X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka w 2020 roku ❤️
Odpowiedz

Starania o maluszka w 2020 roku ❤️

Oceń ten wątek:
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SylwiaG wrote:
    Co tam u Ciebie? Jak się czujesz?
    Pamiętam ja się cieszyłam z twoich dwóch kresek a tu już 7 miesiąc:)

Odpoczywam na zapas poki moge. Powoli zaczyna sie robic ciezko, rosnacy brzuch mnie zaskakuje za kazdym razem jak spojrze na niego 😂 bedziemy
    Mieli coreczke, ruchliwa strasznie, czasami mam wrazenie ze mi pepkiem wyjdzie 🙈 ale ogolnie jest dobrze, nie mam na co narzekac :)

Ania81, SylwiaG, Mery92 lubią tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 2 października 2020, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też was podczytuje czasem, ale mało z Was już kojarzę, jakoś wykruszyly się dziewczyny. SylwiaG Ciebie pamiętam i czasem tu wchodzę zerknąć co u Ciebie 🙂 trzymam kciuki za Twoje owulacje i za tą klinikę, zeby mąż dał się przekonać😘

Ania81, SylwiaG lubią tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Junjul Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .A. wrote:
    Jak się miewasz?
    Niestety @ przyszła, ale wraz z nią lepszy nastrój, hormony zawsze przed okresem mnie dobijają. Póki co postaram się zmienić dietę na bardziej wartościową i zaczynam suplementować witaminy żeby się wzmocnić, może to coś da 🤔

age.png
  • Ania81 Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigva gratulacje coreczki❤️❤️❤️❤️❤️
    Iryska ty juz na koncowce, jak sie trzymasz? Zycze szybkiego, latwe go porodu.
    Ja prawie mam polowie za soba. Niestety wymioty, bóle glowy wrocily. Zapachy znowu mnie draznia 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️. Czesto robi mi sie slabo, a przy 3 dzieciakow nie zawsze da sie odpoczac jakbym chciala. Choc naszczescie moje pociechy bardzo o mnie dbaja, maz tez❤️.

Iryska, Enigvaa lubią tę wiadomość

f2wl2n0amwelqrbt.png
  • SylwiaG Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa wrote:
    Odpoczywam na zapas poki moge. Powoli zaczyna sie robic ciezko, rosnacy brzuch mnie zaskakuje za kazdym razem jak spojrze na niego 😂 bedziemy
    Mieli coreczke, ruchliwa strasznie, czasami mam wrazenie ze mi pepkiem wyjdzie 🙈 ale ogolnie jest dobrze, nie mam na co narzekac :)

Dobrze że wszystko jest dobrze😁 Jesteś już bliżej końca. Odpoczywaj dużo i zbieraj siły ii ciesz się tym etapem ❤️

💊 Sundose
    💊 Metformax
    💊 Euthyrox

🏡 okolice Wrocławia

preg.png
  • SylwiaG Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Ja też was podczytuje czasem, ale mało z Was już kojarzę, jakoś wykruszyly się dziewczyny. SylwiaG Ciebie pamiętam i czasem tu wchodzę zerknąć co u Ciebie 🙂 trzymam kciuki za Twoje owulacje i za tą klinikę, zeby mąż dał się przekonać😘

Hej. To miłe❤️ dziękuję za pamięć. Co tam u ciebie jak się czujesz przed porodem?

