Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania w 2023r - watek dla wszystkich starających sie.
Odpowiedz

Starania w 2023r - watek dla wszystkich starających sie.

Oceń ten wątek:
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2023, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ooo super, będziemy we trzy, zawsze raźniej :D
    Bezdzietna, nic nie zmieniłam w sumie, bo to nasz drugi miesiąc starania się, więc na spokojnie :) jedyne co to zamówiłam ten żel Conceive, który dziewczyny polecały, bo u mnie czasem jest problem z nawilżeniem.

Ustaliliśmy ze starym, że na koniec czerwca testujemy, jeśli nie pyknie i przyjdzie @ to kupujemy jakiegoś lasta i lecimy się wygrzać na słoneczku, na pocieszenie 😂

U mnie 7dc, wczoraj zaczęliśmy działać ❤️
    Kiedy zaczynacie robić testy owu? Czy nie robicie? Ja myślałam żeby zacząć od niedzieli, bo owulację powinnam mieć w środę lub w czwartek, dwie różne apki pokazują mi coś innego. Mam cykle po 30 dni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2023, 12:27

Selina, Liliak lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2023, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My wyjeżdżamy na weekend do moich rodziców, więc mogę mieć utrudnione sikanie na testy + gwałcenie :D

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2023, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezdzietna wrote:
    U nas czasami praca zmianowa psuje wszystko, ale zawsze bacznie czekam na Męża nawet do północy 🤣🤣🤣 teraz czuje taka mokrosc wiec może i ten wiesiołek z siemię lnianym działa 😄

My mamy to szczęście, że mąż pracuje z domu, a za chwilę wakacje więc będziemy ze sobą 24/7 😂

Kurcze, może powinnam pomyśleć o tym wiesiołku. A jaki pijesz?

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Łati90 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2023, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś straciłam nadzieję ze ta pierwsza IUI sie udała.
    Odebrałam badania krwi morfologię i płytki.Musiałam zrobić je do pracy ponieważ zmieniam stanowisko .
    Płytki krwi wyszły mi zaniżone (77tys) ale nie dziwi mnie to ponieważ choruję na małopłytkowość od lat.. bardziej smutno mi sie zrobiło ponieważ pod wynikiem jest napisane" CIĄŻA - nie". I zastaniwam sie czy na podstawie tej próbki było tez sprawdzane czy nie jestem w ciąży 😞 jesli tak to juz lipa w tym cyklu... a ja chciałam w sobotę testować 😔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 czerwca 2023, 19:35

Ona: 34lat , On: 33lat

Starania o dzidziusia od marca 2020r.

ON - badanie nasienia Ok.
    Morfologia -3%.
    ONA:
    08.2019- konizacja szyjki macicy (powód: dysplazja,CIN3)
    Niedoczynność tarczycy - tabl. Euthyrox 25.
    Małopłytkowość nieokreślona - PLT miedzy 70-90 tyś.
    12.2022- histeroskopia i laparoskopia - wykryta endomatroza małego stopnia. Ogniska usunięto.
    Jajowody drożne.
    Badania:
    AMH- 1,6
    ANA1 - dodatnie.
    ANA3- ujemne.
    P/C przeciwplemnikowe- nie wykryto.
    KIR Bx brak 2DS3
    Cross Match OK
    Allo MLR 30 %
    Cytokiny rozjechane

1 IUI : 25.05.2023- ❌😞
    2IUI- 17.06.2023- ❌ 😞
    3IUI 4.09.2024- ✅ 🍀🙏

25.09 test⏸️🤩❤️🙏🍀
    B-HcG - 1684mlU/ml🍀😍
    Wizyta potwierdzającą 3.10- Wszystko Ok. Mamy serduszko ❤️😍
    25.10 - 2,5cm szczęścia ❤️😍 wszystko ok❤️

1 prenatalne 22.11🍀🙏czekamy...

