Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
-
WIADOMOŚĆ
-
Syska bardzo przeżywam Twoja sytuację. Przytulam mocnoo!
Na pewno jakieś badania się przydadzą. Mojemu mężowi właśnie zlecił badanie chromatyny, ale nie zrobił wtedy do mojego 8dc. To były właśnie zalecenia lek.S.
Teraz czekam już prawie godzinę w punkcie pobran i stres mnie nie opuszcza. Czekanie na wyniki to będzie wiecznośćPinkflower lubi tę wiadomość
2023:
2x CB
2x puste jajo płodowe
💔
2024:
Marzec ⏸️
Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
02.04 pęcherzyk z ciałkiem żółtkowym
16.04 mamy ♥️ 152ud, CRL 1.32
29.04 CRL 2.59
15.05 ♥️158ud, 5.29 Maluszka
20.05 I prenatalne, niskie ryzyka
12.06 150g dziewczynki 💗
02.07 262g 🎀
15.07 II prenatalne, 336g 🌸
30.07 530g 💖
27.08 1kg małej pandzi 🐼
19.09 III prenatalne, 1404g
24.09 1668g 🥰
22.10 2525g 💕
05.11 2936g
✅
APS, kariotyp, badanie genetyczne po poronieniu, MUCHa 2x, AMH, badania hormonalne, USG 3d macicy, allo mlr, cross match
❌
Kir AA, Pai- 1 homo, TSH, histeroskopia: stan zapalny endometrium -> antybiotyk
On:
✅
Morfologia, test mar, chromatyna,kariotyp
👩🏼95'
👨🏼93'
-
Butterfly23 wrote:Syska zrzucenie wagi dużo Ci da. Mówią, że redukcja ciała już o 10% potrafi zmienić wiele. Jak schudniesz to i IO Ci się zmniejszy. No i drugi aspekt, że w ciąży masz większe szanse na cukrzycę ciążową. Może teraz będziesz miała ogromną motywację, żeby zredukować wagę?
Podpisuje się pod tym co Elza napisała. Nigdy, do żadnej z nas nie skierowałabyś takich słów, więc do siebie też ich nie kieruj. Nie jesteś gorsza ani od nas, ani od żadnego człowieka na tej planecie.
Pamiętasz czy pierwsza ciąża była z tego samego jajnika co ta? Bo może być tak, że jeden jajowód jest drożny, drugi nie. I kwestia badań męża. To, że zachodzisz w ciążę to nie znaczy, że nasienie męża jest dobre. Dochodzi do poronienia. Czyli coś jest nie tak. I to nie znaczy, że nie tak u Ciebie. Mąż koniecznie rozszerzone badania nasienia. Narazie ja u Ciebie nie szłabym w żadne poważniejsze badania. Chyba, że chcesz i masz taką możliwość finansową. Teraz skupiłabym się na sobie. Zrobić porządek w głowie, dieta i aktywność fizyczna.
Przytulam Cię ❤️
Wiem, masz rację. Mam nadzieje, ze nie poddam się tak jak w lutym. Bo cały czas to zrzucenie wagi jest dla mnie najgorsza rzeczą, rok temu dobrze mi szlo a potem to zawaliłam. Wszyscy mówili że widać I było super. Złe myśli nie pomagają.
Nie wiem, jak było z pierwsza ciąża. To wtedy nie było monitorowane ale z tego co pamiętam to raczej zawsze lewy jajnik mnie kłuł więc coś może być na rzeczy. Teraz się boję że może ta ciąża tam utknela bo co jakiś czas mnie z lewej strony pobolewa.
Wiem, wiem mąż musi się zbadac. Miał to zrobić teraz ale no zaszłam w ciążę. Chociaż myślę cały czas, że u niego jest wszystko ok. A jeśli nie to bardzo się boję że on się załamie. A co bym mogła zbadac i pytanie czy badać już ? Teraz mam pewnie rozwalone wszystkie hormony. Na 14 września umówiłam się do lekarki polecanej od niepłodności, ona pracuje tez w klinice niepłodności, przyjmuje w różnych miejscach. Więc zarezerwowałam wizytę tam gdzie wczoraj byłam bo w miarę powiedzmy blisko jeśli chodzi o dojazd i ma wizyty popołudniowe.
