Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
-
WIADOMOŚĆ
-
LILITH.P wrote:ja dotarłam do strony Ministerstwa Rodziny i nic nie ma o takich rzeczach, jak na stronach internetowych, że jak Mąż ma opłacone chorobowe, to Ty nic nie dostaniesz
czyli 1000 zł będzie
Mam nadzieję że przepisy do tego czasu się nie zmienią29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
"Im bardziej w życiu ma się pod górkę, tym piękniejsze będą później widoki" -
Parsleyek wrote:Mam nadzieję że przepisy do tego czasu się nie zmienią
na 2017 ma być utrzymane, chociaż wiadomo, że może być różnie
ja już dzisiaj też nie myślę... jednak pobudka przed 5 i podróż... -
LILITH.P wrote:na 2017 ma być utrzymane, chociaż wiadomo, że może być różnie
ja już dzisiaj też nie myślę... jednak pobudka przed 5 i podróż...
Zrobił nam się wątek finansowyale dzięki Lilith za info :*
29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
Parsleyek wrote:Zrobił nam się wątek finansowy
ale dzięki Lilith za info :*
nie ma za co
troszkę się namieszało, ale dziwnie zdanie skonstruowali
kasa tam kasą, ale zaciążyć...
dzisiaj przyjaciółka, która mieszka w Hiszpanii do mnie zadzwoniła, że jej pracodawczyni urodziła... 1 dziecko w wieku 38 lat -
LILITH.P wrote:nie ma za co
troszkę się namieszało, ale dziwnie zdanie skonstruowali
kasa tam kasą, ale zaciążyć...
dzisiaj przyjaciółka, która mieszka w Hiszpanii do mnie zadzwoniła, że jej pracodawczyni urodziła... 1 dziecko w wieku 38 lat
To teraz zaciążamy a potem samo się okaże jak będzie!29 lat. Moja historia [blog]: waiting4.pl
Parsleyek wrote:To teraz zaciążamy a potem samo się okaże jak będzie!
otóż to
na małym zusie to się nie opłaca w sumie być, jak można dostać 1000 złemerytura i tak z tego mega licha, na chorobowym nic nie dostaniesz właściwie
-
tak nasze Państwo pomaga właśnie w dzietności, że kurde ludzie odkładają decyzje o dziecku, bo pracy nie ma albo umowy na stałe nie ma, czy marne fundusze mają i nie mają własnego lokum. Troche teraz poprawili to tym 500+ ale długo to będzie...
Koleżanki mąż był w Niemczech w pracy, przyjeżdżał raz na miesiąc to tam nikt nie patrzy czy żona pracuje i jaki dochód na osobe wychodzi. Dostawała co miesiąc takiego rodzinnego niemieckiego 1500zł na miesiąc na 2 dzieci. Można? można! tylko u nas takie dziadostwoMarti... lubi tę wiadomość
35 lat, 2 ciąża -
Laski co konkretnie potrzebujecie z tym ZUSem? w sensie konkretny przykład (próbowałam przebrnąć przez posty ale o różne rzeczy pytałyście
spróbuję pomóc
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
ines. wrote:Laski co konkretnie potrzebujecie z tym ZUSem? w sensie konkretny przykład (próbowałam przebrnąć przez posty ale o różne rzeczy pytałyście
spróbuję pomóc
dywagowałyśmy nad kosiniakowymczy należy się, jak Mąż ma działalność lub umowę o pracę, ale dotarłysmy do tego, że się należy bez względu na to, czy pracuje
Parsleyek lubi tę wiadomość
-
ines. wrote:Laski co konkretnie potrzebujecie z tym ZUSem? w sensie konkretny przykład (próbowałam przebrnąć przez posty ale o różne rzeczy pytałyście
spróbuję pomóc
LILITH.P lubi tę wiadomość
35 lat, 2 ciąża -
magnolia82222 wrote:ja mam działalność i płace zusy duże od 2 lat. Teraz jak byłabym w ciązy to ile by mi zus płacił? i skałdke zdrowotną musze opłacać?
