Styczeń - w oczekiwaniu na II kreski ❤️
-
WIADOMOŚĆ
-
Po owulacji niektórym dziewczynom pozytywny wynik trzyma się przez kilka dni. Mnie strasznie stresowały te testy i rzuciłam je w kąt. W ogóle zastanawia mnie też jedna rzecz. Ja mialam stosunek lh do fsh - prawie 2 w 3 dc, ale endokrynolog na ostatniej wizycie powiedzial, ze ten wynik nie bierze się pod uwagę na początku cyklu tylko przy owulacji. Ciekawe jak to jest w koncu 🤔
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 16:35
-
Kira wrote:Zastanawiałam się nad tym leżąc w wannie z gorącą wodą. Czy bardziej odradzane byłoby morsowanie czy wygrzewanie się godzinę w kąpieli 😁
hmmm.. W ciąży zdecydowanie odradzane jest przegrzewanie, ale w czasie starań?? Nie wiem, czy jest sens myśleć nad tym za dużo, bo przecież starania nie mogą odebrać nam przyjemności życia codziennego
Pamiętajcie, że jak komórka jajowa zostanie zapłodniona to do czasu domniemanej miesiączki komórki się dzielą i czynniki zewnętrze czy lampka wina im nie zaszkodzi. Polecam artykuł https://mamaginekolog.pl/hipotetyczna-hania/
Na prawdę nie ma co sobie odmawiać małych przyjemności, ja wiem, że wszystkie bardzo chcemy mieć dzieci, ale czasem na prawdę warto o tym nie myśleć, bo głowa też często jest blokadą w staraniach 😜Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 16:53
Kira, Nynka, Lolipop lubią tę wiadomość
2/2023 💔 6tc poronienie
12/2021💙mamy pięknego, wymarzonego chłopca👶
2/2021 💔 6 tc poronienie zatrzymane, łyżeczkowanie
5/2020 💔 7 tc poronienie, łyżeczkowanie
Ona
29 lat
zapracowana mama
On
28 lat
bez nałogów
mało aktywny tryb życia
szczupły
01/2023 chcemy drugiego bobasa
Starania bez spiny, co będzie to będzie!
3/2021 klinika leczenia niepłodności -> jest ok -
Stysia16 wrote:hmmm.. W ciąży zdecydowanie odradzane jest przegrzewanie, ale w czasie starań?? Nie wiem, czy jest sens myśleć nad tym za dużo, bo przecież starania nie mogą odebrać odebrać nam przyjemności życia codziennego
Pamiętajcie, że jak komórka jajowa zostanie zapłodniona to do czasu domniemanej miesiączki komórki się dzielą i czynniki zewnętrze czy lampka wina mu nie zaszkodzi. Polecam artykuł https://mamaginekolog.pl/hipotetyczna-hania/
Na prawdę nie ma co sobie odmawiać małych przyjemności, ja wiem, że wszystkie bardzo chcemy mieć dzieci, ale czasem na prawdę warto o tym nie myśleć, bo głowa też często jest blokadą w staraniach 😜
Czytałam kiedyś ten artykuł, ale jeszcze wtedy nie myślałam o sobie jako ewentualnej mamie. Także dzięki za link 🥰 -
Dastiny wrote:Ja wam powiem ze żadnym testom już nie uwierzę chyba że wyjdą 2 krechy i to 2 dni pod rząd bo ciężko się potem otrząsnąć jak taki cień zrobi nadzieję. Teraz wszystko pokładam w laparoskopii bo czytałam że 3 cykle po są najbardziej płodne więc wdrażamy wszystko co się da z mężem od orzechów tapioki wiesiołka po żel do ❤️ i może kubeczek ale postanowiłam podejść do tego jakbym była wyzerowana, jakbysmy starali się od nowa tylko z inną wiedzą bo myślę że z tą wiedzą która posiadam teraz to 1,5 roku temu by się udało ale niestety. Nieznajomość własnego organizmu szkodzi a jeszcze gorsze jest słuchanie złych doradców a u nas najgorszym doradca jest stres (i stare ciotki) to on nie pozwala nam spać robi blokadę w głowie i często może doprowadzić nawet do rozpadu nawet najlepiej pielęgnowanego związku.
Moje postanowienie na czas po "resecie" - żyć rozsądnie i starać się nie pozwolić manipulować podświadomości, nie tracić pieniędzy na zbędne testy i nie ciosać kołków na głowie najbliższym
Dziękuję wam za miłe słowa, podejrzewam że odezwę się dopiero po zabiegu i pewnie spotkam się z niektórymi z was w nowym wątku ale życzę wam żeby to był wasz ostatni wątek staraniowy 🥰 -
Olenkaqx wrote:Moim rytuałem jest picie ostatniego kieliszka wina w dzień owu, bo przecież później przez kolejny minimum rok to sie nie napije
A co sądzicie o saunowaniu? Saunujemy w saunie suchej z mężem regularnie 2 razy w tygodniu od kwietnia (przerwy oczywiście jak mam okres) raczej od czasu starań w nieco niższych temperaturach 70-75 stopni.
