Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak, myślę o takiej do końca woskowania. Przyznam się wam szczerze, że ja nie zdawałam sobie sprawy, jak długo dzieci jeżdżą w wózkach 😅 pomimo tego, że mamy dzieci w rodzinie, były one totalnie nie wozkowe i ja w sumie nawet takiego 'nieobcego" dziecka w spacerówce nie widziałam.
Krzesełko ostatnio koleżanka przywiozla. Jest chyba okej, ma podnóżek 💪 jest tylko naprawdę duże.
Zamówiłam chłopakowi śpiworek z nogawkami. Wydaje mi się, że przy tych nocnych obrotach będzie bezpieczniejszy. -
Kania ja też już zamowilam z nogawkami 🙈
Chyba pytałaś jak wcześniej Zbyś 73cm i 6,75kg. Zaraz się zbieramy i zobaczymy jak dzisiaj 🙉
Sara też się zastanawiam nad dwoma krzesełkami z tej firmy... ale xhcabym zobaczyć je na żywo🤔👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Kania moje dzieciaki jakoś długo nie jeździły w wózkach - Emma 3 miesiące, Emil 2 latka, Tola wiadomo. Ale dla Emila dość szybko wymieniłam bo on był duży i ciężki to raz, a dwa, jak miał 4 miesiące to przeprowadziliśmy się do Polski i nie chciałam samolotem ciągnąć wielkiego klamota i wtedy kupiłam britax b-motion, który służył nam już do końca i byłam mega zadowolona. rozkładał się na płasko.
Longanimity ja właśnie patrzę bardzo na to jak krzesełko się czyści. i jedno z tych Kinderkraft ma taką wkładkę materiałową, którą można wrzucić normalnie do pralki. Kusi mnie to 🙈
Ten Phil&Teds miałam i bardzo lubiłam ale trochę cena tego krzesełka mnie zniechęca powiem szczerze 😅 -
Spojrzę sobie na ten wózek, o którym piszesz Sara 🤞 dzięki.
A wiecie co, ja przeanalizowałam- mój F ma 67 cm, materac w wózku (dokupowalam, więc sprawdziłam na aukcji) ma 72 cm. Zostaje mu 5 cm luzu w wózku, więc tyle co na pompon od czapy 🤷 nie wiem, może oryginalny materac był dłuższy.
Mój chłopiec jakiś nerwowy, pręży się i stęka, ale brzuszek miękki. Nie wiem, do go denerwuje.
Za to pogoda dziś przepiękna u nas! Z miłą chęcią poszłabym spacer dookoła jeziorka (chodziliśmy tak całą jesień), ale boje się, że mi się wybudzi mały i będzie płakał i już nie zasnie. Kurde no, takie lęki matki, bo z nim to loteria ostatnio. No ale sądze, że to ten wózek jest problemem. Fifi czuje się ograniczony,bo ma za krótko. Longanimity, jak Twój wózek na długość? -
Sara, grypa czy ogólnie chorowanie są wykańczające, trzeba się powolutku regenerować po takim czymś U nas wczoraj też nie trzeba było jakoś mocno jej trzymać na plecach po jedzeniu, też miała mniej siły po szczepieniu.
Agentka Iga ma ładne przyrosty, po prostu idzie swoim torem, który jest nisko, ale nie spada
A to rozpraszanie przy jedzeniu to jest teraz tragedia... Kiedyś mogłam obejrzeć coś na yt w czasie karmienia, teraz jak ktoś coś powie na podwórku i usłyszy przez okno to już się odrywa i namierza i za cel obrała chyba zawieszenie sobie swojej górnej nogi na moim ramieniu, bo gmera nią wysoko
Longanimity kciuki, żeby pediatra coś poleciła na ulewania, może tego gastrologa dobrego
Kania tak jak Agentka pisała, u mnie jest Pola, ale po treści ogarnęłam, że chodzi o moje dziecko :*
Podobno dzieci nie chcą zbytnio patrzeć na mamę, ale mama chce na początku patrzeć na dziecko Ja sobie nie wyobrażam jeszcze jej nie widzieć na spacerze, więc to chyba taki dobry etap przejściowy zanim moja głowa się przyzwyczai My póki co zostaniemy ze spacerówką z zestawu, bo jest wg mnie piękna, no i wózek "wszystkomający", tylko na wakacje dokupimy coś poręcznego, ładnie składanego. Widziałam, że ponoć taki składany a przyjemny w użytkowaniu na codzień jest joolz aer plus, jest też na prawde duże siedzisko w nim, ale jeszcze nie macałam go w sklepie
Ojaa nocne obroty... do dzisiaj była w nocy spokojna, za to dzisiaj się wkurzała jak głową sięgnęła boku dostawki, bo się tak poobracała
U nas też pogoda piękna, ale nie wiem, czy iść z nią dzień po szczpieniu, jak wieczorem jej temperatura skakała chyba odpuszczę jeszcze dzisiaj
My krzesełko kupujemy Tripp Trappa, na święta jest zrzutka rodzinna. Jeśli macie możliwość wyboru koloru podkładki na jedzenie, to podobno lepiej nie białą, bo marchewka i buraki to mocni zawodnicy z tego co się dowiedziałam
-
Ja melduje, że Iga spoko zniosła Bexero, dostała 2 czopsy wczoraj- zaraz po i po 6h na wieczór i nocka ładnie przespana. Wieczorem trochę marudziła przy jedzeniu, popłakiwała, ale rano obudził się bardzo głodny, ale wesoły bobasek.
