Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Bezimienna wrote:Jest jakieś gotowe pismo na to? Kurde, dziewczyny, totalnie nie wiem jak ogarnąć temat. 🫣
Wypowiedzenie składałam 18.12, a okres miałam 25.12, a wypowiedzenie zaczęło obowiązywać od 1.01. jak to ugryźć? 🫣✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
Dziewczyny a mi się coś kojarzy, że to o czym piszecie to obowiązuje tylko jak właśnie złożysz wypowiedzenie i masz zachowany ten okres wypowiedzenia.
Ja rozwiązywałam umowę na czas nieokreślony za porozumieniem stron, bo zależało mi na skróceniu tego okresu wypowiedzenia i czytałam, że w takim przypadku wycofanie wypowiedzenia ze względu na ciążę nie obowiązuje. Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę.🙋♀️32 🙋♂️ 43
Starania o pierwsze dziecko
na luzie od 12.2020
na poważnie od 08.2021
wrzesień 2022: cb
styczeń 2023: cb?
marzec 2023: cb?
maj 2023: poronienie 7tc
08.09.23 - II
13.05.24 - Oliwka jest z nami -
EwelinaNowa 😊 wrote:Apropo kadr, może mi wytłumaczysz jedną rzecz 😅 dostałam wczoraj świadectwo pracy i na nim jest napisane że w roku w którym ustał stosunek pracy wykorzystano 2dni urlopu wypoczynkowego 😅 nie byłoby w tym nic dziwnego, tylko że akurat cały styczeń jestem na l4 (umowa skończyła sie 23stycznia). A jak rozumiem chodzi tu już o rok 2023? 😅 utwierdź mnie w tym że kadrowa popłynęła na grubo żeby uniknąć wypłaty ekwiwalentu a zbiorę się żeby jej nawtykać. Bo nie wspomnę o zaległym urlopie który całkiem gdzieś zniknął
EwelinaNowa 😊 lubi tę wiadomość
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
Mart768 wrote:Dziewczyny a mi się coś kojarzy, że to o czym piszecie to obowiązuje tylko jak właśnie złożysz wypowiedzenie i masz zachowany ten okres wypowiedzenia.
Ja rozwiązywałam umowę na czas nieokreślony za porozumieniem stron, bo zależało mi na skróceniu tego okresu wypowiedzenia i czytałam, że w takim przypadku wycofanie wypowiedzenia ze względu na ciążę nie obowiązuje. Poprawcie mnie proszę jeśli się mylę.Mart768 lubi tę wiadomość
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
nick nieaktualnyDziewczyny,przy okazji tematów urlopowych i pracy ja tez mam do Was pytanie. Jak to jest z obecną zmiana urlopu rodzicielskiego? Matka może wykorzystać 32 tygodnie, a dla ojca zostaje 9 tygodni i jeśli te 9 tygodni nie wykorzysta to przepadają bo teraz nie mogą "przejść" na matkę? Czy matka może wykorzystać po prostu jednorazowo 41 tygodni? Bo już słyszałam kilka wersji i właściwie to nie wiem jak to w końcu jest po zmianie przepisów 🤔
-
Zorientowałam się w sprawie dofinansowań do IVF i niestety w tym roku się nie załapiemy - nie chodzi o adres zameldowania a o adres zamieszkania zadeklarowany w Urzędzie Skarbowym. Pit za 2022 musiałby mi przyjść z danymi US we Wrocławiu. Więc jedynie na 2024 jestem w stanie chyba to ogarnąć. Być może jeśli tfu tfu nie uda nam się w wakacje procedura, to spróbujemy na jesień zmienić deklarację adresu zamieszkania, aby było to widoczne na PIT.
No chyba, że o czymś nie wiem i da się to jakoś zmienić, ale w invimed maja jasno napisane, że należy przedstawić PIT za 2022 jako dowód zamieszkania we Wrocławiu.Ogoorkowa lubi tę wiadomość
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022, bez zabezpieczenia od 2019
01.24 LEEP szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
07.24 puste jaja płodowe 💔💔
9 stymulacji letrozolem ❌
29♀️34♂️
◾PCOS, mała tarczyca, arytmia, łuszczyca, p. ciała APCA i Castle,
◾KIR AA, PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾crossmatch 25,3%
◾MSOME: 0% + 1%
✔ hormony i witaminy, antyTPO i antyTG, wymazy i biocenoza, MUCHa, cytologia, białko s i c, v-leiden, homocysteina, ferrytyna, ANA1, krzywe, gastroskopia(helico + celiakia), kariotypy, cd138, USG jąder, nasienie: koncentracja 22mln/ml, RP 60%, morfologia 7%, DFI 11%, HBA 70,5%, MAR
03.25 IMSI 💉13MII -> 1❄️ 5BB 7d
04.25 FET beta 10dpt <0,1
05.25 IMSI + FertileChip💉14MII -> 1❄️ 3AB 5d
🌈naturals 🙈
30.07 ⏸️ - 12dpo - beta 45,9
~Będziesz w pocie czoła walczyć o swój świat -
Dziewczyny ja chyba jednak zatestuję jutro, mam jakieś brunatne mikroplamienie, jeśli to znowu biochem to chciałabym go wyłapać.
