X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • Parsleyek Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    nie opłacasz nigdzie składek chorobowym, więc zapewne wiesz, że zwolnienie nie przysługuje ;)

a co do tego 1000 zł dla nieubezpieczonych :

http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/879469,sejm-1-tys-zl-miesiecznie-dla-rodzicow-bez-prawa-do-zasilku-macierzynskiego.html

Od nowego roku kobiety nieubezpieczone, które urodzą dziecko, zyskają prawo do świadczenia rodzicielskiego w wysokości 1000 zł na rękę. To nowe świadczenie, należące do grona świadczeń rodzinnych, otrzyma jedno z rodziców (najczęściej matka), pod warunkiem że żadne z nich nie ma prawa ani do zasiłku macierzyńskiego (gdyż nie podlega ubezpieczeniu chorobowemu), ani do uposażenia w związku z urodzeniem lub przyjęciem dziecka na wychowanie. Gwarantowany tysiąc złotych wypłacać będzie gmina przez rok po narodzinach dziecka, a więc za okres odpowiadający rocznemu urlopowi rodzicielskiemu pracownika.

wyrównanie jest dobre dla osób na małym ZUSie i rodziców studentów... jeśli Twój mąż ma umowę o pracę, nie dostaniecie 1000 zł - przynajmniej ja tak to rozumiem...

Mój mąż prowadzi działalność na małym zusie ;) I ja już się nie orientuje i nie rozumiem jak to jest z tym 1000zł. Tzn że jeśli druga osoba pracuje to się tego zasiłku nie dostaje? Nie ogarniam ;)

29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
    l22nkrhmpu973w26.png
    "Im bardziej w życiu ma się pod górkę, tym piękniejsze będą później widoki"
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parsleyek wrote:
    Mój mąż prowadzi działalność na małym zusie ;) I ja już się nie orientuje i nie rozumiem jak to jest z tym 1000zł. Tzn że jeśli druga osoba pracuje to się tego zasiłku nie dostaje? Nie ogarniam ;)
    Ogolnie jest tak: jezeli kobiecie wychodzi macierzynskie ponizej 1000 zl to oni wyrownuja do tego 1000 i z tego co wiem to bez wzgledu na to ile zarabia malzonek. Bo maz kolezanki ma umowe o prace, a ona dostala to 1000 przez rok

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parsleyek wrote:

zastanawiam się właśnie nad tym...moja jest o tym,że 1000 zł nie należy się, gdy ktoś nie ma opłaconej składki chorobowej, czyli co? wystarczy, że Twój Mąż jej nie opłaci i macie 1000 zl... czy też będą Was ścigać :D

poszperam i doczytam :D

już mam ;)

Zasiłek jest przede wszystkim skierowany dla osób bezrobotnych , studentów , rolników oraz osób nieubezpieczonych pracujących na umowę o dzieło lub zlecenie.
    --

w Waszym przypadku nie będzie to mieć zastosowania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2016, 17:41

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19Biedroneczka91 wrote:
    Ogolnie jest tak: jezeli kobiecie wychodzi macierzynskie ponizej 1000 zl to oni wyrownuja do tego 1000 i z tego co wiem to bez wzgledu na to ile zarabia malzonek. Bo maz kolezanki ma umowe o prace, a ona dostala to 1000 przez rok

tak, ale koleżanka musi albo pracować na umowę zlecenie ze składką chorobową, albo mieć zatrudnienie na umowę o pracę, działalność na mały zus - wtedy wyrównają

my tu rozważamy opcję, gdy w ogóle jej zasiłek nie przysługuje, a Mąż ma umowę o pracę lub działalność gosp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2016, 17:43

0b52cec6da.png
  • magnolia82222 Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    ja jestem na małym zusie i powiem Ci, że rozważam zawieszenie działalności i pracę na umowę o dzieło ... lepiej na tym wyjdę :D
    własnie o to chodzi, że trzeba pokombinować by było dobrze :)
    ja na dużym zusie jadę juz 2 lata, masakra, ale jakos daje radę, choc nie powiem ze czasami mnie to dobija.
    Niestety podwyższenie składki zus nic nie da bo biorą średnią z 12-tu m-cy.

Myślisz że umowa o dzieło będzie lepsza jak umowa o pracę?