"Trzeba wierzyć, że sie uda... "
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2023, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łati90 wrote:
    A ja dziś straciłam nadzieję ze ta pierwsza IUI sie udała.
    Odebrałam badania krwi morfologię i płytki.Musiałam zrobić je do pracy ponieważ zmieniam stanowisko .
    Płytki krwi wyszły mi zaniżone (77tys) ale nie dziwi mnie to ponieważ choruję na małopłytkowość od lat.. bardziej smutno mi sie zrobiło ponieważ pod wynikiem jest napisane" CIĄŻA - nie". I zastaniwam sie czy na podstawie tej próbki było tez sprawdzane czy nie jestem w ciąży 😞 jesli tak to juz lipa w tym cyklu... a ja chciałam w sobotę testować 😔

Nie znam się na tym, ale chyba na takim początku to raczej tylko beta wykaże, że jesteś w ciąży, a przecież do pracy tego nie robili. Nie załamuj się i testuj ❤️

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Łati90 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2023, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa_Ola wrote:
    Nie znam się na tym, ale chyba na takim początku to raczej tylko beta wykaże, że jesteś w ciąży, a przecież do pracy tego nie robili. Nie załamuj się i testuj ❤️

Masz rację... Moze poprostu za duzo o tym rozmyślam i sie nakręcam niepotrzebnie.
    Zatestuje w sobotę chyba ze @ wcześniej przyjdzie. Zobaczę co wyjdzie pod koniec tygodnia.

Morfologia -3%.
    ONA:
    12.2022- histeroskopia i laparoskopia - wykryta endomatroza małego stopnia. Ogniska usunięto.
    Jajowody drożne.
    Badania:
    AMH- 1,6
    ANA1 - dodatnie.
    ANA3- ujemne.
    KIR Bx brak 2DS3
    Cross Match OK
    Allo MLR 30 %
    Cytokiny rozjechane

2IUI- 17.06.2023- ❌ 😞
    3IUI 4.09.2024- ✅ 🍀🙏

25.09 test⏸️🤩❤️🙏🍀
    B-HcG - 1684mlU/ml🍀😍

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2023, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łati90 wrote:
    Masz rację... Moze poprostu za duzo o tym rozmyślam i sie nakręcam niepotrzebnie.
    Zatestuje w sobotę chyba ze @ wcześniej przyjdzie. Zobaczę co wyjdzie pod koniec tygodnia.

Ciężko być spokojną, ja wiem, ale nie nakręcaj się :)
    Daj znać koniecznie w sobotę, trzymam kciuki.

Bezdzietna, zobaczę jak poradzi sobie ten żel, który zamówiłam. Jeśli będzie kiepsko to spróbuje tego wiesiołka :D

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2023, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezdzietna wrote:
    Łati90 Trzymam kciuki Kochana! Może ten napis oznaczał ze nie zgłaszałas ciąży w sensie ze nie jesteś ciężarna, czasami tak jest…. Wierze w Ciebie ❤️ pamietaj… czerwiec jest nasz!

Nowa_ola a ile masz tego żelu? Bo ja kupiłam z aplikatorem od razu 😄

8x 4g z aplikatorem :D ale używałaś go już?

Łati90 lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2023, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To daj znać jak wrażenia po tym żelu 🙈
    Mi pewnie dopiero dotrą w poniedziałek, więc akurat na dni płodne :D

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Sardynka Przyjaciółka

Wysłany: 5 czerwca 2023, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, widzę że grupa już mocno rozkręcona i wątki w trakcie, ale chętnie się dołączę.

Jestem już mama od prawie 5 lat. Zanim zaszłam w pierwszą ciążę, staraliśmy się około roku. Miałam bardzo skróconą II fazę cyklu i przyjmowałam luteiną. Po trzech latach zaczęliśmy starania o drugiego dzidziuszka. Ku naszemu ogromnemu zaskoczeniu udało się za pierwszym razem, ale niestety skończyło boleśnie w 11 tygodni. Teraz od listopada 2022 ponownie podjęliśmy próby starania. Póki co, 7 bezowocnych cykli za nami, teraz jestem w 8 cyklu starań i pewnie będę testowała 9/10.06. Zdrowotnie niczego nie sprawdzaliśmy, choć ja mam bardzo regularne cykle, poziom progesteronu wrócił dawno do normy i na pewno owuluje.