Do mojej pójdę w poniedziałek i zapytam jaki ona ma plan. Potem Wam napisze i podpowiecie może czy jest to sensowne czy calkiem zmieniać lekarza. Odkładałam cały czas pieniądze od lutego na poczet władnie staran więc na jakieś badania bym sobie mogła pozwolić. A wiesz jaki np jest koszt kariotypu?
Ale właśnie z 2 strony myślę czy dam radę już tak szybko, znowu bez odpoczynku psychicznego się w to wkręcić. Chociaż miesiąc by mi się przydał ale potem znowu mam w głowie, że moze będę tracic czas bo na niektóre wyniki czeka się bardzo długo. Kariotyp widziałam, że chyba 20 dni roboczych29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
05.2024- powrót do starań
06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
16.10 205 gram księżniczki 🩷
18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
Zostań proszę 🙏🙏🙏
Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈
Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150
-
Elza1234 wrote:Zgadzam się, mąż powinien zrobić fragmentację chromatyny w plemnikach zdecydowanie.
A co do drożności, moja lekarka upierała się po tych moich 2 stratach ze mam zrobić tak czy siak
Elza, czy to jest to badanie?
Badanie ogólne nasienia z morfologią plemnika i fragmentacją DNA chromatyny29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
Syska nie jesteś gorsza nie myśl tak o sobie. Jesteś cudowna wspaniała kobietą. A biczowanie się nic nie da. Masz trudny czas i postaraj sobie nie dokladać.
Tak jak dziewczyny piszą na razie zróbcie rozszerzone nasienie pomyśl o tej drożności bo tovmose dużo wnieść a po tych badaniach zobaczycie co będzie.
Okres mi nie przyszedł więc żeby mieć czystą głowę zrobiłam test, ale jest biel bieli przynajmniej skończę glubulki. Dzisiaj mam ostatniąPinkflower lubi tę wiadomość
Dawniej Biedrona89
11.2021- puste jajo płodowe 💔
17.07.2018 - Franio 💙💙
17.04.2021 - Jaś 💙💙
Kwas foliowy, Wit D3
Morfologia nasienia - ✅
HyCoSy - oba jajowodu drożne
Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium
Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
"Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas -
pandzia 🐼 wrote:Syska bardzo przeżywam Twoja sytuację. Przytulam mocnoo!
Na pewno jakieś badania się przydadzą. Mojemu mężowi właśnie zlecił badanie chromatyny, ale nie zrobił wtedy do mojego 8dc. To były właśnie zalecenia lek.S.
Teraz czekam już prawie godzinę w punkcie pobran i stres mnie nie opuszcza. Czekanie na wyniki to będzie wieczność
Pandzia, czekasz na wyniki męża czy swoje ?
Trzymam kciuki 🤞29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
Będę czekać na swoje wyniki z dzisiaj. Beta, progesteron i inne które zlecil
Pinkflower lubi tę wiadomość
2023:
2x CB
2x puste jajo płodowe
💔
2024:
Marzec ⏸️
Euthyrox,Encorton,Acard,Accofil, Neoparin, Utrogestan ->Cyclogest, Prolutex, Duphaston
29.04 CRL 2.59
12.06 150g dziewczynki 💗
02.07 262g 🎀
30.07 530g 💖
27.08 1kg małej pandzi 🐼
24.09 1668g 🥰
22.10 2525g 💕
05.11 2936g
✅
APS, kariotyp, badanie genetyczne po poronieniu, MUCHa 2x, AMH, badania hormonalne, USG 3d macicy, allo mlr, cross match
❌
On:
✅
👩🏼95'
👨🏼93'
-
Syska dziewczyny maja sto procent racji nigdy bys do kogoś w takiej sytuacji tak nie powoedziala jak mowisz do siebie, bierzemy na siebie odpowiedzialność bo ciąża jest w nas, to nie znaczy ze coś u nas jest nie tak, zdaje się ze po dwóch stratach dostaje się skierowanie do genetyka z tego co mi lekarka mówiła, jestem pewna ze znajdziecie powód.
