Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy tylko do 30.11   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń - w oczekiwaniu na II kreski ❤️
Odpowiedz

Styczeń - w oczekiwaniu na II kreski ❤️

Oceń ten wątek:
  • Lalinka Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia 2021, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po owulacji niektórym dziewczynom pozytywny wynik trzyma się przez kilka dni. Mnie strasznie stresowały te testy i rzuciłam je w kąt. W ogóle zastanawia mnie też jedna rzecz. Ja mialam stosunek lh do fsh - prawie 2 w 3 dc, ale endokrynolog na ostatniej wizycie powiedzial, ze ten wynik nie bierze się pod uwagę na początku cyklu tylko przy owulacji. Ciekawe jak to jest w koncu 🤔

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 16:35

• Stysia16 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kira wrote:
    Zastanawiałam się nad tym leżąc w wannie z gorącą wodą. Czy bardziej odradzane byłoby morsowanie czy wygrzewanie się godzinę w kąpieli 😁

hmmm.. W ciąży zdecydowanie odradzane jest przegrzewanie, ale w czasie starań?? Nie wiem, czy jest sens myśleć nad tym za dużo, bo przecież starania nie mogą odebrać nam przyjemności życia codziennego <3

Pamiętajcie, że jak komórka jajowa zostanie zapłodniona to do czasu domniemanej miesiączki komórki się dzielą i czynniki zewnętrze czy lampka wina im nie zaszkodzi. Polecam artykuł https://mamaginekolog.pl/hipotetyczna-hania/
    Na prawdę nie ma co sobie odmawiać małych przyjemności, ja wiem, że wszystkie bardzo chcemy mieć dzieci, ale czasem na prawdę warto o tym nie myśleć, bo głowa też często jest blokadą w staraniach 😜

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 16:53

Kira, Nynka, Lolipop lubią tę wiadomość

2/2023 💔 6tc poronienie
    12/2021💙mamy pięknego, wymarzonego chłopca👶
    2/2021 💔 6 tc poronienie zatrzymane, łyżeczkowanie
    5/2020 💔 7 tc poronienie, łyżeczkowanie

Ona
    29 lat
    zapracowana mama

On
    28 lat
    bez nałogów
    mało aktywny tryb życia
    szczupły

01/2023 chcemy drugiego bobasa :)
    Starania bez spiny, co będzie to będzie!
    3/2021 klinika leczenia niepłodności -> jest ok :)
  • Kira Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stysia16 wrote:
    hmmm.. W ciąży zdecydowanie odradzane jest przegrzewanie, ale w czasie starań?? Nie wiem, czy jest sens myśleć nad tym za dużo, bo przecież starania nie mogą odebrać odebrać nam przyjemności życia codziennego <3

Pamiętajcie, że jak komórka jajowa zostanie zapłodniona to do czasu domniemanej miesiączki komórki się dzielą i czynniki zewnętrze czy lampka wina mu nie zaszkodzi. Polecam artykuł https://mamaginekolog.pl/hipotetyczna-hania/
    Na prawdę nie ma co sobie odmawiać małych przyjemności, ja wiem, że wszystkie bardzo chcemy mieć dzieci, ale czasem na prawdę warto o tym nie myśleć, bo głowa też często jest blokadą w staraniach 😜

Czytałam kiedyś ten artykuł, ale jeszcze wtedy nie myślałam o sobie jako ewentualnej mamie. Także dzięki za link 🥰

