SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka w 2020 roku ❤️
Odpowiedz

Starania o maluszka w 2020 roku ❤️

Oceń ten wątek:
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 5 września 2020, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nalia wrote:
    Cześć! Zaczęliśmy starać się z mężem k 2 dziecko. ;) Mamy już jedną córeczkę, w ciążę zaszłam zaskakująco szybko. Powinnam okres dostać we wtorek, dzisiaj robiłam test (11dpo) i biel aż razi. ;/ Chyba powinnam nabrać pokory , bo po cichu liczyłam, że teraz też się uda szybko. ;) Cały czas od owulacji mnie ciągnęło w podbrzuszu, myślałam, że to jest to, ale chyba jednak się nie udało. :/ Ja się chyba za bardzo napaliłam, już sobie obliczalam, że dziecko się urodzi w maju. :D Mam nadzieję, że do końca 2020 uda mi się zobaczyć 2 kreski. :)
    Trzymam mocno kciuki oby i tym razem było szybko :)

Hannah no niestety ciągle czekać jak nie na obu to na @ to na wizytę a najbardziej męczy czekanie na bobo... No ale nie ma co narzekać tylko działać :D ja wciskam właśnie w męża koktajl... Ale ma strasznie wyczulone smaki XD zrobiłam wczoraj koktajl z brzoskwini, cytryny, rucoli, banana, jabłka, selera naciowego i nasion lnu, dzisiaj tak samo ale dodałam nasiona chia i już wyczuł że coś nie gra i jest inne :P

age.png
  • SylwiaG Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:

Hannah no niestety ciągle czekać jak nie na obu to na @ to na wizytę a najbardziej męczy czekanie na bobo... No ale nie ma co narzekać tylko działać :D ja wciskam właśnie w męża koktajl... Ale ma strasznie wyczulone smaki XD zrobiłam wczoraj koktajl z brzoskwini, cytryny, rucoli, banana, jabłka, selera naciowego i nasion lnu, dzisiaj tak samo ale dodałam nasiona chia i już wyczuł że coś nie gra i jest inne :P

Mój w życiu nie wypije. Nawet jak mu zrobię z tego co lubi. I jest z niego gorszy niejadek niż małe dziecko. Papryka ble mięso inne niż kurczak też, pomidora też nie ruszy. Na szczęście przecier i ketchup już jest OK. Ale coś nowego mu zaproponować to dramat. Musi sam sobie wybrać a i tak za każdym razem 3 razy sprawdza składniki czy na pewno nie ma tam czegoś czego nie lubi.
    Ile to trzeba się namęczyć żeby coś nowego zjadł 😁

Mi się udało wizytę na piątek zarezerwować ale muszę wziąć urlop. Ciekawe czy dostanę ❓

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2020, 23:04

💔19.12.24 👼 Maksymilian 23 tydzień, niewydolność szyjki+pprom+zapalenie błony płodowych.
    💔05.04.25 cb
    💔07.08.25 cb
    ⏸️14.09.25 🌈
    😍15.09.25 beta 164
    😍17.09.25 beta 281
    💚25.09.25 pęcherzyk ciążowy 5w2 ❌ torbiel 8cm na jajniku, serduszka jeszcze nie widać
    💚30.09.25 jest ❤️ i torbiel 7,5cm - maleje 😍🤩
    💚 28.10 mamy 3,32 cm maluszka, torbiel 3,5cm😍
    13.11 prenatalne ryzyka niskie🍀, wysokie ryzyko preeklampsji - włączamy acard + zakładamy szew na szyjkę

Eutyrox + utrogestan +acard
  • Spuromix Autorytet

Wysłany: 6 września 2020, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SylwiaG wrote:
    Mój w życiu nie wypije. Nawet jak mu zrobię z tego co lubi. I jest z niego gorszy niejadek niż małe dziecko. Papryka ble mięso inne niż kurczak też, pomidora też nie ruszy. Na szczęście przecier i ketchup już jest OK. Ale coś nowego mu zaproponować to dramat. Musi sam sobie wybrać a i tak za każdym razem 3 razy sprawdza składniki czy na pewno nie ma tam czegoś czego nie lubi.
    Ile to trzeba się namęczyć żeby coś nowego zjadł 😁

