Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Agentka dobrze to znam 😬 ale wyszorowałam uszy, wszystkie fałdki, między paluszkami 😅 oby tylko nie było kupy po pachy do rana 😂
Mega nowoczesna parafia! Kurde, mnie już mąż pyta kiedy zacznę ogarniać... ale tak mi nie po drodze do tego kościoła, ostatnio tam dzika spotkałam na spacerze i wolę tam nie chodzić 😅 -
Wykrakałam, o 22 była 💩😂
Pani oceniła, że napięcie się ładnie redukuje, jeszcze troszkę ją ściaga w bok, ale jest poprawa 🤩 waży 6120, czyli z 23 centyla w najgorszym momencie skoczyła na 32 🥰
I zastanawiałam się o jakie umiejętności zapyta: otóż piwoty 😅 a Pola póki co odłożyła uczenie się piwotów na rzecz prób czołgania się 😬 co pediatra skomentowała "dobrze, że chociaż obraca się na brzuch przez obie strony" 😂 -
Czekamy do szczepienia, ale niezbyt jestem zadowolona z wizyty. Pan doktor mega miły, ale jakbym nie poprosiła to by jej nawet nie zważył 🤦🏻♀️
Słabo z tymi przyrostami 5650, wiec 9 centyl, a ostatnio był 12. Nie wiem czy iść do innego pediatry z tym czy na razie monitorować po prostu. Może po tych rotach się to zacznie wyrównywać. Fakt faktem Iga nigdy nie przekroczyła 20 centyla wagowo.
Stwierdził, że jak najbardziej wyglada zdrowo i wcale nie za chudo 😅 i ze skoro podwoiła masę urodzeniowa to wszystko gra :p
Ale za to mega ja usiłował przekonać do uśmiechu, gdzie Iga średnio ma ochotę na interakcje z obcymi ostatnio. W końcu ja przekonał do uśmiechu i był zadowolony, mówi do mnie „bo wie pani teraz tyle tych autyzmow się wykrywa”🤦🏻♀️Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Agentka no to piediatra taki "średni" bym powiedziała 🙈
Dziewczyny, pamiętacie jak pisałam Wam, że moja Emma pisze konkurs edukacyjny?
Dziś przyszły wyniki do szkoły
Zajęła 14 miejsce..... W Polsce 🥺🥰
Duma mnie rozpiera 😁😁😁 -
Nie dziwię się wam zupełnie że się martwicie wagą dziewczynek ale może rzeczywiście skoro przybierają to nie ma co się przejmować 🙈
Ja mam taki mętlik w głowie z tym usg w związku z ulewaniem... ten lekarz z wczoraj mówił że nie ma sensu tego robić jak ulewa to ulewa i tyle... wyrośnie... osteopatka dzisiaj mówiła że lepiej to sprawdzić skoro tyle to trwa a pracujemy nad tym... zobaczymy co powie jutro nasza pediatrka... bo sama nie wiem czy się umawiać i robić prywatnie na miejscu czy szukać na nfz jeszcze 🙈
Przemasowala mu zatoki... zobaczymy czy coś tym razem pomoże bo w sumie to jest bardziej iciazliwe ostatnio dla Zbysia... bo dzisiaj jak obudził się przed 5 to chyba że 40 min się kręcił i próbował usnąć 😔
Ogoorkowantavwasza pediatra to jakaś dziwna... biorąc pod uwagę widełki czasowe to Pola ma na wszystko jeszcze czas... Zbyś sam obraca się na jedną stronę tylko a piwoty to mu się zdarzają czasem chyba przypadkiem... a jak byliśmy chyba w grudniu ba szczepieniu to tylko lekko głowę podnosił i niby zwróciła na to uwagę ale dodała że w sumie to ma jeszcze czas na to 🤷♀️👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
No to w sumie nawet nie był pediatra tylko lekarz rodzinny.
Iga pluła rota dziś 😬 Tzn usiłowała…
Pedicetamolem też mi pluła, więc dałam jej czopek po przyjściu do domu, co wydawało mi się okrutnym bestialstwem biorąc pod uwagę, jak się w trakcie darła🙉
Pielęgniarka, jak jej powiedziałam o tym, że mnie martwią przyrosty to oczywiście od razu, że mm dokarmiać, bo dziecko rośnie i potrzebuje więcej.