Iryska lubi tę wiadomość

💊 Sundose
    💊 Metformax
    💊 Euthyrox

🏡 okolice Wrocławia

preg.png
  • Iryska Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 22:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SylwiaG wrote:
    Hej. To miłe❤️ dziękuję za pamięć. Co tam u ciebie jak się czujesz przed porodem?
    Dziękuję, dobrze się czuję nawet, nie narzekam raczej na typowe ciążowe dolegliwości , więc jest ok🙂 Tylko strach coraz większy przed porodem mi się włącza 🙈

SylwiaG lubi tę wiadomość

12.10.2020 ❤️
    14.05.2024 ❤️
  • Breath_less Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Od jakiegoś czasu, zaczęłam czytać wątek od początku, wiec jestem na bieżąco, chyba😁
    Szukam sobie miejsca.. może znajdę u Was i będzie troszkę więcej optymistycznego myslenia✊
    Po krótce 31l, w 2018 roku przestaliśmy się zabiezpieczać ale bez ciśnienia, po pół roku bardziej już z aplikacją. Nic nie wychodziło, cykle 29-34 dni wtedy i trudno mi było nad tą owulacją zapanować, nie wtajemniczałam się jeszcze wtedy w temperatury i testy ( chyba nawet nie wiedziałam o tego istnieniu) porobilam badania, dostałam dupka na progesteron bo niski i nic, w międzyczasie lekarka zniknęła wraz z moimi badaniami i zaczęłam szukać innego lekarza. U nowej lekarki powtórzyłam badania, 9dc stwierdziła ze dużo małych pęcherzyków, nic ,,raczej z tego nie będzie” od następnego cyklu clo, by nie marnować czasu. Pare miesięcy na clo później aromek i nic. Mąż na badania- badania ok nadwyraz dobre. Okazało się ze lekarka pracuje w klinice niepłodności- skierowała na wrogość śluzu. I tam klapa, zero ruchliwych, zapadła decyzja o inseminacji. Trzy inseminacje=brak powodzenia, padło na INV - udana pierwsza procedura, ale tylko jeden zarodek. Podany i ciąża. Ciąża wzorowa do 30tc. Na usg okazało się ze ciąża obumarła😪☹️ Przyczyna nieznana, ani z sekcji ani z badania histopatologicznego🤷🏼‍♀️Jedynie brak wad wrodzonych, mieliśmy tez wcześniej badania nasze genetyczne i było ok. Nasz Aniołek odszedł😭 rodziłam naturalnie. Później wiadomo czas, trauma.. trzy miesiące..
    Zrobiłam drożność, bo to dla mnie zaczęło być nie porozumieniem, ze miałam inseminacje bez drożności. Wyszło ok, choć mogły być może troszkę prZypchane, lekarz ciagle pytał czy mocno boli ale kontrast przeszedł. Lekarz powiedział by starać się naturalnie.Później miałam wizytę w klinice, znowu usłyszałam żeby starać się naturalnie, bo często wrogość śluzu mija po porodzie a po hsg może się udać. Dajemy sobie z trzy- cztery cykle, a później wiadomo, znowu deja vu..
    Jestem jednak dobrej myśli- bo przestałam odczuwać te ,,symptomy” po ❤️ Tej wrogości. Ponadto odkąd dostałam @ nagle testy ovu, zaczęły pokazywać dwie kreski i pokrywać się z temperaturami. Pytanie czy ja owulacje zawsze miałam i byłam stymulowana? Nikt nigdy jednak monitoringów mi na moim naturalnym cyklu nie robił tylko od razu stymulacja. Ogólnie reasumując nie znaleziono u nas prZyczyny oprócz tego śluzu. Postanowiłam sama na własna rękę się jeszcze przebadać dokładnie, bo niestety w klinice polecają tylko $ i in vitro.
    Aktualnie 26dc a cykle 31 dniowe, w pon chyba zatestuje🤷🏼‍♀️

Chciałabym pogratulować wszystkim przyszłym mamom🥳 trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie 💪✊
    A staraczkom chciałabym napisać, ze i tak się uda, w odpowiednim czasie i miejscu dziewczyny ❤️

SylwiaG lubi tę wiadomość

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

08.02.21- 🙀 naturalny cud 🙏 II 🤯
    04.10.2021- 🌈 🤱Natalia❤️🍀

PCO, wrogość śluzu, Ana 1:320 typ ziarnisty, MTHFR_1298A>C homozyg, PAI-1 4G- hetero, czynnik V Leyden- hetero, APS

iv09zbmh9nxoa71v.png
  • SylwiaG Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iryska wrote:
    Dziękuję, dobrze się czuję nawet, nie narzekam raczej na typowe ciążowe dolegliwości , więc jest ok🙂 Tylko strach coraz większy przed porodem mi się włącza 🙈