35 lat, 2 ciąża
  • Parsleyek Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    zastanawiam się właśnie nad tym...moja jest o tym,że 1000 zł nie należy się, gdy ktoś nie ma opłaconej składki chorobowej, czyli co? wystarczy, że Twój Mąż jej nie opłaci i macie 1000 zl... czy też będą Was ścigać :D

poszperam i doczytam :D

już mam ;)

Zasiłek jest przede wszystkim skierowany dla osób bezrobotnych , studentów , rolników oraz osób nieubezpieczonych pracujących na umowę o dzieło lub zlecenie.
    --

w Waszym przypadku nie będzie to mieć zastosowania

Ja dziś mam problemy z myśleniem :D tzn. jeśli ja będę miała umowę o dzieło lub będę bezrobotna, mąż będzie prowadził firmę.. to co? :D :D :P

Sorki że męczę ale zaczęło mnie to nurtować :D

l22nkrhmpu973w26.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magnolia82222 wrote:
    własnie o to chodzi, że trzeba pokombinować by było dobrze :)
    ja na dużym zusie jadę juz 2 lata, masakra, ale jakos daje radę, choc nie powiem ze czasami mnie to dobija.
    Niestety podwyższenie składki zus nic nie da bo biorą średnią z 12-tu m-cy.

Myślisz że umowa o dzieło będzie lepsza jak umowa o pracę?

zależy dla kogo :)

ja nie mogę związać się z kimś na umowę o pracę, bo często nawiedzam nasze właściwe mieszkanie w Bydgoszczy, a mieszkamy w Gdańsku ;) jestem zmuszona do wyjazdów w takim wymiarze, że urlop mi tego nie ogarnie :D

co do działalności - ja np. nie generuję wielu kosztów, więc...
    nie zależy mi na 1000 zł od państwa, płacąc wcześniej 500 zł małego ZUSu, do tego zdrowotną na zwolenieniu, czy też na macierzyńskim (mieli to znieść, ale nie wiem....) średnio się to kalkuluje w MOIM przypadku ;)

ale jak już ciąża, to umowa o pracę chyba najlepsza, nie trzepią tak ze zwolnieniami, jak na działalności no i jakiś spokój od faktur :D

z umowy o pracę wychodzi lepiej, bo nie płacisz zdrowotnej ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2016, 17:51

magnolia82222 lubi tę wiadomość

0b52cec6da.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parsleyek wrote:
    Ja dziś mam problemy z myśleniem :D tzn. jeśli ja będę miała umowę o dzieło lub będę bezrobotna, mąż będzie prowadził firmę.. to co? :D :D :P

Sorki że męczę ale zaczęło mnie to nurtować :D

to niestety nic.. nie dostaniecie tych 1000 zł co miesiąc przez rok

0b52cec6da.png

Wysłany: 19 września 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    tak, ale koleżanka musi albo pracować na umowę zlecenie ze składką chorobową, albo mieć zatrudnienie na umowę o pracę, działalność na mały zus - wtedy wyrównają

my tu rozważamy opcję, gdy w ogóle jej zasiłek nie przysługuje, a Mąż ma umowę o pracę lub działalność gosp.
    Kolezanka w ogole nie pracuje....

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png

Wysłany: 19 września 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powiem wam że najlepsza opcja zamiast działalności to umowa o pracę na czas nieokreslony, bo wtedy ci płaca i o nic sie nie martwisz, a jak masz działalnośc to zaraz pojawiają się problemy. Tak jak u mnie działalność jednoosobowa, to zaraz zus ściga kto działalnośc prowadzi podczas zwolnienia? i jak ci płacą to grosze a i tak składke zdrowotną prawie 300zł trzeba im płacić jak sie nie zawiesi.

35 lat, 2 ciąża
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19Biedroneczka91 wrote:
    Kolezanka w ogole nie pracuje....

a maż pracuje??

cholera...

0b52cec6da.png
  • Parsleyek Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    a maż pracuje??

cholera...

Ja z tego nic nie rozumiem. Choć próbuje czytać na ten temat to i tak nie czaje ;)

l22nkrhmpu973w26.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parsleyek wrote:
    Ja z tego nic nie rozumiem. Choć próbuje czytać na ten temat to i tak nie czaje ;)

co strona to inne wieści :D

najlepiej dojśc do ustawy, więc jej szukam

gdzieś teraz znalazłam info, że babeczka dostała kasę, pomimo, iż Mąż ma umowę o pracę, a ona była zarejestrowana jako bezrobotna

z jakiegoś forum, jednym przyjmują wnioski, drugim nie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2016, 17:58

0b52cec6da.png

Wysłany: 19 września 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    a maż pracuje??

cholera...
    Tak. Maz pracuje w jakiejs fabryce produkcyjnej. Mysle ze ma okolo 2300 na reke i umowe o prace. To jest to kosiniakowe i ono mialo objac tych ktorym nie przysluguje macierzynskie...wiem bo ja sie mialam pod to lapac po porodzie, bo mialam tylko chorobowe do dnia porodu, a ze umowa o prace slonczyla mi sie przed koncem 13 tyg ciazy. To pod macierzynskie sie nie lapalam. Ale babka w zusie mi mowila ze te 1000 zl przez rok mi bedzie przyslugiwalo. No ale ze wyszlo jak wyszlo to tego nie zalatwialam