💙2022
    28.12.23 ⏸️🍀
    30.03.24 chłopiec 💙
    preg.png
  • szczesciara30 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dastiny wrote:
    Ja wam powiem ze żadnym testom już nie uwierzę chyba że wyjdą 2 krechy i to 2 dni pod rząd bo ciężko się potem otrząsnąć jak taki cień zrobi nadzieję. Teraz wszystko pokładam w laparoskopii bo czytałam że 3 cykle po są najbardziej płodne więc wdrażamy wszystko co się da z mężem od orzechów tapioki wiesiołka po żel do ❤️ i może kubeczek ale postanowiłam podejść do tego jakbym była wyzerowana, jakbysmy starali się od nowa tylko z inną wiedzą bo myślę że z tą wiedzą która posiadam teraz to 1,5 roku temu by się udało ale niestety. Nieznajomość własnego organizmu szkodzi a jeszcze gorsze jest słuchanie złych doradców a u nas najgorszym doradca jest stres (i stare ciotki) to on nie pozwala nam spać robi blokadę w głowie i często może doprowadzić nawet do rozpadu nawet najlepiej pielęgnowanego związku.
    Moje postanowienie na czas po "resecie" - żyć rozsądnie i starać się nie pozwolić manipulować podświadomości, nie tracić pieniędzy na zbędne testy i nie ciosać kołków na głowie najbliższym
    Dziękuję wam za miłe słowa, podejrzewam że odezwę się dopiero po zabiegu i pewnie spotkam się z niektórymi z was w nowym wątku ale życzę wam żeby to był wasz ostatni wątek staraniowy 🥰
    Powodzenia my po laparoskopi staramy się już 6 x w tym 2 i 3 miesiąc po laparoskopi miałam biochemia więc szansę są mega dużo na ciążę powodzenia!! :)

w57vrjjgs1ia7rw6.png
  • Renia Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olenkaqx wrote:
    Moim rytuałem jest picie ostatniego kieliszka wina w dzień owu, bo przecież później przez kolejny minimum rok to sie nie napije :D
    A co sądzicie o saunowaniu? Saunujemy w saunie suchej z mężem regularnie 2 razy w tygodniu od kwietnia (przerwy oczywiście jak mam okres) raczej od czasu starań w nieco niższych temperaturach 70-75 stopni.

U Ciebie to chyba nie ma wpływu ale u mężczyzn sauna ma negatywny wpływ na płodność, podobnie jak gorące kąpiele. Poczytaj jeszcze, ja mojemu na wszelki wypadek zakazałam chodzić do sauny 😀

Lili93 lubi tę wiadomość

• Karo123 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 stycznia 2022, 17:32

17 cs All I want for Christmas is You Baby...🎄-> marzenia się spełniły 👶💙

👱🏻‍♀️ kocia mama, PAI homo, VR2 hetero, mthfr oba hetero, KIRy - brak 4 z 5 implantacyjnych, Puste jajo 8+3 ❤️‍🩹, CB 💔, Mój Cud 💙
  • Olenkaqx Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie dlatego się bije z myślami o saunie, że faceci mają więcej przeciwwskazań do przegrzewania ciała, ale saunowanie nas odpręża. Staramy się krótko 4cs, na razie nie chciałabym, żeby starania zabijały nam przyjemność w życiu. Mąż oczywiście osłania jajka grubszym ręcznikiem :)
    Mialam ostatnio pytać mojego gina o saunę, ale zupełnie zapomniałam :)

Spełnione marzenia mają swoją cenę, walcz o nie!
    16cs ⏸️ 😲
    19.07.2022 Moje marzenie 👨‍👩‍👧
    age.png

👩 30lat
    Endometrioza 3st, laparotomia 2011r
    Sono Hsg 07/2021 💪
    Niedoczynność tarczycy 💪

👨 33lata
    Nasienie bardzo OK!

Płodna dieta 😋
  • Lili93 Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia 2021, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 🥰 rzadko się tu odzywam ale czytam wszystko 😂😂 Gratuluje nowym mamusiom i przytulam te którym w tym cyklu nie wyszło. ❤

Ja miałam testowanie 1 stycznia ale nic nie wychodziło. Nawet okresu nie mam jeszcze. Wczoraj zrobiłam test i jakiś cień się pojawił ale nawet nie biorę tego pod uwagę. Jeżeli ten cień to to , to następny test już to pokaże. Jutro umawiam się do gina. Mam nadzieję że uda mi się do niego dostać w przeciągu tygodnia ( mieszkam w niemczech i tu u mnie ciężko o Polaka A języka nie znam )

Lalinka lubi tę wiadomość

3i49y2v49c2b7dsr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2021, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalinka wrote:
    Po owulacji niektórym dziewczynom pozytywny wynik trzyma się przez kilka dni. Mnie strasznie stresowały te testy i rzuciłam je w kąt. W ogóle zastanawia mnie też jedna rzecz. Ja mialam stosunek lh do fsh - prawie 2 w 3 dc, ale endokrynolog na ostatniej wizycie powiedzial, ze ten wynik nie bierze się pod uwagę na początku cyklu tylko przy owulacji. Ciekawe jak to jest w koncu 🤔
    Ale lh i FSH bada się między 2-5 DC w dalszych dniach te badania są zaburzone więc nie zgadzam się z teorią twojego endo