Wszytko będzie dobrze. Szybko urodzisz i będziesz tulić malucha. ❤️ Szybkiego rozwiązania i zdrowego malucha 🍼🍀

Iryska lubi tę wiadomość

💊 Sundose
    💊 Metformax
    💊 Euthyrox

🏡 okolice Wrocławia

preg.png
  • SylwiaG Autorytet

Wysłany: 2 października 2020, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Breath_less wrote:
    Cześć dziewczyny! Od jakiegoś czasu, zaczęłam czytać wątek od początku, wiec jestem na bieżąco, chyba😁
    Szukam sobie miejsca.. może znajdę u Was i będzie troszkę więcej optymistycznego myslenia✊
    Po krótce 31l, w 2018 roku przestaliśmy się zabiezpieczać ale bez ciśnienia, po pół roku bardziej już z aplikacją. Nic nie wychodziło, cykle 29-34 dni wtedy i trudno mi było nad tą owulacją zapanować, nie wtajemniczałam się jeszcze wtedy w temperatury i testy ( chyba nawet nie wiedziałam o tego istnieniu) porobilam badania, dostałam dupka na progesteron bo niski i nic, w międzyczasie lekarka zniknęła wraz z moimi badaniami i zaczęłam szukać innego lekarza. U nowej lekarki powtórzyłam badania, 9dc stwierdziła ze dużo małych pęcherzyków, nic ,,raczej z tego nie będzie” od następnego cyklu clo, by nie marnować czasu. Pare miesięcy na clo później aromek i nic. Mąż na badania- badania ok nadwyraz dobre. Okazało się ze lekarka pracuje w klinice niepłodności- skierowała na wrogość śluzu. I tam klapa, zero ruchliwych, zapadła decyzja o inseminacji. Trzy inseminacje=brak powodzenia, padło na INV - udana pierwsza procedura, ale tylko jeden zarodek. Podany i ciąża. Ciąża wzorowa do 30tc. Na usg okazało się ze ciąża obumarła😪☹️ Przyczyna nieznana, ani z sekcji ani z badania histopatologicznego🤷🏼‍♀️Jedynie brak wad wrodzonych, mieliśmy tez wcześniej badania nasze genetyczne i było ok. Nasz Aniołek odszedł😭 rodziłam naturalnie. Później wiadomo czas, trauma.. trzy miesiące..
    Zrobiłam drożność, bo to dla mnie zaczęło być nie porozumieniem, ze miałam inseminacje bez drożności. Wyszło ok, choć mogły być może troszkę prZypchane, lekarz ciagle pytał czy mocno boli ale kontrast przeszedł. Lekarz powiedział by starać się naturalnie.Później miałam wizytę w klinice, znowu usłyszałam żeby starać się naturalnie, bo często wrogość śluzu mija po porodzie a po hsg może się udać. Dajemy sobie z trzy- cztery cykle, a później wiadomo, znowu deja vu..
    Jestem jednak dobrej myśli- bo przestałam odczuwać te ,,symptomy” po ❤️ Tej wrogości. Ponadto odkąd dostałam @ nagle testy ovu, zaczęły pokazywać dwie kreski i pokrywać się z temperaturami. Pytanie czy ja owulacje zawsze miałam i byłam stymulowana? Nikt nigdy jednak monitoringów mi na moim naturalnym cyklu nie robił tylko od razu stymulacja. Ogólnie reasumując nie znaleziono u nas prZyczyny oprócz tego śluzu. Postanowiłam sama na własna rękę się jeszcze przebadać dokładnie, bo niestety w klinice polecają tylko $ i in vitro.
    Aktualnie 26dc a cykle 31 dniowe, w pon chyba zatestuje🤷🏼‍♀️

Chciałabym pogratulować wszystkim przyszłym mamom🥳 trzymam kciuki za szczęśliwe rozwiązanie 💪✊
    A staraczkom chciałabym napisać, ze i tak się uda, w odpowiednim czasie i miejscu dziewczyny ❤️

Hej witaj🙂 długa droga za wami. Przykro mi z powodu twej straty. Ściskam mocno 🤗 Mam nadzieję że zobaczysz te dwie kreseczki.