Przyznam, że strasznie mi ciężko. Wiem, że jest tu mnóstwo dziewczyn, które baaardzo długo się starają i podziwiam je, że się nie poddają, ale na mnie wpływa to fatalnie. Jestem zła, że są wokół ludzie, którzy ledwie pomyślą że chcą mieć dziecko i już są w ciąży :( Jestem zła, że muszę robić to z mężem prawie jak w zegarku i jestem zła, że moje życie przynajmniej od owulacji kręci się tylko wokół jednego. No i przede wszystkim Jestem zła sama na siebie, że mam wspaniałe dziecko, a płaczę, że nie mogę mieć następnego.

Jeśli w tym cyklu się nie uda, zaczynamy diagnostykę. Ja mam już 35, mąż 38 lat.

Powodzenia dziewczyny!

Liliak lubi tę wiadomość

Sardynka
  • Łati90 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2023, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezdzietna wrote:
    Łati90 Trzymam kciuki Kochana! Może ten napis oznaczał ze nie zgłaszałas ciąży w sensie ze nie jesteś ciężarna, czasami tak jest…. Wierze w Ciebie ❤️ pamietaj… czerwiec jest nasz!

Nowa_ola a ile masz tego żelu? Bo ja kupiłam z aplikatorem od razu 😄

Dziękuję kochana 😉 Trzymam kciuki żeby ten miesiąc był dla nas szczęśliwy 🤞🤞🤞🤞

Morfologia -3%.
    ONA:
    Jajowody drożne.
    Badania:
    AMH- 1,6
    ANA1 - dodatnie.
    ANA3- ujemne.
    KIR Bx brak 2DS3
    Cross Match OK
    Allo MLR 30 %
    Cytokiny rozjechane

2IUI- 17.06.2023- ❌ 😞
    3IUI 4.09.2024- ✅ 🍀🙏

25.09 test⏸️🤩❤️🙏🍀
    B-HcG - 1684mlU/ml🍀😍

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2023, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sardynka wrote:
    Cześć, widzę że grupa już mocno rozkręcona i wątki w trakcie, ale chętnie się dołączę.

Jestem już mama od prawie 5 lat. Zanim zaszłam w pierwszą ciążę, staraliśmy się około roku. Miałam bardzo skróconą II fazę cyklu i przyjmowałam luteiną. Po trzech latach zaczęliśmy starania o drugiego dzidziuszka. Ku naszemu ogromnemu zaskoczeniu udało się za pierwszym razem, ale niestety skończyło boleśnie w 11 tygodni. Teraz od listopada 2022 ponownie podjęliśmy próby starania. Póki co, 7 bezowocnych cykli za nami, teraz jestem w 8 cyklu starań i pewnie będę testowała 9/10.06. Zdrowotnie niczego nie sprawdzaliśmy, choć ja mam bardzo regularne cykle, poziom progesteronu wrócił dawno do normy i na pewno owuluje.

Przyznam, że strasznie mi ciężko. Wiem, że jest tu mnóstwo dziewczyn, które baaardzo długo się starają i podziwiam je, że się nie poddają, ale na mnie wpływa to fatalnie. Jestem zła, że są wokół ludzie, którzy ledwie pomyślą że chcą mieć dziecko i już są w ciąży :( Jestem zła, że muszę robić to z mężem prawie jak w zegarku i jestem zła, że moje życie przynajmniej od owulacji kręci się tylko wokół jednego. No i przede wszystkim Jestem zła sama na siebie, że mam wspaniałe dziecko, a płaczę, że nie mogę mieć następnego.

Jeśli w tym cyklu się nie uda, zaczynamy diagnostykę. Ja mam już 35, mąż 38 lat.

Powodzenia dziewczyny!

Sardynka, rozumiem Twoje rozgoryczenie, nie dziwie się, że tak się czujesz. Co prawda ja dopiero zaczęłam starania, ale na forum jest mnóstwo historii dziewczyn, które próbują już dłuższy czas. Podziwiam i Ciebie i wszystkie te dziewczyny, trzymam za Was kciuki, witaj wśród nas ❤️ liczymy oczywiście na jak najszybsze dwie kreseczki, należy Ci się! :)

Bezdzietna, ja chyba przepłaciłam, bo zamówiłam ze strony producenta z Niemiec i zapłaciłam 130 zł z przesyłką :/ ale już trudno. Oby zdały egzamin!!! Niektóre dziewczyny pisały, że przy stosowaniu tego żelu udało im się zajść w ciążę, więc wiesz co to dla nas oznacza Moja Droga, dwie kreski w czerwcu!!!! 🔥 :D

Sardynka lubi tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Sardynka Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca 2023, 06:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za Wasze ciepłe przyjęcie! Wczoraj wieczorem miałam jakiś wylew żalu i smutku. Dziś jest nowy dzień i wróciła wiara. Oby było dobrze.