Kochana tule cię mocno daj sobie teraz czas niech głowa odpocznie i przemyślcie później kolejny plan. Jak dziewczyny mówią ze warto zrobić drożność to pewnie tak jest i faktycznie obowiązkowe badanie rozszerzone nasienia.
Pandzia🤞🤞🤞 kochana kciuki na pokładzie, po Olu będą wyniki?Pinkflower lubi tę wiadomość
-
pandzia 🐼 wrote:Będę czekać na swoje wyniki z dzisiaj. Beta, progesteron i inne które zlecil
-
Najgorsze to zastanawianie samemu co dalej j najgorzej wybrać lekarza specjalistę który pokieruje i sie go trzymać a przy tym być pewnym swojego wyboru, a nie powiem forum potrafi namieszac
-
Syska, mąż: podstawowe badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + jeszcze może zrobić test HBA. My płaciliśmy za to 900 zł. Kariotypy koszt ok 450-500 zł. Na testdna najtaniej. Ja robiłam kiry, to jest ok 1300 zł, ale ja je zrobiłam dlatego, że przez tyle lat nie zaszłam w ciążę.
Badania na NFZ są po trzecim poronieniu.
Ty teraz nic nie badaj hormonalnie. Dla organizmu nie ma znaczenia, czy ciąża trwała kilka tygodni, czy kilka miesięcy. Musisz odczekać 6 tygodni i dopiero wtedy zrobić tsh, insulinę ( najlepiej krzywe).
Miałaś sprawdzany zespół antyfosfolipidowy?
Pytanie jak na drożność będzie patrzeć Twoja lekarka. Bo pamiętam jak pisałaś, że jak teraz nie zrobisz i zrobisz miesiąc przerwy to znów byś musiała mieć monitoring przez 3 miesiące i dopiero drożność. -
Butterfly z tego co mi mówiła lekarka i podpowiada internet na NFZ są już od drugiego poronienia 🤔 tylko to wiadomo terminy
No i są tez te allo mr o którym już tutaj rozmawiałyśmy tyle tego 🤔 ja się w tym wszystkim gubię, które badania robi tylko kobieta które para itd
Nie znam się na badaniach wiec niech dziewczyny które maja większa wiedzę się wypowiedzą co i jakWiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2023, 08:58
Pinkflower lubi tę wiadomość
-
Syska, tak jak dziewczyny piszą zrzucenie wagi jest bardzo wazne ponieważ wpływa na jakość komórek jajowych. Mogę ci doradzić jeszcze suplementację cynku bo widzę że tego nie stosujesz. Na forum ginekologicznym jest bardzo fajny artykuł o cynku i płodności.
Nie jesteś gorsza Syska, robisz wszystko co w Twojej mocy😘
Jak będziesz mieć pytania o badania to pisz🙂
Jeżeli chodzi o kariotyp to ja nie robiłam , jesteśmy zapisani na NFZ ale dopiero na 04.2024.
Moja lekarka mi mówiła że ona tylko jeden raz się spotkała z błędnym kariotypem .Pinkflower lubi tę wiadomość
-
Butterfly23 wrote:Syska, mąż: podstawowe badanie nasienia + fragmentacja DNA plemników + jeszcze może zrobić test HBA. My płaciliśmy za to 900 zł. Kariotypy koszt ok 450-500 zł. Na testdna najtaniej. Ja robiłam kiry, to jest ok 1300 zł, ale ja je zrobiłam dlatego, że przez tyle lat nie zaszłam w ciążę.
Badania na NFZ są po trzecim poronieniu.
Ty teraz nic nie badaj hormonalnie. Dla organizmu nie ma znaczenia, czy ciąża trwała kilka tygodni, czy kilka miesięcy. Musisz odczekać 6 tygodni i dopiero wtedy zrobić tsh, insulinę ( najlepiej krzywe).