Martyna33, Lolipop lubią tę wiadomość

• MichaLina Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla dwóch kresek! Nudnej ciąży wam życzę ♥️♥️♥️

Ja dziś 10dc, owulki białe, ledwo widoczne. A ja dziś plamienie, takie dziwne, trzy kropki na bieliźnie i troszkę na papierze. W takim dniu cykluM? Ja to się chyba całkowicie poprzestawialam

m3sx3e3kecqpqjc6.png

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja za to mam lekarzy którzy klną, jak słyszą ze ktoś sugeruje się stosunkiem LH/FSH nie w 3-5 dc a później. Na początku cyklu powinny być 1:1 idealnie, a później to przecież jasne ze LH rośnie, bo idzie owulacja. Późniejszy pomiar to strata kasy.
    Pomyślcie, testy na owu oznaczają właśnie LH, wiec ten hormon baaaardzo wzrasta przed owu:) i nie może być 1:1 z FSH

A co do hipotetycznej Hani, ja myśle ze Nicole miała raczej na uwadze sytuacje ze zaszłyście w ciąże i boicie się ze drink tydzień temu wyrządził szkodę. Nie wyrządził bo „wszystko albo nic”. Ale lekarze raczej sugerują żeby ograniczyć alko przy staraniach, żeby zminimalizować NIC, bo jednak każda z nas ma nadzieje na WSZYSTKO ☺️ Smutno by było gdyby komórka źle się podzieliła i nie zaimplantowała przez wypite pół butelki wina 🤷🏼‍♀️ Wole sobie odpuścić i być pewna ze robię wszystko żeby ciąża nastąpiła

Ja nie lubię alkoholu wiec nie mam problemu z nie piciem, jakbym miała ochotę to piłabym w niedużych ilościach :)

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • Kira Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olenkaqx wrote:
    Wlasnie dlatego się bije z myślami o saunie, że faceci mają więcej przeciwwskazań do przegrzewania ciała, ale saunowanie nas odpręża. Staramy się krótko 4cs, na razie nie chciałabym, żeby starania zabijały nam przyjemność w życiu. Mąż oczywiście osłania jajka grubszym ręcznikiem :)

Ja miał ostatnio najgorszą wizytę u gina wszechczasów. Coś gam wspominałam nawet na wątku. Ale jeżeli chodzi o gorące kąpiele, "ciasne gacie" oraz grzanie foteli w samochodzie to usłyszałam "słoneczko nie pozwalaj facetowi, bo to naturalna antykoncepcja". Nawet o to nie zapytałam tylko dostałam taki wykład. Zaraz obok stwierdzenia "jak stary i gruby to na pewno bezpłodny". Dodam, że M jest przed 40 i nie gruby tylko przypakowany 🤦‍♀️😂
    Także sauna pewnie jest średnim pomysłem.

💙2022
    28.12.23 ⏸️🍀
    30.03.24 chłopiec 💙
    preg.png
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olenkaqx wrote:

Mój mąż chodzi 2-3 razy w tygodniu, ja rzadziej. Lubi to, wiec nie będę mu tego odbierać :) Chce żebyśmy żyli normalnie. Teraz akurat nie chodzi, ale przed moją ciążą chodził regularnie i jakoś mnie zapłodnił :)))

Kira lubi tę wiadomość

• Lalinka Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia 2021, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Ja za to mam lekarzy którzy klną, jak słyszą ze ktoś sugeruje się stosunkiem LH/FSH nie w 3-5 dc a później. Na początku cyklu powinny być 1:1 idealnie, a później to przecież jasne ze LH rośnie, bo idzie owulacja. Późniejszy pomiar to strata kasy.
    Pomyślcie, testy na owu oznaczają właśnie LH, wiec ten hormon baaaardzo wzrasta przed owu:) i nie może być 1:1 z FSH