Jestem prawie pewna, że w poprzednim cyklu też miałam biochema, bo wysikałam cień, ale nie poszłam na betę, bo pokłóciłam się ze starym i tyle z tego.🙋♀️32 🙋♂️ 43
Starania o pierwsze dziecko
na luzie od 12.2020
na poważnie od 08.2021
wrzesień 2022: cb
styczeń 2023: cb?
marzec 2023: cb?
maj 2023: poronienie 7tc
08.09.23 - II
13.05.24 - Oliwka jest z nami -
doris.93 wrote:Dziewczyny,przy okazji tematów urlopowych i pracy ja tez mam do Was pytanie. Jak to jest z obecną zmiana urlopu rodzicielskiego? Matka może wykorzystać 32 tygodnie, a dla ojca zostaje 9 tygodni i jeśli te 9 tygodni nie wykorzysta to przepadają bo teraz nie mogą "przejść" na matkę? Czy matka może wykorzystać po prostu jednorazowo 41 tygodni? Bo już słyszałam kilka wersji i właściwie to nie wiem jak to w końcu jest po zmianie przepisów 🤔
Czyli jak zawsze w tym państwie – w teorii super, bo mamy dodatkowe 9 tygodni z malutkim dzieckiem, a w praktyce zapewne bardzo, bardzo niewiele rodziców wykorzysta ten dodatkowy urlop, bo nie uwierzę, że facet pójdzie na urlop rodzicielski płatny 80%.Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2023, 10:44
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
Mart768 wrote:Dziewczyny ja chyba jednak zatestuję jutro, mam jakieś brunatne mikroplamienie, jeśli to znowu biochem to chciałabym go wyłapać.
Jestem prawie pewna, że w poprzednim cyklu też miałam biochema, bo wysikałam cień, ale nie poszłam na betę, bo pokłóciłam się ze starym i tyle z tego.
Trzymam kciuki, żeby to plamienie nie zwiastowało nic złego 🤞🤞♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
07.08 - kolejna wizyta
-
Dziewczyny! Beta 51,3 przyrost 325% 🥹❤️❤️
Mart768, dominikawa, Natosia, Bialeekk, makówka, Ancalime, Kania_czubajka, Niaha, ELka, LikePink, mala_osska, Karina, Evondita82, Victoria006, rozalaa, Longanimity, nesairah, .aś., Pauli19, M94, siesiepy, gattina, moonflower, Nowanna, Pucz, Anett93, Lipcowa, Sara30, Emka06, Rozaline, Beezi, Amunicja, Domi94 lubią tę wiadomość
26
hashimoto + niedoczynność
marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm
👩🏼🍼 Tosia 🤍 -
nick nieaktualnyEwelinaNowa 😊 wrote:Apropo kadr, może mi wytłumaczysz jedną rzecz 😅 dostałam wczoraj świadectwo pracy i na nim jest napisane że w roku w którym ustał stosunek pracy wykorzystano 2dni urlopu wypoczynkowego 😅 nie byłoby w tym nic dziwnego, tylko że akurat cały styczeń jestem na l4 (umowa skończyła sie 23stycznia). A jak rozumiem chodzi tu już o rok 2023? 😅 utwierdź mnie w tym że kadrowa popłynęła na grubo żeby uniknąć wypłaty ekwiwalentu a zbiorę się żeby jej nawtykać. Bo nie wspomnę o zaległym urlopie który całkiem gdzieś zniknął
Od jakiegoś czasu nie pisze się ma świadectwie o ilości dni wypłaconego ekwiwalentu, wlicza się te dni do wykorzystanego urlopu.EwelinaNowa 😊, Ancalime lubią tę wiadomość
-
doris.93 wrote:Dziewczyny,przy okazji tematów urlopowych i pracy ja tez mam do Was pytanie. Jak to jest z obecną zmiana urlopu rodzicielskiego? Matka może wykorzystać 32 tygodnie, a dla ojca zostaje 9 tygodni i jeśli te 9 tygodni nie wykorzysta to przepadają bo teraz nie mogą "przejść" na matkę? Czy matka może wykorzystać po prostu jednorazowo 41 tygodni? Bo już słyszałam kilka wersji i właściwie to nie wiem jak to w końcu jest po zmianie przepisów 🤔
Matka 32 tygodnie,ojciec 9.Chyba,ze matka wykorzystać tylko macierzyński obowiązkowy a rodzicielski przejmie ojciec - wtedy te 9
Tygodni przypada matce.2015/2016 - 2x cb, 1x cp
Nasze czwarte szczęście:)))
14.03- ⏸
15.03- beta 53,09 prog- 26,81
17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
06.04- 1 cm i jest ❤
27.04- 3,5 cm dzidziola:))
16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
15.09- malutka ma 1100 g:)
10.11- Marysia na świecie:)
"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."