No i kazała oduczac ssania palca, bo jej córka ssała do 10 roku życia.
Jestem zawsze wykończona, jak wracam z przychodni🙈Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Agentka, chyba idziecie w miarę swoim centylem i tyle U nas do podwojenia urodzeniowej jeszcze prawie kilo brakuje wszystko przez spadki sprzed wizyty u logopedy ale lekarz dobry, szybki diagnosta swoją drogą ciekawe, że rodzinnemu pozwolili robić kwalifikację do szczepienia niemowlaka. U nas jest pediatra, do której jesteśmy przypisani i tylko jakby ona nagle wzięła L4 albo było coś pilnego, to by nas przenieśli do innego lekarza. Eh, NFZ co placówka to obyczaje
Taaaak, dokarmiać dokarmiać, we wszystkie dzieci pakować ile tylko się da tego mleka, przecież wszyscy ludzie są wysocy i postawni a właśnie, to ja się dzisiaj spodziewałam wskazówki, żeby rozszerzać dietę, ale nie było ;> a to wiem, że ta lekarka z reguły koło 4 miesiąca proponuje. Ale jak widziałam jak zgrabnie próbuje wypluć dzisiaj pedicetamol, to wiem, że zdecydowanie nie jest to jeszcze czas Biedna Igusia z czopkiem
Sara ale super! to musi być duma!
Longanimity, nie wnikałam w to szczegółowo, ale słyszałam, że niektórzy robią USG z powodu ulewania/refluksu, więc chyba niektórzy lekarze mają inne podejście jakiś dziwny chłop
No tak,u nas te piwoty to też raczej przypadkowy efekt prób czołgania się, więc tego nie liczę nie wiem, może część rodziców się jej boi i kłamie, że dzieci potrafią i dlatego jej się "skala" przesunęła? ale dzisiaj przyjrzałam się takiemu plakatowi z rozpiską umiejętności dzieci, który u niej wisi, to tam faktycznie obroty na brzuszek były w 4 miesiącu życia dziecka, także taki wyżyłowany plakat
Swoją drogą, kupiłam jej nowy gryzak na pocieszenie, słonia z mombelli, chyba zdał egzamin, bo aż włosy za uchem były mokre od śliny -
Longanimity ja bym chyba poszła do jakiegoś dobrego gastroenterologa dziecięcego. Może faktycznie to ulewanie jest fizjologiczne ale chyba bardziej zaufałabym specjaliście w danej dziedzinie.
Agentka ahhh te pielęgniarki 😂😂😂
Wiesz co, te przyrosty to jest jakaś drama psychiczna dla matek 😐 ja nie wiem co nam pomogło, ale wydaje mi się że femaltikerem (piję codziennie) rozbujałam bardziej laktację to raz, a dwa, karmię Lidke przeważnie na leżąco bo wtedy swoim ciałem ograniczam jej widoki. Jak karmię na siedząco to po dosłownie 2 minutach gdy zaspokoi ten pierwszy głód zaczyna się rozglądanie i obczajka. A na leżąco je znacznie dłużej.
No ale widzisz, w szpitalu powiedzieli że ma wagę ok 🤷🏻♀️ waży 5800 g przy urodzeniowej 3300 więc przybrała mniej niż Iga od urodzenia (spadkowa 2980).
Ogórkowa a Lidka podejrzewam, jak zacznie RD to zostanie "pączkiem" 😂 gdy jemy coś na jej oczach to gapi się oczarowana i mieli jęzorem 😆
U nas obroty były i się zmyły. Lidka stawia na rozwój komunikacji i umiejętności społecznych 😅 fizycznie jakoś nie leci "do przodu". Próbuje się przesuwać, wędruje po macie ale obroty się zdarzały wcześniej za to teraz wcale. Ale może to po szpitalu? -
Sara moze tak być i po szpitalu i po chorobie, nabierze sił w domu, poleży trochę na macie w spokoju i zaraz zacznie się obracać 😉
Ale ja też widze po Zbysiu że te nowe umiejętności to albo takie albo takie się pojawiają, bo przez parę dni było widać że doskonali umiejetnosc wyciągania rączek, a od wczoraj bardziej piszczy z radości i skupia się na tym 😁
No z tym ulewanie to zobaczymy co mi powie jutro pediatra, sama też coś poszukam. Już znalazłam gdzie ordynator z naszego szpitala z pediatrii przyjmuje i ponoć on robi usg, także jak coś to będę tam dzwonić i rozeznawać sytuację. Co prawda godziny przyjmowania 18-20 więc Zbyś chyba nie będzie w za dobrym humorze gdyby coś 🙈 ale kojarzę gościa i ma super podejście do dzieci.
