealnej. Po trzecie progesteron na początku cyklu jest zawsze niski -rośnie dopiero w II fazie. Po czwarte AMH jest dobre, owulacja jest , progesteron wysoki- inhibiny bym nie robiła - jak Pani chce coś jeszcze na potwierdzenie ,że jest dobrze to proszę poprosić lekarza ,żeby ocenił 3-5 dc ilość pęcherzyków pierwotnych w jajniku- jak jest ich dużo to jest dobra rezerwa jajnikowa. Przy PCO problem jest z wrażliwością pęcherzyków na gonadotropiny, ale z tego co Pani na początku napisała to u Pani jest owulacja, więc wszystko ok.Ilość pęcherzyków pierwotnych u pacjentek z PCO jest większa, a tym samym AMH też jest u nich wyższe, ale nie są to pęcherzyki "zużyte" (jest dużo małych pęcherzyków w jajnikach, ale są to pozostałości po niepękniętych pęcherzykach czyli już "wykorzystane,bezużyteczne"). Jak jest u Pani dużo pęcherzyków w wymiarach zadowalających - to jest dobrze. Do inseminacji zawsze się stymuluje cykl, bo to zwiększa szanse na ciążę.

Jest dziewczyny taka mało popularna książka pt."Pokonaj alergie - żywienie zdrowego i chorego człowieka" - Bożena Kropka (lekarz - dietetyk). Są tam przepisy (dokładne porcje, tabele kaloryczne)z naturalnych składników, które spokojnie można przygotowywać dla ludzi nie uczulonych na nic i regeneruje to organizm, wyzbywa go z toksyn. Gotuję z tego od 5 lat. Są tam też m.in.przeciwalergiczne przepisy dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, opisy diety bezglutenowej, bezmlecznej, bezcukrowej, diety wspomagającej leczenie bezpłodności. Pokazuje jak zastępować niektóre składniki w diecie spożywczej innymi - też wartościowymi a mniej obciążającymi dla układu pokarmowego.

Wojcinka lubi tę wiadomość

według OM
    cd9bvfxmx4d8chbr.png
    cd9bvfxmn74huw9m.png
    Aniołek (początek 6t.c.), 3 c.biochemiczne
    cykle 28 - dniowe; 14 cs

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dombrusia i tak najlepiej pokaz lekarzowi oba i niech on powie o co chodzi :-)

Dombrusia lubi tę wiadomość

34bwrjjgb77ybsb7.png
    bfe3698c9b.png
  • Tasza Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    miało być diety wspomagającej leczenie niepłodności- a nie: bezpłodności - sorry.

według OM
    cd9bvfxmx4d8chbr.png
    cd9bvfxmn74huw9m.png
    cykle 28 - dniowe; 14 cs
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kaaarooolina89 wrote:
    Martynka jesli chodzi o leki na niedoczynnosc to póki co sa tylko dwa i ewentualnie jakies wspomagające ale te dwa to wlasnie euthyrox i letrox i różnią sie tylko tym ze jeden ma w składzie laktozę drugi nie wiec nie mamy w czym wybierać to są po prostu hormony których nasz organizm nie wytwarza dlatego musimy mu pomoc i lykac je w tabl.
    To faktycznie nie ma w czym wybierac :-) myslalam, ze to jak z bolem glowy, ze jest ich mnostwo :-)

Tzn ja tez mialam od lekarza takid jakby skierowanie na prolaktyne, z tym ze prywatnie :-) ale u nas tabletki mieli. Moze i masz racje bo slyszalam tezze w niektorych labolatoriach trzeba kupowac tez ta glukoze do picia samemu bo nie daja.