-
ChocoMonster wrote:Ajjj kurczę, myślałam, że złożyłaś wypowiedzenie 31.12 i tym samym byłaś już w ciąży. No to tutaj faktycznie pani Kadrowa ma rację, ponieważ w ciąży nie byłaś na dzień złożenia wypowiedzenia. Faktycznie wówczas pracodawca nie jest zobowiązany do wyrażenia zgody na wycofanie Twojego wypowiedzenia. Pracownica ma prawo wycofać swoje oświadczenie woli o wypowiedzeniu jedynie w sytuacji, kiedy składając wypowiedzenie nie wiedziała, że jest w ciąży. Pracownica może wówczas powołać się wadę oświadczenia woli w postaci błędu - w tym przypadku niewiedzy o ciąży. Jednak Ty w tym dniu w ciąży nie byłaś
Ale się odwaliło, no to jest cud. Mąż się ewidentnie postarał 😝. Po wynikach jego żołnierzyki były bardzo zdeterminowane. 🤣Nowanna lubi tę wiadomość
👩 31 l.
AMH 2,72
MTHFR, PAI: hetero
Hashimoto
🧔🏻♂️ 36 l.
Obniżone wyniki nasienia.
Walczymy o poprawę wyników.
-> następna wizyta 14.08.2025
02.03.2023 - 💔 -
Bezimienna wrote:W sumie dobrze i niedobrze, jak trzeba będzie to pójdę na L4 80% u obecnego pracodawcy, a potem na ciążowe. Ale mam nadzieję, że się obędzie bez takich akcji i będę mogła uważać. 😝 Jak będę po pierwszej wizycie u lekarza, wezmę zaświadczenie, i dotrwam do 12 TC. I powiem o tym kierownikowi. 🫠
Ale się odwaliło, no to jest cud. Mąż się ewidentnie postarał 😝. Po wynikach jego żołnierzyki były bardzo zdeterminowane. 🤣✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
ChocoMonster wrote:A może to głowa Cię blokowała? Stres w pracy, mobbing. To wszystko mogło mieć ogromny wpływ na Twój stan psychofizyczny👩 31 l.
AMH 2,72
MTHFR, PAI: hetero
Hashimoto
🧔🏻♂️ 36 l.
Obniżone wyniki nasienia.
Walczymy o poprawę wyników.
-> następna wizyta 14.08.2025
02.03.2023 - 💔 -
ChocoMonster wrote:32 tygodnie będzie mógł wykorzystać jeden z rodziców (w większości przypadków matka), kolejne 9 tygodni będzie mógł wykorzystać drugi z rodziców (w większości przypadków ojciec). Te dodatkowe 9 tygodni jest nieprzenoszalne na drugiego z rodziców. Czyli w przypadku, w którym to matka będzie wykorzystywała 32 tygodnie urlopu, te dodatkowe 9 tygodni urlopu będzie mógł wykorzystać jedynie ojciec.
Czyli jak zawsze w tym państwie – w teorii super, bo mamy dodatkowe 9 tygodni z malutkim dzieckiem, a w praktyce zapewne bardzo, bardzo niewiele rodziców wykorzysta ten dodatkowy urlop, bo nie uwierzę, że facet pójdzie na urlop rodzicielski płatny 80%.
Pytanie na razie mnie się nie dotyczy, ale temat mnie zaciekawił.
Czy trzeba od razu w całości wziąć te 9 tygodbi? Czy można jakoś to podzielić npm na 1 tydzień w miesiącu? No o czy trzeba wykorzystać całość? Czy można np tylko 2 tygodnie z tych 9? -
Niaha wrote:Pytanie na razie mnie się nie dotyczy, ale temat mnie zaciekawił.