Mi się udało wizytę na piątek zarezerwować ale muszę wziąć urlop. Ciekawe czy dostanę ❓
    Hehe :D to w sumie ja z moim nie mam problemu wcina wszystko ale czuje że coś zmieniam i zawsze muszę mieć podkładkę dlaczego i jakie to dobre i bogate :) bardzo ciężko było mi wprowadzić 5 regularnych posiłków ale też to powolutku wdrożyliśmy :)
    Mam nadzieję że uda ci się ogarnąć wolne a jak nie wolne to może pokombinuj jakąś zamianę z kimś o ile jest taka możliwość.... Miłej nocki życzę zmykam spać :P w końcu najwyższy czas XD

age.png
  • hannah_92 Autorytet

Wysłany: 7 września 2020, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:

Mój mąż je dosłownie wszystko haha, ale mam problem, żeby mu jakieś witaminy czy inne suplementy dać, nie chce ich brać. Strasznie mnie to denerwuje:( sama jakoś dużo nie biorę, żeby nie przesadzać, ale on kompletnie nic

"Cierpliwy do czasu dozna przykrości, ale później radość dla niego zakwitnie".
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2020, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Nie odzywałam się do was od lipca od mojego urlopu. Trochę chyba potrzebowałam od tego odetchnąć. U mnie już leci 5 cykl starań. W poprzednim cyklu byłam u gina i był pęcherzyk przed owulacją, później pękł też było to obserwowane na USG. Odpuściłam sobie mierzenie temperatury i testy owulacyjne i tak sobie zekam po prostu. Jest mi przykro, że jest jak jest ale to też trochę tak jest, że z każdym cyklem tak człowiek przywyka do tego, że się nie udaje. Jednak nie tracę nadziei 🌞

• BusiaT Ekspertka

Wysłany: 8 września 2020, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja tez się nie odzywałam dlugo😉 sierpien zrobiłam sobie urlop od mierzenia temperatury, a teraz leci mi już 33 dzień i niebwiem kiedy ma być okres, myślałam ze wiedziałam kiedy była owu ale jednak nie 🤷🏻‍♀️🙈 byłam u ginekologa i potwierdziła owulacje i powiedziała ze jestem cała zdrowa moje wyniki są Ok nic tylko się starać. Trochę mnie tym pokrzepila, ale No jak to zdrowa skoro Bobo nie ma 🤷🏻‍♀️

f2d7ab81ec.png
  • Mery92 Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć 🤗😘 widzę ze coraz więcej kobitek wraca :) ! Super, cieszę się. Ja, tez myśle,że będę po mału wracać .
    Trzymam mocno kciuki za wszystkie staraczki 😊 a kolejnym przyszłym mamom gratuluje 😘

Starania o maluszka
    Styczeń 2020💚

Folik
    Witamina D

Badanie 4 dzień cyklu:
    TSH - 2,447
    FSH - 4,01 mlU/ml
    LH - 5,56 mlU/ml
    Prolaktyna - 25,51
    Testosteron - 1,60 nmol/L
    Estadiol 57,00 pg/ml
    17-OH progesteron (W) 2,40 ng/ml
    Androstendion (W) 3,330 ng/ml
    Siarczan 282,60 pg/dl
    Dehydroepiandrosteronu (DHA-S)(W)

Badania 22 cyklu :
    TSH 2,124
    FT4 0,82
    Prolaktyna 22,29
    Progesteron 8,10

⏸ 04.08.2020 ❤️💚❤️
    Beta- 05.08.2020, 10dpo- 24,9 mlU
    Beta -07.08. 2020, 12dpo-115,1 mlU
    Beta -10.08.2020, 15dpo- 400,9 mlU
    31.08.2020, 52dpo -❤️Bije 1,2cm😍

ecc7db7330cd4a76bc3d45af78c6e624.png
  • aliciaaa Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, postanowiłam i ja się trochę odezwać 😀
    Na starcie gratuluję wszystkich ciąż ❤️ rośnijcie zdrowo i szczęśliwych rozwiązań dziewczyny 🍀
    U mnie porobiło się tak, że starania nadal wstrzymane 😢 wcześniej wstrzymaliśmy, żeby odpocząć od tematu, a teraz... Teraz własna rodzina nam sprawiła taki prezent, że starać się nie ma sensu póki nie ogarniemy się z długów jakie narobili nam za plecami. Temat długi, ale cień nadzieji mam, że uda się to ogarnąć szybko i jeszcze w tym roku będę mogła poczuć te starania o maluszka✊🏻
    Aktualnie czekam na okres, ostatnio miałam cykle po 26 dni. Teraz 31 dc i cisza 🤷🏼‍♀️ ale w okresie owulacji byłam chora, brałam antybiotyk. Doszło dużo stresu do tego i pewnie dlatego okres zwariował 😒