Ten żel to pomaga w transporcie? ;) też szukam czegoś co byłoby bezpieczne.

Sardynka
  • Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2023, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sardynka pamiętaj, że tu zawsze możesz napisać co Ci leży na serduszku ❤️

Też czekam na ten żel, naczytałam się tak samo jak i Ty, Bezdzietna 😂 i jeszcze ta wizyta za tydzień, trochę się boję tej torbieli 😐 tydzień temu byłam tak zszokowana CB, że nawet nie pytałam o nic tylko się zapisałam na następną wizytę i wyszłam

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2023, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sardynka witaj :)
    To wymaga czasu, pogodzenie się z pewnymi faktami.
    Ja już nie myślę nawet o tym jak to patologia mnoży się na pęczki, taki jest świat, trudno :) Wpadki w bliskim otoczeniu trochę bolą, ale trzeba przełknąć.
    Ja mam 37lat za moment i 0 dzieci, ale presję już mam mniejszą. Mimo wszystko spokojniejsza jestem

Żel Conceive jest ponoć niezły. Teraz drugi cykl będziemy stosować. Tak, to ja podeslalam linka na Olx do gościa co ma tanio 😁😅 trzeba łapać okazje, bo wszystko w ciul drogie...

Ja mam takie combo z suplami i ziołami w tym miesiącu jakiego w życiu nie miałam 😂 Pilnuję wszystkiego a mam, uwaga.... Wiesiołek, Omega3, zioła ojca Klimuszko na niepłodność 3x dziennie, NAC 1600mg 3-8dc a później 600mg, Trivagin probiotyk, witamina B complex.
    Oprócz tego mam jeszcze na żołądek i jelita aloes do picia, shoty z kurkumy i imbiru oraz l-glutamina 🙈😆 więcej grzechów nie pamiętam 🤣
    No jak to nie pomoże, to już serio czeka nas stymulacja i pewnie zastrzyk.... Już to kiedyś przechodziłam parę lat temu. Wolałabym uniknąć, bo nie lubię takiej chemii, ale jeśli trzeba będzie to spróbujemy 😉 Mąż marzy o bliźniakach to może się na stymulacji uda 😂
    Końcem czerwca akurat mamy wizytę w poradni niepłodności w szpitalu, więc jak się nie uda w tym cyklu, to od razu może nam rozpisza leczenie

• Nowa_Ola Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2023, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezdzietna, dzień po Tobie, 15 ale dopiero o 16:20, po pracy 😨

Selina, nie ma szans, że to się nie uda!!!! ❤️
    Czyli żel oceniasz bardzo pozytywnie, to świetnie, nawet jeśli przepłaciłam to trudno, oby dał efekt 😂

Selina, Wojowniczka 💪🏻 lubią tę wiadomość

👩‍❤️‍👨🐈🐈‍⬛🐕

05.2023 - 💔
    07.2023 - 💔
    06.2024 - 🩵
  • Sardynka Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca 2023, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Selina wrote:
    Sardynka witaj :)
    To wymaga czasu, pogodzenie się z pewnymi faktami.
    Ja już nie myślę nawet o tym jak to patologia mnoży się na pęczki, taki jest świat, trudno :) Wpadki w bliskim otoczeniu trochę bolą, ale trzeba przełknąć.
    Ja mam 37lat za moment i 0 dzieci, ale presję już mam mniejszą. Mimo wszystko spokojniejsza jestem

Żel Conceive jest ponoć niezły. Teraz drugi cykl będziemy stosować. Tak, to ja podeslalam linka na Olx do gościa co ma tanio 😁😅 trzeba łapać okazje, bo wszystko w ciul drogie...