Czy trzeba od razu w całości wziąć te 9 tygodbi? Czy można jakoś to podzielić npm na 1 tydzień w miesiącu? No o czy trzeba wykorzystać całość? Czy można np tylko 2 tygodnie z tych 9?Niaha lubi tę wiadomość
♀️♂️'96
PCOS
Krótkie fazy lutealne
Zakończenie antykoncepcji 09.2021
4cs (liczony)
08.2022 cb 💔
11.10 - kuzyn ciotecznej babki ojca cienia 😉
12.10 - cień ⏸️, beta 21,59
28.10 - jest pęcherzyk, 5w0d🍀
10.11 - jest serduszko, 7w1d ❤️
29.12 - 9,73 cm bobofruta, wysokie CRP, antybiotyk 🧐
09.01 - czyżby chłop? 😏♂️
30.01 - prenatalne 2 trym. 🍉 oficjalnie staje się.. chłopcem!
16.06.23 Ognik przychodzi sprawnie i szczęśliwie na świat 🥹
27.06.25 - cień ⏸️
30.07- piękne ⏸️
17.07 - pierwsza wizyta, mamy serduszko 🥰 (plus torbiel 58 mm)
07.08 - kolejna wizyta
-
Niaha wrote:Pytanie na razie mnie się nie dotyczy, ale temat mnie zaciekawił.
Czy trzeba od razu w całości wziąć te 9 tygodbi? Czy można jakoś to podzielić npm na 1 tydzień w miesiącu? No o czy trzeba wykorzystać całość? Czy można np tylko 2 tygodnie z tych 9?Niaha lubi tę wiadomość
✨ 08.23 Stasieńko 🩵 -
siesiepy wrote:Miałam Was nadrobić wczoraj, ale sobie pozwoliłam wypić trochę za dużo whisky. I niczego nie żałuję, czasem można.
Nie jestem w stanie Was nadrobić, zagubiłam się gdzieś tam we wczorajszym dniu...
Natosia, ulga jest i to taka w podświadomości. Nie spodziewałam się do teraz, że to trwanie w zawieszeniu aż tak na mnie wpływa.
Sara kurcze, mam nadzieję że los będzie dla Ciebie łaskawy i oszczędzi Ci większych nieprzyjemności niż te aktualne.I żeby kreweta tam za bardzo się nie rozpychała w stronę jelit. My pewnie aktualnie zaczniemy powoli robić te badania, które się "nie przeterminują" do wakacji (już wysłałam zapytanie do doktora o to, które mogę), one pewnie coś powiedzą (jak nam wyjdą jakieś niefajne rzeczy w wymazach to będzie potrzebne przeleczenie), ale docelowo chcemy ruszyć machinę (ostatnie badania tuż przed podejściem do procedury) maj-czerwiec. I mam nadzieję, że pierwszą punkcję uda się zrobić w wakację, a pierwszy transfer w kolejnym cyklu po punkcji. Stary podziela moje zdanie w całości do do IVF. Albo nasienie wzmocni się na tyle, że będzie możliwa indukcja owulacji i starania naturalne, albo od razu idziemy w IVF i się nie szczypiemy. Czuję w sobie teraz cholernie dużo motywacji, może głównie dlatego, że mam wsparcie w mężu.
Pfry wyjazd brzmi super, zwłaszcza do Barcelony. I zwłaszcza w momencie, jak macie takie dobre wieści o działaniach w ramach programu!
Ewiwi, ja niepokalanek zaparzam sobie, nie wiem czy masz ziele czy w tabletkach. Wychodzi mi 0,4g dziennie i piję przez cały cykl.
mala_osska sikałaś dzisiaj?
Pucz, trzeba było ich się spytać, że co by było gdyby się okazało, że masz pozamaciczną (zakładając, że się nie przyznawałaś, że widziałas na USG pęcherzyk itd.) i czy chcielby Cię mieć na sumieniu gdyby jajowód pękł z tego powodu, doszło do zapalenia otrzewnej i dalszych konsekwencji.
Bezimienna no i pięknie!
Sikalam, ale nie na test, bo zapomniałam (zaspana z rana), że mam go zrobic haha 😂😂 a teraz mam dylemat robić czy nie robić 🙄🙄 pewnie nie wytrzymam i jak mi się zachce siku to pójdę zrobić, obym tylko nie zapomniała znowu 😂siesiepy lubi tę wiadomość