Starania o dziecko 2016 - 2017 cd KAFE...
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMyE wrote:A po co to ludziom dogadzać. To nie ich dziecko i nie ich sprawa. Julka to piękne imię. :*
Najgorsze tylko moim zdaniem jest to, że internet jest bezlitosny i tak jak teraz podłapali Brajanka czy Sebka to za rok może im się znudzić i znajdą inne imię na cel.A później dzieci cieprią, bo się z nich nabijają.
-
nick nieaktualny19ina90 wrote:z drugiej strony jak pojade wczesniej i nie usłysze serduszka to dopiero będzie stres... już sama nie wiem. Zgagę miałam i już nie mam
a jak sie cos bedzid dzialo powaznegk to w kazdej chwili mozesz podjechac do szpitala
-
Mamusia_Ksawusia wrote:heloł! kolejny dzień, nadal brak @, test negatywny, jestem WKURWIONA na maxa że @ jeszcze nie ma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Musisz to naprawić bo tak ochujasz. Ja bym oszalała !!
-
nick nieaktualny
-
Tusia_87 wrote:Lec rób badania kochana
Ina nie bądź taka wyrywna na spokojnie się podnos.
Effy kochana nic mi nie mów ja juz byłam z psami przepizdzilo z każdej strony wróciłam umylam głowę lecę zaraz córkę do przedszkola odprawić a później syna na wycieczkę i odrazu do pracy senny coś dziś dzień
-
nick nieaktualnyEffy wrote:masz rozpierdzielone cykle juz nie sikaj bo Cie to bardziej frustruje.
Musisz to naprawić bo tak ochujasz. Ja bym oszalała !!
No dokładnie. Do lekarza marsz by wyregulować cykle
Ja miałam tak rozjechane, że różnica między cyklami często wychodziła nawet 12-15 dni.
-
Dziewczyny któregoś dnia Kuchcinka zaprosiła mnie do polubienia strony Mama Ginekolog.... Powiem wam że wsiąkłam. Czytam jak głupia wszystko
Dla tych co nie mają fejsa zamieszczam post jak zrobić dziecko
Jak to” zrobić, żeby „to” zrobić?
Czyli, zrób mi dziecko kochanie lub jak kto woli mój „trzeci” wpis z cyklu przygotowanie do ciąży. Dziś z teorii idziemy do czynu.
Już bierzesz kwas foliowy ( lub jego metylowaną formę) , zrobiłaś badania – wszystko jest ok.
Zielone światło na ciąże bije po oczach. I co dalej?
Chyba nie muszę nikomu mówić jak się robi dzieci?
A może jednak muszę?
Czy mamy to robić od przodu, od tyłu czy może z boku? A kiedy mamy to robić? Codziennie czy może tylko w owulacje? No i kiedy do ch..olerki jest ta owulacja?
Postaram się wam na to odpowiedzieć. Odpowiem wam też jak zrobić chłopca a jak dziewczynkę. Ciekawi?
Zapraszam do lektury.
Znacie pewnie powiedzenie – „najbardziej kochające się pary najszybciej zachodzą w ciąże”. Nie znacie? Może to dlatego, że dla potrzeb jednego z moich poprzednich wypisów ten cytat wymyśliłam.Ale jest to prawda. I myślę, że ja to kiedyś słyszałam.
Największe szanse na zajście w ciążę, jest to dość dobrze udowodnione naukowo, jest wtedy kiedy para współżyje – co dwa góra trzy dni- PRZEZ CAŁY CYKL.
Największy błąd w trakcie starań o ciąże, to współżycie tylko w „dni płodne” – po pierwsze tak naprawdę często nie wiemy kiedy te dni płodne są, współżyjąc do drugi dzień napewno owulacji „nie przegapimy”. Po drugie plemniki muszą się wciąż odnawiać – a cykl rozwoju plemnika to właśnie 72h.
Pamiętajmy, że nie tylko kobieta musi być płodna, ale mężczyzna też – jeżeli współżyjesz zbyt rzadko to plemniki mogą być słabe. A jeżeli zbyt często... codziennie lub nie daj Boże kilka razy dziennie(haha) to plemniki też nie do końca są „gotowe”.
Zatem przykazanie nr 1.
Robimy to co dwa dni.
Następna sprawa, po stosunku trzeba dać szansę plemnikom. Co to znaczy.