Także zbieramy się na walentynkowe sniadanko, bo mąż na popo do pracy.
W ogóle znów żałuje, że nie da się dawać nagrań, bo Iga od wczoraj wydaje z siebie dźwięki, jak demon 😂Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Kania Lidka też jest długa, ma ok 66-67 cm obecnie ale nasza gondola ma materac 77 cm. Chyba dlatego jeszcze jej wygodnie 🙈 ale myślę, że do spacerówki będziemy się przesiadać na wiosnę jak zrobi się ciepło i mniej wietrznie. Idealnie, gdyby gondola wystarczyła do momentu aż Lidka usiądzie ale to może się stać zarówno za 2 miesiące jak i za 4 🤷🏻♀️
Za to słuchajcie, przegrzebujac OLX natrafiłam na takie krzesełko jakie chyba chce, za 100 zł w super stanie jestem gotowa kliknąć
U nas też dziś piękna pogoda ale stary pojechał na rozmowę kwalifikacyjną (wspominałam, że chce zmienić pracę) a ja w domu z Lidką i Tolką a ta druga jeszcze się nie nadaje na wyjścia 🤷🏻♀️ więc czekam i mam nadzieję, pogoda się nie zepsuje
Za to wzięłam się za wystawianie na OLX krzeselka Tolki. Sorry memory, musimy jakoś ją "zmusić" do jedzenia przy stole a dopóki ono tu stoi to się nie uda 🤷🏻♀️ wystawiłam za 800 zł więc powinno dość sprawnie się sprzedać. Wtedy będzie miejsce na krzesełko Lidki (już czuję w kościach te awanturę 😂) Wystawiłam nowe butelki jeszcze w opakowaniach, ciuchy. Muszę tu trochę odgruzować 😅
Agentka oby w nocy się nie obudziła z takimi okrzykami bo was wystraszy 🙈🙈🙈
I super, że Iga tak fajnie zniosła szczepienie 👌
U nas po szpitalu nocki się poprawiły bo mamy 2-3 pobudki zamiast 20! I tak kminie, że może faktycznie to ucho bolało ją już wcześniej a ja "mamusia roku" nie zauważyłam 😐
Slyszalyscie wczoraj o tym 2 miesięcznym dzieciaczku? Ja myślałam, że już wiele słyszałam ale cos takiego mi się w pale nie mieści 😮💨
-
My po szczepieniu trochę płaczków ale zaraz uśmieszki do tatusia 😅
Przy mierzeniu jus nie było tak łatwo i wyszło że się skurczył o 5cm 😂 i tekst "a to wpisz 1cm więcej żeby nie było" 😅 ale waga 1kg więcej czyli 7,7kg.
Wg pediatry jeśli syrop mu pomaga a przybiera prawidłowo to jeszcze ma czas żeby mu się to uregulowało a prawda jest taka że w mojej rodzinie praktycznie wszystkie dzieci długo ulewały (a ostatnio dowiedziałam się od babci męża że moja teściowa to chlustała masakrycznie a wtedy ubranek tak nie było i odkładali ją poeluchami zawsze) także genetycznie może jesteśmy wolniej rozwijający się w tym kierunku 🥴 z resztą moja szwagierka ma stwierdzony refluks jako dorosła osoba... także narazie obserwacja i syropek 💪 za 2 tygodnie kolejna wizyta to zobaczymy co dalej.
A wózek z tych co mi się podobają te bard,iej terenowe są z siedziskiem w jednym kierunku 🤷♀️ ale ja i tak wiem że Zbysiu woli patrzeć na wszytsko wokół a nie koniecznie na mnie. Myślę że do czerwca będziemy mogli korzystać w razie czego z tego wózka który mamy pożyczony, ale napewno wcześniej kupimy spacerówkę.