💊 Sundose
    💊 Metformax
    💊 Euthyrox

🏡 okolice Wrocławia

preg.png
  • Breath_less Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 01:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @SylwiaG dziękuje Kochana🥰 czy mogłabym zapytać, jak wyglądała u Ciebie diagnoza PCO? Czy to wyszło raczej na monitoringach, czy z racji hormonalnej? Czy masz objawy PCO tez takie, które odczuwasz tzn ten trądzik, nadwaga?
    Czy miałaś badane AMH?
    U mnie tez podejrzewał lekar PCO, jednakże w końcu stwierdził, że nie do końca.
    Drugi powiedział, że to temat rzeka..
    U mnie ze względu na dużo małych pęcherzyków przed ovu, właśnie niski progesteron, podwyższony testosteron i amh 4,54.
    Kolejny to obalił. 🤷🏼‍♀️

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

PCO, wrogość śluzu, Ana 1:320 typ ziarnisty, MTHFR_1298A>C homozyg, PAI-1 4G- hetero, czynnik V Leyden- hetero, APS

iv09zbmh9nxoa71v.png
  • aliciaaa Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 08:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Breath_less jestem w szoku. Jak lekarze, bez tylu podstawowych badań i diagnostyki od razu ruszyli z tak poważnymi decyzjami. Człowiek na początku drogi staraniowej nie wie zbyt wiele i uda lekarzom więc zrozumiałe, że nie wiedziałaś wszystkiego. Osobiście przy pierwszej ciąży też nie wiedziałam praktycznie nic.
    Jest mi przykro z całego serca, że straciłaś swoje maleństwo 😞 to naprawdę ciężkie przeżycie, ktore zostaje już na zawsze w nas.
    Jednak mam nadzieję, że uda się
    i to szybko zajść naturalnie w ciążę. I cieszyć się macierzyństwem teraz już ze szczęśliwym zakończeniem ❤️
    Trzymam mocno kciuki 🍀✊🏻

💙05.2018 21:50 synek, 36tc - 2730g, 51cm
    💔12.2019 aniołek, 9tc, poronienie zatrzymane
    🌈💙30.06.2021 1:35 synek, 38+4 - 3390g, 55cm

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
  • Breath_less Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aliciaaa wrote:
    Breath_less jestem w szoku. Jak lekarze, bez tylu podstawowych badań i diagnostyki od razu ruszyli z tak poważnymi decyzjami. Człowiek na początku drogi staraniowej nie wie zbyt wiele i uda lekarzom więc zrozumiałe, że nie wiedziałaś wszystkiego. Osobiście przy pierwszej ciąży też nie wiedziałam praktycznie nic.
    Jest mi przykro z całego serca, że straciłaś swoje maleństwo 😞 to naprawdę ciężkie przeżycie, ktore zostaje już na zawsze w nas.
    Jednak mam nadzieję, że uda się
    i to szybko zajść naturalnie w ciążę. I cieszyć się macierzyństwem teraz już ze szczęśliwym zakończeniem ❤️
    Trzymam mocno kciuki 🍀✊🏻

@aliciaaa tak właśnie chyba jest. Dostawałam leki na stymulacje bez obserwacji monitoringiem mojego własnego cyklu, pozatym inseminacja omija śluz- a nie udało się aż trzy, a nikt wcześniej nie naciskał na drożność... to jak miałaby się udać inseminacja jak np jajowody niedroZne 🤷🏼‍♀️ I po gej ciąży, która była książkowa, a teraz każdy rozkłada ręce- straciłam zupełnie zaufanie do lekarzy, myśle, że i tak trzeba pilnować wszystkiego samemu, bo ja nawet połowy badań, które Wy macie, nie mam, a jestem już po INV 🙄😫
    Dziękuje 🍀💚