• Natka2 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 20:04

👦 2012r.👼 8tc 2016r.👦 2017r.
    12cs
    23.11.2022 ⏸
    23.11. 15dpo Beta: 198.8 progesteron: 21,51
    25.11. 17dpo Beta: 522 (163,6%) ❤️
    30.11. 5+1 Pęcherzyk w macicy
    14.12. 7+1 Pęcherzyk z zarodkiem 💕 ciąża młodsza o tydzień.
    21.12. USG ciąża 5 tydzień? 🤦🏼‍♀️
    22.12. USG prywatne
    Koniec.
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2017, 23:06

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tasza wrote:
    AMH
    Wpis z medycznego forum (forum bociana):

Kilka razy w 3 d.c. oznaczałam stężenia hormonów i wahają się one następująco:

FSH = 8-10 mIU/ml
    LH = 4,5-6 mIU/ml
    estradiol = 40 - 55 pg/ml
    AMH = 5.3 ng/ml

Stwierdzono u mnie zespół PCOS, ale nie pełnoobjawowy i nie w klasycznej postaci.

Odpowiedż lekarza:
    Po pierwsze jest owulacja w połowie cyklu i prawidłowy progesteron, więc nie ma zaburzeń owulacji. Po drugie progesteron jest powyżej 10 więc nie ma niedomogi lutealnej. Po trzecie progesteron na początku cyklu jest zawsze niski -rośnie dopiero w II fazie. Po czwarte AMH jest dobre, owulacja jest , progesteron wysoki- inhibiny bym nie robiła - jak Pani chce coś jeszcze na potwierdzenie ,że jest dobrze to proszę poprosić lekarza ,żeby ocenił 3-5 dc ilość pęcherzyków pierwotnych w jajniku- jak jest ich dużo to jest dobra rezerwa jajnikowa. Przy PCO problem jest z wrażliwością pęcherzyków na gonadotropiny, ale z tego co Pani na początku napisała to u Pani jest owulacja, więc wszystko ok.Ilość pęcherzyków pierwotnych u pacjentek z PCO jest większa, a tym samym AMH też jest u nich wyższe, ale nie są to pęcherzyki "zużyte" (jest dużo małych pęcherzyków w jajnikach, ale są to pozostałości po niepękniętych pęcherzykach czyli już "wykorzystane,bezużyteczne"). Jak jest u Pani dużo pęcherzyków w wymiarach zadowalających - to jest dobrze. Do inseminacji zawsze się stymuluje cykl, bo to zwiększa szanse na ciążę.

Jest dziewczyny taka mało popularna książka pt."Pokonaj alergie - żywienie zdrowego i chorego człowieka" - Bożena Kropka (lekarz - dietetyk). Są tam przepisy (dokładne porcje, tabele kaloryczne)z naturalnych składników, które spokojnie można przygotowywać dla ludzi nie uczulonych na nic i regeneruje to organizm, wyzbywa go z toksyn. Gotuję z tego od 5 lat. Są tam też m.in.przeciwalergiczne przepisy dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, opisy diety bezglutenowej, bezmlecznej, bezcukrowej, diety wspomagającej leczenie bezpłodności. Pokazuje jak zastępować niektóre składniki w diecie spożywczej innymi - też wartościowymi a mniej obciążającymi dla układu pokarmowego.

Ok zaczynam wierzyć ze jakość moich komórek jest ok ;) pogadam jeszcze o tym z lekarzem na wizycie w 10dc :)
    Dzieki Tasza :*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 stycznia 2017, 19:51

Bluebell1984 lubi tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    • 2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    • 2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 Maya z 2cs 💛 15/03/2022
    • 2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

Rodzina w komplecie 👨‍👩‍👧‍👦💗

age.png

age.png
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Wojcinka Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa85 wrote:
    No Tusia ja właśnie chcę w 7 tygodniu zobaczyć serduszko, bo już będzie je widać. Moja koleżanka była w 6 tygodniu i już serduszko widziała.
    Nie No chyba w 7tc serduszko musi juz byc :) chyba sie nie zdarza zeby go wtedy nie było chyba ze owu była mega późno :P

Tasza lubi tę wiadomość

Życie na pustyni📍Abu Dhabi
    34 👩 🧔‍♂️31
    • 2015-2017 - starania z ex: 17cs, 2 poronienia
    • 2021 - powrót do starań po 4 latach przerwy
    🌸 Maya z 2cs 💛 15/03/2022
    • 2024 - starania o rodzeństwo
    🌸 Lea z 4cs 💛 12/07/2025