Agentka strasznie jestem ciekawa tych odgłosów 😂
Ogoorkowa ja pewnie bym poszła na spacer o ile już mala nie gorączkuje od rana bo pogoda jest piękna 🌞 z resztą planuje na kolejną drzemkę ze Zbysiem wyjść... ale jeszcze śpi w foteliku... po szczepieniu jak nic bo zwykle budzi się szybko 🤷♀️👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
Sara ja ostatnio jakoś do tyłu jestem z wszelkimi informacjami... ale jak nigdy nie mogłam pojąć jak można zrobić krzywdę dziecku tak mając swoje jeszcze bardziej mi się w głowie to nie mieści!
Nasza gondola ma 78 cm i jeszcze ma parę cm luzu na długość, na szerokość też się robi już ciasnawa... ale noo póki pogoda taka średnia a będzie się mieścił to tak będziemy wychodzić na drzemki.
No i szczepienie wjechało na pełnej bo Zbys już prawie 2h w foteliku śpi 🙉 u siebie w pokoju bo chłodniej 😁👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
I jeszcze to, że matka najpierw wrzuciła zdj martwego dziecka na FB a potem dzwoniła po karetkę 🤯🤯🤯 na jakim świecie my żyjemy?
Stary wrócił z rozmowy. Wrócił z dobrymi przeczuciami a teraz z każdą godziną co raz bardziej marudzi, że napewno się nie uda 🙈
A naprawdę oferta ekstra!
Lidasek za to od godziny 10 marudzi, płacze, krzyczy 😐 spala 2 x 40 min. Teraz posmarowałam jej dziąsła i za chwilę inne dziecko. Może faktycznie będą szły ząbki -
Agentka, u nas bexero będzie dopiero w kwietniu pierwsza dawka. W sumie późno,ale tak nam pielęgniarka rozpisała 🤷 polecasz od razu przed szczepieniem podać paracetamol? Jestem w stanie sobie wyobrazić dźwięki xD nie wiem, czy znacie ten filmik przeróbkę z klanu : czy słyszała Pani kiedyś pterodaktyla? Ten pterodaktyl to mój syn 🤣
Sara, okazja! Za stowke, to jak za darmo. Trzymam kciuki za rozmowę kwalifikacyjną męża! Ja o dziecku nie słyszałam i chyba nie chce czytać a co do zębów,to ja dzisiaj też małemu posmarowałam i trochę umilkł, ale nie wiem, czy dlatego że go serio bolało,czy poczuł słodki smak 😅
Longanimity, no naprawdę kawał masz tego synka 💪 bicki wyrobione. A powiedz mi, czy ty z mężem jesteście wysocy? W kogo Zbyś idzie fizyczne? Ulewanie możliwe, że genetyczne, możliwe. I faktycznie 2h snu! Bez trzymania na rękach, bez sutka w uchu! 😅 Szok.
-
Kania ja mam klasyczne 164cm a mąż chyba 183🤔 podobno mój pradziadek był wysoki i parę osób w rodzinie jest wysokich, mój mąż ma jednego kuzyna który ma ok 2m wiec gdzieś tam po rodzinie możliwe.. ja to nie byłam na to gotowa bo większość bobasów o których wiem to raczej tak standardowo rosło 🤷♀️
Sara dołączam się do kciuków za Twojego męża 🤞🍀
No i oczywiście Zbys po kolejnym dniu rozwalonych drzemek strzelił OA 3h i teraz już ładnie śpi na sen nocny... jutro nigdzie się nie wybieramy... tzn ja pojadę na zakupy ale sama 😁
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Mogły pójść geny po przodkach
Ale też nie jest powiedziane, że to tak już zostanie.
Są w internecie kalkulatory przewidywanego wzrostu dziecka- sprawdzilam siebie i 100% się zgadza, mój mąż jest trochę wyższy niż wynika, ale niedużo.
Możecie dla zabawy zerknąć
Idze wyszło 164.
Widziałam z tym dzieciątkiem…porusza mnie to okropnie
Wstępnie lekko dokarmiamy mm, ale to dlatego, że ja chce wyjść w sobotę się trochę rozerwać :p a butla się nie podoba, dziś tez musiałam ja dłuższa chwile przekonywać żeby zjadła.
Kciuki za męża Sara!