opłacasz dobrowolną chorobową?Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
magnolia82222 wrote:ja mam działalność i płace zusy duże od 2 lat. Teraz jak byłabym w ciązy to ile by mi zus płacił? i skałdke zdrowotną musze opłacać?
aaa... takie szatańskie rozwiązanie mi przyszło, opowiadane przez znajomą księgową, której koleżanka na działalności zaciążyła...
zawiesiła działalność na miesiąc, odwiesiła, opłacając składki w wysokości 3000 zł, opłaciła 3 m-ce i poszła na zwolnienie
O dziwo ZUS Jej nic nie zrobił, PÓKI CO... ciekawe, czy to kwestia czasu, czy też można się tłumaczyć tym, iż masz święte prawo do zawieszenia działalności kiedy chcesz -
http://prawowpracy.com/nowe-zasady-naliczania-zasilkow-chorobowych-i-macierzynski-dla-przedsiebiorcow-od-1-stycznia-2016-r/
tu macie w miare logicznie wyjaśnione. jak coś to pytać będziemy liczyć
ZUS się teraz strasznie przyczepia do wszystkiego, ale nie ma się co bać odwoływać i iść do sądu, bo bardzo często przegrywają... każdemu wolno chorować czy to wygląda wiarygodnie czy nieCórcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
-
ines. wrote:http://prawowpracy.com/nowe-zasady-naliczania-zasilkow-chorobowych-i-macierzynski-dla-przedsiebiorcow-od-1-stycznia-2016-r/
tu macie w miare logicznie wyjaśnione. jak coś to pytać będziemy liczyć
ZUS się teraz strasznie przyczepia do wszystkiego, ale nie ma się co bać odwoływać i iść do sądu, bo bardzo często przegrywają... każdemu wolno chorować czy to wygląda wiarygodnie czy nie
przy 2 latach na składkach to nie ma prawa się przyczepiać i się nie przyczepiaja właśnie na tej podstawie/na takim wzorze liczyłam Magnolii
ines. lubi tę wiadomość
-
wracając do mojej owulacji
dziś test owu pozytyw ale dużo jaśniejszy...
wydaje mi się najbardziej wyraźny ten z 14dc z godz 12. wydaje się, że już po?
zakładając, że jutro temp wzrośnie?
ale mam rozkminy, naprawdę przepraszam za zadręczanie.
zawaliłam sprawę z temperaturą bo w 14 dc spałam w najlepsze mógł być zaburzony wzrost przez późniejszą godzinę, a dziś spałam tylko 5 h może stąd ta niska...
no nic nie smęce bo wiem, że nikt wróżbitą nie jest. pozostaje czekać.
jak teraz nie zaskoczy umówię się do ginaWiadomość wyedytowana przez autora: 19 września 2016, 20:11
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
-
LILITH.P wrote:aaa... takie szatańskie rozwiązanie mi przyszło, opowiadane przez znajomą księgową, której koleżanka na działalności zaciążyła...
zawiesiła działalność na miesiąc, odwiesiła, opłacając składki w wysokości 3000 zł, opłaciła 3 m-ce i poszła na zwolnienie
O dziwo ZUS Jej nic nie zrobił, PÓKI CO... ciekawe, czy to kwestia czasu, czy też można się tłumaczyć tym, iż masz święte prawo do zawieszenia działalności kiedy chcesz35 lat, 2 ciąża -
Ja od jutra jestem na zwolnieniu ale tak szczerze to stresuje się ze moze być kontrola, na zwolnieniu mam adres cioci gdzie poprzednio mieszkalam a chwilowo pomoeszkujemy u kumpla zanim wykończymy mieszkanko. Z tymże nie mam na zwolnieniu ze muszę leżeć, tylko kod B. A w każdej chwili mogę podjechać do cioci gdzie mieszkałam bo to kilka minut ode mnie. Nie chciałam podawać adresu kumpla bo jesteśmy tu chwilowo i nie chce żeby tu przychodzili w razie czego. Nigdy też nie korzystałam ze zwolnienia a pracuje w tej firmie już 4 lata, oczywiście na umowę o pracę. Chyba nie potrzebnie się stresuje taką kontrolą...