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

iv09zbmh9nxoa71v.png
  • Alis96 Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam juz wyniki badań , z 3 dc
    Glukoza 88
    TSH 3 gen 1,958
    FSH 4,37
    LH 3,35
    Stosunek lh do fsh 0,77
    Prolaktyna 24,96
    Testosteron 0,33

Czy wszystko jest ok ? Wizyte mam dopiero w czwartek :)

• SylwiaG Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Breath_less wrote:
    @SylwiaG dziękuje Kochana🥰 czy mogłabym zapytać, jak wyglądała u Ciebie diagnoza PCO? Czy to wyszło raczej na monitoringach, czy z racji hormonalnej? Czy masz objawy PCO tez takie, które odczuwasz tzn ten trądzik, nadwaga?
    Czy miałaś badane AMH?
    U mnie tez podejrzewał lekar PCO, jednakże w końcu stwierdził, że nie do końca.
    Drugi powiedział, że to temat rzeka..
    U mnie ze względu na dużo małych pęcherzyków przed ovu, właśnie niski progesteron, podwyższony testosteron i amh 4,54.
    Kolejny to obalił. 🤷🏼‍♀️

PCO a PCOS to są dwie różne rzeczy. Możesz mieć jajniki o budowie PCO czyli policystycznej a owulować normalnie i nie mieć żadnych problemów z hormonami czy innych objawów. Poprostu taką masz budowę jajników i to nie przeszkadza w zajściu w ciążę.
    Ja mam stwierdzone PCOS czyli cały zespół objawów na które akurat w moim przypadku oprócz jajników o budowie PCO skalda się nadwagą, brak owulacji, nieregularne miesiączki, trądzik (i to takie większe podskórne grudki) i przetłuszczająca się skóra i wlosy, łysienie typu męskiego (zakola) wąsik (na szczęście delikatny) do tego mam ciemne włosy na nogach i udach i taki cienki pasek ciemnych włosów do pępka - to całe owłosienie związane jest z hirsutyzmem na szczęście jedna z delikatniejszych form i hiperandrogenizmem czyli podwyższonym poziomem hormonów męskich i DHEAS.

Ja trafiłam na dobrego endokrynologa, który na pierwszej wizycie zlecił mi mnóstwo badań, po czym dostałam skierowanie na dodatkowe badania w szpitalu.
    Jeśli chodzi o PCOS to trzeba najpierw wykluczyć wszystkie inne przyczyny problemów w hormonami a później musisz mieć 2 z trzech objawów PCOS nieważne które ważne że nasz 2 objawy:
    ❓brak lub rzadkie występowanie jajeczkowania (owulacji) (nieregularne miesiączki);
    ❓kliniczne i/lub biochemiczne oznaki hiperandrogenizmu (hirsutyzm, albo hormony męskie powyżej normy)
    ❓obecność policystycznych jajników w ultrasonografii przezpochwowej (12 lub więcej pęcherzyków, o średnicy 2-9 mm i/lub objętość jajnika powyżej 10 cm3).