Ogoorkowa może na tej tablicy było od kiedy mogą pojawić się umiejętności ale zwykle te widełki są bardzo szerokie i dzieci mają czas, choć wiadomo że chciałoby się szybciej.
Agentka nie dziwie ci się... takie rewelację... no i jakby człowiek się nie interesował to przecież uwierzy bo to lekarz czy pielęgniarka powiedzieli 🙈
Może faktycznie jak cię martwią przyrosty to spróbuj pić femaltiker jak Sara🤔
Jeszcze co do ulewania to osteopatka też wspomniała coś o zmianie mleka... a wczoraj wyczytałam że to nic nie daje (chyba że ma alergie ale to wtedy są też inne objawy) także chyba moge sobie wybrać która opinia mi bardziej pasuje 🥴👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
Longanimity jeszcze zostaje ci zagęstnik do mleka ewentualnie 🤔
Wyobraźcie sobie, że Emma chodzi smętna bo... Nie zajęła 1 miejsca 🙈 to jest już przerost ambicji?
Lidka za to dziś jest tak pogodna, gada non stop, dluuugo bawi się na macie 🥰 miód -
Wiecie co uważam, że to nie jest kwestia laktacji, bo Iga jak się odrywa to jest zawsze cała od mleka, ja też czuje swoje piersi. Bardziej przyswajania chyba, bo ilości raczej tez nie, ona głodna nie chodzi patrząc chociażby po tym, że w nocy nie ma potrzeby jeść. Spróbuje chyba delicolu, jak polecają na innej grupie, może pomoże.
Lub właśnie rozpraszania się, bo ona nawet bez bodźców, jak zaspokoi pierwszy głód to łapie mnie za nos, wsadza palce do oka, ciągnie za brodę itd.
Longanimity przegadaj jeszcze z pediatra, bo widać, że Cię to martwi. Choć jak już kiedyś mowilam, biorąc pod uwagę wielkość Zbysia- raczej mu to nie szkodzi zdrowotnie:)
Ogoorkowa tez mi się zdaje, ze lekarka przegina z tymi umiejętnościami. No ale cóż, pediatrzy zwykle średnio z wiedzą typowo pod fizjo.
Z tym pedicetamolem- czy to wyznacznik do rd? Niekoniecznie, niedobre to paskudztwo jest
Sara, tak, brzmi mocno ambicjonalnie 😄 ale z tego co mówiłaś to cała Emma
Iga chyba tez społecznie lepsza niż fizycznie, dziś w poczekalni tak zagadywala 3 miesiące starsza koleżankę, ze jej rodzice byli w szoku, że taki kontaktowy bobas 😅
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Agentka ale byłoby ciekawie tak Ige z Lidką położyć na jednej macie 😆 obawiam się, że by się przekrzykiwały 😆
Lidka tak robi jak z kimś rozmawiam - przekrzykuje mnie żeby zwrócić na siebie uwagę 🙈
Co do przybierania to ja nie wiem czy u nas ten femaltiker pomógł, czy zmiana pozycji czy co ale przyrosty ruszyły. Przez ten tydzień przybrała tylko 100g ale biorąc pod uwagę chorobę, gorączkę i biegunkę to i tak ekstra. A bywało, że 80g przybierała przez 2 tygodnie 🤷🏻♀️
Możesz jeszcze spróbować aby w dzień jadła po prostu częściej. Ja np zauważam znaczącą różnicę pomiędzy dniem a nocą. W dzień Lidka je 10 minut, przełyka miarowo bo je na pół śpiąca a w dzień kręci się, macha rękami, dłubie mi w brzuchu, rozgląda się -
No męczy mnie to ulewanie bo teraz jak poczytałam to Zbyś ma klasyczne objawy i męczy mnie myśl że go to boli... no bo jak sobie przypomnę zgaga w ciąży I pomyślę sobie ze on to czuję no to chciałabym mu pomóc... no i widzę różnicę jak wczoraj i dzisiaj nie podawałam mu syropu bo znowu się wkurza przy jedzeniu i dziwnie wygina... także jutro powiem co i jak pediatrze i może poszukam jakiejś konsultacji gastrologicznej... będziemy coś próbować żeby mu ulżyć!