U Ciebie to chyba nie ma wpływu ale u mężczyzn sauna ma negatywny wpływ na płodność, podobnie jak gorące kąpiele. Poczytaj jeszcze, ja mojemu na wszelki wypadek zakazałam chodzić do sauny 😀Lili93 lubi tę wiadomość
-
.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 17:32
17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙
👱🏻♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️🩹, CB 💔, Mój Cud 💙 -
Wlasnie dlatego się bije z myślami o saunie, że faceci mają więcej przeciwwskazań do przegrzewania ciała, ale saunowanie nas odpręża. Staramy się krótko 4cs, na razie nie chciałabym, żeby starania zabijały nam przyjemność w życiu. Mąż oczywiście osłania jajka grubszym ręcznikiem
Mialam ostatnio pytać mojego gina o saunę, ale zupełnie zapomniałam -
Hej dziewczyny 🥰 rzadko się tu odzywam ale czytam wszystko 😂😂 Gratuluje nowym mamusiom i przytulam te którym w tym cyklu nie wyszło. ❤
Ja miałam testowanie 1 stycznia ale nic nie wychodziło. Nawet okresu nie mam jeszcze. Wczoraj zrobiłam test i jakiś cień się pojawił ale nawet nie biorę tego pod uwagę. Jeżeli ten cień to to , to następny test już to pokaże. Jutro umawiam się do gina. Mam nadzieję że uda mi się do niego dostać w przeciągu tygodnia ( mieszkam w niemczech i tu u mnie ciężko o Polaka A języka nie znam )Lalinka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLalinka wrote:Po owulacji niektórym dziewczynom pozytywny wynik trzyma się przez kilka dni. Mnie strasznie stresowały te testy i rzuciłam je w kąt. W ogóle zastanawia mnie też jedna rzecz. Ja mialam stosunek lh do fsh - prawie 2 w 3 dc, ale endokrynolog na ostatniej wizycie powiedzial, ze ten wynik nie bierze się pod uwagę na początku cyklu tylko przy owulacji. Ciekawe jak to jest w koncu 🤔
Martyna33, Lolipop lubią tę wiadomość
-
Gratulacje dla dwóch kresek! Nudnej ciąży wam życzę ♥️♥️♥️
Ja dziś 10dc, owulki białe, ledwo widoczne. A ja dziś plamienie, takie dziwne, trzy kropki na bieliźnie i troszkę na papierze. W takim dniu cykluM? Ja to się chyba całkowicie poprzestawialam -
Ja za to mam lekarzy którzy klną, jak słyszą ze ktoś sugeruje się stosunkiem LH/FSH nie w 3-5 dc a później. Na początku cyklu powinny być 1:1 idealnie, a później to przecież jasne ze LH rośnie, bo idzie owulacja. Późniejszy pomiar to strata kasy.
Pomyślcie, testy na owu oznaczają właśnie LH, wiec ten hormon baaaardzo wzrasta przed owu:) i nie może być 1:1 z FSH
A co do hipotetycznej Hani, ja myśle ze Nicole miała raczej na uwadze sytuacje ze zaszłyście w ciąże i boicie się ze drink tydzień temu wyrządził szkodę. Nie wyrządził bo „wszystko albo nic”. Ale lekarze raczej sugerują żeby ograniczyć alko przy staraniach, żeby zminimalizować NIC, bo jednak każda z nas ma nadzieje na WSZYSTKO ☺️ Smutno by było gdyby komórka źle się podzieliła i nie zaimplantowała przez wypite pół butelki wina 🤷🏼♀️ Wole sobie odpuścić i być pewna ze robię wszystko żeby ciąża nastąpiła
Ja nie lubię alkoholu wiec nie mam problemu z nie piciem, jakbym miała ochotę to piłabym w niedużych ilościach25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia -
Olenkaqx wrote:Wlasnie dlatego się bije z myślami o saunie, że faceci mają więcej przeciwwskazań do przegrzewania ciała, ale saunowanie nas odpręża. Staramy się krótko 4cs, na razie nie chciałabym, żeby starania zabijały nam przyjemność w życiu. Mąż oczywiście osłania jajka grubszym ręcznikiem
Mialam ostatnio pytać mojego gina o saunę, ale zupełnie zapomniałam
Ja miał ostatnio najgorszą wizytę u gina wszechczasów. Coś gam wspominałam nawet na wątku. Ale jeżeli chodzi o gorące kąpiele, "ciasne gacie" oraz grzanie foteli w samochodzie to usłyszałam "słoneczko nie pozwalaj facetowi, bo to naturalna antykoncepcja". Nawet o to nie zapytałam tylko dostałam taki wykład. Zaraz obok stwierdzenia "jak stary i gruby to na pewno bezpłodny". Dodam, że M jest przed 40 i nie gruby tylko przypakowany 🤦♀️😂
Także sauna pewnie jest średnim pomysłem. -
Olenkaqx wrote:Wlasnie dlatego się bije z myślami o saunie, że faceci mają więcej przeciwwskazań do przegrzewania ciała, ale saunowanie nas odpręża. Staramy się krótko 4cs, na razie nie chciałabym, żeby starania zabijały nam przyjemność w życiu. Mąż oczywiście osłania jajka grubszym ręcznikiem
Mialam ostatnio pytać mojego gina o saunę, ale zupełnie zapomniałam
Mój mąż chodzi 2-3 razy w tygodniu, ja rzadziej. Lubi to, wiec nie będę mu tego odbierać Chce żebyśmy żyli normalnie. Teraz akurat nie chodzi, ale przed moją ciążą chodził regularnie i jakoś mnie zapłodnił ))Kira lubi tę wiadomość
25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
Martyna33 wrote:Ja za to mam lekarzy którzy klną, jak słyszą ze ktoś sugeruje się stosunkiem LH/FSH nie w 3-5 dc a później. Na początku cyklu powinny być 1:1 idealnie, a później to przecież jasne ze LH rośnie, bo idzie owulacja. Późniejszy pomiar to strata kasy.