Ale się rozpisałam 😁 ale jak sama się tego nie dowiesz i nie doczutasz albo nie trafisz na dobrego lekarza to ci wmówią PCOS którego nie masz albo masz a nie zdiagnozują cię dobrze 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2020, 15:45

Breath_less lubi tę wiadomość

💊 Sundose
    💊 Metformax
    💊 Euthyrox

🏡 okolice Wrocławia

preg.png
  • SylwiaG Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alis96 wrote:
    Mam juz wyniki badań , z 3 dc
    Glukoza 88
    TSH 3 gen 1,958
    FSH 4,37
    LH 3,35
    Stosunek lh do fsh 0,77
    Prolaktyna 24,96
    Testosteron 0,33

Czy wszystko jest ok ? Wizyte mam dopiero w czwartek :)

Hej warto podać jeszcze normy z laboratorium bo każde ma inne 🙂

💊 Sundose
    💊 Metformax
    💊 Euthyrox

🏡 okolice Wrocławia

preg.png
  • .A. Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Junjul wrote:
    Niestety @ przyszła, ale wraz z nią lepszy nastrój, hormony zawsze przed okresem mnie dobijają. Póki co postaram się zmienić dietę na bardziej wartościową i zaczynam suplementować witaminy żeby się wzmocnić, może to coś da 🤔

Cieszę się, że lepiej się czujesz.

Ja mam jeszcze 8 dni czekania... czuję ból brzucha i już sobie wkręciłam, że to ciąża, ale kiedyś tez byłam pewna, że jestem w ciąży , a okazało się, że nic z tego. Z resztą, czy mogłabym mieć objawy przed zagnieżdżeniem się zarodka?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2020, 21:35

06.2017 - synuś ♥️

Starania o drugie Maleństwo od 12.2019

01.2020 - poronienie zatrzymane
    02.2021- ciąża biochemiczna
    03.2021 - ciąża biochemiczna

16.12.21 - ⏸
    20.12.21 beta: 1546
    22.12.21 beta: 4090❗️ 🙏🏻🤞🏻
    13.01.22 - mamy serduszko ♥️ ‼️
    10.02.22- wyniki badań genetycznych: wszystkie geny prawidłowe
    Chłopiec 💙

Diagnostyka od 03.2021:
    Podstawowe badani krwi: 👍
    ANA 👍
    anty-DsDNA 👍
    Przeciwciała p/beta-2-glikoproteinie IgM i IgG👍
    Przeciwciała przeciw kardiolipinie IgM i IgG 👍
    Kariotyp 👍
    Sono hsg i hsg- Jajowody drożne 👍
    Mała endometrioza - niewielkie cysty na obu jajnikach❌
    Mutacja MTHFR - heterozygota❌

nsa8m4.png
  • Breath_less Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .A. wrote:
    Cieszę się, że lepiej się czujesz.

Ja mam jeszcze 8 dni czekania... czuję ból brzucha i już sobie wkręciłam, że to ciąża, ale kiedyś tez byłam pewna, że jestem w ciąży , a okazało się, że nic z tego. Z resztą, czy mogłabym mieć objawy przed zagnieżdżeniem się zarodka?

@A. Ja w tym cyklu od tego wsłuchiwania się w siebie sama popadam w paranoje.., ale wydaje ni się na zdrowy rozum ze to efekt badania u mnie hsg. Po badaniu nic mi nie było miałam je 9dc i do owulacji spokoj. Po owulacji zaczęły się naprzemienne kłucia i ciągniecie jajników, wczoraj w nocy to już były bóle menstruacyjne aż miałam wziąć nospe. Czekam do czwartku na @, chociaż może w pon skuszę się na teścik 😳

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

iv09zbmh9nxoa71v.png
  • Breath_less Autorytet

Wysłany: 3 października 2020, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SylwiaG wrote:
    PCO a PCOS to są dwie różne rzeczy. Możesz mieć jajniki o budowie PCO czyli policystycznej a owulować normalnie i nie mieć żadnych problemów z hormonami czy innych objawów. Poprostu taką masz budowę jajników i to nie przeszkadza w zajściu w ciążę.
    Ja mam stwierdzone PCOS czyli cały zespół objawów na które akurat w moim przypadku oprócz jajników o budowie PCO skalda się nadwagą, brak owulacji, nieregularne miesiączki, trądzik (i to takie większe podskórne grudki) i przetłuszczająca się skóra i wlosy, łysienie typu męskiego (zakola) wąsik (na szczęście delikatny) do tego mam ciemne włosy na nogach i udach i taki cienki pasek ciemnych włosów do pępka - to całe owłosienie związane jest z hirsutyzmem na szczęście jedna z delikatniejszych form i hiperandrogenizmem czyli podwyższonym poziomem hormonów męskich i DHEAS.

