Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o trzeciego/czwartego malucha
Odpowiedz

Starania o trzeciego/czwartego malucha

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jest to dziedziczne, jest to cholerna loteria...
    Ryba ciąża zwiększa szanse na migrenę, może u Ciebie jest tak właśnie...oby nie...bo praktycznie pozostaje Ci paracetamol a on na migrenę jest jak kwiatek do kożucha.

Spokojnej nocki Dziewczyny!

• aria40 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaa co masz na myśli mówiąc, że trisomia 13 jest dziedziczna?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 sierpnia 2017, 22:28

p19udqk3fe2fd0qp.png
    Maja 15
    Julia 12
    Emilia 7
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2017, 22:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aria40 wrote:
    :( przykro mi :( Wg mnie w 80 a nawet 90% przypadków przyczyną jest wada genetyczna

Aria, wyczytałam,że w zespole tym 95% jest po stronie matki i wina jest słabego jajeczka, słabej jakości,które źle się dzieli.
    Trzeba żyć super zdrowo, bez jakichkolwiek używek,żyć bezstresowo,ale to chyba jest niemożliwe w tych czasach...
    No nic, 31 sierpnia mam konsultację genetyczną i zobaczymy. U mnie nie ma raczej translokacji bo dzieci mam ,raczej durny śmiech losu :( ewentualnie mąż może mieć translokację bo z nim to już dwa poronienia , ale nie wezmę go na badania bo i tak to nic nie zmieni, ponoć w translokacji jest 25% szans na zdrowe dziecko.
    Pozostaje modlić się i mieć nadzieję.

Miałam iść spać,ale jakoś tak niespokojna jestem i nie chce mi się spać. No i trochę zła jestem na męża bo nie chce mu się ze mną gadać...

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 sierpnia 2017, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a no właśnie też jestem ciekawa co Ryba miała na myśli, jakoś bezwiednie przeszłam do porządku rzeczy....

• aria40 Autorytet

Wysłany: 16 sierpnia 2017, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi genetyk tez tak powiedziała, że mala szansa że mamy translokację, ale zaproponowała zrobienie kariotypów, więc skorzytaliśmy. Wyniki na początku wrzesnia. Zawsze jest możliwość translokacji, ale masz rację, ryzyko każdej trisomii wzrasta z wiekiem i zatanawiam się na ile ma znaczenie higiena życia. Myślisz, ze brak używek ma wpływ na jakość genetyczną komórki jajowej i plemnika?

p19udqk3fe2fd0qp.png
    Maja 15
    Julia 12
    Emilia 7
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 00:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę,że najważniejszą ,są tam czynniki uszkadzające DNA, palenie papierochów, picie alkoholu czy inne używki raczej do kosza...

Jednym z chemicznych czynników mutagennych jest np.benzopiren - składnik dymu
    tytoniowego..

Jak znajdziesz cza spoczytaj to :
    http://www.wple.net/plek/numery_2012/numer-10-2012/1007-1010.pdf

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę,że najważniejszą ,są tam czynniki uszkadzające DNA, palenie papierochów, picie alkoholu czy inne używki raczej do kosza...

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś

tytoniowego..

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś

tytoniowego..

Jak znajdziesz czas poczytaj to :
    http://www.wple.net/plek/numery_2012/numer-10-2012/1007-1010.pdf

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 00:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z artykułu wynika,że największy odsetek tego zespołu był w przedziale wiekowym między 25 a 29 lat, ciekawy artykuł , myślałam,że wiek właśnie bardziej predysponuje a tu ciekawostka taka...

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 00:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poniżej na szybkiego wklejam co powiedziała słynna specjalistka od echa serca u płodów

Dr Joanna Szymkiewicz-Dangel: Codziennie przeprowadzam kilka takich rozmów.

W pierwszym momencie to szok. Potem rodzice zadają sobie pytania: dlaczego my, dlaczego nam się to przytrafia? Zawsze dajemy im wsparcie psychologa, bo mają poczucie winy, analizują, co źle zrobili, obwiniają siebie, że są nosicielami choroby, choć najczęstsze zespoły genetyczne, z którymi rodzą się dzieci (zespoły Downa, Edwardsa, Pataua), to nie są choroby dziedziczone, lecz związane z aberracjami chromosomowymi, czyli nieprawidłowym połączeniem się i podzieleniem komórek we wczesnym okresie ciąży.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e tam wklejam cały artykuł

http://wyborcza.pl/1,76842,11043751,Bezpieczna_ciaza.html?disableRedirects=true

PodwojnaMama lubi tę wiadomość

• aria40 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki za ten artykuł Justi

p19udqk3fe2fd0qp.png
    Maja 15
    Julia 12
    Emilia 7
  • Hilary Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej ja sie nie znam na takich rzeczach, przykre ze sa w ogole takoe rzezy i w ogóle te wszytsoie choroby szczegolnie u nalych dzieci :(
    Nie wiem czy tu pisałam ale na pewno chwaliłam się na fb że siostra mojego M jest teraz w drugiej ciąży i miały być bliźniaki ale nie stery jeden umarł i też coś prawdopodobnie z tych rzeczy, teraz byli w Warszawie na specjalnych badaniach sprawdzić czy z tym drugim maluszkiem jest wszystko ok ale na szczęście wszystko jest dobrze