Ja mam takie combo z suplami i ziołami w tym miesiącu jakiego w życiu nie miałam 😂 Pilnuję wszystkiego a mam, uwaga.... Wiesiołek, Omega3, zioła ojca Klimuszko na niepłodność 3x dziennie, NAC 1600mg 3-8dc a później 600mg, Trivagin probiotyk, witamina B complex.
    Oprócz tego mam jeszcze na żołądek i jelita aloes do picia, shoty z kurkumy i imbiru oraz l-glutamina 🙈😆 więcej grzechów nie pamiętam 🤣
    No jak to nie pomoże, to już serio czeka nas stymulacja i pewnie zastrzyk.... Już to kiedyś przechodziłam parę lat temu. Wolałabym uniknąć, bo nie lubię takiej chemii, ale jeśli trzeba będzie to spróbujemy 😉 Mąż marzy o bliźniakach to może się na stymulacji uda 😂
    Końcem czerwca akurat mamy wizytę w poradni niepłodności w szpitalu, więc jak się nie uda w tym cyklu, to od razu może nam rozpisza leczenie

Dziękuję za wsparcie. Faktycznie, wiem że są tu dziewczyny które są ode mnie starsze i jeszcze nie mają upragnionego maluszka, dlatego też czasem jestem z tego powodu zła, bo mam wspaniałą córeczką i gdyby tak miało zostać też będę szczęśliwa.

Ja chyba też spróbuję z tym żelem w.przyszłym cyklu jeśli ten będzie nieudany. Nie mam wprawdzie problemów ze śluzem, ale nie badaliśmy jeszcze nasienia, więc może to coś pomoże. Prócz tego biorę żelazo z Wit C (mam anemie) I suple dla kobiet starających się o dzidziutka. Mąż pije olej z czarnuszki.

Wczoraj w akcie desperacji poszłam rano na badania progesteronu, przed pierwszą ciąża właśnie to było moim problemem. Ku mojemu zdziwieniu progesteron wyniósł 21,4 ng/ml (9 dzieńpo ovu), według zakresów podanych przy wyniku faza lutealna to norma do 18 ng/ml, a powyżej pokazało jak I trymestr... zrobiłam sobie już ogromną nadzieję, choć staram się ją odeprzeć żeby się nie rozczarować :( tymbardziej, że te normy jak sprawdzałam są różne i gdzieniedzie piszą, że w II fazie cyklu progesteron może być nawet i 25 ng/ml. Teraz tym bardziej gorzej mi wytrzymać z testowaniem...

Sardynka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2023, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nowa Ola no oby kurde, bo już wyczerpałam możliwości 😅

Sardynka bardzo ładny prog 😊 Fakt nie ma co się nakręcać, mi zdarzyło się że 28 miałam lub więcej i ciąży nie było. Ale oby u Ciebie to była jej oznaka 🤞

Dziewczyny a czy ćwiczycie coś? Ruszacie się? Bo to też ponoć wskazane, żeby brzuch i miednica mniejsza były dobrze ukrwione. Ja na rowerze zaczęłam znów jeździć, choć nie regularnie 😉 ale postaram się przyłożyć

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2023, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Łati90 wrote:
    Kciuki za testowanie 😊🤞
    W której klinice IUI robiliście?

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2023, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezdzietna wrote:
    Nowa_ola ja mam na 16:00 tez po pracy, ale ja tak chciałam, bo ja muszę dojechać 50 km do kliniki No i nie chce brać wolnego 🫣 bo dużo tych wizyt 🤣

Selina taki wynik oświadcza ze była owulacja i to jest bardzo dobry wynik! ❤️ o tym czy jesteś w ciąży z tego co już się nauczyłam nie świadczy ten wynik. Musisz kochana testować albo beta to jest najbardziej sprawdzony środek. Kochana naprawdę zluzuj, ja tez tak panikowalam i teraz w kwestii czasu widzę ze nic to nie pomogło, a wręcz przeciwnie - przynosi stres który nie jest wskazany…..
    To do Sardynki miało być chyba nie do mnie 😁😅

Wojowniczka 💪🏻, Sardynka lubią tę wiadomość

1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