Starania o dziecko 2016 - 2017 cd KAFE...
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyDziewczyny, juz dwie zaciazone w tym miesiacu! Mysle, ze pobijemy rekord i watek zmieni sie na ciezarowki
moze jednak odswiezymy tabelke zeby widziec kto jeszcze zostal? Napewno Natka, Viola, Kuchcinka, Tusia, Zuza, Martka, Ewelina.. ktos jeszcze?
Natka2 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyRóżowy_Kordonek wrote:Dziewczyny z ta glukozą to jest tak, że w PL bada się poziom zero czyli na czczo, żeby sprawdzić czy można Was obciążyć glukozą. Jeśli na czczo macie ponad 125 to nikt Wam glukozy nie poda bo mogłybyście nawet zemdleć. Dlatego też nie robi się tego badania jeśli pacjent nie ma skierowania od lekarza, bo jest zbyt inwazyjne, mimo, że to "tylko" cukier
Niestety glukoza jest praktycznie w każdym pożywieniu i dlatego wymaga się bycia na czczo. Trochę dziwnie, że w Niemczech podaje się tylko wynik po godzinie, bo nie wiedząc jaki był wyjściowy ciężko powiedzieć w jakim stopniu przyswoiłaś glukozę a na tym polega to badanie
Co do innych badań to nie na wszystkie musicie być na czczo. To tez zależy od tego co badacie. Wiadomo, że jak robisz morfologię i zjesz 2h wcześniej to wynik będzie dobry, to chodzi głównie o to by nie było w próbce lipemii bo ta zaburza pomiary i czasami w ogóle nie da się badania oznaczyć i dzwoni się do pacjenta z prośbą o ponowne pobranie. Czasami ludzie przychodzą zbadać cholesterol a po odwirowaniu surowica jest aż biała! Nikt Wam tego nie oznaczyAparaty często mierzą pomiar na podstawie absorbancji a duża lipemia zmienia stopień rozproszenia światła.
Wiec prośba ode mnie, nie piszcie, ze robiłyście badania 2h po jedzeniu i było ok bo ktoś się tym ślepo zasugeruje, bo wszystko zależy od tego co badacie. Przy morfologii po jedzeniu wzrosną Wam głównie leukocyty bo układ trawienny będzie pobudzony no ale przy lipidogramie dostaniecie wynik i będziecie się tylko mogły domyślać czy macie podwyższony z natury czy z racji śniadania. Są badania, na które trzeba być bezwzględnie na czczo a są badania, na które wystarczy nie jeść 3/4 h wcześniej np. próby wątrobowe. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
KateA92 wrote:Kocia ja byłam na pierwszej wizycie w 6t1d i miałam tylko pęcherzyk i to jeszcze dość maly. Serce zobaczyłam w 7t2d także nie martw się na zapas
ciesz się, że testy wychodzą pozytywne i ze beta ładnie rośnie
Kania czekamy na fotkę !skoro mówisz, że wyszła druga krecha no to coś jest na rzeczy
Kate dziekuje, bardzo mnie uspokoiłaś.
-
Martynka1234 wrote:Dziewczyny, juz dwie zaciazone w tym miesiacu! Mysle, ze pobijemy rekord i watek zmieni sie na ciezarowki
moze jednak odswiezymy tabelke zeby widziec kto jeszcze zostal? Napewno Natka, Viola, Kuchcinka, Tusia, Zuza, Martka, Ewelina.. ktos jeszcze?
Jeszcze ja!mało sie udzielałam ostatnio bo ciezko ten miesiąc przerwy wytrzymać, ale za jakies 10-12 dni wracam do gry
Gratuluje kreseczek dziewczyny! Oby coraz wiecej ich terazAniołek 29.12.16
-
nick nieaktualny
-
Komcia wrote:Hej dziewczyny. Dawno mnie nie było, ale dużo pracy... Zaraz będę nadrabiać, ale mam do Was pytania. Panikuje nieziemsko
po pierwsze to chyba mi się udało... Niestety jak byłam u lekarza (5 tydzień i 1 dzień) to był tylko pęcherzyk. Nie wiem o nim nic (ani rozmiar ani nic o cialku) bo pani doktor powiedziała tylko aby przyjść za trzy tyg i na razie się nie cieszyc. Boje się iść znowu bo boje się ze faktycznie nic nie będzie. I teraz pytanie : możliwe ze na początku 6 tyg był tylko pęcherzyk - pewnie nikt tak szybko do lekarza nie leci, ale leki mi się kończyły - może wiecie jak się nastawiać?
Poza tym czuje się średnio na jeza
A co u Was? Jakieś zieloności <liczę ze tak>
Dzień dobry wszystkim w ten pikny dzień)
Nie panikuj, ja bylam w 6tc, wg usg to byl 5t0d bo musialam tak szybko i byl pusty pecherzyk, oczywiscie lekarz mi nagadal, cytuje: jak do przyszlej środy sie nie pokaże to umówimy zabieg. No jak tak można gadac? Lekarze tak gadaja właśnie. Oczywiście syn sie pojawił po tygodniu i 1 dniu, a po 2 kolejnych juz nie bylo wątpliwości. Teraz jak zajde to ide w listopadzie dopiero.
Dziewczyny gratuluje, oby jeszcze wiecej zaciazonych bylo w tym miesiacu:)2 cykl starań, 2 kreski 15 października 2016
-
Martynka1234 wrote:Dziewczyny, juz dwie zaciazone w tym miesiacu! Mysle, ze pobijemy rekord i watek zmieni sie na ciezarowki
2 cykl starań, 2 kreski 15 października 2016