💙05.2018 21:50 synek, 36tc - 2730g, 51cm
    💔12.2019 aniołek, 9tc, poronienie zatrzymane
    🌈💙30.06.2021 1:35 synek, 38+4 - 3390g, 55cm

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • Ona34 Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliciaaa wrote:
    Na starcie gratuluję wszystkich ciąż ❤️ rośnijcie zdrowo i szczęśliwych rozwiązań dziewczyny 🍀
    U mnie porobiło się tak, że starania nadal wstrzymane 😢 wcześniej wstrzymaliśmy, żeby odpocząć od tematu, a teraz... Teraz własna rodzina nam sprawiła taki prezent, że starać się nie ma sensu póki nie ogarniemy się z długów jakie narobili nam za plecami. Temat długi, ale cień nadzieji mam, że uda się to ogarnąć szybko i jeszcze w tym roku będę mogła poczuć te starania o maluszka✊🏻
    Aktualnie czekam na okres, ostatnio miałam cykle po 26 dni. Teraz 31 dc i cisza 🤷🏼‍♀️ ale w okresie owulacji byłam chora, brałam antybiotyk. Doszło dużo stresu do tego i pewnie dlatego okres zwariował 😒
    Aliciaaa...myslalam ostatnio o Tobie ☺ trzymam kciuki za pomyślne ogarniecie sprawy 😗

aliciaaa lubi tę wiadomość

• aliciaaa Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona34 wrote:
    Aliciaaa...myslalam ostatnio o Tobie ☺ trzymam kciuki za pomyślne ogarniecie sprawy 😗

Ja też o was często myślałam ❤️ miło, że ktoś mnie jeszcze tu pamięta 😅
    Dziękuję, tak bardzo chciałbym jeszcze w tym roku spróbować zajsc w ciążę 🥺

A co u ciebie? Jak się czujesz? 🤗

💙05.2018 21:50 synek, 36tc - 2730g, 51cm
    💔12.2019 aniołek, 9tc, poronienie zatrzymane
    🌈💙30.06.2021 1:35 synek, 38+4 - 3390g, 55cm

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • hannah_92 Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliciaaa wrote:

Ja także o Tobie myślałam. Trzymaj się kochana mocno♥ Sprawy rodzinne potrafią bardzo uprzykrzyć życie, a długi to już w ogóle. Coś o tym wiem. Mam nadzieję, że jak wrócicie do starań to ze zdwojoną siłą:*

• Ona34 Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliciaaa wrote:
    Ja też o was często myślałam ❤️ miło, że ktoś mnie jeszcze tu pamięta 😅
    Dziękuję, tak bardzo chciałbym jeszcze w tym roku spróbować zajsc w ciążę 🥺

A co u ciebie? Jak się czujesz? 🤗
    U nas dobrze ;) już 24tc...nie wiem kiedy to zleciało... Co prawda walczę z cukrzyca i bakteriami ale poza tym cud, miód, malina 😁

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2020, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona34 wrote:
    U nas dobrze ;) już 24tc...nie wiem kiedy to zleciało... Co prawda walczę z cukrzyca i bakteriami ale poza tym cud, miód, malina 😁

O kurcze to już kawał ciążowej drogi za Tobą, pięknie ❤️

Ja też w poprzednim cyklu badałam się u ginekolożki i też mówiła, że wszystko super, a tu dalej nic, więc ostatecznie to mało mnie pokrzepiło. Jakoś tak człowiek by chciał dowiedzieć się to i to jest nie tak dam magiczny l k i od razu zaskoczy 😂 a tu lipa 😝

• Mery92 Autorytet

Wysłany: 8 września 2020, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, bo jest super. Tylko my, za bardzo chcemy i niestety później jest problem ..:(

Ja, dziś byłam na podstawowych badaniach, ino się wnerwiłam bo mi nie zrobiła krzywej z glukozy...21 mam kolejna wizytę z małym u gina😍 będziemy już po wakacjach, wyjeżdżam na tydzien❤️ w końcu, a 30 mam pierwsze prenatalne umówione. Chciałabym już być po.. na pewno bym się wewnętrznie uspokoiła:) myśle tez nad zakupem doplera, żeby słuchać bicia serduszka 😊

hannah_92 lubi tę wiadomość

Starania o maluszka
    Styczeń 2020💚

Folik
    Witamina D

Badanie 4 dzień cyklu:
    TSH - 2,447
    FSH - 4,01 mlU/ml
    LH - 5,56 mlU/ml
    Prolaktyna - 25,51
    Testosteron - 1,60 nmol/L
    Estadiol 57,00 pg/ml
    17-OH progesteron (W) 2,40 ng/ml
    Androstendion (W) 3,330 ng/ml
    Siarczan 282,60 pg/dl
    Dehydroepiandrosteronu (DHA-S)(W)