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png

Wysłany: 19 września 2016, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    zależy dla kogo :)

ja nie mogę związać się z kimś na umowę o pracę, bo często nawiedzam nasze właściwe mieszkanie w Bydgoszczy, a mieszkamy w Gdańsku ;) jestem zmuszona do wyjazdów w takim wymiarze, że urlop mi tego nie ogarnie :D

co do działalności - ja np. nie generuję wielu kosztów, więc...
    nie zależy mi na 1000 zł od państwa, płacąc wcześniej 500 zł małego ZUSu, do tego zdrowotną na zwolenieniu, czy też na macierzyńskim (mieli to znieść, ale nie wiem....) średnio się to kalkuluje w MOIM przypadku ;)

ale jak już ciąża, to umowa o pracę chyba najlepsza, nie trzepią tak ze zwolnieniami, jak na działalności no i jakiś spokój od faktur :D

z umowy o pracę wychodzi lepiej, bo nie płacisz zdrowotnej ;)
    własnie o to chodzi, że na umowie jest luz od kontroli i od platności składek i jakby nie patrzec to jednak lepiej

35 lat, 2 ciąża
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i mam :D

http://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/734686,Swiadczenie-rodzicielskie-w-wysokosci-1000-zl-od-2016-r.html

dostaniesz kaskę Persleyek :D

0b52cec6da.png
  • Parsleyek Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    co strona to inne wieści :D

najlepiej dojśc do ustawy, więc jej szukam

gdzieś teraz znalazłam info, że babeczka dostała kasę, pomimo, iż Mąż ma umowę o pracę, a ona była zarejestrowana jako bezrobotna

z jakiegoś forum, jednym przyjmują wnioski, drugim nie :D

Ja właśnie znalazłam takie coś:

"Pani poinformowala mnie ze ich meza zarobki i umowa nie obchodzi bo to nalezy sie wszystkim matkom ktore nie pracuja i ze napewno pieniazki dostane.Udostępniam ta informacje dla wszystkich mam ktorych mezowie pracuja."

Gdzie są jakieś sprawdzone info w takim razie? :D ;)

l22nkrhmpu973w26.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19Biedroneczka91 wrote:
    Tak. Maz pracuje w jakiejs fabryce produkcyjnej. Mysle ze ma okolo 2300 na reke i umowe o prace. To jest to kosiniakowe i ono mialo objac tych ktorym nie przysluguje macierzynskie...wiem bo ja sie mialam pod to lapac po porodzie, bo mialam tylko chorobowe do dnia porodu, a ze umowa o prace slonczyla mi sie przed koncem 13 tyg ciazy. To pod macierzynskie sie nie lapalam. Ale babka w zusie mi mowila ze te 1000 zl przez rok mi bedzie przyslugiwalo. No ale ze wyszlo jak wyszlo to tego nie zalatwialam

jeśli umowę o pracę miałaś do 13 tyg. ciąży, to zostaje przedłużona do dnia porodu i przysługuje Ci zasiłek rodzicielski (nie macierzyński - taka zmiana nazwy) w wysokości 80% wynagrdzenia na rok, lub 100% i 60% po pół roku :)

chyba, że piszesz o zleceniu :)

0b52cec6da.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Parsleyek wrote:
    Ja właśnie znalazłam takie coś:

"Pani poinformowala mnie ze ich meza zarobki i umowa nie obchodzi bo to nalezy sie wszystkim matkom ktore nie pracuja i ze napewno pieniazki dostane.Udostępniam ta informacje dla wszystkich mam ktorych mezowie pracuja."

Gdzie są jakieś sprawdzone info w takim razie? :D ;)

ja dotarłam do strony Ministerstwa Rodziny i nic nie ma o takich rzeczach, jak na stronach internetowych, że jak Mąż ma opłacone chorobowe, to Ty nic nie dostaniesz :)

czyli 1000 zł będzie :D

Parsleyek lubi tę wiadomość

0b52cec6da.png
  • Parsleyek Autorytet

Wysłany: 19 września 2016, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    no i mam :D

http://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/734686,Swiadczenie-rodzicielskie-w-wysokosci-1000-zl-od-2016-r.html

dostaniesz kaskę Persleyek :D

aaa serio? miło by było, nie powiem :)
    to jest wszędzie tak opisane, że albo tylko mój mózg tego nie pojmuje albo nie piszą wprost :D

l22nkrhmpu973w26.png
‹‹ 3200 3201 3202 3203 3204 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