Ja trafiłam na dobrego endokrynologa, który na pierwszej wizycie zlecił mi mnóstwo badań, po czym dostałam skierowanie na dodatkowe badania w szpitalu.
    Jeśli chodzi o PCOS to trzeba najpierw wykluczyć wszystkie inne przyczyny problemów w hormonami a później musisz mieć 2 z trzech objawów PCOS nieważne które ważne że nasz 2 objawy:
    ❓brak lub rzadkie występowanie jajeczkowania (owulacji) (nieregularne miesiączki);
    ❓kliniczne i/lub biochemiczne oznaki hiperandrogenizmu (hirsutyzm, albo hormony męskie powyżej normy)
    ❓obecność policystycznych jajników w ultrasonografii przezpochwowej (12 lub więcej pęcherzyków, o średnicy 2-9 mm i/lub objętość jajnika powyżej 10 cm3).

Ale się rozpisałam 😁 ale jak sama się tego nie dowiesz i nie doczutasz albo nie trafisz na dobrego lekarza to ci wmówią PCOS którego nie masz albo masz a nie zdiagnozują cię dobrze 😁

Dzięki, dużo mi to pomoglo🧐🙏 CZyli ogólnie z diagnozowaniem PCOS lepiej udać się do endokrynologa niż do gonekologa?

—————————————
    📌Starania od 2017🍼
    📌2018- 4 IUI ❌
    📌2019- 1 IVF ✅🎈🎊
    2020- 30 tc 👼💔🥺

iv09zbmh9nxoa71v.png
  • aliciaaa Autorytet

Wysłany: 4 października 2020, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Breath_less wrote:
    @aliciaaa tak właśnie chyba jest. Dostawałam leki na stymulacje bez obserwacji monitoringiem mojego własnego cyklu, pozatym inseminacja omija śluz- a nie udało się aż trzy, a nikt wcześniej nie naciskał na drożność... to jak miałaby się udać inseminacja jak np jajowody niedroZne 🤷🏼‍♀️ I po gej ciąży, która była książkowa, a teraz każdy rozkłada ręce- straciłam zupełnie zaufanie do lekarzy, myśle, że i tak trzeba pilnować wszystkiego samemu, bo ja nawet połowy badań, które Wy macie, nie mam, a jestem już po INV 🙄😫
    Dziękuje 🍀💚

Naprawdę w głowie mi się to nie mieści... Bardzo mi przykro, że lekarze w taki sposób to wszystko przeprowadzili... Do tego musieliście stracić kupę kasy na wszystkie iui i in vitro. A ile nerwów... 😵
    Nie dziwię Sue, że straciłaś zaufanie do lekarzy, bo po takich przeżyciach sama bym nie wiedziała jakiego lekarza wybrać. A kogoś wybrać trzeba jednak...
    Zrobiłaś sobie jakąś diagnostykę?

💙05.2018 21:50 synek, 36tc - 2730g, 51cm
    💔12.2019 aniołek, 9tc, poronienie zatrzymane
    🌈💙30.06.2021 1:35 synek, 38+4 - 3390g, 55cm

atdc20mmfi0aq01z.png
    atdc2n0ar4eb4z07.png
‹‹ 806 807 808 809 810 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - po trymestrach

Odpowiednia dieta w ciąży wpływa nie tylko na przebieg samej ciąży, ale również na zdrowie Twojego dziecka w przyszłości (np. słaby układ odpornościowy dziecka lub problemy z otyłością). Przeczytaj dlaczego dieta w ciąży jest tak istotna, czy kompleks witamin jest w stanie ją zastąpić oraz na co powinnaś zwrócić uwagę w każdym trymestrze ciąży.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