Rodzina w komplecie 👨‍👩‍👧‍👦💗

age.png

age.png
  • Bluebell1984 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 kwietnia 2017, 10:38

19ina90, Lisa85 lubią tę wiadomość

uwo93e3kugumthmw.png
  • Tasza Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuchcinka wrote:
    Ok zaczynam wierzyć ze jakość moich komórek jest ok ;) pogadam jeszcze o tym z lekarzem na wizycie w 10dc :)
    Dzieki Tasza :*
    bo masz. Wszystkie znaki na niebie i ziemi tak mówią. A po kw.foliowym to one zaczną do Ciebie przemawiać kiedy je zapłodnić najlepiej!
    Z czego ten dietetyk - B. Kropka -ma więcej książek i są ok. Ja mam akurat ta o leczeniu dietą zdrowego i chorego człowieka bo tam są przepisy dla niemowląt, dzieci i kobiet w ciąży, w okresie starania. Ma nawet str internetową.

według OM
    cd9bvfxmx4d8chbr.png
    cd9bvfxmn74huw9m.png
    cykle 28 - dniowe; 14 cs
  • Lisa85 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wojcinka, nana266 lubią tę wiadomość

ojxe2n0alit7kw2e.png
    km5sjw4z2s29aglx.png
    5b09wn15c8ssxa0k.png
  • Tasza Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuchcinka wrote:
    Nie No chyba w 7tc serduszko musi juz byc :) chyba sie nie zdarza zeby go wtedy nie było chyba ze owu była mega późno :P
    ja miałam w 6, ale standardowo liczy się,ze w 22 dni od owu - bije.

według OM
    cd9bvfxmx4d8chbr.png
    cd9bvfxmn74huw9m.png
    cykle 28 - dniowe; 14 cs
  • 19ina90 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bluebell1984 wrote:
    Pięknie rośnie :D
    Mówiliście już rodzince, czy chcecie poczekać?
    Moi rodzice wiedza bo mieszkając z nimi ciezko ukryć, moja mama juz widzi zmiany w mojej twarzy :D
    Tesciom powiemy po wizycie u ginekologa czyli za 2 tygodnie.

Wojcinka, Bluebell1984, Martka10, Mila123 lubią tę wiadomość

27 lat, pierwsza fasolka :)
    Kolejna wizyta 27.04.2017 godz. 17:30
    rg50skjo5rku753a.png
  • 19ina90 Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane kluje mnie w pachwinie :(

27 lat, pierwsza fasolka :)
    Kolejna wizyta 27.04.2017 godz. 17:30
    rg50skjo5rku753a.png
  • Tasza Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak żałuję, że nie nie mam nadmiaru kasy. Zakupiłabym piękne, mało szkodliwe, najnowocześniejsze usg i zainstalowała w sypialni za moim parawanem, gdzie stoi mi odkurzacz i parę innych rupieci. I jak już bym je miała to przynajmniej, co 3 dni - kontrola czy serce bije dziecku. Najgorzej jest leżeć sobie czasem i myśleć - bije, nie bije, bije, nie bije...kontrola za 1,5tyg. Szlag.

Natka2 lubi tę wiadomość

według OM
    cd9bvfxmx4d8chbr.png
    cd9bvfxmn74huw9m.png
    cykle 28 - dniowe; 14 cs
  • Tasza Autorytet

Wysłany: 2 stycznia 2017, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19ina90 wrote:
    Kochane kluje mnie w pachwinie :(
    zarodek kopie ;) ;) mnie pobolewało całe podbrzusze. Ina - jest ok. Niech tam kłuje jak lekko i bez innych dolegliwości towarzyszących.

Bluebell1984 lubi tę wiadomość

według OM
    cd9bvfxmx4d8chbr.png
    cd9bvfxmn74huw9m.png
    cykle 28 - dniowe; 14 cs
‹‹ 1484 1485 1486 1487 1488 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