Badania 22 cyklu :
    TSH 2,124
    FT4 0,82
    Prolaktyna 22,29
    Progesteron 8,10

⏸ 04.08.2020 ❤️💚❤️
    Beta- 05.08.2020, 10dpo- 24,9 mlU
    Beta -07.08. 2020, 12dpo-115,1 mlU
    Beta -10.08.2020, 15dpo- 400,9 mlU
    31.08.2020, 52dpo -❤️Bije 1,2cm😍

ecc7db7330cd4a76bc3d45af78c6e624.png
  • Monika1233 Debiutantka

Wysłany: 9 września 2020, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim.Możecie mi powiedzieć mam 30 dniowe cykle.Kiedy mogą mniej wiecej wypadać dni płodne?słyszałam że 14 dni po okresie😏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2020, 15:52

• hannah_92 Autorytet

Wysłany: 9 września 2020, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika1233 wrote:
    Cześć wszystkim.Możecie mi powiedzieć mam 30 dniowe cykle.Kiedy mogą mniej wiecej wypadać dni płodne?słyszałam że 14 dni po okresie😏

Teoretycznie (książkowo) w połowie cyklu powinna być owulacja, ale nie zawsze tak jest. Dlatego najlepiej się obserwować. Śluz w okresie owulacyjnym jest śliski, rozciągliwy, ewidentnie czuć wilgotno tam na dole. Często pobolewa jajnik i podbrzusze. Dodatkowo możesz mierzyć temp. rano, zaraz po przebudzeniu i zapisywać dane, po kilku cyklach już sporo można wyłapać. Czy masz typowe objawy owulacyjne?

• Spuromix Autorytet

Wysłany: 9 września 2020, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o jaaaaa <3 gadułki wróciły :D

szlak mnie trafi dajcie mnie coś na @ luteina się skończyła... gin dopiero w październiku a ja dalej tkwię w tym bezowulacyjnym cyklu grrrr...

na pocieszenie zamówiłam sobie kebaba XD dzisiaj dzień dobroci dla brzuszka :D

Mery92 lubi tę wiadomość

age.png
  • SylwiaG Autorytet

Wysłany: 9 września 2020, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spuromix wrote:
    o jaaaaa <3 gadułki wróciły :D

szlak mnie trafi dajcie mnie coś na @ luteina się skończyła... gin dopiero w październiku a ja dalej tkwię w tym bezowulacyjnym cyklu grrrr...

na pocieszenie zamówiłam sobie kebaba XD dzisiaj dzień dobroci dla brzuszka :D

Spróbuj gorącej kąpieli albo wino. Albo metoda mojej mamy i babci. Włóż nogi do bardzo gorącej wody ale nie jestem pewna czy działają 😁 na mnie kiedyś przed @ działał alkohol ale nie wiem czy to była okazją że względu na pms i tak wychodziło że akurat po alkoholu dostawałam @. 😁

💔19.12.24 👼 Maksymilian 23 tydzień, niewydolność szyjki+pprom+zapalenie błony płodowych.
    💔05.04.25 cb
    💔07.08.25 cb
    ⏸️14.09.25 🌈
    😍15.09.25 beta 164
    😍17.09.25 beta 281
    💚25.09.25 pęcherzyk ciążowy 5w2 ❌ torbiel 8cm na jajniku, serduszka jeszcze nie widać
    13.11 prenatalne ryzyka niskie🍀, wysokie ryzyko preeklampsji - włączamy acard + zakładamy szew na szyjkę

• SylwiaG Autorytet

Wysłany: 9 września 2020, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliciaaa wrote:

Hej hej też ostatnio myślałam co tam u ciebie 🙂

💔05.04.25 cb
    💔07.08.25 cb
    ⏸️14.09.25 🌈
    😍15.09.25 beta 164
    😍17.09.25 beta 281

• SylwiaG Autorytet

Wysłany: 9 września 2020, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam w poczekalni na wizytę do lekarza. Przeniesiono mi z piątku na dziś więc teoretycznie nie muszę brać urlopu. Ale skoro już wzięłam to sobie odpocznę. Może pozalatwiam jakieś sprawy albo mamę odwiedzę 😁

Mery92 lubi tę wiadomość

💔05.04.25 cb
    💔07.08.25 cb
    ⏸️14.09.25 🌈
    😍15.09.25 beta 164
    😍17.09.25 beta 281

‹‹ 799 800 801 802 803 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