Miałaś sprawdzany zespół antyfosfolipidowy?
Pytanie jak na drożność będzie patrzeć Twoja lekarka. Bo pamiętam jak pisałaś, że jak teraz nie zrobisz i zrobisz miesiąc przerwy to znów byś musiała mieć monitoring przez 3 miesiące i dopiero drożność.
Dziękuję za tyle wiedzy. Robie screeny wszystkiego i będę zapisywać do zeszytu.
Oki czyli kariotyp można wysyłkowo zrobic.
Hormonalnie, wiem że nie ma sensu. Bardzo mnie ciekawi czy moja gin zaproponuje któreś z tych badań.
Zespol antyfosfolipidowy i trombofilie robilam to wtedy wyszła mi tylko mutacja mthfr.
Kurde z drożnościa masz rację tak mówiła ale może jeden monitoring by starczył. Zapytam ja29🙋♀️ 31🙋♂️
2023-2 💔
13.07 ⏸️
22.07 pęcherzyk w macicy
31.07, 5+6 ❤️
26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
Zostań proszę 🙏🙏🙏
-
JaMiNi wrote:Butterfly z tego co mi mówiła lekarka i podpowiada internet na NFZ są już od drugiego poronienia 🤔 tylko to wiadomo terminy
No i są tez te allo mr o którym już tutaj rozmawiałyśmy tyle tego 🤔 ja się w tym wszystkim gubię, które badania robi tylko kobieta które para itd
Nie znam się na badaniach wiec niech dziewczyny które maja większa wiedzę się wypowiedzą co i jak
Kariotyp nie jest wysyłkowo. Ale zamawiasz od nich i jest taniej u umawiasz się do punktu, z którym oni współpracują. Wysyłkowo są kiryWiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2023, 09:04
-
JaMiNi wrote:A jakie miałaś jeszcze inne wyniki robić bo to ciekawe, mi jakoś przychodzi neta progesteron i tarczyca. Widziałam ze twój lekarz ma fajnie dostępne terminy a nie czekanie rok
Syska, mam nadzieję, że znajdziesz lekarza, który Cię dobrze poprowadzi i będziesz czuła się bezpieczniej. Nie wiem jeszcze co będzie z tą ciąża, ale czuję się pierwszy raz zaopiekowana i wiem, że lekarz podchodzi do mnie indywidualnie.
A jak jest z Waszymi ginekologami, robią notatki z wizyt? Ten ostatni co byłam u niego w dwóch ciążach nie robił żadnych i wyobraźcie sobie moje zażenowanie przychodząc kilka razy w miesiącu i opowiadając to samo co przeszłam oczywiście że łzami w oczach. Rozumiem, że mając tyle pacjentek nie musi mnie pamiętać, ale robiąc notatki ma się jakiś zarys. Ten wiem, że robił i inny do którego chodziłam też.2023:
2x CB
2x puste jajo płodowe
💔
2024:
Marzec ⏸️
29.04 CRL 2.59
12.06 150g dziewczynki 💗
02.07 262g 🎀
30.07 530g 💖
27.08 1kg małej pandzi 🐼
24.09 1668g 🥰
22.10 2525g 💕
05.11 2936g
✅
❌
On:
✅
👩🏼95'
👨🏼93'
-
Badania po poronieniu są od 2 na NFZ. Niestety długo się czeka i nie wszystko można zrobić. Immunolog na NFZ przepisuje zespół antyfosfolipidowy, trombofilie, Ana, przeciwciała przeciwtarczycowe.
Podstawowe badania lekarz POZ.
Badania takie jak Kir, wymazy, profil cytokin, chromatyna na własną rękę.
-
Ja nie znam kliniki fertility macierzyństwo ale patrzyłam jak przeglądałam stronę ( lekarka u ktorej byłam ostatnio tam przyjmuje) to widziałam ze rozszerzone badanie nasienia 880 i są te chromatyny, HBA, przeciwciała plemnikowe, mioxys i seminogram, ale nie wiem jak to ma się do innych klinik te ceny