Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
-
WIADOMOŚĆ
-
emidomi wrote:Badalam sobie we wrześniu D3 i miałam 27ng/ml gdzie wartość optymalna to około 30.
Myślisz że powinnam brać dodatkowo D3 skoro w witaminach staraczkowych mam w ilości 10ug czyli 200% dziennego zapotrzebowania? Mi się wydawało że to wystarczy ale może jednak za mało
ze strony endokrynologia.net
Czy należy witaminę D3 przyjmować profilaktycznie w postaci preparatów farmakologicznych? Tak! Kiedy i kto to powinien robić?
1000 jednostek (IU) od października do kwietnia u osób unikających nasłonecznienia,
Zalecenia te dotyczą profilaktyki, czyli sytuacji, gdy osoba bez poważnych obciążeń zdrowotnych pragnie zachować optymalne stężenie witaminy D3. Przykładem jest zdrowa osoba dorosła, która wykonała w miesiącach letnich badanie stężenia 25-OH-D3 i nie wykryła niedoborów. Aby utrzymać taki stan również w miesiącach zimowych, można stosować podane powyżej profilaktyczne dawki witaminy D3.
emidomi lubi tę wiadomość
-
Boże niedługo to będę mogła się tymi tabletkami najeść rano. Już teraz biorę 7 rano i dwie po południu. Po ovu acard dojdzie i jeszcze z tą witaminą D3 muszę gina zapytać31 lat,
Aktualnie w trzeciej ciazy
TSH 3,07
Niedoczynność tarczycy 1x 88 mg Euthyrox
Dwie córeczki
14.02.2017 HSG jajowody drożne -
emidomi wrote:Boże niedługo to będę mogła się tymi tabletkami najeść rano. Już teraz biorę 7 rano i dwie po południu. Po ovu acard dojdzie i jeszcze z tą witaminą D3 muszę gina zapytać
zbiera się tego, nie ma co się oszukiwać wit D3 dobrze wpływa na endometrium, jak ktoś ma za cienkie, to warto
poza tym zastanawia mnie jedno, wit D3, w ogóle witaminy z grupy D to witaminy rozpuszczane w tłuszczach, czy ovarin ma jakiś tłuszczyk w składzie? w standardowej kaspułce widać oleistą postać, a jak z ovarinem? -
Ewi28 wrote:Ja biorę narazie euthyrox.ovarin dwa razy dziennie.kwas foliowy ale rezygnuje z niego bo jest w ovarinie i na noc metformine
u mnie był euthyrox, inofem, wit D3, kwas foliowy (inofem 1 saszetka, więc kwasu foliowego za mało), magnez, wiesiołek, a po owu tran i lukrecję, bo ponoć obniża poziom testosteronu mała apteka -
Składniki ovarinu
W jednej tabletce ( bierze się dwie dziennie)
Inozytol 550 mg*
Kwas foliowy 200 mcg
Witamina D 12,5 mcg
Witamina B6 0,7 mg
Kwas pantotenowy 3 mg
Witamina B12 1,25 mcg31 lat,
TSH 3,07
Dwie córeczki
LILITH.P wrote:zbiera się tego, nie ma co się oszukiwać wit D3 dobrze wpływa na endometrium, jak ktoś ma za cienkie, to warto
poza tym zastanawia mnie jedno, wit D3, w ogóle witaminy z grupy D to witaminy rozpuszczane w tłuszczach, czy ovarin ma jakiś tłuszczyk w składzie? w standardowej kaspułce widać oleistą postać, a jak z ovarinem?
Nie ma struktury oleistej. Wygląda raczej jak apap, biały, niepowlekany
31 lat,
TSH 3,07
Dwie córeczki
emidomi wrote:Składniki ovarinu
Inozytol 550 mg*
Kwas foliowy 200 mcg
Witamina D 12,5 mcg
Witamina B6 0,7 mg
Kwas pantotenowy 3 mg
Witamina B12 1,25 mcg
2 tabletki to 100 % dziennego zapotrzebowania31 lat,
TSH 3,07
Dwie córeczki
emidomi wrote:Składniki ovarinu
Inozytol 550 mg*
Kwas foliowy 200 mcg
Witamina D 12,5 mcg
Witamina B6 0,7 mg
Kwas pantotenowy 3 mg
Witamina B12 1,25 mcg
czytałam skład, po prostu zastanawia mnie wchłanialność witaminy D w ovarinie... i jaka dokładnie jest to witamina z grupy D, D2 czy D3? Producent tego nie podaje.
Nie mowię, że ovarin jest zły, tylko głośno myślęEwi28 lubi tę wiadomość
-
Ewi28 wrote:Na wszystkie te witaminy? To nie musze brać dodatkowo ani witaminy d ani kwasu foliowego?
Ja biorę jeszcze witaminy prenatalne także kwasu nie biorę bo tam też jest . Witaminy D3 też nie biorę.
Lepiej poradzić się lekarza bo nie chce ci źle doradzić. Ale ja uważam że co za dużo to niezdrowo31 lat,
TSH 3,07
Dwie córeczki
emidomi wrote:Badalam sobie we wrześniu D3 i miałam 27ng/ml gdzie wartość optymalna to około 30.
Myślisz że powinnam brać dodatkowo D3 skoro w witaminach staraczkowych mam w ilości 10ug czyli 200% dziennego zapotrzebowania? Mi się wydawało że to wystarczy ale może jednak za mało
Ile kosztuje takie badanie ? -
LILITH.P wrote:Emidomi
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/5e69e07a3ff8.png
Tak jak mówiłam poziom optymalny od 30, ja jestem w suboptymalnym cokolwiek to znaczy.
Kurde w witaminach mam D3, nie chcę przesadzić tak jak kiedyś z kwasem foliowym.31 lat,
TSH 3,07
Dwie córeczki
emidomi wrote:Tak jak mówiłam poziom optymalny od 30, ja jestem w suboptymalnym cokolwiek to znaczy.
Kurde w witaminach mam D3, nie chcę przesadzić tak jak kiedyś z kwasem foliowym.
ja myślę, że w Twoim przypadku dawka 1000 zdecydowanie wystarczy. I to jest chyba najlepsza dawka, bezpieczna dla wszystkich. Bo nie oszukujmy się słońca mamy jak na lekarstwo i to w takich godzinach, gdzie zazwyczaj siedzi się w pracy.