A ja dzisiaj mam wizytę po 10 ale zobaczymy jaka kolejka będzie

klz9p07wk3z5zdsc.png
    klz9krhmmzw6dq0d.png
    qb3ckqi19gcnrf68.png
  • aria40 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny muszę się z wami podzilić przykrą historią związaną z pogrzebem. Niby sprawa została załatwiona ale do teraz jestem roztrzęsiona.
    Zleciłam zakładowi pogrzebowemu odbiór próbek ze szpitala - 1 z patomorfologii i 1 z labolatorium genetycznego. Nie odbierałam sama bo taki był wymóg labu genetycznego. Zostawiłam zakładowi numery do obu placówek. Do labu genetycznego pracownica dzwonila przy mnie pytając czy musi być karawan (absurd, ale niestety musi).
    Rano pracownik rzekomo odebrał próbki z dwóch miejsc. W zakrystii widziałam że są dwie, więc pogrzeb odbył się normalnie. Jak wróciłam do domu zadzwoniłam do labu genetycznego i zapytałam, czy przekazali pracownikowi zakładu zaświadczenie o odbiorze próbki dla mnie, a babka mówi mi że nikt od niej próbki nie odbierał. Myslałam że zemdleję. Z płaczem pobiegłam na cmentarz, a oni idą w zaparte, że przecież były dwie próbki itp. A ja im tłumaczę, że oddali dwie z patomorfologii (1.z poronienia 2. z łyżeczkowania), a pracownik powinien odebrać z genetycznego, czego nie zrobił. No więc wysłali go raz jeszcze. Przywiózł, odkopał, osobiście dołożyłam i zakopał. Coś tam bełkotał pod nosem, że to nie jego wina, bo przecież miał dwie, ale ja jestem wstrząśnięta tym wszystkim. Zastanawiam się nad dochodzeniem zadośćuczynienia. Jak myślicie. Przecież to są tak delikatne sprawy, powinni się 5 razy upewnić, czy wszystko należycie wykonali.

p19udqk3fe2fd0qp.png
    Maja 15
    Julia 12
    Emilia 7
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aria- co za ludzie! powinni tym bardziej uważać, to przecież bardzo trudna sytuacja.
    Wspólczuję Ci ogromnie...

nie wiem czy jest sens walczyc o zadośćuczynienie...czy masz wystarczająco dużo siły na to wszystko??

ja z tych wrażliwych...które nie umieja walczyć.

P.S byłam dziś u rodzinnego. Mam zapalnie gardła;/ kiedy pytał czy chce zwolnienie nie protestowałam. Mam az tydzień.
    Tak się stresowałam żeby zadzwonić do pracy i poinformować ze az na kartce sobie spisałam wszystko.

Ciesze się z wolnego ale mam taaakie wyrzuty sumienia...to mój drugi raz na chorobowych od roku i 3 mc.

dobrego dnia:*

• Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czytałam kiedyś, że translokacja dziedziczona dotyczyć może tylko trisomii chromosomu 13. I tak najczęściej przyczyna jest spontaniczna. Dlatego napisałam, że MOŻE BYĆ dziedziczna.
    Ale ja wiedzę w tym temacie mam tylko od wujka Google, więc mogę być w błędzie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2017, 10:55

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aria, nie do pomyślenia! Takie zaniedbanie!
    O zadośćuczynienie możesz walczyć, ale czy masz na to siłę..
    Jeśli tak, to walcz. Takie pomyłki nie powinny się zdarzać.
    Bardzo Ci współczuję przeżyć...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2017, 10:54

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • aria40 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wszystkie tranlokacje mogą być dziedziczone, nie tylko 13

p19udqk3fe2fd0qp.png
    Maja 15
    Julia 12
    Emilia 7
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale jakoś zawsze w artykułach, które czytałam zwracana była uwaga na 13. A, że reszta nie ma nic wspólnego z dziedziczeniem. Owszem, pewne cechy genetyczne rodziców mogą powodować zwiększone ryzyko wystąpienia niektórych chorób.
    Ale to "wiedza" z niepewnego źródła, więc dziękuję za naprostowanie ;-)

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
‹‹ 234 235 236 237 238 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