Nie wstajemy chociaż 15 minut po... leżymy sobie spokojnie i jak kochająca para się przytulamy.
Przykazanie nr 2
Tulenie się po stosunku ma medyczny sens.
Na dziś starczy – zadanie domowe macie na kolejne dni (co dwa dni
Przykazanie nr 3
Możecie to robić w dowolnej pozycji byle sprawiało wam to przyjemność.
Tak tak, orgazm ...kobiecy jest bardzo ważny, (bo męski to oczywistość). Powoduje skurcze macicy i jajowodów, powoduje wyrzut hormonów - wszystko to natura przewidziała jako czynniki wspomagające zajście w ciąże. To nie moje wymysły to fakty- zatem Panowie do dzieła.
A co do płci – to akurat była ściema, żeby was zachęcić do czytania- nie da się tego zaplanować. Możecie sobie czytać i praktykować metody Shettlesa ( jest tu wpis o tym, jeden z pierwszych na tej stronie) lub kalendarz chiński do woli. Ale wiecie co- szanse są i tak fifty-fifty. A szanse, że się uda już w tym cyklu zajść w ciążę – są dużo mniejsze... u najzdrowszych z was 25%. A u większości ok 10%. Trzymam kciuki.
Effy, Ink@, Wojcinka, szygas, Martka10 lubią tę wiadomość
-
Słuchajcie wkraczam na grząski grunt mojej ciąży. Zbliżamy sie do 9 tygodnia. ( juz druga noc nie moge spać spokojnie). Mam 10 tego wizytę. Naprawdę wcale nie chce na nią iść może przełożę na troszkę pózniej. Ale powiedział ze widzimy sie z wynikami badań za 2 tyg i nie omieszka na pewno wsadzić mi tego badyla w kondomie:( chyba jak Natka będę spokojniejsza jak minie ten 9 tydzien a pózniej 12sty.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 stycznia 2017, 08:31
Natka2, szygas, Martka10 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyZuza jak ja byłam w ciąży to właśnie jak ktoś się pytał o płeć to mówiłam, że na 50% dziewczynka
A niektórzy zdziwieni jeszcze pytali czy gin to potwierdził
No raczej logiczne, że szanse są podzielone i nic innego niż chłopczyk czy dziewczynka się tam nie znajdzie..Kaaarooolina89, caroline29, szygas, Martka10, Bluebell1984 lubią tę wiadomość
-
19ina90 wrote:Jestem zestresowana jak cholera....
Pomóżcie
Wczoraj wieczorem już leżąc przypomniało mi się, że nie łyknęłam kwasu foliowego, zeerwałam się dość intensywnie z łózka i jak mnie zakuło w jednym jajniku to aż się zgięłam ....Wizyta dopiero 17-go, zastanawiam się czy nie przełożyć na 12-go, bo wtedy zacznie się 7 tydzień....
Zasnąć nie mogłam z przejęcia, i jeszcze mi się myszy w nocy śniły
-
MyE wrote:Zuza jak ja byłam w ciąży to właśnie jak ktoś się pytał o płeć to mówiłam, że na 50% dziewczynka
A niektórzy zdziwieni jeszcze pytali czy gin to potwierdził
No raczej logiczne, że szanse są podzielone i nic innego niż chłopczyk czy dziewczynka się tam nie znajdzie..