Sara super że Lidka w super formie💪
To jakbyśmy ich polozyly w 3 to mój Zbyś by je obserwował z zaciekawieniem 🙈 on najwięcej gada z tatą 🤷♀️
No ale mimo ulewania to zobaczymy jutro ile przybrał 🙉🙈 co w sumie też może być następstwem refluksu bo ponoć część dzieci ma słabszy apetyt a część właśnie jadło by jak najcześciej bo przynosi to ulgę. A Zbyś w ciągu dnia je co 1-1,5h no chyba że śpi TP wtedy ma dłuższą przerwę👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Heejo laski,
Agentka- wizyta u lekarza raczej taka sobie, tak jak piszesz. Jeśli chodzi o wagę,to ja nic nie odpowiem, ale słyszałam, że dziecko ma podwoić masę urodzeniową na pół roku, a potroić na roczek, więc chyba wszytsko ok?
Sara, gratulacje dla Emmy;) mama pęka z dumy 🥰
Ogórkowa,to pewne,że Iga ma czas jeszcze na wszystko! Tablice faktycznie wyżyłowane, że hej.
Longanimity,mam nadzieję, że w końcu uda Ci się zdiagnozować te ulewania. Wiesz, że u nas trochę też jest ulewań, ale to tylko przez leżenie na brzuchu. A że mój F prawdziwie kocha leżeć na brzuchu, to te ulewania ciągle mu się zdarzają ale na plecach nie, więc mam z tym już luz.
Dziewczyny, przypomnijcie mi proszę, jak to jest u Was ze spacerówki? Kupujecie oddzielne, czy z gondoli? Mój goguś wyrósł mi z gondoli... -
Kania my kupujemy spacerówkę ale to dlatego że aktualnie mamy pożyczony wózek... no i Zbyś też jest już bliski wyrośniecia 🙈
No i tak on niestety ulewa w każdej pozycji 😔
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota:
-
Longanimity, daj znać, jak jutro wymiary Twojego szkraba, bo jestem mega ciekawa! Jak on ostatnio ważył i mierzył?
No właśnie ja szukam spacerówki... Powiedzcie mi, czy funkcja dwukierunkowosci spacerówki jest dla was ważna? Myślicie, że dziecko będzie chciało jeszcze patrzeć na matkę w spacerówce? 😅 -
Kania ja będę używała spacerówki z zestawu (mamy joolza) dopóki będzie to komfortowe dla Lidki i dla mnie. A sądzę, że to potrwa bo Lidka jest drobna później na pewno będę kupowała składaną spacerówkę. Nie wiem jakie teraz cuda są na rynku, ale wszystkie te, które chodzą mi po głowie nie mają przekładanego siedziska. I tak jak mówisz, dziecko nie będzie chciało już patrzeć na matkę 😅
-
Kania, Iga jest moja, Ogoorkowej jest Polcia 😁💕
Mamy 2w1, ale nasz wózek jest miejski i będę chciała dodatkowo dokupić spacerówkę bardziej terenową na pewno z drugiej reki, która wykorzystamy na wsi i na loty samolotem.
Co do opcji dwustronnej- chodzę na spacery z koleżanka i jej roczną córeczka i ona nadal chce patrzeć na mamę Także chyba zależy od dziecka.
Iga aktualnie z gondoli ze mną łapie kontakt wzrokowy, zaczepia także nie wykluczam, że w spacerówce będzie chciała jeździć tez w ten sposób.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Kania przeważnie te składane "lekkie" spacerówki mają nisko zawieszone siedzisko na stałe w stelażu. Nie dopinane siedzisko do ramy tylko razem ze stelażem "na amen".Z tym niskim zawieszeniem spacerówki chodzi o środek ciężkości. Przy dziecku ważącym np 15 kg to robi różnicę 😅
Zależy czy szukasz czegoś na najbliższe miesiące czy czegoś, co posłuży już do końca wozkowania
Ja póki co jestem na etapie przeglądania krzesełek i kuszą mnie 2 modele z Kinderkraft 🤔