Kania, ja dałam, bo producent tak zaleca, a uznałam, że po co dziecko ma się dodatkowo męczyć, jeśli nie musi.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Ja patrzyłam na siatki centylowe starszakow a Lidki i ona jest duuuuuzo dluzsza od wszystkich starszych i ma strasznie długą stopę 🙈 piżamy już ma na 6-9 miesięcy 🙈 i nie wiem po kim bo ja mam 163 a Paweł zawrotne 173 ale tak jak agentka pisze, mogą wychodzić geny przodków a nasi dziadkowie są/byli wysocy
Wiecie co, nie uwierzycie bo ja sama nie wierzę 😀
Wykąpałam Lidke o 19:20. Późno ale miała 3 drzemkę do 17:15 (dziś 3 x 40 min). Po kąpieli standardowo karmienie a potem usypianie na rękach. Ale gdzieś się wiła, odwracała głowę, prężyła. Więc włożyłam ją do łóżeczka i poszłam robić kolację starszym. Słyszałam, że nie śpi a po kilku minutach cisza. Ja zachodze a ona śpi 🎉🎉🎉
Pierwszy raz w swoim życiu usnęła na noc sama w swoim łóżeczku 🎉
Marzę o tym, by opanowała tę umiejętność. Wtedy w nocy mogę ją nakarmić, odłożyć i iść spać zamiast bujać się z nią jeszcze kilkadziesiąt minut 😄 -
Oo Sara, to naprawdę ważna umiejętność. Czasem się to udaje mojemu malcowi na noc. Ale fakt no, łatwiej jest dzieciom tam wrócić do snu, rozumiem to.
Fifi dzisiaj zaczął całkiem świadomie przekręcać się z brzucha na plecy, widziałam jak to robi i nie było to w żadnym wypadku niekontrolowane. Ale też dziś przy tych swoich akrobacjach, czyli samoloty-obroty uciekły mu ręce i uderzył głową w mate. Niby mata zamortyzatowala, ale jednak się rozpłakał bardzo to pierwszy raz
No i nie wiem, czy nie przedwcześnie, może matka-wariatka, ale jutro obniżam mu łóżeczko. Dziś widziałam, jak leżąc na boczku w łóżeczku złapał się góry jedną ręką i zaczął podciągać. Więc chyba to kwestia czasu, ale lepiej dmuchać na zimne.
A dziś w nocy mi się śniło, że spadł mi z kanapy, a później, że znalazłam go w koszu na pranie 🤷 -
Kania Twój Filipek to jest ewidentnie przodownik fizycznych umiejętności
Idze jeszcze daleko do takich akrobacji, ona na rancie od łóżeczka to póki co syrki trzyma 😂😂 W wózku robi to samo. Stópsy w górze i pani prezes zadowolona 😜
Z tym uderzaniem w głowę- Idze tez się zdarzyło, nawet kilka razy, jak próbuje na rękach się podnieść, ale tylko raz się rozpłakała, bo chyba się po prostu przestraszyła.
Od wczoraj nie widzę aby tak cudowala, ale lekko jej spuchło miejsce po wkluciu, pewnie ma jakiś dyskomfort po tym szczepieniu i nie jest bardzo chętna do kombinacji.
Sara, trzymam kciuki, aby Lidka opanowała te umiejetność Iga umie i być może dlatego nie było tego regresu snu🧐
I apropo czytałam ostatnio artykuł ponoć oparty o badania naukowe i taka ciekawostka- skłonności do snu, zasypiania itd podobno częściej dziedziczymy po mamie ;p To by się zgadzało u nas 😂
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
No to fakt, ja to ciągle mam wrażenie że on mi się zaraz na czworaki podniesie. Ale za to nic nie gada, tak jak pisałam już. Żadnych konkretnych, powtarzalnych dzwiekow, żadnych słyszalnych "literek". Tylko krzyki i piski
Na wkłucie teraz po 6w1 robiłam młodemu okład sodowy. Łyżeczka sody na pół szklanki wody, przyłożyłam, przykleilam plastrem i tak miał na drzemkę dwa razy. Miał czerwone i spuchnięte, ale właśnie jeden dzień. -
O, o tym okładzie mi nasza pediatra mówiła na poprzednim szczepieniu. Ale wcześniej jej nic nie wychodziło, chyba to Bexsero ostrzejsze.
Idze wychodzi „ma-ma”- wiadomo, że na nieswiadomce, ale moja mama się tym strasznie podjarala 😂 Innym razem „ma-mu”, „łu-łu”, ”łe-ge” itp, ale moje ulubione jest „nej”, o którym już Wam kiedyś mowilam 😄 i „Nin”❤️- zawsze jej wtedy mówię „miałaś być Nin, ale tatuś się nie zgodził” 😂Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.