-
Hej dziewczynki zmykam na monitoring do pozniej
MyE, Zuza33, Ink@, szygas lubią tę wiadomość
28.06.2022 FET 4BA 🙏 Accofil, encorton, neoparin, embrioglue
👶4dpt ⏸️ beta 11.50mlU
prog. 28.39ng
👶6dpt 45.19mlU prog. 30.61ng
👶7dpt 80.08 mlU
👶8dpt 128.67mlU
👶10dpt 424.01mlU prog. 24.42 ng
👶13dpt 2550mlU prog.31.41ng
👶15dpt 7519mlU prog.43.67ng
👶17dpt 15864mlU GS 1.03cm
👶20dpt GS 1.5cm + pęcherzyk żółtkowy
👶22dpt GS 1.91cm,YS 0.37cm,CRL 0.22cm
Mamy ❤️
👶24dpt CRL 0.33cm FHR 120bpm
👶7w1d CRL 1.21cm FHR 144 bpm
👶8w4d CRL 2.02cm FHR 163 bpm
👶9w0d CRL 2.35cm FHR 173 bpm
👶11w1d CRL 4.76cm FHR 173 bpm
👶 12w0d prenatalne + pappa- ok
👶16+4 158g szczęścia
👶20+0 połówkowe 347g szczęścia FHR150
👶29+0 prenatalne 1280g
👶33+4 2076g
👶37+4 3000g
👶38+4 3230g
CC 39+1 3760g 57cm ❤️
❄️4BB
Syn 11.09.2012 ❤️
Syn 10.03.2023 ❤️ -
A tu dla ciezaroweczek coś znalazłam
7 najczęstszych objawów wczesnej ciąży
W filmach gdy kobieta jest w ciąży wymiotuje, w rzeczywistości jest troche inaczej... Przedstawie wam- liste najczęstszych dolegliwości moich pacjentek we wczesnej ciaży (czyli na pierwszej, drugiej wizycie u ginekologa, do 12 tygodnia ciąży)
1. Ból, obrzęk i powiększenie piersi
Zdecydowanie najczęstszy objaw wczesnej ciąży, jest do tego stopnia częsty ( u ok. 95% kobiet) że znam taką lekarkę które na podstawie tego czy bolą pacjentkę piersi czy nie jest w stanie stwierdzić ciążę...
Ze względu na wzrost progesteronu oraz innych hormonów zwiążanych z ciążą - piersi się stają większe (wiele kobiet już w pierwszych tygodniach musi kupić nowe staniki), obrzeknięte i tkliwe. U wiekszości dolegliwość ta nie jest bardzo dokuczliwa- po prostu zauważalna. Ale zdarzają się kobiety, które niemalże płaczą z bólu piersi. Dolegliwość ta ustępuję zazwyczaj po pierwszym trymestrze kiedy tkanki się już "przyzwyczają" do nowego "większego" stanu rzeczy.
Jak na tą dolegliwość zaradzić- nie bardzo jest jak. Można nosić staniki dopasowane do rozmiaru piersi, niektóre kobiety muszą spać też w stanikach, zalecam wtedy kupienie sobie tzw. "sportowych staników" na noc, kąpiele w ciepłej (nie gorącej) wodzie potrafią też pomóc. Leki przeciwbólowe chociaż nie są zupełnie przeciwskazane raczej nie mają na tą dolegliwość wpływu.
2. Senność i zmęczenie
Która z was tego nie zna...
Trzeba Odpoczywać i dużo spać
3. "Miesiączkowe" bóle brzucha
Dolegliwość bardzo częsta ( u ok. 80% kobiet) i bardzo niepokojąca pacjentki, na szczęście NIE jest niepokojąca dla nas lekarzy. Jest to zupełnie normalne że gdy macica rośnie, oraz zmienia pozycję powoduje to bóle. Bóle te są bardzo podobne do bólów, które występują w czasie miesiączki, dlatego kobiety tak bardzo się ich obawiają we wczesnej ciaży, kojarzą nam się one z krawieniem z macicy czyli u kobiet w ciaży z poronieniem.
Jeżeli ból jest bardzo dokuczliwy można brać leki rozkurczowe np. NoSpa. Jeżeli jest do zniesienia po prostu nas niepokoi to najlepiej nic nie brać i przestać o nim myśleć wtedy sam mija.
4.Częste oddawanie moczu
W ciaży już od samego początku zwiększa sie objętość krwi i co za tym idzie zwiększa sie filtracja krwi przes nerki- produkuje sie wiecej moczu Dodatkowo progesteron działa rozluźniająco na mięśnie miednicy w tym mięśnie gładkie pęcherza moczowego i szybciej odczuwamy parcie na mocz. W efekcie może nam sie chcieć siku nawet co 5 minut
Ja się przyznam wam, że mi to bardzo doskwierało- w pracy robiłam w pewnym momencie siku po każdej pacjentceKaaarooolina89, szygas lubią tę wiadomość
-
Kaaarooolina89 wrote:Effy serio chcesz przelozyc? A nie wolisz sie uspokoic ze wszystko jest ok??
No tak zrobie. Ustaliłam 10tego bo wtedy był w tej konkretnej klinice. Ale przyjmuje jeszcze dwóch innych miejscach i w sumie dwa tyg bedzie po 12stym. Wiec sie przepisze gdzies indziej, Chyba ze nie bedzie miejsc....