No widzisz wlaśnie tez sie zdziwilam jak to usłyszałam. Tylko fsh przy owulacji też rośnie. Nawet lekarze w tej kwestii nie są zgodni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2021, 18:13

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2021, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:

A co do hipotetycznej Hani, ja myśle ze Nicole miała raczej na uwadze sytuacje ze zaszłyście w ciąże i boicie się ze drink tydzień temu wyrządził szkodę. Nie wyrządził bo „wszystko albo nic”. Ale lekarze raczej sugerują żeby ograniczyć alko przy staraniach, żeby zminimalizować NIC, bo jednak każda z nas ma nadzieje na WSZYSTKO ☺️ Smutno by było gdyby komórka źle się podzieliła i nie zaimplantowała przez wypite pół butelki wina 🤷🏼‍♀️ Wole sobie odpuścić i być pewna ze robię wszystko żeby ciąża nastąpiła

Ja nie lubię alkoholu wiec nie mam problemu z nie piciem, jakbym miała ochotę to piłabym w niedużych ilościach :)
    zgadzam się . chociaż też slyszałam że już nie patrzy sie na ten stosunek .

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anka wrote:
    zgadzam się . chociaż też slyszałam że już nie patrzy sie na ten stosunek .

Tak! Ja mam na przykład zaburzony trochę, ale lekarkami powiedziała ze co z tego, jeśli mam regularne owulacje. Na ten stosunek się patrzy raczej jak jest problem z owulacjami

Lalinka, Renia lubią tę wiadomość

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lalinka wrote:
    Martyna33 wrote:

No widzisz wlaśnie tez sie zdziwilam jak to usłyszałam. Tylko fsh przy owulacji też rośnie. Nawet lekarze w tej kwestii nie są zgodni

Zerknij tutaj :

https://images.app.goo.gl/wsdwnefQy5h9cXjV6

W owulacje LH jest 2-3 razy wyższy od FSH, pięknie widać na wykresie

Lalinka lubi tę wiadomość

• Olenkaqx Autorytet

Wysłany: 10 stycznia 2021, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Mój mąż chodzi 2-3 razy w tygodniu, ja rzadziej. Lubi to, wiec nie będę mu tego odbierać :) Chce żebyśmy żyli normalnie. Teraz akurat nie chodzi, ale przed moją ciążą chodził regularnie i jakoś mnie zapłodnił :)))

Dam nam czas jeszcze 2 cykle, jak nie zajdziemy to zrezygnujemy z saunowania :)

Renia lubi tę wiadomość

Spełnione marzenia mają swoją cenę, walcz o nie!
    16cs ⏸️ 😲
    19.07.2022 Moje marzenie 👨‍👩‍👧
    age.png

👩 30lat
    Endometrioza 3st, laparotomia 2011r
    Sono Hsg 07/2021 💪
    Niedoczynność tarczycy 💪

👨 33lata
    Nasienie bardzo OK!

Płodna dieta 😋
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 stycznia 2021, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Tak! Ja mam na przykład zaburzony trochę, ale lekarkami powiedziała ze co z tego, jeśli mam regularne owulacje. Na ten stosunek się patrzy raczej jak jest problem z owulacjami
    a jesli chodzi o pcos to kiedyś też na to patrzyli ale już sie od tego odchodzi ja miałam stosunek lekko ponad jeden do tego podwyzszone androgeny lekarka mi wmowila że to pewnie pcos ale usg nie zrobila tak mnie to zmartwiło że wykonałam badanie amh i wiedziałam że to żadne pcos najważniejsze jest usg oczywiście potem moj obecny lekarz potwierdził moją teorie :) dużo lekarzy traktuje pacjentów tasmowo..

• Lalinka Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia 2021, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karo123 wrote:
    U mnie tez wyszedł ten stosunek lh/fsh nieprawidłowy w 3dc (u mnie akurat <1), wtedy się trochę zagłębiłam w ten temat i faktycznie - stosunek ten powinno się liczyć z wyników badań około owulacji. Wiele razy już się tu przewijało ze dziewczyny odnoszą się do stosunku lh/fsh z 3dc, nie wiem skąd ta informacja się wziąła ale chyba jednak jest niepoprawna :)

no widzisz wszędzie zdania są podzielone. Podobno tajemnica owulacji wciąż jest odkrywana ;)

‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