Pomyślcie, testy na owu oznaczają właśnie LH, wiec ten hormon baaaardzo wzrasta przed owu:) i nie może być 1:1 z FSH
No widzisz wlaśnie tez sie zdziwilam jak to usłyszałam. Tylko fsh przy owulacji też rośnie. Nawet lekarze w tej kwestii nie są zgodniWiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 18:13
-
nick nieaktualnyMartyna33 wrote:Ja za to mam lekarzy którzy klną, jak słyszą ze ktoś sugeruje się stosunkiem LH/FSH nie w 3-5 dc a później. Na początku cyklu powinny być 1:1 idealnie, a później to przecież jasne ze LH rośnie, bo idzie owulacja. Późniejszy pomiar to strata kasy.
A co do hipotetycznej Hani, ja myśle ze Nicole miała raczej na uwadze sytuacje ze zaszłyście w ciąże i boicie się ze drink tydzień temu wyrządził szkodę. Nie wyrządził bo „wszystko albo nic”. Ale lekarze raczej sugerują żeby ograniczyć alko przy staraniach, żeby zminimalizować NIC, bo jednak każda z nas ma nadzieje na WSZYSTKO ☺️ Smutno by było gdyby komórka źle się podzieliła i nie zaimplantowała przez wypite pół butelki wina 🤷🏼♀️ Wole sobie odpuścić i być pewna ze robię wszystko żeby ciąża nastąpiła
Ja nie lubię alkoholu wiec nie mam problemu z nie piciem, jakbym miała ochotę to piłabym w niedużych ilościach -
anka wrote:zgadzam się . chociaż też slyszałam że już nie patrzy sie na ten stosunek .
Tak! Ja mam na przykład zaburzony trochę, ale lekarkami powiedziała ze co z tego, jeśli mam regularne owulacje. Na ten stosunek się patrzy raczej jak jest problem z owulacjamiLalinka, Renia lubią tę wiadomość
Lalinka wrote:Martyna33 wrote:Ja za to mam lekarzy którzy klną, jak słyszą ze ktoś sugeruje się stosunkiem LH/FSH nie w 3-5 dc a później. Na początku cyklu powinny być 1:1 idealnie, a później to przecież jasne ze LH rośnie, bo idzie owulacja. Późniejszy pomiar to strata kasy.
No widzisz wlaśnie tez sie zdziwilam jak to usłyszałam. Tylko fsh przy owulacji też rośnie. Nawet lekarze w tej kwestii nie są zgodni
Zerknij tutaj :
https://images.app.goo.gl/wsdwnefQy5h9cXjV6
W owulacje LH jest 2-3 razy wyższy od FSH, pięknie widać na wykresieLalinka lubi tę wiadomość
Martyna33 wrote:Mój mąż chodzi 2-3 razy w tygodniu, ja rzadziej. Lubi to, wiec nie będę mu tego odbierać Chce żebyśmy żyli normalnie. Teraz akurat nie chodzi, ale przed moją ciążą chodził regularnie i jakoś mnie zapłodnił ))
Dam nam czas jeszcze 2 cykle, jak nie zajdziemy to zrezygnujemy z saunowaniaRenia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMartyna33 wrote:Tak! Ja mam na przykład zaburzony trochę, ale lekarkami powiedziała ze co z tego, jeśli mam regularne owulacje. Na ten stosunek się patrzy raczej jak jest problem z owulacjami
-
Karo123 wrote:U mnie tez wyszedł ten stosunek lh/fsh nieprawidłowy w 3dc (u mnie akurat <1), wtedy się trochę zagłębiłam w ten temat i faktycznie - stosunek ten powinno się liczyć z wyników badań około owulacji. Wiele razy już się tu przewijało ze dziewczyny odnoszą się do stosunku lh/fsh z 3dc, nie wiem skąd ta informacja się wziąła ale chyba jednak jest niepoprawna
no widzisz wszędzie zdania są podzielone. Podobno tajemnica owulacji wciąż jest odkrywana